David Carredine Mad Max-filmje [18+]

2014. február 24. 06:00 - -Szűcs Gyula-

A VICO filmjei az ön kedvenc filmjei, 3. rész: Tiszturak

tiszturak.jpg"Az atomsugártól fertőzött Földön, valamikor a jövőben Dow, a rettenthetetlen harcos, az emberiség utolsó reménye a gonosz tiszturak és hordájuk ellen. Két pompás segítőtársra talál magányos harcában a vad és szinte elviselhetetlen sivatagban. Végül heroikus, bár keserű győzelmet arat."

Szinte hallom magam előtt, ahogy Bozai József, a VICO-filmek örökös hangja felolvassa ezt a szöveget két Nők Lapja-reklám között, és közben minden mondat végén elkiáltja magát, hogy TISZTURAK!, nehogy véletlenül elfelejtse a videómagnója előtt ülő filmrajongó, milyen mozgóképtörténeti klasszikusról van szó.

A Tiszturak ugyanis klasszikus - a szónak abban az értelmében, hogy ritkán látni ennyire röhejes, önironikus és fordulatos Mad Max-klónt. A kazettaborító fülszövege ugyanis hemzseg ugyan a hibáktól, de a főhős végső, keserű győzelme szentigaz. Azért persze az odáig vezető úton felrobban pár autó és kivillan néhány mell.

Kezdjük ott, hogy a magyar cím eleve hülyeség. A VICO-birodalomnak bedolgozó fordítók egyszerűen nem tudták, hogy a warlord hadurat jelent, mivel minden Mad Max-hangulatú filmbe kell egy páncélos-sisakos, népnyúzó zsarnok. Ezúttal a horrorveterán Sid Haig lett a tankjában pöffeszkedő hadúr, aki a gonosz mutánsokból álló hadserege élén kegyetlenkedik az atomrobbanás utáni világban, bár ez többnyire abban merül ki, hogy a férfiakból hullát, a nőkből pedig félpucér háremhölgyeket csinál.

titsurak.jpg

Természetesen egy Mad Max-filmből sem hiányozhat a magányosan vándorló főhős, aki mindig önzetlenül segít az elesetteken egy olyan világban, ahol egy kanál benzin is többet ér az emberéletnél. David Carradine rutinból hozza ezt a faarcú igazságosztó karaktert, hiszen ugyanilyen karakter volt a Kung Fuban, a Dűneharcosokban és egy rakás másik csapnivaló filmben, amit majd szépen sorban bemutatunk itt a Nerdblogon.

Ami a két "pompás" segítőtársat illeti, az egyik valóban egy dögös harcosnő (Dawn Wildsmith), aki egyúttal a humorfaktorért is felelős a filmben: folyamatosan szekálja mogorva főhősünket.

titsurak_amazon.jpg

A másik segítőtárs viszont tiszta röhej: egy hátizsákban cipelt KOMPJÚTER, aki a Csipet csapat héliumhangján társalog a főhőssel. Senki sem tudja, hogy ő valójában csak egy mutáns torzszülött feje, ami valószínűleg valami félresikerült génkísérlet mellékterméke (akárcsak maga Dow).

output_rJRW9p.gif

A minimálköltsévetésű film egyébként ötletesen oldja meg a mutánskérdést: az új faj friss példányai egyelőre még nem bírják sem a napfényt, sem a sugárfertőzött levegőt, így minden jelenetben rongyokba bugyolált, gázálarcos buckalakókként szerepelnek - így a stábnak nem kellett maszkmesterre költenie.

tiszturak_vhs.jpg

Ami viszont a legzseniálisabb a filmben, az az ironikus lezárása. A főhős a hadúr fogságában vergődő, dögös felesége kiszabadításért verekszi végig magát a sivatagon, erre a nagy fináléban az asszonyka azt mondja neki: húzz innen, te impotens, vén fasz, sokkal jobban érzem magam a főgonosz szeretőjeként, mint veled valaha! Mit válaszol erre főhősünk? Lepofozza a hűtlen asszonyt, rárobbantja az egész hóbelevancot a gonoszokra, és elautózik a naplementébe a vándorútja során felszedett amazonnal.

Tiszturak/Warlords (1988) - Ítélet:

3hcsillag560.jpg

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr705828418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.02.24. 08:53:17

És ezt én még nem láttam? Mindenképp beszerzem.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.02.24. 08:54:00

Blogmotor monnyon le. Elnyelte a kommentem.
Ezt mindenképp látnom kell ha törik ha szakad.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2014.02.24. 11:20:21

Zseniálisan szar. Meg kell nézni :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.02.24. 17:17:45

Hát persze, hogy a Vico filmje.)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.02.24. 17:36:24

A kazettaborítón látható két harci helikopter természetesen nincs benne a filmben! :) Ezzel szerintem a korabeli Golan-Globus/Cannon-akciófilmekhez (Ütközetben eltűnt, Saigon kommandó, stb.) akarta rokonítani a plakátrajzoló ezt a filmet.

clsdclsd 2014.02.24. 20:49:41

Én nyolc percig bírtam, lehet a címadás alapján minden bizonnyal kitűnő magyar szinkronnal tovább is ment volna. Akinek nem drága az ideje, annak jutyúb:
www.youtube.com/watch?v=Z62dsxxVQPY

Mezőgazdasági Gumicsizma 2014.05.26. 00:18:55

Áhh! Minőségi szemét. Imádom.
süti beállítások módosítása
Helló