Balatonnál sül a lángos, itt nyaralt a Kádár János

2015. október 12. 02:00 - -Szűcs Gyula-

Kultúrtörténeti retróutazás a betonba fagyott '80-as évekbe, az egykori aligai pártüdülőbe

Idén nyáron kétszer is jártam Balatonaligán, az egykori szupertitkos MSZMP-üdülőben, ahol ma a Club Aliga üzemelteti a hajdani kockahoteleket és a kertmozit, Kádár János málladozó luxusvillája pedig lassan az enyészeté lesz.

kadarahazban.jpg

Az üdülőkomplexum kellemes retró hangulatáról és a fürdőnadrágban Szabad Európa rádiót hallgató pártállami funkcionáriusok történeteiről a Rákosinál csak Kádár szerette jobban a Balatont című, rekordhosszú Index-cikkben írtam - de a hely egyszerűen annyi intenzív élményt adott, a területbejárást vezető történész, Csonka Laura pedig annyi érdekes balatoni sztorit szedett össze a levéltári kutatásai során, hogy mindenképpen akartam írni a témáról még egy cikket.

vezercsel.JPGPár hete ráadásul beszereztem egy másik történész, Majtényi György hiánypótló Kádár-kötetét, a Vezércselt is, amiben az első titkár teleírt asztali naptáraiból és az egykori kommunista elit visszaemlékezésekből egy komikusan rémes kép rajzolódik ki az olvasó előtt egy luxusban élő, puritán diktátorról, aki még életének utolsó éveiben is görcsösen ragaszkodott ahhoz hatalomhoz, aminek a terhe alatt 40 éven keresztül minden egyes napon szenvedett.

Így ez a poszt most egyszerre lesz könyvkritika, Mi történet a nyáron?-beszámoló és a korábbi Index-cikk rendezői változata, amiben az onnan kihúzott sztorik is helyet kapnak.

A balatonaligai pártüdülőt az 1940-es évek végén építették fel a mindenkori legfelsőbb vezetésnek, de az elvtársak egyáltalán nem reklámozták ezt a külvilág felé: a beutalókat egy szűk belsős kör kegyként osztogatta az arra érdemesek között. A hivatalos iratokban is csak „aligai objektum”-ként emlegették Aligát, és a hírekben sem szerepelt – ezért sajnos nincs archív MTI-fotó az itt nyaralókról: egyedül a Politikatörténeti Intézetbe került Kádár-hagyatékban találni olyan képeket, amiken az első titkár az aligai luxusüdülőben nyaral (innen van a poszt nyitóképe is, köszönet érte).

Fennmaradtak viszont lelkes visszaemlékezések, amikből kiderült, hogy a kettéosztott üdülőkomplexum Aliga I. elnevezésű részén, ezekben a még ma is álló villákban és kockahotelekben nyaralhattak a hűséges pártfunkcionáriusok.

20150826_085800.jpg

Aliga I-en a kockahotel mellett egyébként egy vöröstéglás templom is áll - ez a Kádár-korszakban KISZ-központként működött:

templom.jpg

Aliga I-en nyaraltak a megyei pártbizottságok tagjai, a budapesti pártbizottság tagjai, a pártapparátus közép- és felső vezetői, de az oktatás és a média jeles képviselői is ide kaptak beutalót. Nagyon ritka volt viszont az, hogy aki egyszer itt üdült a családjával, az két éven belül újra jöhetett.

20150913_105803.jpg

Az aligai üdülőkomplexum pavilonsora már 1948-tól híres volt a párttagok között: állítólag itt adták a legfinomabb hekket, fehér kenyérrel és kovászos uborkával. Volt egy lángosos is, és volt egy söntés is, röviditalokkal, fröccsel, üdítővel. Itt egyébként sokkal olcsóbban árulták az alkoholt, mint a boltokban, így a visszaemlékezések szerint gyakori jelenség volt a szállóvendégek már a reggeli előtt sorba álltak a sörért, és betartalékoltak egész napra, meg a hazaútra.

A 60-as években a klasszikus Jégbüfé-recept működött itt is: a pénztárnál kifizette az ember, amit kért, és a kapott cetlivel szemben megkapta, amit kért. Aki viszont urizálni akart a kommunizmusban, az a pincérnek adta oda a blokkot, és borravaló ellenében kényelmesen az asztalához hozatta a kért finomságokat.

20150913_105945.jpg

Aliga I. étterme ma is működik, egy Retró Presszóval kiegészülve. A teraszán üldögélve egy kávé vagy egy adag kóla és sült krumpli mellett lehet gyönyörködni az ősfákban és a beton virágtartókban:

20150825_183055.jpg

Az üdülő aranykorában ugyanitt ettek a pártkáderek. A konyhán folyamatosan jelen volt egy KÖJÁL-ellenőr, de hogy minden fertőzés lehetőségét kizárják, Aliga maga termelte meg az asztalra valót: a szomszédban egy állami gazdaság működött, gyümölcsöskerttel és zöldséges veteménnyel, ahol saját terménnyel látták el a pártüdülő konyháját. A visszaemlékezések szerint az őszibarackjuk különösen jó volt, és ebből a dolgozók is ehettek, nemcsak a nyaralók. Az államogazdaság kertészete virágokat is nevelt, így Aliga I-en és Aliga II-n is minden szobában friss virág került reggelente a vázákba.

Aliga I. utolsó épülete egy fedett uszoda. Ma már nem működik, a Fallout-játékokat idéző falait elkezdte visszahódítani a természet:

20150825_175107.jpg

Pedig az üdülő fénykorában a fedett medence mellett egy bowlingterem is várta itt a vendégeket!

20150825_175025.jpg

Továbbhaladva elérjük a régi kerítést, ami az Aliga II.-höz tartozó területet választotta el Aliga I.-től. Ma már büntetlenül átmehetünk itt - de régen az itt posztoló rendőr minden elvtársat igazoltatott a ki- és belépésnél!

20150913_132438.jpg

A legfanatikusabb retrórajongók viszont itt is vehetnek ki szobákat a XI.-X.-IX.-VIII.-as villákban, ahol szinte minden ugyanúgy néz ki, mint amikor gyerekfejjel nyaraltunk a Balatonon egy szakszervezeti üdülőben.

20150827_102848.jpg

A XI-es villa elsőre egy ugyanolyan Balaton-parti kockahotelnek tűnik, mint az összes többi '60-as években épült betonszörny, végig a magyar tenger partja mentén:

20150913_132125.jpg

De tudni kell, hogy olyan illusztris vendégek kaptak ebben az épületben szállást a legfelsőbb pártvezetés családtagjai mellett, mint Hofi Géza - aki így közvetlen közelről láthatta és halhatta azokat az elvtársakat, akiket a jeleneteiben parodizált.

20150913_132410.jpg

Nekünk az idei nyaralásunkkor a IX-es villa jutott, ami közvetlenül a vízpart mellett áll. Külsőre egy tipikus hétvégi ház: a betonba fagyott '80-as évek kvintesszenciája, pont olyan teraszkorláttal, amilyeneket a panelházak erkélyeihez használtak régen:

20150826_092839.jpg

Belül pedig mintha csak a nagyszüleinkhez ugrottunk volna át vasárnapi ebédre. Itt egy retró csillár, amott egy fakarfás fotel a '70-es évek dizájnjával, az egyik sarokban Lehel hűtő duruzsol, a másikban pedig egy jellegzetes állólámpa várja, hogy valaki odaüljön alá keresztrejtvényt fejteni, amíg a Szokol rádión hallgatja az esti híreket:

20150825_124915.jpg

Minél közelebb volt egy villa Kádár János IV-es számú villájához, annál fontosabb embernek számított az állampárti hierarchiában az, aki épp ott nyaralt. Persze amíg a Kádár-villában kizárólag Kádár lakhatott, a többi épületben folyamatosan váltották egymást a szállóvendégek. Ez itt az V-ös villa, tehát az itt nyaralók sokkal befolyásosabb emberek (miniszterek, Központi Bizottsági tagok) voltak azoknál, mint akik a mi IX-es villánkban üdültek. Az V-ös villa szakközépiskolákat idéző bejárati ajtaja ma már azonban zárva van:

20150825_141025.jpg

Az Aliga II. területén lévő villák ugyanis ma már életveszélyesek: a többségükbe tilos a bejárás, a teraszajtajaik le vannak szegelve, a kilincseik leszerelve. Igaz, odabenn nem maradt sok látnivaló:

20150825_141422.jpg

Ez az V-ös számú, emeletes villa Balaton-part felől fotózott oldala:

20150913_115041.jpg

Maga az épület azért nagyon érdekes, mert igen ritka az olyan kép, amin a nyaraló Kádár Jánost a kizárólagos rendelkezésére bocsátott IV-es számú villa mellett állna. A Politikatörténeti Intézetben őriznek ugyan egy ritka fotót, amin valamikor a '80-as években készült, és az első titkár vidáman mosolyogva nézi a teraszról a Balatont, ám a képen jól látszik, hogy nem a IV-es villánál készült, hanem a jellegzetesen előre ugró lépcsős V-ös villánál. A fotó Majtényi György Vezércselébe is bekerült, azt azonban a történészek sem tudták egyelőre kinyomozni, Kádár melyik párttársához ugrott át alkalmi vendégségbe.

kadarjanosnyaral2.jpg

(forrás: Politikatörténeti Intézet / Libri kiadó)

Kádár ugyanis annyira komolyan vette a nyaralást, hogy tényleg csak néhány kivételes esetben állt szóba Aligán az MSZMP-tagokkal. Az egyik legközelebbi kollégája és barátja, a kultúrpápa Aczél György persze bármikor átjöhetett hozzá a szomszéd épületből, a V/a-ból:

20150825_140618.jpg

A modernista stílusú, romjaiban is impozáns Kádár-villa a '70-es években épült, és az MSZMP ajándéka volt szeretett első titkáruknak.

20150913_120008.jpg

A puritán elveket valló Kádárnak azonban nem tetszett az épület. Fölösleges urizálásnak érezte a Bauhaus stílus elegáns szögletes formáit, például a művészi szempontból is izgalmas, forgatható teraszárnyékolókat.

Pedig egy állami vezetőkhöz képest szinte szegényes volt az épület berendezése: spártaian egyszerű bútorokkal, és panellakásokat idéző, szűk főzőfülkével. Igaz, én ebből már semmit sem láttam az ablakon keresztül, egyszem fakorongos térelválasztón kívül:

12087556_10206837515190574_853897228_n.jpg

A Feol.hu újságírója, B. Kiss László viszont 2014 nyarán bemerészkedett az életveszélyes, omladozó villába, és gondosan lefényképezett mindent, amit odabenn látott.

6604332_7f8c6fa69d9d5f8520494a31e513cb09_wm.jpg

Annak ellenére, hogy Kádárnak nem tetszett az aligai IV-es villa, rengeteg időt töltött itt. A Vezércselben Majtényi György azt írja, az első titkár 1967-től fennmaradt asztali naptáraiból napra pontosan nyomon lehet követni, hogy Kádár hány napot töltött munkával egy évben és mennyit volt szabadságon. A '70-es években évente 1,5-2 hónapot a '80-as években pedig 2-3 hónapot is pihenéssel töltött.

20150827_104437.jpg

A karácsonyi ünnepek után egy egyhetes vadászattal kezdte az újévet a gemenci erdészházban, ezután áprilisban vagy májusban 2-3 hétre Balatonaligára költözött. De a IV-es villában töltötte az éves hosszabb, egyhónapos nyaralásait is, rendszerint júliusban vagy augusztusban. Sőt, Aligára (vagy néha valamelyik vadászházba) ment le kikapcsolódni a hosszú hétvégéken is.

kadar_janos_balaton.jpg

(fotó: mult-kor.hu)

Az üdülések alatt Kádár rendszerint olvasott és horgászott, vagy ha épp volt kivel, akkor sakkozott. Majtényi a Vezércselben Kelen Bélától, az Esti Hírlap főszerkesztőjétől és a Központi Bizottság tagjától idéz egy visszaemlékezést a nyaraló Kádárról:

Aligán üdültem, és a Balaton partján mentem arrafelé, és akkor meglátott, és azt mondja: "Kelen, gyere ide!" Szipka Moszkvában volt nagykövet, azzal játszott, azt mondja neki: "Állj föl, nem tudsz te sakkozni!" [...] És akkor elkezdtünk sakkozni, hát az első partiban ő volt a világos, vezércsel-játszmával megvert. A másodikban királycselt alkalmaztam, és kezdtem jól állni, mondom: "most azt hiszed, hogy jól állsz?" Azt mondja Szipka: "Hogy beszélsz Kádár elvtárssal?" [...] "Menj a picsába - azt mondja Kádár - hagyjál bennünket játszani!" Volt, amikor eggyel többet nyert, de nem azért, mert Kádár János, hanem mert stratégiailag jobb volt, mint én, azért. Tehát ő gyakran húzott döntetlent, amikor én voltam a világos, de mikor ő volt a világos, akkor túljátszott engem. Jobb megnyitása volt.

sakkozo_kadar_janos1.jpg

(fotó: mult-kor.hu)

