Te is láttad gyerekként A Jedi visszatért a Vidámpark Űrrakétájában? Vagy az a Star Wars volt?

2015. április 11. 20:00 - -Szűcs Gyula-

Sokan emlékeznek így, de persze lehet hogy ez is csak egy "Ahoj poplacsek!"-eset

Pompás ritka fotót posztolt nemrég egy Zoltán nevű retrórajongó a Budapest régi képeken Facebook-csoportba: az 1985-ös felvételen a Budapesti Vidámpark kultikus Űrrakéta nevű játéka látható a Ciklon és néhány ejtőző látogató társaságában. Ha valaki esetleg már ahhoz a korosztályhoz tartozik, akik azután születtek, hogy Antall József halála miatt félbeszakadt a minden vasárnap várva várt Kacsamesék, gyorsan elmondom, miért imádta mindenki a szocializmus legvidámabb barrakkjában felállított, amerikai Saturn 5-re emlékeztető Űrrakétát:

ez volt a '80-as évek 4DX-technológiája!

Tényleg! Az Űrrakétába az elején meg a végén lehetett egy-egy rámpán bemászni. Odabent egy mini-vetítőterem volt, ahol nagyjából 20 ember fért el a kényelmetlen kagylóülésekben. Ahogy elindult a rakéta utasterének végében lévő kivetítőn a bolygókat, műholdképeket és krátereket felvonultató dokumentumfilm, úgy rángatta a rakétát tartó böhömnagy hidraulikus kar az űrutazókkal teli hajót.

10956841_10203637061560295_5945199698598377691_o.jpg

Na de hogy jön ide a Star Wars? Hát úgy, hogy többen is úgy emlékeztek (többek között én is), hogy gyerekkorukban az Űrrakétában nemcsak a szokásos, unalmas ismeretterjesztő filmet mutattak be, hanem izgalmas űrcsatákat is - például A jedi visszatérből!

A retrórajongók könnyes szemű múltidézésében persze először csak ilyen vicces visszaemlékezések voltak, mint amilyen Ferencé, a Star Wars-vonal később jött a képbe:

"És a végén, zsebeinél piros-fehér kockás díszítéssel ellátott kék munkaköpenyben egy idős nénike hangja harsant fel a képernyőn: Tessék kiszállni! Gagarin ott kapott volna infarktust! Egyébként érdekes volt zötyögni benne és a film is szédítő volt. Bár a címfestő kezére nagyot vertem volna a rövid Ü miatt."

Vagy ez, Zene Krónikástól:

"82-ben talán beleültem egy mókás barátommal, aki a rázkódások miatt olyan műhisztit rendezett, hogy a műsort megszakítva leállították a rakétát, és egy recsegős hangszórón, igen barátságtalanul beszóltak az utastérbe, a helyes viselkedésre figyelmeztetve a szórakozó állampolgárokat! Aztán békében épült tovább a coclizmus."

Aztán Zoltán megemlítette az űrcsatát:

"Eredeti filmje egy űrcsata volt, amit később egy szép, de unalmas sétarepülésre cseréltek ami egy űrből visszatérő űrrepülőgép útját mutatta Magyarország felett, pl. Tihany stb. Ne tudd meg a csalódás fokát! Aki azt az űrcsatát kicserélte, annak még mindig nem bocsájtottam meg."

A Star Wars-bombát pedig az Űrrakéta egykori kezelője dobta le ezzel a bejegyzésével:

"Ezen voltam kezelő! Sűrűn volt fordítóláncszakadás... és akkor már nem jött le!! Se ki se be!! Mig fent a lánccsere meg nem történt. A váltás szerintem 90-től volt, a yediből volt részlet. Én padló basszussal hajtottam a BEAG erősítőt. Nagyon jó akusztika volt az orra."

Több se kellett, természetesen rutinos újságíróként azonnal faggatni kezdtem a mestert! Tényleg a Jedi visszatérből (vagy ahogy ő nevezte: "a yediből") vetítettetek ebben az Űrrakétában jeleneteket? Csak nem a filmvégi űrcsatát, amikor a lázadók elpusztítják a második Halálcsillagot? 

star-wars-retrun-of-the-jedi-battle-of-endor-scene-with-no-ewoks.png

Gyerekkoromból ugyanis volt egy furcsa emlékem: a tipikusan szocialista Űrrakétában egy kapitalista, ewokos filmet láttam - de erre később már csak legyintettem, hogy biztos csak álom volt, és az azóta eltelt idő miatt összekuszálódtak az ifjúkori, impulzív ingerek! A rakéta kezelője teljesen felcsigázott: 

"Nem tiszta már a filmrészlet, de egy ilyen sikátoros jelenet volt. Jó dübögős volt, csak az előző kezelő levett mindenféle magasat, meg mélyet, és semmi hatása nem volt. De amikor Én vettem át a gépet... az embereknek a gyomrukban dobogott a mély! Amúgy valami háború lehetett, mert irdatlan effektek szólaltattak meg a 100 voltos 4 db 20 centis TESLA hangszórókból."

A háború, a sikátor és a dübörgés kulcsszavak számomra itt már egyértelműen azt jelentették, hogy az Űrrakétában tényleg a második Halálcsillag felrobbantását vetítették le. Konkrétan ezt a részt:

Logikusnak is tűnt a dolog, mondom is mindjárt, miért. 1985-öt írunk, a Vidámpark felállítja az Űrrakétát, és mivel az ifjúság Star Wars-lázban ég a '84 ősze óta mozikban vetített A Jedi visszatér miatt, és minden gyerek a trafikokkal együttműködő fusizók külföldi magazinból kifotózott Star Wars-képeiért meg a fröccsöntött Jedi-bábukért nyaggatja a szülőket (én 3 évesen kaptam meg a széteső Wicket-figurámat!) a MOKÉP összeáll a Vidámparkkal egy kis gerillamarketing erejéig...

slave-leia-boobs-banner.jpg

A '80-as években az állami moziüzemi vállalat ugyanis a jegyeladások maximalizálása érdekében előszeretettel egyezkedett a szürke- és feketegazdaság szereplőivel. Gondoljunk csak Fazekas Attila Star Wars-képregényeire (amikről nem is tudott a Lucasfilm, így a Jedi visszatér végül csak 2012-ben jelenhetett meg kereskedelmi forgalomba nem kerülő, kispéldányszámú klubkiadványként) vagy a Filmsikerek kérpegényváltozata-sorozat többi, ma már kultikus ereklyéjére (Halálosztó, A bolygó neve: Halál, Kobra, Beverly Hills-i zsaru).

fazekasstarwars510.jpg

A vidámparki gépkezelő válasza azonban teljesen lelombozott, mert nem volt neki ismerős a második Halálcsillagot szétlövő Wedge Antilles, Lando Calrissian és a bruttyogó sullusti másodpilóta fizimiskája:

"Neeeeem. A szereplőket nem láttuk."

Közben írtam a MOKÉP-nek is, hogy volt-e a Vidámparkkal annak idején valami Star Wars-os reklámmegállapodásuk, de onnan sajnos az a válasz jött, hogy már nem dolgozik náluk olyan ember, akinek rálátása volt a '80-as évek mozis reklámanyagaira, és nem tudtak elérhetőséget adni a nyugalmazott MOKÉP-igazgatóhoz, Dr. Gombár Józsefhez sem, aki a rendszerváltás előtt vezette a moziüzemi vállalatot.

Megkerestem viszont a témával a Csillagok háborúja-rajongókat. Közülük ugyanis sokaknak legalább annyira szívügyük a rendszerváltás környéki, hazai félillegális Star Wars-reklámok világa, mint nekem, és féltett kincsként, limitált példányszámú kelet-európai ereklyeként őrzik a trafikos kártyákat, a rózsaszín rohamosztagosos puzzle-t és az összes fura szörnyes Helényi-moziplakátot (Made In Hungary címmel remek cikksorozatuk is van a Magyar Star Wars Klub honlapján).

jedi_02.jpg

A komoly gyűjtőket tömörítő Star Wars rajongók magyar sajtó termékek gyűjteményei 1977-2014 csoportban jöttek is szépen a válaszok. Péter például ezt írta:

"Visszatekintve vicces volt. 1985 talán ... Nagyon gyerek voltam... A régi epizód harmadik részéből a halálcsillagos jelenet ... Már nem vagyok benne biztos."

