Mindenki fikázza a Menekülés Los Angelesbőlt, pedig nagyon jó film!

2015. november 20. 05:05 - -Szűcs Gyula-

VHS-gyöngyszemek a '90-es évekből, 6. rész: Escape from L.A.

Sokan utálják a Menekülés New Yorkból lassan 20 éves folytatását, az 1996-os Menekülés Los Angelesbőlt, mert szerintük John Carpenter ezzel sárba tiporta és jól le is hugyozta az első részt, és 30 ezüstpénzért eladta Hollywoodnak a zsenialitását.

snake_16_9.jpg

Szerintem viszont nincs igaza a fanyalgóknak! A Menekülés Los Angelesből tényleg nem olyan zsigerien kúl és odabaszósan látványos, mint a nagy elődje, de azért így is messze jobb azoknak a filmeknek a többségénél, amiket a posztapokaliptikus zsáner kiokádott magából a Mad Max első és negyedik része között. Oké, a kosárlabdázós rész tényleg minden idők egyik legbénább, izgalmasnak szánt akciójelenete - annak ellenére hogy nem kellett vágásokkal trükközni, Kurt Russell tényleg bedobta mindet, még a félpályáról is!

escapefromla1.jpg

Az első rész 1981-ben 6 millió dollárból készült, és csak az amerikai mozikban 25,2 millió dollárt kaszált. Így nem csoda, hogy a Carpenter már 1985-ben le akart hozzá forgatni egy folytatást. Annak ellenére, hogy az ilyesmit gyűlölte a producerként jegyzett, gyalázatos Halloween 3 óta, ami teljesen szétbarmolta a kultikus horrorszériát. A forgatókönyv azonban kissé bugyuta lett, így inkább más hangvételű filmekkel kezdett el foglalatoskodni: ebben az időszakban született a Nagy zűr kis Kínában, Az őrület torkában vagy épp az a They Live, aminek a büntető egysorosait még a Duke Nukem készítői is lenyúlták!

17587_30.jpg

Aztán 1992-ben fehér rendőrök vertek meg egy fekete sofőrt Los Angelesben egy közúti ellenőrzésnél, egy korai boltos pedig lelőtt egy tolvajnak hitt, 15 éves fekete lányt, amire válaszul akkora Molotov-koktélos zavargás tört ki a városban, hogy többezer rendőrt és katonát kellett kivezényelni az utcákra, mire helyre állt a rend. '94-ben egy minden korábbinál nagyobb földrengés rázta meg Kaliforniát, a mozikban pedig évek óta olyan filmek robbantottak kasszát, mint a saját karikatúrájává váló Arnold Schwarzenegger (lásd True Lies), a nevetséges, Schumacher-féle Denevérember (Mindörökké Barman), a Die Hard és a Halálos fegyver újabb folytatásai, vagy épp a Goldeneye nyálas, új Bondja. Carpenter ezek hatására döntött úgy, hogy egy tökös, '80-as évekbeli figurának kell végre megmutatnia az elpuhult Hollywoodnak, milyen egy igazán tökös tesztoszteronhős!

burnhollywoodburn.jpg

Snake Plissken második bevetéséhez nem kevesebb, mint 50 millió dollárt kapott Carpenter a Paramount stúdiótól, a lelkes Kurt Russell pedig saját maga is beszállt a sztori kitalálásába, összehozva ezzel élete egyetlen forgatókönyvírói kreditjét (állítólag ő találta ki a legutolsó jelenetet is).

screen-shot-2014-01-02-at-11-35-02-pm.png

Igaz, a film szinte mindenben megismétli az első részt, annak látványosabb és őrültebb paródiájaként:

  • Megint egy arrogáns, balfasz Elnök kéri Snake segítségét egy megoldhatatlannak tűnő, veszélyes feladathoz.
  • Megint egy olyan nagyvárosból kell kihozni valami fontosat (ezúttal egy elektromos eszközöket kiiktató szuperfegyvert, ami az Elnök Che Guevara-hasonmás forradalmárokkal haverkodó lányánál van), ahol apokaliptikus állapotok uralkodnak.
  • Megint vicces sidekickek csapódnak a főhős mellé, ezúttal egy szarkeverő térképárus (Steve Buscemi) és egy férfi hangon beszélő, dögös nő (a kultikus blaxploitation filmek sztárja, Pam Grier) képében.
  • A város megint tele van holdkórosokkal: az Evil Dead sztárja, Bruce Campbell ezúttal egy mániákus hollywoodi plasztikai sebész, aki úgy akar örökké élni, hogy Frankenstein-szörnnyé műti magát az újabb és újabb áldozatai friss testrészeiből.
  • A félszemű antihős megint időhöz van kötve, máskülönben meghal.
  • És persze megint mindenki tisztában van Plissken bűnös múltjával, a nézőt kivéve (az első rész "Te vagy az, Snake? Azt mondták meghaltál!" mondata helyett most mindenkitől ezt kapja: "Te vagy az, Snake? Azt mondták, elkapták a töködet Clevelandben!")!