Azokkal az MSZMP-tagokkal viszont, akik nem tudtak sakkozni, Kádár sosem volt ilyen barátságos Balatonaligán: mindig ügyelt arra, hogy ne háborgassák a pihenése alatt olyanok, akik munkaügyekkel vagy smúzolással akarják fárasztani a pihenőnapjain. Még a IV-es villába bekötött telefont is kivezettette a kormányőrök bódéjába, és Aczél György visszaemlékezései szerint mindenkinek megparancsolta, hogy Aligán csak akkor keressék államügyek miatt, ha kitört a háború. Az elvtársak gyerekeivel viszont mindig kivételt tett, velük szívesen beszélgetett - talán mert saját gyereke sosem volt (állítólag azért, mert az ÁVH-sok az 1952-es bebörtönzésekor szétverték a heréjét). A Vezércsel egyik megszólalója, aki 6 évesen nyaralt Aligán a pártüdülőben, így emlékezett vissza az első titkárra:

Ahol volt az uszoda, volt egy nagy földre festett sakktábla, és akkor ott ült egy bácsi, aki nagyon elmélyülten sakkozott, és mi 4-5 éves gyerekek kérdeztük, bácsi mit csinálsz?, mi az ott? És akkor elkezdtünk sakkozni, rendkívül kedves volt, számomra akkor egy nagypapa figura, ahogy ott ült, teljesen közvetlenül ment ez az egész sakkozás. Mi nem értettünk a sakkhoz, utólag derült csak ki, elmeséltük ezt az egészet a szülőknek, hogy hát az maga Kádár volt, akivel mi ott sakkoztunk, és mindenki el volt hűlve, hogy úristen, a Kádár, a Kádár. Ő mondta közben, hogy evvel így kell lépni, avval úgy kell lépni, és nekünk az volt a pláne, hogy akkorák voltak a figurák, mint mi, nekünk csak az volt a lényeg, hogy ezeket megfogjuk, és oda rakjuk, ahová mondta. A lóval ide lehet lépni, ezzel ide, ezzel oda, szóval egy sakk gyorstalpalót ott levágott nekünk, ráadásul türelmes is volt, nem volt az, hogy ne iderakd, ne odarakd, teljesen mint egy nagypapa.

Az állandó balatonaligai üdülőőrség Rákosi mániája volt, Kádár sosem szerette ha folyamatosan vigyáznak rá a kormányőrök. Az aligai nyaralásain azonban mindig árnyékként követték a testőrei, mivel Balaton az NSZK-sok és NDK-sok közti kapcsolattartás ismert helyszíneként kiemelten fontos területként kezelte az elhárítás. Arról nem maradt feljegyzés, hogy egyszer is békatalpas merénylőt fogtak volna, arról viszont keringenek legendák, hogy a vízi járőrök egyszer egy Aliga II-re átúszó, kíváncsi fürdőnadrágos nyaralótól benn a Balatonban is az iratait követelték. A visszaemlékezések szerint Kádárt annyira nyomasztotta a testőrsége, hogy egyszer ki is szökött Aligáról, hogy egyedül sétálgathasson, és végre békén hagyják (ugyanezt a dobogókői pártüdülőben is megcsinálta, ahol a testőrei csak fél óra késéssel vették észre, hogy eltűnt).

kadar_janos_kacsazik.jpg

(fotó: mult-kor.hu)

Kádárnak egyébként ha nem akart, nem kellett a párttársaival közösködnie az étkezéseknél sem, mert a zártkörű elitklubként működő Aliga II-nek saját konyhája és étkezője volt, nem messze a IV-es villától, a domboldalon (ma már ez az épület is zárva van, mert életveszélyes). Itt Aliga I-hez képest nem voltak olyan közel egymáshoz az asztalok, több volt a herendi porcelán, súlyosabbak voltak az MSZMP-feliratú evőeszközök, és nem volt fix reggeli-, ebéd- és vacsoraidő, mindenki akkor jöhetett enni, amikor csak akart. 

20150827_105711.jpg

Aliga II. séfje a Kádár-korszak celebszakácsa, a legendásan jól főző Kurucz Tóni bácsi, a Terítéken az olimpia című könyv szerzője volt, akit a Kádár-házaspár egyenesen a Külügyi Szállóból hozatott le a Balatonra, hogy főzzön rájuk, amíg itt nyaralnak. Az első titkár kedvenc budapesti étterme ugyanis a Munkácsy utcai Külügyi Szálló volt: nemcsak azért, mert az itt elszállásolt külföldi vendégek és vidéki pártemberek miatt jó volt a koszt, hanem mert a Kádár-házaspár itt lakott az első titkár börtönből való kiszabadulását követő hónapokban (és a '80-as években is mindennap itt vacsorázott a Kádár-házaspár egy elfüggönyözött különteremben, mert ekkor már nem dolgozott házvezetőnő a budai villájukban).

20150827_105735.jpg

Kurucz Tóni bácsi tehát pontosan tudta, hogy Kádár az étkezést tekintve igen puritán, és a nép egyszerű gyermekeként a káposztás tészta, a grízes tészta, a krumplis tészta, valamint a bableves a kedvence. Kádár egyébként annyira rajongott a hazai ízekért, hogy még a külföldi hivatalos útjaira is bekészítették neki a kedvenceit. Egy anekdota szerint amikor Franciaországban az ottani kommunista párt elvitte Kádárt és a feleségét egy nívó étterembe, az első titkár annyira elégedetlen volt a francia konyhával, hogy a szállodába visszatérve első dolga volt „valami komolyat enni”, és jókedvűen befalatozta a protokollosok által induláskor gondosan bekészített szalonnát, töpörtyűt és kolbászt.

Mellékszál (a kolbászról jutott eszembe), de Aliga II. étkezdéjének épülete egyben egy saját mozit is magába foglalt, ahol nemcsak azokat a rendszerkompatibilis filmeket vetítették, amiket Aliga I. kertmozijában, hanem a tiltott, bűnös amerikai kasszasikereket is. Sőt, állítólag egyszer a gépész összekeverte a tekercseket, és a főelvtársak gyerekeinek szervezett matiné helyett a legfelsőbb vezetésnek estére bekészített pornófilm indult el a vásznon!

20150827_105131.jpg

(A képen a Kádár-villán túli, bezárt III-as villakomplexum látható, amit újra birtokba vett a természet.)

A kommunista vezetés tehát Kádárral az élen kiemelten fontosnak tartotta, hogy a szocializmust építő dolgozók és azok családtagjai szervezet keretek között nyaralhassnak, így biztosítva a munkához szükséges pihenést. Az MSZMP ezért nemcsak Aligán hozott létre pártüdülőt: a Minisztertanács tagjai Arácson, Balatonföldváron, Tihanyban és a kisebb rangú, de a rendszerváltás után sokkal híresebbé vált Balatonőszödön is nyaralhattak. A hűséges pártkáderek pedig Dobogókőre és Leányfalura is kérhettek beutalót, hogy ott tölthessék el a kéthetes szabadságukat. Reméljük, ezeket a rosszemlékű, de fontos történelmi helyeket is fel lehet majd keresni egy-egy várostúra keretében, ahol majd alapos szakértői kommentárral vehetünk részt egy kis időutazásban!

Aliga I. területén ma is sok felújított hotelépület és régi villa várja a nyaralókat. A kertmozi is üzemel, ahogy a bazársor, a sportpályák és a vízibicikli-kölcsönző is, a park legkeletibb végében lévő Castro-villa pedig ma is közkedvelt bulihelyszín. Az egykori Aliga II. üdülőterületen a retrórajongók a XI.-X.-IX.-VIII.-as villákban is vehetnek ki szobát, ahol szinte minden ugyanúgy néz ki, mint amikor gyerekfejjel itt nyaraltunk a lengőtekés-betonpingpongasztalos vállalati üdülőben.

Kádár és Aczél egykori nyaralói (a IV-es és az V-ös villák), a mellettük álló üres épületegyüttes (III-as villa) valamint Aliga II. étterme és mozija azonban zárva van, mert az állapotuk életveszélyes, akárcsak Aliga I. régi uszodája és tekepályája. A balesetek elkerülése végett a Club Aliga vezetősége senkinek sem ajánlja a romos épületekben az egyéni felderítőakciókat és gerillafotózásokat!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÁDÁR-KORSZAKOS, BUD SPENCERES ÉS VICO-FILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

Az országút harcosa a kedvenc lapozgatós könyved? Imádod a képregényeket? Nem is számolod már, hányszor nyomtad végig a Fallout 2-t? Akkor a Cafe Postnuclear pont neked készült! Íme a Mad Max és a Kádár-korszak találkozása egy sosemvolt poszt-apokaliptikus jövőben, ahol egy babkonzerv, egy kanna benzin és egy pohár víz is többet ér, mint az emberi élet!

cpjon.jpg

Mintaoldalak és további izgalmas részletek erre!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr907956996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrmurr 2015.10.12. 13:18:44

Erre kár volt még egy poszt, különösen ugy hogy az előzőből emeltek át mondatokat.