Névrokonom, Gyula is emlékezett az Űrrakétában vetített jelenetekre:

"Halálcsillagos jelenet nekem is rémlik, tizenéves voltam azidőtájt. De hogy melyik év? Passz."

A rigorózus Péter szerint viszont csak megszépültek és összekeveredtek a gyerekkori emlékeink:

"Voltam benne, ez tuti. De nem rémlik , hogy a Jedi lett volna. Valami olyasmi volt, hogy felszállt a rakéta, akkor emelték meg az elejét, meg a landolás is jó rázkódós volt. Szóval 99%, hogy nem a Jediből vetítettek, szerintem valakinek megszépültek az emlékei."

Kérdezősködtem egy kicsit a Csillagok Háborúja Rajongói Közösség elnevezésű csoportban is, természetesen itt is záporozni kezdtek a régi emlékek. Norbert válaszán például hangosan felnevettem:

"Nagyon gyerek voltam még amikor beleültem, de arra hogy a Falconnal repültünk, és hogy rohadtul kapaszkodtam, arra tisztán emlékszem."

Ahogy Lászlóén is:

"Nyáron, 35 fokban beültem, bent 55 fok. Bennem volt 2-3 sör, többször kiestem a székből..."

Zoltán hozzászólása is érdekes volt, bár utólag is sajnálom szegényt:

"Én is ültem benne. Akivel mentem, az a rokon fiú tisztára Luke Sywalker volt. A film nem tudom mi volt, de nem SW, hanem valami más, és rosszul lettem benne."

Zsolt Star Wars-jelenetek helyett valami egészen mást kapott:

"Én is voltam egyszer. Engem átvertek, mert valami Pirx kapitány szintű robotszonda kihelyezős filmet láttam, ami elég gagyi volt..."

De egy Lilla nevű lány is írt az Űrrakéta landolásáról:

"IMÁDTAM! De a Jedire nem emlékszem, "csak" űrhajós röpködésre. Mintha landoltunk is volna valami kráteres bolygón."

Gábornak bezzeg azonnal eszébe jutott minden:

"Emlékszem! Csubi pl. tuti szerepelt!"

Márk is látott itt YT-1300-ast, bár ő már nem a '80-as években:

"Én még 2000 körül ültem benne, de még akkor is a Millenium Falconról voltak vetítve összevágott filmrészletek."

A pontos évszám ügyében egyébként egy Star Wars figuragyűjtő is elbizonytalanított:

"Ültem benne anno, de nem volt SW asszem '90 előtt."

És mások is úgy emlékeztek, hogy a '90-es években látták ott a Jedi visszatér végét, nem a '80-as években:

"Mennyire szerettem! 1998-ban ültem benne először, de akkor is volt valami hasonló, amit vetítettek. Valami olyasmi rémlik, hogy lázadó gépek, birodalmi vadászgépek, csillagromboló volt benne."

Lázadó vadászgép és csillagromboló valóban volt a Jedi visszatér végén: egy irányíthatatlanná vált A-Wing belecsapódott az Executor parancsnoki hídjába, így a birodalmi flotta büszkesége tehetetlenül rázuhant a félkész Halálcsillagra...

jedi_007.jpg

Ám mivel egyre többen írták, hogy nem is a '80-as, hanem a '90-es években látták az Űrrakétában A Jedi visszatért, mások pedig arra voltak kíváncsiak, mi lett a rakéta további sorsa (egyesek például 2007-ben a miskolci Cora előtti parkolóban látták!!!), épp itt volt az ideje, hogy a Vidámparknál is kérdezősködjek a régi időkről. A dolgot persze megbonyolította, hogy a régi Vidámpark ma már az Állatkert része Holnemvolt Park néven, és csak a műemléknek számító játékokat tartotta meg az új vezetőség. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője azonban mint mindig, most is segített az Űrrakéta utáni nyomozásban:

"Az egykori Vidámpark területének napi üzemeltetését a Fővárosi Közgyűlés 2012. november 28-i határozata alapján, a 2013-as utolsó vidámparki szezont követően, 2014 februárjában vettük át. Az űrrakéta azonban már évekkel korábban elkerült a Vidámparkból.

Az átvétel óta bizonyos kutatásokat folytattunk a terület, és általában a városligeti mutatványosság múltjával kapcsolatban, amelynek kivonatos összefoglalása a honlapunkon olvasható, a korábbi üzemeltetőtől azonban ilyen információkat alig örököltünk. Mivel a múltbeli eseményeket sem a Vidámpark, sem a háború előtti Angolpark, sem a vurstli mutatványosai nem dokumentálták olyan alaposan, mint például az Állatkert tette, sajnos utólag is nehéz ezeket a dolgokat kikutatni, elég sok a fehér folt.

Az űrrakétával kapcsolatban mindenesetre elmondható, hogy ezt a játékot 1981-ben állították fel, s az 1980-as években, majd az '90-es évek nagy részében is működött. Arról azonban sajnos nincs információnk, hogy pontosan mikor szállították el. Valószínű azonban, hogy erre még az 1990-es évek végéig sor kerülhetett, ugyanis a "looping star", amely 2000-től 2007-ig működött az egykori Vidámparkban, azt a területet is magába foglalta, ahol korábban űrrakéta állt. Sajnos arról sincs információnk, hogy innen hová kerülhetett.

Az űrrakéta lényegében egy hosszú cső volt, benne ülésekkel. Alaphelyzetben vízszintesen állt, s a közönség az ülésszám szerinti meghatározott létszámban az első ajtón, az ahhoz állított lépcsőn át szállhatott be. Ezután az ajtókat becsukták, a szerkezet elejét megemelték, hogy ferdén az orrával felfelé álljon. Közben az utastér elülső részben lévő képernyőre hátulról vetített rövidfilm ment, amelynek képi mozgásait a program többé-kevésbé összehangolta a rakéta testének hidraulikus úton végzett mozgatásával. A végén a rakéta visszaállt a vízszintes alaphelyzetbe, majd a hátsó ajtón át a közönség elhagyta az utasteret, miközben az első ajtón át már engedték be a következő turnust.

Arról, hogy a Star Wars filmek egyes jeleneteit valaha is vetítették volna benne, nincsen tudomásunk. Ez szerzői jogi okok miatt is nehezen lett volna kivitelezhető (bár a nyolcvanas években ezzel kevesebbet törődtek). Sajnos arról nincs információnk, hogy a vetítőberendezés milyen volt, és kompatibilis volt-e azokkal a vetítőberendezésekkel, amelyeket akkoriban a filmszínházakban használtak. Ekkoriban ugyanis a mozifilmeket még celluloid kópiákról vetítették. Mindenesetre nehezen tűnik a dolog elképzelhetőnek, bár kizárni természetesen nem lehet."

Hanga Zoltán levele után kezdett el motoszkálni az agyamban, hogy mi van, ha az Űrrakétában vetített Jedi-jeleneteket nem is a MOKÉP mutatta be ott 1985-ben, hanem tényleg a rajongók tudják jól, és a '90-es években látták a Millennium Falcont és a nagy űrcsatát. Például a felújított változatok mozikba kerülésekor, 1997-ben, vagy egy Baljós árnyakhoz kapcsolódó reklámkampány részeként, 1999-ben? És mi van, ha a derék gépkezelő nem is a Jedi visszatér jeleneteinél tolta maximumra a basszust, hanem az első Halálcsillag felrobbtanásánál a Csillagok háborújából? Hiszen Csubakkát csak ebben láthatták a rajongók a Millennium Falcon másodpilótájaként, mivel ő a második Halálcsillag elleni támadáskor az Endoron kommandózott Hannal, hogy lekapcsolják a pajzsgenerátort... Gyorsan megmutattam neki ezt a jelenetet:

És végül, mint valami mesében, az Űrrakéta kezelőjének emlékei is pontosan egybevágtak azzal, amit a rajongók és az Állatkert szóvivője mondott:

"Igggeeeeen. Ez az! Amikor én voltam olyan 99-2000 környékén... Tuti ez volt!! Elnézést, de én laikus vagyok ehhez. Jedi vagy Star Wars, az nekem egykutya, uram."