clipboard01.jpg

A film '90-es évekbeli CGI -vel felturbózott akciójelenetei ugyan ma már megmosolyogtatóan gagyik, de a vadnyugati leszámolásokat idéző tábori párbaj, a motorosokkal való leszámolás, a szörfdeszkáról autóba ugrás, vagy a Jedi visszatér rohamosztagosverő, repkedő ewokjait parodizáló sárkányrepülős csata tényleg jól össze lett rakva, forgatókönyvíró iskolákban is lehetne tanítani, mint a tökös akciófilmek kötelező kellékét.

Az utolsó jelenet pedig különösen ütős. Snake szokás szerint átverte a megbízóit, és a hamis kütyüpusztító kütyüt adta oda a hatalomittas Elnöknek és a pribékjeinek, akik közben már az Elnök dögös lányát is fogságba ejtették. Döntenie kell, kinek az oldalára áll: a Los Angelesben randalírozó, fegyveres örültekére, akik bármikor lelőhetik az embert, ahogy azt Snake alkalmi segítőtársával, Taslimával tették, vagy a diktatórikus Amerikát választja, a szabadság földjét, ahol be van tiltva a pia, a cigi, a káromkodás, és nagyjából minden más is? Snake frappáns válasszal vágja el a gordiuszi csomót: az egész bolygón tönkreteszi az elektromos kütyüket, visszazüllesztve ezzel a világot a kőkorszakba! Neki ugyan édesmindegy: automata fegyverek, nyomkövetők és hologramvetítő bizgentyűk nélkül legfeljebb majd kőbaltával csapja fejbe az ellent, ha esetleg a következő, ágyékkötős Elnök majd egy újabb veszélyes küldetést varr a nyakába.

Sajnos a Menekülés Los Angelesből Hollywoodnak megüzent iróniáját és az akciófilmes paródiajelleget a nézők és a kritikusok sem igazán értették 19 évvel ezelőtt, így hatalmas bukás lett a film: mindössze 25,4 milliót kapart össze. Carpenter és Kurt Russell ennek ellenére régóta terveznek egy harmadik, befejező részt Escape from Earth címmel, amiben a sötétségbe borult világban a ma divatos zombiapokalipszist kell megúsznia a félszemű főhősnek. Manapság úgyis tombol a retróláz, és egymást érik a folytatások meg a remake-ek, hátha sikerül összehozniuk!

Menekülés Los Angelesből / Escape from L.A. (1996) - Ítélet:

4hcsillag560.jpg 

 

A filmet a Paramount csatornán lehet elcsípni, november 23-án, hétfőn 21:40-kor, 24-én pedig 3:50-kor!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ VICO-KAZETTÁS, AKCIÓFILMES ÉS BUD SPENCERES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

Másolt VHS-kazettás akciófilmeken nőttél fel? Az országút harcosa a kedvenc lapozgatós könyved? Akkor "a magyar Mad Max",, azaz a Cafe Postnuclear képregény pont neked készült! Ütős mintaoldalak és minden más erre!

cp_04-05a.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr518090454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2015.11.20. 11:07:32

"nem kevesebb, mint 50 dollárt kapott Carpenter a Paramount stúdiótól"

Azok a régi szép idők amikor 50$-ból készültek a mozik, ma ennyiért kínai telefont adnak csak.

Advanced Flight 2015.11.20. 12:46:18

Én csak az elsőt láttam, de szerintem fos. Láttam egy pár filmet Carpentertől és nagyon csípem a stílusát meg a zenéjét, de pont a Menekülés NY-ból rém unalmas.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.11.20. 18:46:52

az a baj nem elég pörgős. nekem a transzformersz meg az avengers tetszik!

lajcsi1975 2015.11.20. 19:13:07

Miért kellett lefikázni az aranyszemet. Nem kötelező szereti a bondokat de ...
süti beállítások módosítása
Helló