Tényleg levetkőzött az Amerikai nindzsa jócsaja a Péntek 13-ban? [18+]

2015. október 30. 07:00 - -Szűcs Gyula-

Tényleg! Hangolódjunk a Halloweenre a Péntek 13. IV - Az utolsó fejezettel!

A Péntek 13. III. része a korábbiakhoz hasonlóan szintén pár millió dollárból készült és csak Amerikában 36 millió dollárt kaszált, ezért a gyártó stúdiónál, a Paramountnál úgy döntöttek, csak kellene még egy utolsó, negyedik rész is. Rendezőnek ráadásul sikerült megnyerniük az Ütközetben eltűnt című Chuck Norris-klasszikus direktorát, Joseph Zitót.

friday13_4_1.jpg

A hagyományokhoz hűen Jason hokimaszkja alatt ezúttal sem ugyanaz rejtőzött, aki az előző részben. A 4. részben Ted White vette fel az ikonikus álarcot. Ő egyébként Hollywood legvakmerőbb kaszkadőrei közé tartozott, és olyan filmekben dolgozott, mint a Rio Bravo, az első Majmok bolygója, a Tron, A smaragd románca és a Csillagember (ő volt a dublőre John Wayne-nek és Clark Gable-nek is). A Péntek 13-mal viszont annyira elégedetlen volt, hogy a végén azt kérte a rendezőtől, hogy a stáblistán ne is tüntessék fel a nevét. A bemutató után visszatért a kaptafához és számos sikerfilmben, sorozatban dolgozott kaszkadőrként, mellékszereplőként (Rövidzárlat, X-akták, Tolvajtempó, stb.)

A stoppost viszont a legendás trükkmester, Tom Savini ölte meg Jason-álarcban. Ő igazi megtiszteltetésnek érezte, hogy személyesen fejezheti be azt a véres horrorfranchise-t, aminek a születésében ő is közreműködött (a vízből kiugró, ronda kis Jason-hulla ugyanis az ő teremtménye volt). Vidáman lubickolt a művérben az egész forgatás alatt:

A IV. rész forgatókönyvét két újonc, Barney Cohen és Bruce Hidemi Sakow írta. Megtartották ugyan az előző filmek szokásos dramaturgiáját, de a széria történetében először hoztak be olyan elemeket a történetbe, ami inkább a "kisvárosi tinik a hátsó kertben űrlényekkel és szellemekkel találkoznak"-típusú, családi kaland- és horrorfilmekre voltak jellemzőek (lásd E.T., Poltergeist, stb.), például hogy nem a horrorok szűzies életet élő különc lánya, hanem egy gyógyegér kiskölyök (a később szép horrorfilmes karriert befutó Corey Feldman) győzi le végül a Kristály-tó rémét.

gyogyeger_friday13_4.jpg

Minden egyéb tekintetében viszont hamisítatlan Péntek 13-filmet kapunk, a szokásos eseményekkel. Azaz egy csapat tinédzser már megint az elátkozott tóhoz megy kirándulni. A kísérteties házba szervezett buliban a bénább srácok csak bámulják a nők mellét:

friday13_4_c.jpg

A menőbbek viszont meg is fogdossák:

friday13_4_d.jpg

Aztán persze szépen sorban mindenki meghal:

friday13_4_e.jpg

Többek között a Vissza a jövőbe McFly-apukája, Crispin Glover, akinek az egyik legvéresebb kínhalál jut a konyhában: Jason dugóhúzót szúr a kezébe, aztán szétcsapja a fejét!

De más '80-as évekbeli sztárok is szerepeltek ebben a filmben. Nem ismerős például valahonnan ez a szemrevaló hölgy?

gh_f13_p4-judie_aronson-13.jpg

Ő Judie Aronson, aki a Péntek 13 - IV. premierje után egy évvel, 1985-ben már Amerikai nindzsában volt Michael Dudikoff egzotikus szépségű barátnője!

AmericanNinja14.jpg

És ott ugyan már nem vetkőzött, de a Péntek 13. IV. ügyeletes jócsajaként mindenki nagy örömére ledobta a textilt a szériából kihagyhatatlan éjszakai fürdőzős jelenetben:

friday13_4.jpg

Aminek természetesen véres gyilkosság lett a vége:

friday13_4_f.jpg

Ez a jelenet egyébként igazi kínszenvedés volt mindenkinek. A film ugyan nyáron játszódott, de maga a forgatás januárban volt, mert a Paramount főnöke, Frank Mancuso Sr. áprilisi mozipremiert akart (a vágót be is zárta egy malibui villába, hogy egyetlen nap alatt rakja össze a filmet). Így Judie Aronsonnak a jéghideg vízben kellett meztelenül úsznia, a gumicsónakos gyilkossági jelenetben pedig két átállás között sem jöhetett ki a vízből, így meg is hűlt a forgatáson. Akárcsak a Jasont alakító Ted White, akinek a rendező szintén megtiltotta, hogy két jelenetismétlés között kijöjjön a jéghideg vízből - többek között az ehhez hasonló nézeteltérések miatt vetette le a végén a nevét a stáblistáról.

De hasonlóan rossz viszonya volt a rendezővel a Jasont legyőző kissrácnak, Corey Feldmannak is, aki egy interjúban később elmondta: azért lett olyan jó az a jelenete, amikor szét kellett csapnia a sorozatgyilkos fejét, mert a stábot folyamatosan szívató Joseph Zitót képzelte oda.

Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet (Friday 13th - The Final Chapter) - ítélet:

3hcsillag560.jpg

 

 

A filmet a magyar Paramount csatornán lehet elcsípni, november 1-jén, 0:10-kor.

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÁDÁR-KORSZAKOS, BUD SPENCERES ÉS VICO-FILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

Másolt VHS-kazettás Conanon és Amerikai nindzsán nőttél fel? és Az országút harcosa a kedvenc lapozgatós könyved? Akkor a Cafe Postnuclear képregény pont neked készült! Íme a Mad Max és a Kádár-korszak találkozása egy sosemvolt poszt-apokaliptikus jövőben, ahol egy babkonzerv, egy kanna benzin és egy pohár víz is többet ér, mint az emberi élet!

10144331_bfd09334daa17259f16ae67151b4b415_wm.jpg

Mintaoldalak és rendelési lehetőség erre!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr67972035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2015.10.30. 12:46:19

Rémes az az arcjáték, amivel a csaj meghal a csónakban.

Blobov 2015.10.30. 13:40:08

Ha vársz még két hetet, kiadhattad volna ezt a cikket péntek 13-án.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.30. 15:23:46

Be kellett volna lökni a gyökér rendezőt a vízbe, szokja a hideget. Megjött volna az esze.

Kelly és a szexi dög 2015.10.30. 18:52:56

@Bellagio: wazze, nekem is most állt össze az univerzum!!!
süti beállítások módosítása
Helló