Nem a Jedi volt Hamill legrosszabb filmje

2014. április 03. 07:30 - -Szűcs Gyula-

VHS-gyöngyszemek a 90-es évekből, 3. rész: Az idő száműzöttje

TIME RUNNER (1993).jpg

Amikor a B-filmeseknek nincs elég ötletük vagy pénzük egy lézerpuskás sci-fi vagy csatabárdlengetős fantasy leforgatásához, általában két dolgot tesznek.

Az egyik verzió: tüskékkel, láncokkal és géppuskatoronnyal szerelnek fel egy fekete autóroncsot, hiszen a Mad Max filmekben vígan megfér egymás mellett a bőrdzsekis-kardos főhős és a puskás-párducbikinis amazon. Tipikusan ilyen a Nerdblogon már kivesézett Tiszturak, vagy a Puszta acél és a Dűneharcosok, amikre a következő hetekben mindenképp sort kerítünk.

A másik jól bevált filmes klisé az, hogy a lézerpuskás-kardos hősöket a sajátjukétól totálisan különböző világba hajítják át egy térkapun vagy időalagúton keresztül: nevezetesen a '80-as évek Bundaseliga-sérós csajozógépei és dauerolt hajú aerobicozó cicababái közé, hogy ott mindenféle viccesnek és izgalmasnak tűnő kalandokba keveredve a főszereplő megmenthesse a saját világát. Tipikusan ilyen gagyifilm a Dolph Lundgren-féle He-Man, az első részt meg sem közelítő Vadak Ura 2 vagy jelen recenziónk tárgya, Mark Hamill méltán elfeledett sci-fije, Az idő száműzöttje (persze ebben a '80-as évekbe időutazós alzsánerben néha olyan mozitörténeti mérföldkövek is születhetnek, mint a Terminátor).

Ennek a fércműnek már az alcíme is beszédes: míg a Star Wars főszereplői közül Harrison Ford a kultikus Blade Runnerrel öregbítette a hírnevét, Mark Hamillnak csak a B-kategóriás Time Runner jutott. Ez tényleg a jobb sorsra érdemes Luke Skywalker/Joker legostobább filmje, amolyan "szegény ember Halálosztója", amiben egy bőrdzsekis, marcona pisztolyhős visszautazik egy haldokló, jövőbeli disztópiából a múltba, azaz a nézők jelenébe, hogy ott elintézzen pár rosszfiút, és megmentse ezzel az egész emberiséget. Csak itt már nem volt pénz a kibernetikus organizmusra, és nincs semmiféle élő szövet a belső fémvázon. 

Bár Mark Hamill 1993-as Time Runnere a címében a Blade Runnert, a sztoriban pedig a Terminátort majmolja, néhány jelenet a Star Wars-trilógiából is ismerős lehet. Az űrlények hajója például így támadja meg a Földet:

Nem láttuk ezt már 1977-ben?

http---makeagif.com--media-4-02-2014-ocsnZ8.gif

Vagy itt van a galaxist rettegésben tartó zsarnok, akibe belecsap a villám, és látszik a koponyája:

http---makeagif.com--media-4-02-2014-L7TJhD.gif

Honnan is olyan ismerős ez? Csak nem innen?

http---makeagif.com--media-4-02-2014-Qmgq6n.gif

Ezzel azt hiszem, mindent elmondtam erről a marhaságról. Kizárólag ZS-filmimádó fanatikusok nézzék meg!

Az idő száműzöttje/Time Runner (1993) - Ítélet:

1hcsillag560.jpg

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr35870316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Überspannung 2014.04.03. 14:04:58

nekem nem igazán világos, hogy miért Mark Hamillt felejtették el és miért Harrison Ford lett a felkapott színész az SW után, mert utóbbi sem igazán jó színész, előbbi meg annyira nem volt rossz, szerintem jól adta a naiv gyerekből felnövő hőst. Inkább a szerepük miatt skatulyázták be egyiket ilyennek, a másikat olyannak, mert naiv hősök nem kellettek, H.F. viszont laza, vagány csávót játszott, ezért népszerű lett.

Roulez 2014.04.03. 14:05:47

"Bár Mark Hamill 1993-as Time Runnere a címében a Blade Runnert, a sztoriban pedig a Terminátort majmolja..."

Míg díszletében az Alienst, költségvetésében pedig egy drágább Barátok Közt epizódot.

Mindenesetre az érdeklődésemet felkeltetted a trailerrel és a kritikával, mivel úgyis vágytam már az utóbbi időben valami "könnyed kikapcsolódásra". Azt szeretném még tudni, hogy ez szimplán csak egy nagyon szar film, vagy egy nagyon bizarrul szar film (mint sok más ZS-movie)? Az utóbbi kategóriát elég nehezen viselem, úgyhogy ha arról van szó, akkor inkább kihagyom.

Überspannung 2014.04.03. 14:15:05

@Neumark:
nekem az előzetes alapján egy gagyi Jean-Claude Van Damme-ra hajaz, de egy William Shatner-féle Star Trek nagyfilmnél biztos nem szarabb. Valamelyiket megnéztem egyik nap, hát az nem csak két órát vett el az életemből, hanem legalább fél évet, szóval vigyázni kell ezekkel.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2014.04.03. 14:26:15

@Tisztelt Roll!: Mark Hamill majdnem kiírta magát már a régi SW trilógiából is. A New Hope után egy autóbalesetben rommá törte az arcát. Ennek köszönhetjük a Birodalom visszavág elején a Wampa jelenetet, illetve az ott szerzett sebeket. Ezek eléggé behatárolták a jövőjét.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.04.03. 14:27:53

@Neumark: Sajnos nem úgy szar, hogy az már jó (az A pusztító szél harcosai, szintén Mark Hamilltól), hanem csak szimplán szar. Unalmas, kiszámítható, és tényleg csak annyi, mint egy fapados Terminátor 1, amiben nincs T800-as, csak egy bőrjakóban rohangáló Kyle Reese, és az elejére beraktak pár űrhajót...
:(

szekőcei 2014.04.03. 14:28:44

nem ebben a filmben megy egy Lada Nivával (amit elég szépen kipofoztak belülről)?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.03. 15:19:51

mark hamilton egy nem star warsos filmjére emlékszem, valami stoppos pszichopatát alakít, és egy boltban az eladó lány szemét szeretné

wirth6 2014.04.03. 16:49:08

"Ez tényleg a jobb sorsra érdemes Luke Skywalker/Joker legostobább filmje"

Akkor még a Holiday Special-nél is rosszabb? :)

videki gyerek 2014.04.03. 16:50:32

Szegenybol nem lett nagy sztar, cserebe orokke dzsedi lovag marad. :)

videki gyerek 2014.04.03. 17:13:40

Ha meg nem volt, ajanlanam a blogra, AZ ACEL FIAI cimu, ebbol korszakbol szarmazo akcio scifit.
Ami mar a 80-as evekben is kifigurazta ezeket a filmeket. Halvany Ford Fairlane beutessel, hevimetal koritessel, eszmeletlen jo beszolasokkal.
mozizz.net/film/az-acel-fiai-1989

lutria 2014.04.03. 18:45:19

0.56-nál az milyen márkájú autó,amerikai Opel Manta?

KorNaXon 2016.01.18. 18:54:45

Noha nem zseniális színész, Mark Hamill tényleg sokkal jobb szerepekre lett volna érdemes. Nem az ő hibája, hogy ez a film tényleg gyatra.
Igazán jól hozta a három SW epizódban a felnőtté érő Luke Skywalkert. Valószínűleg mindenki szemében túlontúl is összeforrott vele, ezért nem kapták fel.
Kár.
süti beállítások módosítása
Helló