Nem a Vissza a jövőbe Michael J. Fox legjobb filmje!

2015. november 15. 16:46 - -Szűcs Gyula-

Fergeteges horror a '90-es évekből: a szegény ember Szellemirtókja, a Törjön ki a frász!

 the-frighteners-1996-di-03.jpg

Michael J. Foxot minden filmrajongó imádja, hiszen az idén 30 éves Vissza a jövőbe (és persze a folytatásai) pont ugyanolyan ezerszer újranézhető, kortalan klasszikusok, mint a régi Star Wars-trilógia vagy a Bud Spencer-Terence Hill-életmű. Azt viszont már valószínűleg jóval kevesebben tudják, hogy Foxnak a három időutazós dilin túl is voltak nagy dobásai, többek között a Doc Hollywood, a Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő vagy a nálunk Kerge városként és Káoszházaként is futó Spin City. Ezeket én magam is láttam, egy filmje azonban valahogy máig kimaradt nálam, ez pedig a Törjön ki a frász. Ami óriási hiba volt, mivel

Michael J. Fox fergeteges alakítást nyújt a szegény ember Szellemirtójaként, amihez Peter Jackson egy eszelősen vicces horroruniverzumot épített fel! 

Már a film alapfelállása is eszelősen ötletes! Egy Dokit megszégyenítően dilis, lerobbant házban és örökös rendetlenségben élő, lecsúszott paranormális nyomozó (Michael J. Fox) abból próbál nagy üzletet csinálni a felesége halála után, hogy gazdag kisvárosi lakosok házát szellemmentesíti. Helyesebben inkább szól a három kísértet haverjának, hogy most már elég lesz az ágyak emelgetéséből, a palacsintasütők dobálásából és a berottyintott kisdedek reptetéséből, a balek háziak fizettek, holnap máshol folytatjuk.

5012_5.jpg

A szellemirtó biznisz azonban nemigen prosperál, mert egy ideje egy igazi kísértet, egy klasszikus, lepedőbe burkolózó, kaszát lengető Halál-figura gyilkolássza az álmos kisváros lakóit - a rém egyébként feltűnően hasonlít Peter Jackson későbbi teremtményeire, A Gyűrűk Ura-trilógia fekete csuklyás Nazgúljaira!

nazgulszeru.gif

A gyilkosságokkal természetesen hősünket is kapcsolatba hozzák, mivel mindig ott sertepertél, ahol a soron következő áldozatnak épp látványosan összeroppantja egy láthatatlan démonkéz a szívét. A köpenyes alakot ugyanis kizárólag csak a lúzer szellemvadász látja, annak az autóbalesetnek a következményeképp, aminél a felesége is meghalt.

A fura gyilkosságok miatt a kisvárosba érkezik egy paranormális ügyekre szakosodott, enyhén zakkant FBI ügynök is. Őt a geekek legnagyobb örömére az a Jeffrey Combs alakítja mesterien, aki rengteg vérben és műbélben tocsogó Lovecraft-horrorban hozta már rutinból ezt a karaktert (nagy kedvencemről, a Re-Animatorról itt írtam - ez egyébként Peter Jacksonnak is az egyik kedvenc filmje, és az ő személyes kérése volt a producerektől, hogy Combs alakíthassa a Hitler-frizurás titkosügynököt).

jeffreycombs.jpg

Hősünk természetesen két poénkodás és férfördő között becsajozik (a dögös Trini Alvarado a filmben Fox partnere), és a végén természetesen lenyomják a sorozatgyilkos Kaszást - de többet inkább nem is spoilereznék a sztoriról! Lássuk inkább, kiknek köszönhetjük ezt a gyöngyszemet!

A Törjön ki a Frász! eredetileg egy low budget új-zélandi horror lett volna, ismeretlen, de lelkes színészekkel. A rendezőt, Peter Jacksont ekkor még csak a horrorrajongók ismerték, a viccesen gyomorforgató Braindead miatt, de az 1994-es Mennyei teremtményekkel már a művészfilmes igényű drámákért rajongó kritikusok és filmfesztiválos ítészek látóterébe is bekerült.  

zemckisfox.jpg

(Robert Zemeckis, Michael J. Fox, Peter Jackson és Jamie Selkirk producer a temetői jelenet forgatásán)

A Törjön ki a frászt! Peter Jackson és a szintén filmes felesége, Fran Walsh már 1992-ben kitalálták: a Mennyei teremtmények forgatókönyvének írása közben külön gyűjtötték azokat az ötleteket, amiket esetleg majd később elsüthetnek egy Ördögűzőbe oltott Szellemirtókra hasonlító, morbid horrorvígjátékban. A háromoldalas vázlatukra le is csapott egy hollywoodi ügynök, és futott vele egy kört a legnagyobb nevű producereknél.

Robert Zemeckis le is csapott az ötletre: úgy gondolta, Jacksonék szinopszisa tökéletes alap lehetne egy Mesék a kriptából spin offhoz (a kultsorozatnak ugyanis ő volt az egyik producere, sőt rendezett is egy részt). 1993-ban meg is egyeztek a filmváltozatról, aminek a forgatókönyvét a házaspár 1994-re csiszolta tökéletesre. Zemeckisnek annyira megtetszett a sztori, hogy már nem is ragaszkodott ahhoz, hogy a Mesék a kriptából franchise része legyen. A rendezés jogát is átadta Peter Jacksonnak, kilobbizott 26 millió dollárt a Univeral stúdiótól, és abba is belement, hogy a rendező hazai terepen, Új-Zélandon forgasson Hollywood helyett, hiszen a nézőnek úgysem fog feltűnni, hogy nem egy nyugati parti amerikai kisvárosban randalíroznak a szellemek, hanem többezer kilométerrel odébb, Wellingtonban.

a1a98d3856660e488d9b7e7ede8d7cb4.jpg

A szellemek animációjához Jackson közben kénytelen volt az addigi speciális effektes műhelyét (a későbbi Wetát) bővíteni: 1 helyett rögtön 35 számítógépet állított csatarendbe! Ez azonban még így is kevés volt, ezért Zemeckis áthívta George Lucas effektgyárából, az Industrial Light & Magicből a Vissza a jövőbe-trilógia és a Frigyláda veteránját, Wes Takahashit.

A szellemek zombiképén és a többi rémpofán a nem kevésbé híres, többszörös Oscar-díjas maszkmester, Rick Baker dolgozott, zeneszerzőnek pedig a Tim Burton-féle górikus felnőttmesék örök komponistáját, Danny Elfmant zserződteték le Őt egyébként annyira lenyűgözte korábban a Mennyei teremtmények, hogy anélkül mondott igent a Peter Jacksonnal való közös munkára, hogy egyáltalán megkérdezte volna tőle vagy Zemeckistől, miről fog szólni az új film. 

Magát a főszereplőt, Michael J. Foxot pedig természetesen Robert Zemeckis hívta meg a produkcióba, hiszen már a nagy sikerű Vissza a jövőbe-trilógiát is együtt forgatták le. Foxnak tetszett Peter Jackson forgatókönyve, de a rutinos Zemeckis arra az eshetőségre is fel volt készülve, hogy mi van, ha kedvenc sztárszínésze nem vállalja be az új-zélandi forgatást, távol a családjától, ezért Tom Cruise-t és Matthew Brodericket is talonban tartotta egy ideig.

Szerencsére Michael J. Fox bevállalta a szegény ember Szellemirtókját - de sajnos az 1996-os Törjön ki a frász volt az utolsó nagy filmes főszerepe. Ekkor már évek óta szenvedett a Parkonson-kórtól, mivel 1991-ben jelentkeztek nála az első tünetek, a Doc Holiday forgatása alatt. A sztár a betegségét egészen 1998-ig titkolta a tágabb baráti köre és a nagy nyilvánosság előtt - de ha mi már ennek a tudatában nézzük a Törjön ki a frász!-t, sajnos pár jelenetben már zsebre dugott kézzel és furán ficeregve láthatjuk, amivel valószínűleg a kézremegését igyekezett palástolni (igaz, a '90-es évek végén még elviccelte annyival a dolgot, hogy legalább így shaker nélkül is jó koktélokat tud keverni).

268062_full.jpg

A Törjön ki a frász! végül ugyan nem lett olyan kultikus családi horrorvígjáték, mint a Szellemirtók vagy a Beetlejuice, de pompás szórakozás még ma is minden 12 év felett, kísértethistóriákra fogékony geeknek.

Törjön ki a frász! / The Frighteners (1996) - Ítélet:

4hcsillag560.jpg 

 

A filmet a Paramount csatornán lehet elcsípni, november 16-án, hétfő hajnalban, 1:55-kor.

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ HORRORFILMES ÉS BUD SPENCERES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

Másolt VHS-kazettás horrorfilmeken nőttél fel? Az országút harcosa a kedvenc lapozgatós könyved? Akkor a Cafe Postnuclear képregény pont neked készült! Íme "a magyar Mad Max", a sosemvolt világ, ahol egy babkonzerv, egy kanna benzin és egy pohár víz is többet ér, mint az emberi élet!

Mintaoldalak és rendelési lehetőség erre!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr648080110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.11.15. 18:19:38

Azt azért nem ártott volna megemlíteni, ha már ennyire utánanéztél a dolgoknak, hogy tulajdonképpen ennek a filmnek köszönhetjük a Gyűrűk ura trilógiát. Jackson többször is elmondta, hogy az itt felhalmozott tudást ( számítógépes animáció ) plusz az összetrombitált szakembereket ( Weta ) akarták valami sokkal nagyobb volumenű filmhez felhasználni. Nem véletlen, hogy a csuklyás alak szinte egy az egyben ugyanolyan, mint egy nazgúl, a szellemek meg mint a szellemhadsereg.

gelsystem 2015.11.15. 19:19:16

doc holiday????????
.
.
.
doc hollywood!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wicked Belzebub 2015.11.15. 20:25:34

Vigjatek, vigjatek, de azert folallitja a szort az ember karjan rendesen :)

jefoo 2015.11.15. 22:00:09

Első dolgom lesz letölteni. Kösz a tippet.
:-)
De nálam nem igen tesz túl, nagy vissza a jövőbe fan vagyok.

budapest23 2015.11.16. 09:40:12

"pompás szórakozás még ma is minden 12 év felett, kísértethistóriákra fogékony geeknek."

Amihez képest - bár soha nem értettem, miért - Európában, de legalábbis Németországban 18 éven felülieknek szóló matricával árulták a videót, dvd-t...

Másrészt belegondolva, tény viszont, hogy a tükörböl kitépö szörny látványát egy 12-évesre azért nem bíznám... :)

Wolfeone · http://mozgokepdetektivek.blog.hu 2015.11.16. 21:20:46

Azért bírtam volna, ha a Kriptaőr vezeti fel a sztorit. Mindig is sajnáltam, hogy nem része a Mesék a kriptából univerzumnak. De ettől függetlenül is kedvelem ezt a filmet.
süti beállítások módosítása
Helló