Itt a szegény ember Indiana Jonesa: Chuck Norris!

2015. július 14. 11:00 - -Szűcs Gyula-

Egy régi VHS-klasszikus: A tűzjáró (1986)

firewalker-2.jpg

"A tűzjáró!

Chuck Norris mint szerencsevadász életveszélyes kalandokba keveredik Mexikó földjén!
A tűzjáró!
Aki üldözői elől álruhában menekül, mesés kincseket kutat, és szerelmet talál!
A tűzjáró!
Bemutatja a VICO, a magyar olimpiai csapat hivatalos támogatója!"

A másolt VHS-kazettákon felnőtt korosztály valószínűleg kívülről fújja a fenti reklámszöveget - még akkor is, ha esetleg soha nem látta A tűzjárót. Ami óriási hiba, mivel ebben a Cannon-klasszikusban is ugyanolyan viccesen másolta le a legendás Menaheim Golan-Yoram Globus-producerpáros az Indiana Jones-filmeket, mint ahogy az Ütközetben eltűnttel a Rambo 2-t, a .Barbár fivérekkel a Conant, vagy a Cyborggal a Mad Max-zsánert.

A 80-as években persze mindenki az Indiana Jones-filmeket másolta. Tom Selleck, aki a Magnum miatt pont lemaradt Indy szerepéről, 1983-ban leforgatta a Kínai kalandot, Michael Douglas 1984-ben A smaragd románcában ugrált a dzsungelben, Richard Chamberlain a Salamon király kincsében és Az elveszett aranyváros fosztogatóiban lett Indy-klón, a Nerdblogon is bemutatott '86-os Future Huntersben pedig a Végzet lándzsáját keresik a főhősök.

Chuck Norris A tűzjáróban szemérmetlenül viccesen nyúlta le szinte egy az egyben az Indy-filmek dramaturgiáját. Mivel is indul a Végzet temploma? Mintha csak egy előző Indiana Jones-kaland végét látnánk, Indy a műkincskedvelő kínai gengszterfőnökkel, Lao Che-vel egyezkedik, de megölik a barátját, és kis híján őt magát is, de sikeresen elmenekül. A tűzjáróban a pornóbajszos Chuckot is egy nagyhatalmú ázsiai tábornok sanyargatja a sivatagban, de az Indyhez hasonló, felgyűrt ingű kalandor az eszét és az erejét használva itt is meg tud szökni - hogy rögtön fejest ugorhasson a következő nagy kalandba!

firewalker_1986_0034.jpg

Chuck Norris a szegény ember Indinana Jonesaként ugyanis ugyanúgy imád régi kincses térképeket bújni és ősi sírokat fosztogatni az egzotikus külsejű cimborájával, mint a kalapos kollégája:

  • Indynek az arab Sallahot alakító John Rhys-Davies volt a főhős segítőtársa,
  • itt a Vasmadarak és hasonló B-kategóriás akciófilmek sztárja, Louis Gossett Jr. segít a főhősnek.

Az viszont egy különösen vicces kikacsintás a kalandfilmes zsáner kedvelői felé, hogy John Rhys-Davies ebben a filmben is feltűnik, mint Chuck Norris régi cimborája, aki a vietnami háború után marcona őserdei zsoldosbrigádok élén harcol a forradalomért mindenféle közép-amerikai banánköztársaságokban.

firewalker_1986.jpg

Természetesen minden kalandfilmbe kell egy megmentésre váró, butácska szőkeség is, akivel a főhős összejöhet a végén, addig meg két poén és verekedés között viccelődhet vele. Szerencsére A tűzjáró Melody Andersonja inkább hasonlít Marionra a Frigyládából, mint Kate Capshaw-ra a Végzet templomából: ő keresi meg a két kalandort egy kincses térképpel, és löki bele őket az újabb veszélyes kalandokba. Na meg persze a Frigyládából ismerős, csapdákkal teli, ősi templomba.

Sőt, a nagy fináléban az áldozótőrt is a lány döfi bele a főgonoszba, El Coyote-ba, aki egy hajdnavolt indián pap, a Naphoz repülő Tűzjáró hatalmára áhítozó varázsló. Természetesen innen van a film címe is, bár a történetnek ez a része nekem mindig is zavaros volt: gyerekoromban azt hittem, Chuck Norris a tűzjáró, most meg kiderül, hogy valójában az a pap, aki elrejtett egy rakás kincset, hogy azt majd szépen megtalálja a szegény ember Indiana Jonesa.

firewalker-blooper.jpg

Kifestve és maskarában persze El Coyote is pont ugyanaz a démoni erőkkel cimboráló, tetovált, izmos vadember,mint amilyen Mola Ram volt a Végzet templomában (őt egyébként az a Sonny Landham alakítja, aki egy évvel később a Predátorban is szerepelt, mint Schwarzenegger indián haverja).

