Zseniális lett volna a 2009-re tervezett Szellemirtók 3

2014. november 22. 13:22 - -Szűcs Gyula-

Kiszivárgott a '84-es Ghostbusters 25. évfordulójára időzített film forgatókönyve

Napok óta két igen fontos dolog tartja lázban a Szellemirtók-filmek rajongóit. Az első: a Winston Zeddmore-t alakító Ernie Hudson szerint baromság lesz a csupa csajokból álló Ghostbustars 3. A második: felkerült a netre Gene Stupnitsky és Lee Eisenberg régi Ghostbusters 3-forgatókönyve, amiből az 1984-es Szellemirtók 25. évfordulójára, 2009-re forgatott volna filmet a Columbia Puctures, de végül semmi sem lett belőle.

szellemirtókcsaj.JPG

Nagy kár, mert egész jópofa sztorit bütykölt hozzá össze az írópáros, ráadásul a történet a mostanában pletykált női Szellemirtók-verziónál sokkal tisztelettudóbban nyúlt vissza a kultikus eredeti filmekhez, sőt, az új szereplők beemelése mellett a régi gárdát is megtartotta volna.

De lássuk részletesebben is!

A Szellemirtók 3 a kultikus első részhez hasonlóan egy paranormális anomáliával indult volna: két múzeumi őr éjszaka épp egy nagy oszlopcsarnokban járőrözik, és a tegnapi meccsről meg ehhez hasonló, unalmas marhaságokról trécsel, ám amikor befordulnak a sarkon, a tárgyak maguktól lebegni kezdenek, pont mint az első részben a könyvtári könyvek. Ezután az őrök meglátják a jelenséget előidéző túlvilági entitást, egy lehetetlenül hosszú karú és lábú, arc nélküli szellemet, aki valami ősi, istentelen nyelven veszettül kántálni kezd, és megtámadja a teremőröket.

ghists3.jpg

A Szellemirtók tévéreklámjára vált át ezután a kép: a jól ismert főcímzenét ezúttal trendi dubstep verzióban halljuk. Sajnos más is nagyon megváltozott a csapat háza táján: ez már nem a négy vagány tudós kaotikusan otthonos tanyája a lerobbant tűzoltósági épületben, hanem egy hatalmas mamutvállalat, egy gonosz elnök-vezérigazgatóval, a szemétláda Todd PrendaGHAST-tal az élén. Ő egyébként annyira gonosz, hogy a Szellemirtók szerencsehozó házikedvencét, Slimert egy üvegkalickában, trófeaként őrzi az irodája falán!!!

Dr. Ray Stantz (Dan Aykroyd) és Dr. Egon Spengler (Harold Ramis szegény ekkor még élt) ráadásul már nem is főállású Szellemirtók a cégnél, mert  a főnöknél végképp betelt a pohár amikor a legutóbbi szellemkergetéskor véletlenül leromboltak egy hidat. Így most lótifuti kisegítő munkát kell végezniük és ők fogadják a telefonhívásokat a szellemészlelésekről, hogy aztán a legmenőbb Szellemirtó, aki nem más, mint Dana (Sigourney Weaver) fia, Oscar, a lakosság ujjongó gyűrűjében learathassa a babérokat. A minden blockbusterbe kötelező fekete karakter, Winston Zedmore sem a tűzvonalban harcol már, egyszerű karbantartóvá lett lefokozva.

entertainmentw.JPG

És hogy mi lett a kiállhatatlan modorú Dr. Peter Wenkmannel? Otthagyta a Szellemirtókat és politikai karrierbe kezdett: ő jelenleg New York polgármestere, aki ráadásul a választásokat épp a hídromboló Szellemirtók elleni negatív kampányával nyerte meg. A csapat régi titkárnője, Jenine most épp az ő tanácsadója és bizalmasa.