Ha tehát valóban volt a '90-es években exkluzív Csillagok háborúja-vetítés a Vidámpark űrrakétájában, akkor azt minden bizonnyal a Star Wars-filmek akkori hivatalos hazai forgalmazójának, az InterComnak kellett megszerveznie. Sajnos velük még nem tudtam beszélni, mert akik a '90-es évek végén Andy Vajna filmforgalmazó cégét vezették, ma már máshol dolgoznak. De nem adom fel a cél előtt, jövő héten hétfőn folytatódik az időutazással egybekötött Star Wars-oknyomozás!

trench_run_promo.jpg

De vajon ki emlékszik jól? Már 1985-ben is volt Jedi visszatér-vetítés az Űrrakétában? Vagy ez 1997-ben volt, amikor ismét mozikba került az őstrilógia, és nem is a Jedit vetítették itt, hanem a klasszikus Csillagok háborúját? Vagy ez az egész csak egy hamis kollektív emlék, amiből mára filmes városi legenda lett, pont mint az Ahoj, poplacsekből, amiről mindenki úgy tudja, hogy a szlovák szinkronnal vetített Terminátor 2-ben, az Elektromodulator Dvában hangzott el, de valójában nem is volt ilyen film ilyen mondattal? Ti mit gondoltok?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr357354344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csillagok Háborúja Figura Gyűjtő 2015.04.11. 22:35:09

Bakker,annyian mondjátok,h volt benne sw,hogy fel fogom hívni tesómat.Már kezedem úgy érezni,h lehetett benne valami.Többször is ültünk benne.Minden esetben ott volt tesóm is.

Amúgy Erdész Róbert az igazi nevem:)

lifelike 2015.04.12. 11:07:30

85ben 86ban és 89ben ültem az űrrakétában, ez volt a kedvencem az egész vidámparkban ez volt az egyetlen értelmes cucc, sajnos egyszer se ment benne semmilyen starwars részlet, ami volt az egy felszállós, csillagos, bolygós, meteoros dolog, lövöldözés se volt benne csak egyszerű repülés, néha balra néha jobbra fordult a szerkezet, a végén kicsit rángatott egyet aztán vége, nagyon rosszul emlékszik akinek a sw maradt meg :)

Szárnyasvakond 2015.04.12. 11:07:48

A nyolcvanas években ültem a rakétában és nem emlékszem Star Wars-ra, pedig akkoriban rajongó voltam és felismertem volna, csak valami űrutazásra bolygókkal meg aszteroidákkal. Az viszont biztos, hogy a műsor végén, a visszatéréskor elrepültünk Budapest felett és leszálltunk a Vidámparkban, a rakéta helyére, talán még gyerekek is integettek nekünk.

montero85 2015.04.12. 11:15:53

Sziasztok én 96-97 környékén ültem a rakétában, a kérdéses filmjelenet pedig a Birodalom visszavágból volt, amikor a TIE vadászok az aszteroida-mezőben üldözik a Falcon-t.

2015.04.12. 11:58:16

Én is a nyolcvanas évek közepén ültem benne. A sztori, amire emlékszem az volt, hogy egy utasszállító repülőgép kisodródott az űrbe, tett egy kört és leszállt. Voltak képek a Naprendszerből meg rángatózás meg rázkódás. A zárómondat valami olyasmi volt, hogy senki nem tudja pontosan hogyan történt az esemény.

Bodnár Irén 2015.04.12. 12:01:47

Sziasztok! Én is erre a Csillagok háborúja részletre emlékszem (egy kicsit másképp megvágva), és biztos, hogy a 80-as években volt, a 90-es években nem jártam már a Vidámparkban. Remélem, sikerül kideríteni, hogy került oda!

2015.04.12. 12:37:47

Gyerekkoromban ültem benne a nagymamámmal :) nem star wars volt, akkor már gyűjtögettem a képregényeket a filmből. De a fenti Leia kép mindent visz, még sosem láttam:)

Kecses 2015.04.12. 13:06:41

Kb 85-től 92-ig évente egyszer beültem, de legtöbbször a városnéző túrát adták, talán egyszer láttam űrjelenetet, de az se Star Wars volt.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2015.04.12. 13:12:29

Bő 25 éve ültem rajta, arra emlészem, hogy iszonyatosan kellett kapaszkodnom a kafába (ami ilyen vékony műanyag volt), mert veszettül dülöngélt ez jobbra meg balra, a filmből meg arra emlékszem, mintha ilyen felrobbanó műholdtányérok is lettek volna benne.