Je suis Petra 2015.10.12. 13:33:00

Basszátok meg, tulajdonnév elé nem rakunk névelőt!!!
Helyesen: ".... Itt nyaralt Kádár János"

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.10.12. 13:39:24

@cirrmurr: De nem sokat, hiszen itt a fotók és a Vezércsel-idézetek a lényegesek, azok meg mind újak! A másik cikkben nem volt szó a kajáról, se Kádár nyaralási szokásairól, se visszaemlékezésekről!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.10.12. 13:41:23

@Je suis Petra: de úgy nem jön ki a ritmus! (a minta ugye a "20 forint a meleg lángos, éljen soká Kádár János" rigmus)

Vidéki László 2015.10.12. 13:44:42

@Je suis Petra: De bizony hogy rakunk, ha az illető neve már fogalommá vált!
A Hofi, a Koncz, s.í.t.
De a mindennapi beszédben is, például:
- Nem láttad a Pistát?

Bérgyilkos Bohóc 2015.10.12. 14:13:06

@Vidéki László: Ezt most jól megmagyaráztad :)) Ennyi erővel mondhatnám én is, hogy a mindennapi beszédben "a" nélkül használjuk pl:
- Nem láttad Pistát?
Amúgy erre nincs kötelező szabály, vagyis hogy KELL vagy nem. Budapesten és egyes nyugati régiókban névelőzni fognak, a többi helyen meg frászt kapnak tőle.

Sinclair 2015.10.12. 14:32:57

Ez is jó cikk volt, köszi. Egyébként a villákra csak részben igaz, hogy ugyanolyanok, mint gyerekkorunkban, mert pont tavaly cserélték le a kockahotel berendezéseit újakra, és a levedlett bútorokra cserélték az MSZMP plakettes eredeti darabokat.
Hozzátenném, hogy úgy 4-5 éve fotózgattam be a IV- es villába és ez a fokú kupi csak 2013 tól volt ennyire látványos. Előtte sem volt szebb, de még nem szakadt le az álplafon. Szellőztetni kellett volna, mg időben.

Sinclair 2015.10.12. 14:34:33

4-5 éve folyamatosan.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.10.12. 14:39:36

@Sinclair: hát "Hofi kockahotelében" lehet kicseréltek mindent, de a IX-esben még a nagymamfüggöny is ott maradt az állólámpa mellet! mondjuk mi pont azért mentünk oda (meg mert a kutyások Aliga II-n kapnak szállást :))

Sinclair 2015.10.12. 14:49:20

@-Szűcs Gyula-: Mi is pont ezért jártunk ide. Mit ne mondjak volt pofáraesés tavaly júliusban

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.10.12. 15:02:15

@Sinclair: feltöltötted esetleg valahová a korábbi fotóidat? szívesen megnézném!
pont nemrég írta valaki a Facebookon, hogy 6-7 éve ő még simán ki tudta venni a IV-es villát, és alhatott Kádár ágyában!
:(

alojmakmak 2015.10.12. 15:16:57

Köpjetek le nyugodtan, de én kádergyerekként a hatvanas, hetvenes években nyaraltam szüleimmel az Aliga I-ben. Pontosan emlékszem arra, hogy egyszer láttam a Kádárt sakkozni (vagy ultizni?) a kevésbé elit aligai oldalon a társalgóban. Szóval volt, hogy kedve volt elvegyülni a középkáderek miliőjében. Elképesztő luxus nem volt Aligán, inkább az volt a lényege, hogy szépen gondozott nagy parkja volt és nyugis privát strandja. Nekünk kádergyerekeknek amúgy persze nem volt olyan nagy szám, hogy milyen nagy fejeseket lehetett ott látni. A lehető legkevesebbet próbáltunk együtt lenni a felnőttekkel és inkább hülyültünk magunk között. Amiben biztos vagyok, hogy a gyerekek egymás között egyáltalán nem tartották számon, hogy kinek a faterja vagy a muterje a nagyobb fejes. Nem volt erős elites azonosság feeling. A műfajban a balatonföldvári pártüdülő sokkal rokonszenvesebb volt, mert az nem volt annyira zárt környezetbe, s ki lehetett menni a ,,normál" világba.

lobster thermidor 2015.10.12. 15:25:37

A nagy túrós volt Aligán, nem luxus villák. Az abban a korban épült SZOT üdülők színvonalasabbak voltak, mint néhány aligai épület. Semmivel nem nyújtott többet azoknál, de a jobb budapesti szállodai szobák többségének a színvonalát sem érték el. Viszont az ellátásra valóban azt lehet mondani, hogy kiemelkedő volt, mert Aligán a magasabb beosztású funkcik, és családjaik valóban térítésmentesen mindent megkaptak, ami abban a időben elérhető volt. beleértve az akkor még csak a maszek trafikokban kapható amerikai cigarettákat, vagy a márkás italokat. Konkrétan a posztban említett előkóstoló is dolgozott Aligán, noha a séf, Kurucz Antal megbízható ember, és nagy hírű szakács volt, aki sok olimpián főzött a magyar csapatnak. Ő a nyári üdülési szezonban a feleségével leköltözött Aligára, aki egyébként a szezonon kívüli időszakban egy budapesti eszpresszóban felszolgálóként dolgozott..