New Yorkot tehát ismét ellepik a szellemek, de Prendaghast vezérigazgató szellemirtói sorra felsülnek az ellenük vívott harcban. Ray és Egon persze titokban nyomozni kezdenek, és az első részben is látott Tobin-féle Szellemhatározó alapján megfejtik, hogy a különös jelenségek mögött Wolfram von Grauen szelleme áll. Ő volt az 1893-as Chicagói Világkiállátás leghíresebb főépítésze, de feljegyezték róla azt is, hogy az általa vezetett építkezéseken és a világkiállításon többszáz ember nyomtalanul eltűnt... Ray-ék egyre biztosabbak benne, hogy az építész egy istentelen szekta tagja volt, és feláldozta az embereket valami szentségtelen oltáron, jelenlegi tanyája pedig a Staten Islanden van, ahol a föld alatti csarnokok ciklopszi oszlopai közt most is ördögi szertartások zajlanak...

Ghostbusters1.jpg

Von Grauen rémeinek ámokfutása már-már a katasztrófa szélére sodorja New Yorkot, ezért a polgármesteri bársonyszékét féltő Dr. Wenkman úgy dönt, kirúgja a tehetségtelen Todd Prendaghastot, a Szellemirtók Vállalat élére pedig a régi barátait, Ray-t és Egont nevezi ki. A jó öreg Ray első vezérigazgatói döntésével kiszabadítja és rehabilitálja Slimert, aztán egy tollvonással minden tehetségtelen kamu-Szellemirtót kirúg Oscaron, Zedmoere-on és három tehetséges újoncon kívül.

Valerie5-Ghostbuster.jpg

Ezután lendületes és nosztalgikus jelenetek egész sora mutatja be, ahogyan az újjászervezett Szellemirtók egy fényesre polírozott, új Ecto-1-ben száguldozva elkapdossák a rakoncátlan szellemeke, és rájönnek, hogy Von Grauent le lehet győzni, ha összegyűjtik az összes elátkozott ereklyéit.

A főgonosz azonban nem várja meg mindezt tétlenül: a szentségtelen szigetén egy ördögi szertartással megidéz egy Nagy Öreget, a külső, sötét űr rettegett polipcsápos ősi isteneinek egyikét, és rászabadítja New Yorkra!

412908.jpg

Kezdetét veszi a filmvégi, nagy, epikus harc. A Cthulhu-szerű csápos istenség ellen a Szellemrtók mellett bevetik a Nemzeti Gárdát is, és New York belvárosa lőporfüstös-protonsugaras, kaotikus csatatérré változik, ám minden hiába. Egonék rájönnek, hogy az ősi istent csak egyetlen módon győzhetik le: hármójuknak keresztezni kell a protonsugarakat, bár ezzel akkora energiát szabadítanak fel, amibe ők maguk is belepusztulnak...

Ray, Egon és Oscar önként vállalják a feladatot, ám az utolsó pillanatban betoppan a nagyképű és önző Dr. Wenkman, és átveszi Oscar felszerelését, mert végre belátta: a polgármesteri karrierhez képest sehol sincs az a feeling, mint amikor a régi szép időkben jól ödapörköltek a gonoszoknak a fiúkkal! Ray, Egon és Peter tehát ropogósra sütik Cthulhut - a saját életük árán.

Az utolsó két jelenet már évekkel később játszódik, amikor már Winston Zedmore a Szellemirtók Vállalt elnök-vezérigazgatója, és Oscar is igen szép karriert futott be a cégnél.

showbiz-motor-city-comic-con-ernie-hudson.jpg

A vicces epilógusban Janine az egyik éjjel sokáig bennmaradt volna a főhadiszálláson, és amikor átmegy az egyik kihalt termen, gyanútlanul átsétál egy csapat éteri alakú szellemen: Venkman, Ray és Egon azok, akik immár jóindulatú túlvilági entitásként önfeledten kártyáznak régi kalandjaik helyszínén.

