Itt van pdf-ben (szinte) az összes Bíborhold!

2013. augusztus 02. 11:00 - -Szűcs Gyula-

Bizonyára sokan emlékeznek még az 1992. decemberében elinduló, és egészen '95-ig havonta megjelenő Bíborhold magazinra, ami a konkurens Rúnával folytatott, egészségesnek nem éppen mondható, gáncsolós-perelgetős konkurenciaharc miatt az utolsó években már Holdtölteként jelent meg.

monthly_01_2011-c8349679129583f2ee5e22279416067e-bhborito001.jpg

A hazai szerepjátékos élet online zászlóshajója, az LFG.hu (leánykori nevén: RPG.hu) az egykori Bíborhold-brandtulajdonosok beleegyezésével tavaly óta folyamatosan pakolja fel a letöltések közé pdf-formátumban a szépemlékű havilapot: jelenleg épp a 30. számnál tart a frissítés. Így most csak itt kell néhányat kattintani, és máris bárki nyakig merülhet a daliás 90-es évek elején tomboló fantasy- és scifiőrületben.

Szerintem még ma is embertelenül jó és kellemesen nosztalgikus érzés újraolvasni a régi Bíborholdakat, miközben könnybe lábadó szemmel merengünk azon, hogy a fénymásolt Rubinkódex-szel és a széteső kötésű m.a.g.u.s.-sal nyomuló tinédzserhordák 1993 tájékán a magazin Galéria/Dióhéjban rovatainak házi cikkíróival együtt csodálkoztak rá az angolszász szerepjátékipar kortárs nagyágyúira. És döbbentek rá a tényre, hogy az Arit-Ron vagy Mogorva Chei lemészárlása helyett (mindkét figura harcértékeit leközölték az akkori magazinok) az ember kiberverekkel turbózott konzolcowboyt, troll utcai szamurájt, a Cthulhu-mítosztól félőrült detektívet, középkori és modern varázslót, emberséges vámpírt/farkasembert/tündért/kísértetet, Jedi-lovagot vagy akár nindzsa krokodilt is alakíthatott. És még angolul sem kellett tudni hozzá: a Vampire, a Shadowrun, a Cthulhu hívása, a Star Wars és az Ars Magica is megjelent akkoriban magyarul (ma bezzeg már szakmai öngyilkossággal ér fel ilyesmikért kiadót alapítani).

Tudta amúgy a kedves Nerdblog-olvasó, hogy Richard A. Quentin egyszer sem kergetőzött ördögi kultistákkal és soha életében nem találkozott Lovecrafttel, hiszen valójában Kodaj Dániel írta ezen az álnéven a Gyermek nyughelyét, A krónikást és a többi Quentin-novellát? És az megvan, hogy a Bíborhold későbbi vezető szerkesztője, Nádori Gergely volt a suttyó tolvajból a Borax király elleni forradalom vezéralakjává felnövő Setét Patkány? Na de ki volt valójában Sylva Theomer, az AD&D szabályait kívülről fújó Bölcs? Tihor Miklós testvére, Tihor Szilvia? És mi az az alluviális kövület? Az indexes vagy a voxos Hancu trollkodta szét ifj. Micsinai Györggyel karöltve Maci (=Mazán Zsolt) CoVboy-klón levelezési rovatát? A Kaland-Játék-Kockázatokat író Steve Jacksonnal vagy a GURPS-szerepjátékokat kiagyaló Steve Jacksonnal interjúzott a Bíborhold? Tényleg ottfelejtettek egy egyforintost a 30. szám borítóján a barbár ágyékkötőjén? (Tényleg amúgy, lásd a lenti képet!) Kiderül az LFG.hu-ra felpakolt Bíborhold-gyűjteményből, regisztrálj még ma!

monthly_06_2013-dfa9435844e511f7c61fffc53d1567fc-.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr705439795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pacagánycsök 2013.08.02. 12:43:05

megvan szinte mind, papiron ofc:) szinte szamoltuk a napokat hogy mikor jelenik meg egy-egy peldany. Bar bevllom en inkabb "runas" voltam:)

Tristania 2013.08.02. 13:34:40

Unausgeschnitze Kuturzen - A kárhozat pöttyös sapkája

A legjobb rpg paródia ever! :D

Celtic 2013.08.02. 13:46:24

En jo egy eve kezdtem ujraolvasni :) A szornyu az, hogy szinte sose jatszottam RPG-vel (csak szamitogepen), megis annyira elveztem ezt az ujsagot...

Hancut en is emliteni akartam, nem csak CoVboy-nak irogatott, hanem a Biborholdba is, sot a Runa levrovbol ki is volt tiltva vagy valami ilyesmi :)
Osszeugrott Novak Csanaddal (nem akarok politizalni, de a jelenleg ismert Novak Csanad ugyanolyan irritalo pofa, mint volt anno a Runas tarsa)

Quentint sejtettem mindvegig, de biztos csak a net megjenelese utan lettem, amikor sehol se talaltam a nevet :)

Le is toltom pdf-ben, valamivel tovabb elall, mint a papir-kivitel :(

Ja, Setet Patkany meg akkor derult ki, amikor egy TF-talalkozon fellepett, majd kozoltek egy kepet a szerkesztosegrol (talan a Runas kezfogas a hatso boriton) es hopp...ugyanaz az arc volt a szemuvegben meg gondor hajjal :)

Celtic 2013.08.02. 13:46:59

@Tristania: Nekem Yabbagabb (ha jol emlekszem a nevere) kalandjai tetszettek nagyon :)
süti beállítások módosítása
Helló