RevoltED 2015.04.12. 13:56:28

Életem egyik legnagyobb csalódása volt amikor beültünk rá annó. A kilencvenes évek elején lehetett és az iskolatársaim körében ment a susmus, hogy a vidámparki rakétában időnként a Star Wars-ból vetítenek részleteket. Ez nekem abban az időben hatalamas dolog volt, mivel a helyi kölcsönzőben a Jedi visszatérhez egyszerűen lehetetlenség volt hozzá jutni, mint más kulfilmekhez is :) Előjegyzés megtörtént, de mire hozzám került volna a kazetta, a kölcsönzős tag közölte, hogy sajnos le kellett selejtezni így ő már nem adhatja ki nekem. Alig 8-9 éves voltam és hatalmas trauma volt ez a számomra, így elmentünk a Vidámparkba, hogy pár percig legalább lássak valamit a harmadik részből... de semmi. Valami borzalom katyvasz ment a kisodródott repülőről aztán mentünk is haza. Egyszer még évekkel később voltam, de akkor már csak a kiváncsiság hajtott, de akkor meg valami b-kategóriás animáció ment. Amire viszont határozottan emlékszem, hogy nagy híre volt annak, hogy időről ídőre vetítenek rézsleteket a rakétában.

RevoltED 2015.04.12. 14:00:49

Viszont egy másik SW érdekességnek is utánanézhetnétek :D A Klónok támadása mozis verziójában van/volt egy jelenet amit azóta sem találok sehol sem: Anakinék beszélgetnek a dokkban és mögöttük ott van az egész vásznat betöltő Falcon és a nézők egy emberként felsóhajtottak. Ezt azóta sem találom sehol sem és senkinek nem is rémlik. Álmodtam volna?

ULaci · http://whistler.uw.hu/meri/lastpage.htm 2015.04.12. 19:41:34

Teljesen biztos vagyok, hogy volt benne, anno a '80-as években, de aztán lecserélték az említett Magyarország-megközelítősre... 1983 februárjában láttam először moziban a Jedi visszatért, talán a Bástyában, vagy a Flóriánban, Budapesten, ekkor 6 éves múltam már, majd a TV mutatta be az évben vagy a következőben, 1984 körül a Csillagok háborúját. Ezek után nem sokkal lehetett valamikor az Űrrakétás sztori, de biztos, hogy '89 előtt, mert akkor már nagyfiú voltam, és videónk is volt már évek óta. Talán a TV archívumából szerezhettek rövid részleteket, űrcsata biztos volt, Csubira nem emlékszem, de a SW jelenetek más, talán "deltás" v. hasonló ismeretterjesztő anyagokkal voltak összevágva. Iszonyú lelkesítő volt, persze a családom nem értette, miért tetszett annyira, aztán következő évben mikor legközelebb mentünk, már az emített másik anyag ment. Az effektek is uncsinak tűntek, nőttem közben, szóval talán 10 éves körül lehettem addigra, olyan 1987-88 környékén. De az tuti, hogy volt ilyen, ez a cikk előhozta ezeket az emlékeket, magamtól nem jutott volna eszembe.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.04.12. 23:20:35

@marczellm: Jé, a "kis Berkes" bátyja, aki anno farmerkabátban terrorizálta a kicsiket az Utánam, srácokban! :)
index.hu/kultur/media/2015/02/02/miskolcon_vagy_pesten_jatszodott_40_eve_az_utanam_sracok/

Pont '97-99 környékén volt beruházási igazgató az InterComnál, írok is neki, köszi!!!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2015.04.13. 10:11:47

84' táján voltam a rakétában. Elég gagyi volt, hogy semmi különös nem volt benne. A film egy összevissza vágott őrült űr lövöldözés volt, iszonyatos karcos kópián. Én nem ismertem fel benne a STAR WARSt .
Na de a Leia kép, az rendesen nyálcsorgatós. :)

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2015.04.13. 10:14:34

Haha, elmentettem Leiát... a kép neve: slave-leia-boobs-banner :)
süti beállítások módosítása
Helló