Sokáig lehetne még sorolni, milyen Indiana Jones-toposzokat nyúlt le gátlástalanul a Golan-Globus producerpáros A tűzjáróhoz, de teljesen felesleges. A Frigyláda és a Végzet temploma a sztori, a hangulat, a speciális effektek, az akciójelenetek és a humor tekintetében is köröket ver A tűzjáróra. Mégis jó néha újranézni, hiszen ez volt Chuck Norris első olyan akcióvígjátéka, ahol nem marcona katonát vagy harcművészt alakított, hanem egy szimpatikus csibészt, aki pont úgy törte össze a berendezést a kocsmai verekedésekben két béna poén benyögése között, mint Bud Spencer és Terence Hill.

A tűzjáró / The Firewalker (1986) - Ítélet:

3hcsillag560.jpg

 

 

A filmet a magyar Paramount csatornán lehet elcsípni, július 15-én 3:20-kor, 18-án 23:40-kor, 20-án pedig 0:55-kor.

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS, BUD SPENCERES, CHUCK NORRISOS ÉS VICO-FILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr567621274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2015.07.14. 18:22:34

Ez eléggé tisztaröhej volt. De tegnap ment a TV-ben, csak nem akkor született meg a cikk gondolata is?

Terror Dzsoni 2015.07.14. 20:36:02

"Richard Chamberlain a Salamon király kincsében és Az elveszett aranyváros fosztogatóiban lett Indy-klón" Ez az állítás kérném szépen nem állja meg a helyét! Ugyanis, Allan Quatermain karaktere sokkal régebbi, mint Indiana Jones, sőt Spielberg bevallottan ebből a figurából merített..

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.07.16. 07:48:49

@Terror Dzsoni: Inkább James Bond, Doctor Savage, Bogart, Spy Smasher és Commando Cody

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.07.16. 07:50:58

voltak Indy előképei, és nem az addig csak regényben létező angol kalandor. A Chambarlain-féle film egyébként mint film koppintja a Frigyládát meg a Végzet templomát.

Terror Dzsoni 2015.07.17. 09:11:29

@-Szűcs Gyula-: Kedves Gyula! Szó nem volt Chambarlain filmjeiről, én azt írtam, hogy Allan Quatermain karaktere régebbi. Valóban 1885-ben jelent meg egy regény H. Rider Haggard tollából Salamon király kincse címen. Nem azt állítom, hogy nem sok karakterből gyúrta össze Lucas - lévén képregény buzi volt - , de az egyik kiindulási alapot Quatermain adta. S mint írtam, ezt ő maga is hangoztatta. Meg ne kérdezd hol meg mikor olvastam... eccer valahol. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.10.03. 00:33:51

baszki ezt a Tűzjárót is láttam, annó a TVTV, TV4 meg hasonló szarságos időszakban

amúgy mi van, beszart a blog? tök jó nosztalgiaírásokat csináltál pedig

az nem a VICO filmje volt, amiben - szintén valami Indiana Jones koppiintás volt - az Inkákhoz mentek kincset vadászni, azok meg lefejeztek mindenkit, de úgy, hogy egy hálót raktak a fejükre, , és aztán leszakították, és egy kötélen vitte föl a csigás hálócska a fejet a piramisra, ott meg bedobták a többi közé

sajnos ennél többre már nem emlékszek belőle, ez si tuti a véressége miatt égett belém gyerekként,d e sehol nem futottam bele azóta se

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.10.04. 17:15:54

@scal: Szia!
ez a lefejezős ZS-film már most nagyon tetszik, jó lenne tudni, mi volt!

Amúgy nem halt meg a blog, nyugi, csak augusztusban meg szeptemberben nem nagyon volt időm írogatni meló, szabadság, betegség meg a Cafe Postnuclear képregény mellett, ami végre nyomdában van! ;)
www.facebook.com/cafepostnuclear
De már készül egy adag társasjáték- meg könyvkritika, meg majd a Bud Spencer-filmek is visszatérnek.
süti beállítások módosítása
Helló