3 bombasztikus Indiana Jones-film, ami végül sosem készült el

2015. július 20. 22:30 - -Szűcs Gyula-

Motorozás a kínai Nagy Falon! Beszélő gorilla! Dinók völgye! Mark Hamill Indy tesója!

Idén a Poltergeist remake környékén újraolvastam John Baxter Spielberg-életrajzát, amiben meglepődve fedeztem fel olyan Indiana Jones-infómorzsákat, amik fölött a könyv hazai kiadásakor, 2004-ben átsiklottam. Például hogy a Végzet temploma eredetileg Kínában játszódott volna, vagy hogy Michael Chrichton a Kongó okos gorilláját egy Indy-filmbe is szerette volna átvinni, és hogy az Indy 4 előtt komoly tárgyalások folytak Lucas és Mark Hamill között arról, hogy a Jedi visszatér után másfél évtizeddel újra közös filmet forgathatnának: Hamill alakíthatná Indiana Jones elveszett testvérét!

indyposzt.jpg

Sajnos egyik filmtervből sem lett semmi - pedig a beszélő majom kivételével egész jók lehettek volna! 

1. Indiana Jones és a kínai dinoszaurusz

A Spielberg-életrajz szerzője szerint Lawrence Kasdan azért nem vállalta el a Firgyláda után a Végzet temploma forgatókönyvének megírását, mert épp rendezői ambíciókat dédelgetve forgatta A test melegét. A Birodalom visszavághoz hasonlóan borongósabb második Indy-film sztoriját így a válófélben lévő George Lucas két régi filmfőiskolás barátjára, az India-mániás Willard Huyckra és Gloria Katzra bízta. Lucas emellett tárgyalni kezdett a kínai kormánnyal is: szeretett volna egy motoros üldözési jelenetet a Nagy Falon, ráadásul a kedvenc régészprofesszorunk még egy dinoszauruszt is talált volna egy völgyben!

"Ám a kínaiak nem engedték, hogy a falon forgassanak, és minden másnak, amire a filmnek szüksége lett volna, felverték az árát. A Sri Lanka-i kormány kezelhetőbbnek bizonyult, így aztán a helyszínt oda tették át, néhány jelenetet pedig Indiában vettek fel."

- írja a John Baxter a könyvében. Azt viszont már nem említette meg, hogy Lucasnak a forgatókönyv átírása után is ott motoszkált még az agyában Indy kínai kalandja és a dinoszauruszok völgye, ezért 10 évvel később (amikor Spielberg dinoszauruszai többszázmillió dollárt kaszáltak a mozipénztárakban) megíratta regényben Max McCoy-jal a Végzet templomából kidobott sztorit.

dinosaureggs_e.jpg

Ez lett az Indiana Jones és a dinoszaurusztojás című, 1995-ben kiadott, hivatalos Indy-regény!

Aminek a fülszövege szerint a kalapos régészprofesszor nemcsak felcsap Kínában paleontológusnak, de egy élő triceratopszot is talál egy völgyben!

dinosaureggs_d.jpg

A Huyck-Katz-páros viszont azokat a kidobott ötleteket kellett hogy belerakja a Végzet templomába, amiket Lucas és Spielberg végül kivágott a Frigyládából. Ilyen volt például az a rész, amikor hőseink a sárga gumicsónakot használják ejtőernyőnek. Azt viszont nem tudom, hogy fordítási hiba-e, de a Baxter féle könyvben Indy ikertestvéréről is szó esik: ő hadonászott volna karddal abban a jelenetben, amikor Ford a pisztolyáért nyúl, hogy lelője (mint a handzsáros harcost a Frigyládában), de a revolvert addigra már elvesztette a nyaktörő menekülésben.

2. Indiana Jones és a beszélő majom

Az 1984-es Szörnyecskék forgatása és a szintén ebben az évben mozikba kerülő Végzet temploma vágása idején Spielberget megkörnyékezte a híres sci-fi író, Michael Crichton is, azzal az ötlettel, hogy vigye filmre a Kongó című regényét, amiben gorillák uralkodnak egy őserdei, elveszett városban, ahová marcona felfedezők érkeznek gyémántok reményében. Az Amblint producerként vezető Spielberg azonban nem tudta megnyerni rendezőnek Brian De Palmát, ezért Crichton azzal az ötlettel állt elő, hogy

legyen a Kongó a következő Indiana Jones-film sztorija, és rendezze maga Spielberg!

collegehumorindy.jpg

Az egyébként mindig zseniális Crichtonnak ráadásul az az őrült ötlete támadt, hogy

"a gorillabébi, akinek egy hátára erősített komputer révén megadatik a beszéd képessége, tökéletes ellentéte és jó haverja volna Indynek."