Balt 2015.10.12. 15:25:40

@-Szűcs Gyula-: Én díjazom így is, sőt! Amint a fentiekből látszik, a feol.hu-s cikk is erősen megvágva, rövidítve szerepel a zindexen.

Ez nyilvános hely egyébként? Bárki bemehet? Szó se róla kár (volt) így veszni hagyni.

Balt 2015.10.12. 15:27:41

@Balt: Pardon, épp a legvégét nem olvastam el, ott nagyjából kiderül.

Balt 2015.10.12. 15:29:47

@Sinclair: Ahogy a (nem túl jó) képen kivehető: mintha a nagyját kitakarították volna a 2014-es feol cikk óta.

Je suis Petra 2015.10.12. 15:36:16

@Vidéki László: A mindennapi beszéden is helytelen a használata. Persze Mucsán, meg a nagy prolipesten biztos elmegy.
Se Hofi, se Koncz nem fogalom, emberek voltak. Kádár meg pláne nem fogalom, embernek is rongy volt, hazaáruló, aki a népe(?) ellen behívta a szovjetet. Nem véletlen, hogy nem nyugodhat magyar földben, ahogy Gyurcsány sem fogja megérdemelni! (nem pedig "a Gyurcány!" :) )

Balt 2015.10.12. 15:39:34

@-Szűcs Gyula-: Itt egy 2006-os cikk, az akkori állapot épp az üzemeltetés végét rögzíti, ha jól értelmezem. Nem tudom, a képek korabeliek-e, vagy már akkor is archívumból vették.
nol.hu/archivum/archiv-405490-217021

alojmakmak 2015.10.12. 17:15:08

@lobster thermidor: Nem volt térítésmentesen a cigi és a pia. Ez csak leegyszerűsített feltételezés. A kádereknek fizetni kellett a nyaralásért és az ottani presszóban, boltban beszerezhető árukért, így a cigiért és a piáért is. Kétségtelenül olcsón, nagyker. áron lehetett venni, de fizetni kellett. Ez személyes tapasztalat, még ha gyerekként szerzett is. Az ultizó papámtól kellett kérni pénzt, hogy vegyek fagyit. Miért lett volna ingyen a cigi és az ital? A szobák berendezése nem volt sokkal elegánsabb, mint egy átlagos szakszervezeti üdülőben. Az üdülői boltban, presszóban alkalmazott nagyvonalú árszabás az tényleg privilégium volt, de nem ingyenes.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.10.12. 17:49:21

@Balt: Kösz a linket, én sajna már nem láttam az eredeti változatot, csak a tavalyi omladozót, meg most a töküreset!
Sajnos az ablakon befotózott kép (amin a szép térelválasztó látszódna elvileg) azért olyan csúnyácska, mert a villa ablakai valahogy belülről koszolódtak össze és párásodtak be, és kintről nem lehet látni semmit.

@alojmakmak: úgy tudom, a cigiért és a piáért kellett fizetni (előbbi a dollárboltban volt, utóbbi ahogy a posztban is írtam olcsóbb volt, mint amúgy a kinti boltokban), viszont a hűtőben lévő, szintén hiánycikknek számító déligyümölcsök és külföldi tömény italok korlátlanul fogyaszthatóak voltak, nem?

2015.10.12. 18:44:04

Én a kilencvenes évek elején jártam ott, akkor egy ismerősöm kibérelte a helyet, amelybe a Kádár villa is benne volt (ez lett az éjszakai bár), azt kell mondjam, már akkor egy szocreál pusztulat volt az egész. Mondjuk kis átalakítással szebbé lehetett volna tenni az egészet, de mivel nem lehetett megvenni, csak bérbe adták - senki nem invesztált, csak kivették belőle, már amit lehetett.
A telek nagyon szép, megérdemelné, hogy rendbe tegyék. Ma már senkit nem érdekel, hol aludt annak idején Kádár, vagy a többi büdösbogár, ez nem történelmi emlékhely, csupán egy fejlesztésre váró, kiváló adottságokkal rendelkező terület. Kár, hogy még mindig így néz ki.