harold-ramis-ghostbusters-goodbye-art-ash-vickers.jpg

Szerintem jó dialógusokkal és ütős poénokkal, ez egy eszelősen jó harmadik rész lehetett volna! A nyugdíjaskorú Szellemirtók és fiatal nemzedék közötti dinamika teljesen jól működhetett volna: a három új karakter pedig akár három dögös csaj (pl. Jessica Alba, Megan Fox és Jennifer Lawrence) is lehetett volna, akikkel az Oscart alakító Zac Efron / Kellan Lutz/ Ashton Kutcer / Chris Helmsworth vagy más ügyeletes szívtipró folyton flörtölget két szellemkergetés között - Slimerre épülő helyzetkomikummal fűszerezve minden pénzimádó producernek ínyére lett volna egy ilyen szereplőgárda. A Cthulhu-szerű, városromboló szörny elleni harc pedig minden geek nedves álmát valóra válthatta volna...

Sajnos nem így lett, úgyhogy most legalább olyan morcos vagyok, mint a Kárpátok Ostora, Moldávia Bánata, Vigo!

lucasfilm18.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr956923363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dutch 2014.11.22. 16:14:44

Ez tényleg nem rossz, kár érte!

bereg 2014.11.22. 16:26:32

Index főoldalon hosszú í-vel van írva az irtó... Elég sokszor látok olyat, hogy egy blogposztnak csak a főoldali hivatkozása rossz. Gondolom erre a fontos feature-re van egy főállású írástudatlanja az Indexnek :)

moRtiZ 2014.11.22. 16:26:38

Ám ha a kép a szörnyről a concept art, akkor az nem Cthulu szerű hanem Ő maga személyesen :)

Byblos 2014.11.22. 16:49:54

Én azt mondom, hogy a 3. rész meg lett írva a szellemírtók játékban kb 2010 környékén. Maga Herold Ramis meg Dan Aykroyd tette ezt meg, simán a kánon része, szorosan fűzödik a saját maguk által megteremtett világhoz. Véleményem szerint az sokkal jobb ennél a verziónál :)
Mint ahogy nem véletlenül nem mondot igent erre Bill Murray, évek óta mondogatja, hogy amíg nem lát egy értelmes forgatókönyvet maga előtt, addig nem hajlandó résztvenni a projectben. A játékban ezzel ellentétben szinkonizálta a saját karakterét. Ami tőle már nagy szó

paráznabillegető 2014.11.22. 17:40:36

eredeti forgatókönyv halivúdban?
pfff, egy remake biztosabb...

Succubus 2014.11.22. 18:42:57

Szellemírtók hosszú í-vel... Jesszus! LOL

Succubus 2014.11.22. 18:45:51

És akkor arra már inkább nem is mondok semmit, hogy a sorszámneveket ponttal jelöljük, azaz helyesen: Szellemirtók 3. a film címe.

the_daver 2014.11.22. 19:53:05

Odáig volt jó, amíg a cikkíró nem vetette fel Megan Fox nevét.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.11.23. 10:15:31

@moRtiZ: Ez csak egy sima rajz Cthulhu-ról, illusztrációnak raktam be. Az eredeti forgatókönyv persze polipcsápos "Elder God"-ként hivatkozik rá, úgyhogy a Lovecraft-hangulat eléggé egyértelmű.

Nick-Name 2015.01.24. 16:59:30

Ezért tényleg kár! Az meg különösen fáj, hogy Bill Murray támogatja ezt a női verziót. Egyszerűen nem fogom fel miért! Nyilván meg fogom nézni és hamarosan úgy fogjuk emlegetni mint a Star Wars előzmény 3 filmjét, hogy: NEGVETSÉGES! Amúgy eszméletlen, hogy mennyire kifogyott Hollywoodból az ötlet és fantázia. Nem tudom mi ennek az oka. Tényleg ennyire üres ott mindenki, vagy a határtalan CGI, amivel megoldanak bármit, ölte meg a fantáziálást... Mert azárt lássuk be, hogy a Kultfilmek java igen nevetségess technikával és megvalósításokkal készültek, mégis odaszögezett mindenkit a székhez.
süti beállítások módosítása
Helló