Spielberg már azt is elkezdte tervezgetni, hogy Indy majom sidekickje egy kedves animatronic figura lesz, mint E.T., Crichton viszont ezt nagyon ingoványos terepnek tartotta (bár az nem derül ki Baxter könyvéből, hogy igazi gorillával, vagy egy beöltözött színésszel akart-e forgatni helyette). Lucas viszont megfúrta a tervet, mert ragaszkodott hozzá, hogy a következő Indy-film ne egy konkrét regény megfilmesítése legyen, hanem egy eredeti sztori, ami a fiatalkori moziélményei előtt tiszteleg. A Kongót végül Spielberg és Lucas országos cimborája, a mostani Lucasfilm-elnök Kathleen Kennedy férje, az Indy-filmek és a Vissza a jövőbe-trilógia producere, Frank Marshall rendezte meg 1995-ben. 

3. Indiana Jones és az elveszett testvér

A legérdekesebb Indy-infómorzsákat viszont a Baxter-könyv utolsó fejezete tartogatja! Egyfelől itt volt olvasható először magyarul az a pletyka, hogy esetleg Spielberg rendezhetné a Jedi visszatér után játszódó Star Wars-filmeket(!!!), másrészt a szerző már itt 100%-osan biztos projektként írt az Indy 4-ről:

"A rajongók, mikét George Lucas is, makacsul sürgették Spielberget, hogy csináljon egy újabb Indiana Jones-filmet. Ahogy az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag a saját apjával rivalizáltatta Indyt, az Indy IV egy csalárd fivérrel hozza őt össze. Tom Selleck felvetette, hogy eljátssza ezt a szerepet, ahogy Kevin Costner is, de 1998 közepére Mark Hamill kapta meg, kárpótlás gyanánt."

Bár egy Harrison Ford és Mark Hamill főszereplésével leforgatott Indy 4 holtbiztos, hogy kasszarobbantó siker lett volna a '90-es évek elején, Tom Selleck, mint gonosz Jones-testvér még talán ennél is zseniálisabb húzás lett volna. Eredetileg ugyanis ő játszotta volna a kalapos régészprofesszort, csak a Magnum tévésorozat forgatásáról nem engedték el, így Spielberg és Lucas inkább Harrison Fordot választották, és átvonultak Angliába és Tunéziába forgatni (Selleck nagy pechjére ráadásul simán eljátszhatta volna Indyt, mert végül a Magnum forgatása nem kezdődött el időben a hollywoodi színészek sztrájkja miatt).

raidersmagnum.jpg

A netes népművészek körében máig népszerű poén Tom Sellecket rárajzolni a Frigyláda plakátjaira.

magnumindy2.jpg

Spielberg azonban végül senkivel sem forgatta le az Indy 4-et a '90-es években, mert ekkoriban már inkább művészfilmes ábrándokat kergetett, és nem volt hajlandó többé vidám kalandfilmekkel foglalkozni. Kizárólag csak a Schinder listájára és a Ryan közlegény megmentésére koncentrált, amivel végre megnyerte azokat az Oscar-szobrocskákat, amik után már a Harmadik típusú találkozások és az E.T. óta sóvárgott.

Azért az Indiana Jones 5-höz reméljük, leporolja majd a "Mark Hamill Indy csalárd testvére"-forgatókönyvet, mert az új Star Wars-trilógia után egy ilyen nosztalgiamaratonnal simán kasszát robbanthatna!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr437612756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2015.07.21. 11:12:33

""Mark Hamill Indy csalárd testvére""
Carrie Fisher meg a húga, nem? az volna a bombasztikus siker. Yoda meg a főgonosz.

/facepalm

Leone_510 2015.07.21. 12:01:16

@Secnir: Yoda a házimanó lenne, Boba Fett a gonosz

elég szar ötlet , hogy nyuggerek akciózzanak

ezektől az is kitelik, hogy Indy talál egy Terminatort a sivatagban...

21 ezer Ft 2015.07.21. 13:00:36

Kár, hogy a Fate of Atlantist nem filmesítették meg, az összes Indy sztori közül az a legjobb.

ComLo 2015.07.21. 14:35:38

Csatlakozom: indy 4-re a legtökéletesebb a Fate of Atlantis lett volna. Ezek egyike sem éri el azt a szintet, a megvalósult Indy 4-ről pedig jobb lenne ha nem is tudnék ...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.21. 20:46:52

Én az Indy 4-et a 70-es évek Dél-Amerikájába tettem volna, ahol a korsodó Indy természetesen beleakadt volna az őserdő közepén egy menekült náci kolóniába, akik világuralmi terveked dédelgetnek..:))))

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.07.22. 09:46:25

@A megvalósult amerikai ólom..: Hehe, ez tényleg csodálatos film lett volna! Egy tökös HALÁLFOLYÓ, a hülye Duduikoff nélkül! :D
És persze lehetett volna náci ufó itt is az indián piramis aljában!

KalEl 2015.08.16. 19:44:56

Jó volt az a film Dudikoffal.
süti beállítások módosítása
Helló