alojmakmak 2015.10.12. 21:51:35

@-Szűcs Gyula-: Nem jól tudod. Aligán egyáltalán nem volt dollárbolt. Legalábbis a hatvanas és hetvenes években biztos nem. A középkáderes Aliga 1-ben a szobákban a hűtőszekrényben nem volt semmi bekészítve, legfeljebb az a szendvics, amit a mamám a reggelizésből kimentett tartalékba nekünk. Semmi déligyümölcs, külföldi tömény italok, főleg nem ingyen és korlátlan mennyiségben. Az Aliga 2-n lévő főfejesek jégszekrényét nem láttam. Ott lehetett ilyen. Az Aliga 1-, ahol mi nyaraltunk az étkezéseknél nem emlékszem semmilyen déligyümölcsre, az tuti. Ebédre és vacsorára kellett előző nap három tételes menüsort választani. Átlagos éttermi kaják voltak, semmi különleges. Nincs okom ferdíteni azt az igazságot. Jól emlékszem ezekre a dolgokra.

Sinclair 2015.10.12. 22:08:20

@-Szűcs Gyula-: Sajnos nem töltöttem fel, mert a Microsoft még nem adott ingyenes tárhelyet a felhőben, magam pedig nem éreztem fontosnak, hogy elmentsem online, azt hittem a hardware sosem romlik el, így a képek egy adatmentsre váró hdd n vannak, mert sajnos bekrepált. Sok minden amúgy nem látszik rajtuk, lévén az ablakok úgy tűnik természetüknél fogva mocskosak, régebbi típusú lumia- val készültek, de a leromlás mértéke évről évre szembetűnő volt.

Sinclair 2015.10.12. 22:27:32

@...elmúlik...: Megbocsásson nekem, de engem még érdekel a korszellem. Nem személyre szóló érdeklődés ez, csupán lázba hoz, hogy számomra ismeretlen emberek nyaralásait élhetem/élhettem át. Hogy azokat a bútorokat használtam, amiket előttem csak nyaranta használtak számomra vadidegenek.
Így, új bútorokkal már nem volt az igazi, és tény, hogy jó része fejlesztésre szorul. De szerintem a XI-est, vagy legalbb 1-2 villát meghagyhatnák mementónak.

horrorpornó bábszínház 2015.10.13. 02:12:51

@-Szűcs Gyula-:

"de úgy nem jön ki a ritmus!"
Így sem.
Láthatóan nem sok érzéked van a verstanhoz.
Ahogy a helyesíráshoz sem.

Vajon hány évbe telik neked megtanulni, hogy a mindennap EGYBEírandó?

horrorpornó bábszínház 2015.10.13. 02:13:54

@Vidéki László:
Jaja, meg suksükölünk is.
Kb. ugyanaz a szint.

horrorpornó bábszínház 2015.10.13. 02:19:40

@Bérgyilkos Bohóc:
A hivatalos magyar nyelvtan szerint hiba a névelőzés.

@Je suis Petra:
Te meg agyatlan barom voltál, és az is maradsz.
Azt meg ki nem szarja le, hogy a halála után mi történik vele?
Ja, a hozzád hasonló agyatlan barmok.

2015.10.13. 07:48:43

@Sinclair: Nincs ezzel semmi gond. Engem mondjuk nem hoz lázba az, hogy mások nyaralását átélhetem (legyen az akár történelmi személy, vagy politikus), annak örülök, hogy a sajátomat élhetem át.
Kinek a pap, kinek a papné. Ezen nem veszünk össze.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.10.15. 10:06:14

@horrorpornó bábszínház: Ne törődj Je suis Petrával, egy idióta barom jobbikos, aki ebbe köt bele.

lobster thermidor 2015.10.16. 14:17:42

@alojmakmak:

Akkor sajnos azt kell mondanom, hogy ti nem tartoztatok az igazi elithez. :)
A K.B., és a K.E.B. tagoknak, igaz ezek nem voltak olyan sokan, hogy túl nagy terhet rótt volna az ellátásuk a népgazdaságra, nem fizettek ezekért az extrákért sem. Az lehet, hogy a unoka fagyijáért, vagy a Bambiért fizetniük kellett az étteremben, de a szobáikban a kedvenc márkák várták őket akár cigiről, akár italról beszélünk.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.10.16. 15:35:41

@lobster thermidor: Én is így tudom a történészektől. Plusz Aliga II-n a főelvtársak bármikor reggelizhettek, ebédelhettek meg vacsorázhattak, akkor is, amikor épp nem volt kajaidő! és ugye a Külügyi Szálló séfje főzött külön rájuk, úgyhogy nem menzai mákos tésztát meg finomfőzeléket ettek (kivéve ugye Kádárt)...
;)
süti beállítások módosítása
Helló