Nagykorú lett a Sikoly 2! [18+]

2015. július 27. 14:00 - -Szűcs Gyula-

18 éve, 1997-ben mutatták be Wes Craven kulthorrorjának folytatását

A Sikoly-filmek forgatókönyvírója, Kevin Williamson olyan csóró volt 1994 környékén, hogy a gyorsan szerzett pénz reményében rögtön három vicces horrorfilm-tervezetet is összedobott Scary Movie címmel, hogy azzal házalhasson Hollywoodban. Az első történetben egybedolgozta a hírhedt gainesville-i diáklánydaraboló sorozatgyilkosról szóló újságcikkeket a kedvenc horrorfilmjeivel: a Péntek 13-mal, a Rémálom az Elm utcábannal, az Ismeretlen hívással, a Halloweennel és a sikolykirálynő Jamie Lee Curtis másik, nálunk kevésbé ismert horrorjával, a Prom Nighttal. 

A forgatókönyvekre a Weinstein-testvérek, a Dimension és a Miramax csaptak le. Oliver Stone, Robert Rodriguez, Danny Boyle, George A. Romero, és Sam Raimi is élénken érdeklődtek a filmterv iránt, de a rendezői székbe végül Freddy Krueger atyja, Wes Craven ült bele. És már az 1996-os Sikoly-tesztvetítésen is akkora sikeres volt az első résznek, hogy Weinsteinék azonnal leszerződtették két folytatásra.

scream21600.jpg

Az, hogy a Sikoly 2 egy 173 millió dollárt kaszáló horror folytatás lett, alapjaiban határozta meg a film hangulatát. Sokszor szinte nem is film, hanem metafilm, amiben már nem is a dögös csajok meg az álarcos gyilkos kiléte a lényeg, hanem a klisékből építkező horrorfilmes zsáner, a bulvárszenzációra éhes média, és a minden filmet ajándéktárgyakká lezüllesztő hollywoodi szórakoztatóipar kritikája:

  • Miért kell minden filmbe funkciótlan pucérkodás, ami semmit sem ad hozzá a cselekményhez?
  • Miért van a második részben mindenből több, ami miatt végül általában rosszabb lesz a végeredmény az első résznél?
  • Lehet-e valakiből amiatt sorozatgyilkos, hogy folyton horrorfilmeket néz, vagy a gyilkos hajlam a filmek nélkül is előjött volna benne?

Már a Sikoly 2 alapszituációja is önreflektív: Döfés címmel hollywoodi horrorfilm készül az első rész híradókba is bekerült mészárlásából - pont ahogyan Kevin Williamson is újságcikkek és híradórészletek alapján csinált filmet a gainsville-i gyilkosságokból. A premier idején tele vannak a mozik a Ghostface-álarcos rajongókkal, így az igazi Ghostface feltűnés nélkül le tudja szúrni a Windsor College két diákját (az ugye megvan, hogy a lány Will Smith felesége, Jada Pinkett?). Magát a Döfés (Stab) filmet, ami Heather Grahammel ismétli meg Drew Barrymore megölését az első Sikolyból, Robert Rodriguez rendezte.

scream205.jpg

Itt egyébként van még egy belterjes metapoén. A '96-os Sikoly egyik jelenetében a fiatalok arról beszélgetnek, hogy ha film készülne róluk, ki játszaná el őket. Sidney azt mondja, az ő szerepét Tori Spelling kapná. És tényleg: a '97-es Sikoly 2-ben már valóban a Beverly Hills 90210 tévésorozat sztárja, Spelling alakítja Sidneyt a filmbéli horrorban, a Döfésben.

3bc328f85e51dff0ac7ddb55afcecfa5bfcc94c1.jpg

A Buffy tévésorozat ünnepelt sztárja, Sarah Michelle Gellar szintén bekerült a Sikoly 2-be: egy meggyilkolt egyetemista lányt alakít, akit egy idehaza kevésbé ismert, az amerikai popkultúrába viszont mélyen beleivódott, jellegzetes görög betűs, lányszövetségi diákszállón öl meg a maszkos gyilkos, az egyetemi campuson. Érdekesség, hogy a decemberi amerikai premier előtt a nézők egy másik horrorfilmben, a szintén Kevin Williamson forgatókönyvéből készült, októberben mozikba kerülő Tudom, mit tettél tavaly nyáronban is láthatták sikoltozni.

smg.jpg

Az egyetemi közeg és a filmes kurzus többször is megjelenik: az egyik szemináriumon a szereplők (köztük maga a filmrajongó gyilkos is) a filmrajongókat és geek szakportálokat a mai napig megosztó témán vitatkoznak: vajon tényleg minden második rész rosszabb, mint az első? Vagy a Terminátor 2, A Bolygó neve: Halál, a Keresztapa 2 és A Birodalom visszavág kivételek, amelyek erősítik a szabályt?

És ha már szabályok: az első részből ismerős Randy (Jamie Kennedy) a szenzációhajhász riporternő után epekedő Dewey őrmesternek (David Arquette) ezúttal is elmondja a hollywoodi folytatásokra vonatkozó törvényeket:

  1. Megnövekszik a gyilkosságok száma.
  2. A gyilkosságok sokkal kidolgozottabbak, és sokkal véresebbek.
  3. Soha ne hidd el, hogy a gyilkos már meghalt! (Bár ezt Randy már nem tudja elmondani, mert Dewey a felénél megunja.)

randydie.jpg

Sajnos azonban a Sikoly 2 nem egy Bolygó neve: Halál, és nem tudja látványosan túlszárnyalni az eredetit úgy, hogy közben meg is tartja annak értékeit. Csak egy szolgai másolata a Sikolynak, sokkal több vérrel és belterjes kikacsintással. Azért persze így sem annyira rossz!

Sikoly 2 / Scream 2 (1997) - Ítélet:

3hcsillag560.jpg

 

 

A filmet a magyar Paramount csatornán lehet elcsípni, augusztus 2-án 0:05-kor!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS, BUD SPENCERES ÉS HORRORFILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr847653066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló