Már megint gyilkos szörny garázdálkodik New Yorkban [18+]

2015. november 01. 11:01 - -Szűcs Gyula-

Péntek 13. - VIII. rész: Jason Manhattan-ben

Kicsit előreugrunk most az időben, és az 1989-es, nyolcadik Péntek 13-mal fogunk nosztalgiázni. Ez az a rész, aminek a címében és a plakátján Jason lenymoja Manhattant, valójában viszont a film utolsó harmadáig egy böhöm nagy hajón játszódik a történet, amolyan ZS-kategórás Poseidon katasztrófa-klónként.

worst-to-best-ranking-the-top-12-jason-mask-9c515788-83f7-4ab9-8f43-36515bbec4be-jpeg-297324.jpg

Na de hogy kerül a jó öreg Jason Voorhees New Yorkba? Pláne azután, hogy a 7. rész végén megölték, és látszólag örökre a Kristály-tó fenekén maradt? A feltámasztása röhejesebb nem is lehetne!

pentek13_9_cici.jpg

Egy hajóban szerelmeskedő pár horgonya elszakítja(!!!) a Kirstály-tó alján végigfutó nagyfeszültségű kábelt(!!!), a villámcsapás-erejű áramlöket pedig életre rázza a jó öreg hokimaszkos barátunkat. Aki természetesen nem tud magának jobb elfoglaltságot találni, mint hogy ismét kinyírja a kufircoló fiatalokat! Aztán felmászik arra a gigantikus kirándulóhajóra, amit egy csapat gimis bérelt ki két tanárral együtt a nagy érettségi banketthez, és a buli utáni New York-i városnézéshez...

jasonahajon.jpg

És megrendezi a szokásos vérfürdőjét a hajón. Ami nem rossz, mert az író-rendező Rob Hedden egész jól kihasználja a szűk tereket, de az itteni gyilkosságok nem különösebben emelkednek ki a szériából. 

jason_hajon2.jpg

Annál szórakoztatóbb viszont a New York-i utcákon mászkáló Jason! Például amikor mérgében szétrúgja a '80-as évek tipikus utcai punkjainak tipikus kazettásmagnóját, a ghettoblastert, mire azok tipikusan pillangókéssel meg lánccal hadonászva akarnak revansot venni:

Mert hát Jason tényleg egy igazi cukipofa a filmben:

 friday-the-13th-part-viii-pic-4.jpg

De az is elég vicces lett, amikor a folyton Adidas szponzorcuccokban feszítő, fekete bokszolósrác hiába sorozza meg pusztító gyomrosokkal és csontrepesztő jobbegyenesekkel Jasont, a néma sorozatgyilkos egyetlen parasztlengővel lefejezi szegényt:

Az író-rendező rengeteg hasonló jelenetet talált ki a filmhez: lettek volna gegek a Madison Square Gardenen, a Brooklyn hídon és az Empire State Building tetején is. A Paramount stúdió azonban túl drágának tartotta a forgatási költségeket (a 8. rész 5 millió dolláros büdzséje így is több volt, mint a korábbiaké), és megkérték Heddent, hogy inkább csak a bulihajóra koncentráljon. Nagy kár, mert a kicsit cyberpunk hangulatot árasztó, a villogó neonreklámok árnyékában vegetáló olcsó kajáldákban, lepukkant mentrókocsikban, összegraffitizett sikátorokban és limlomokból tákolt csövestanyákon felvett jelenetek tényleg nagyon ütősek lettek:

A Jasont alakító Kane Hodder szintén kivágatott egy jelenetet a rendezővel. Nem volt hajlandó eljátszani azt a részt a dokkoknál, amiben kimászik a vízből és felrúg egy kutyát. Heddon végül hallgatott rá, így ezt is kidobta a forgatókönyvből. Sőt, a film végén vissza is hozza a főhősnő Toby nevű kutyáját, aki abban a jelenetben tűnt el, mikor a dogos Puerto Rico-inak kinézetű zsebesek rálőttek.

cukikutyi_pentek13_8.jpg

A filmbéli, '80-as évekbeli nyálas gitárzene meg egyenesen olyan jó, hogy külön posztot érdemelne! A vadós, bőrdzsekis gitároslányt például egy igazi kanadai énekesnő, Saffron Henderson alakította.

A vicces New York-i jelenetek, a jó zene és a kiskutyás happy end azonban nem volt elég meggyőző a  horrorrajongóknak: a Péntek 13. 8. része mindössze 14,3 millió dollárt szedett az amerikai mozikból (míg az előzőek mind 30 millió körül kaszáltak), így a Paramount eladta a franchise-t a Freddy Krueger gazdáinak, a New Line Cinema producereinek.

Péntek 13. - VIII. rész: Borzalom New York-ban / Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989) - Ítélet:

3hcsillag560.jpg

 

 

A filmet november 2-án hajnalban, 2:20-kor és november 14-én hajnalban, 1:40-kor lehet elcsípni a magyar Paramount csatornán.

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ HORRORFILMES, BUD SPENCERES ÉS VICO-FILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

Másolt VHS-kazettás horrorfilmeken nőttél fel? és Az országút harcosa a kedvenc lapozgatós könyved? Akkor a Cafe Postnuclear képregény pont neked készült! Íme a Mad Max és a Kádár-korszak találkozása egy sosemvolt poszt-apokaliptikus jövőben, ahol egy babkonzerv, egy kanna benzin és egy pohár víz is többet ér, mint az emberi élet!

Mintaoldalak és rendelési lehetőség erre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr868040790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló