10 lélegzetelállító látványterv, ami végül kimaradt a Star Warsból

2015. november 24. 17:00 - -Szűcs Gyula-

Csodálatos Star Wars-albumot jelentetett meg idén a Lucasfilmet bekebelező Disney Luke Skywalker, Jedi lovag kalandjai címmel. Ez a gyönyörűen kivitelezett, fekvő formátumú mesekönyv a régi trilógiát mondja el újra, kicsit másképp, gyerekbarát, olvasmányos formában, a híres fantasy illusztrátor és író, Tony DiTerlizzi tolmácsolásában. De ami ennél is fontosabb, annak a Ralph McQuarrie-nek az eredeti koncepciós rajzaival, aki már a '70-es évek közepén illusztrációkat készített George Lucas ókori mítoszokkal és Kuroszava-filmekkel kevert Flash Gordonjához, a Csillagok háborújához, hogy a fiatal rendező könnyebben szerezhessen pénzt a mindenhol kiröhögött, grandiózus filmtervéhez.

mcquarrie-c3po.jpg

McQuarrie később A Birodalom visszavághoz és A Jedi visszatérhez is számos concept artot készített, így a jellegzetes, egyszerre letisztult és karcos-koszos képi világa a sok légies teremtménnyel és robusztus masinériával megérdemelten lett rajongók millióinak kedvence.

covers_367180.jpg

A kötet már magyarul is kapható a Kolibri kiadó gondozásában, ebből válogattam most össze a 10 legérdekesebb eredeti vázlatrajzot, amit Lucas végül nem valósított meg az első három Csillagok háborúja mozifilmben.

1. C3PO egy robotcsaj!

04-droids_b.png

Lucas 1975-ben vetette papírra nagy álmát, a The Adventures of Luke Starkiller című kalandos őropera forgatókönyvét. Ebben fontos szerepet szánt egy aranyszínű robotnőnek, aki kísértetiesen hasonlított Fritz Lang Metropolisának robotnőjére, és aki a híres illusztráción még nem is a Tatooine-on, hanem az Utapau nevű sivatagbolygón bolyong.

2. Luke egy fiatal, lézerpuskás lány!

tatooine-concept-mcquarrie.jpg

A korai változat főszereplője egy Luke-szerű, sivataglakó fiatal nő volt (Leia csak a kézirat harmadik változatában bukkant fel), aki a fenti képen hatalmas puskával a hátán, a két droiddal együtt nézi a lent elterülő várost - egyértelműen egy nőről van szó, hiszen a kémlelő mozdulata miatt pont látszik a ruhája alatt domborodó mell. Természetesen ezen a korai rajzon még Luke terepsiklója sem úgy nézett ki, mint a filmben.

3. Búvár Luke Vs. Szamuráj Vader 

05-vader.png

Az egyik legismertebb Ralph McQuarrie-illusztráció egy olyan jelenetet mutat be, ami végül sosem került bele a '77-es Csillagok háborújába: Luke és Darth Vader fénykardpárbaját. A most már nő helyett férfi Luke itt leginkább egy tengeralattjáró roncsait vizsgáló búvárra hasonlít, de az is jól látszik, hogy a Sötét Nagyúrnak kezdetben sokkal karakteresebb, japán kabuki maszkokat idéző sisakja volt, és a zseblámpaszerű sugárpallosa sem volt vörös fényű, mint a Sith lovagoknak.

4. Rózsa Sándor eltitkolt fia, Csubakka nem szolgál ki droidokat ebben a csehóban!

swotltd21xl.jpg

Ezen a zseniális rajzon Csubi még nem Han Solo másodpilótája, hanem csak egy pufimellényes kocsmáros Mos Eisley-ban, hetyke, betyáros bajusszal.

5. McQuarrie régi-új X-szárnyúja

mcquarrie-xwing.jpg

A Luke Vs. Vader párbajjelenet mellett talán ez Ralph McQuarrie legismertebb Star Wars-festménye. Annak ellenére, hogy félhenger alakú beömlőnyílással rendelkező  X-Wing a régi trilógiában sosem volt benne. J.J Abrams vasászgépei azonban már pont ilyenek lesznek a decemberben mozikba kerülő 7. részben! 

6. Buboréktetejű Y-Wingek, előre!

mcq-deathstar1.png

McQuarrie igen kecses Y-szárnyű vadászgépeket festett a '77-es Star Warshoz, amelyeknek ráadásul egy buborékszerű, körbeforduló lövegtorony is lett volna a pilóta ülése mögött, hasonlóan azokhoz a második világháborús bombázó repülőkhöz, amelyek George Lucas kedvenc második világháborús filmjeiben szerepeltek (Angliai csata, Dam Busters, stb.) Eredetileg egyébként vukik vezették volna az első Halálcsillag elleni rohamot az Y-szárnyúikban - ez persze még abban a forgatókönyv-változatban volt, amiben Han Solo egy zöld bőrű idegen lényként köszöntötte volna a főszereplőket!

7. Hoppá! Ben Kenobit is kitüntették a felkelők?

ralph-mcquarrie-ceremony-on-yavin-iv1.jpg

Érdemes belenagyítani ebbe a látványos templombelsőbe, amit McQuarrie a Yavin 4-en kiépített, titkos felkelő bázishoz épített meg, ugyanis több furcsaság is akad rajta! Az csak egy dolog, hogy Leia hercegnő szőke hajú, kétoldalt pedig akkora oszlopok és drapériák sorakoznak, hogy egy ekkora díszlet felépítése hazavágta volna a Star Wars teljes költségvetését. A legérdekesebb a középen haladó csoport! A két robot és a hátul álló idegen lény (gyaníthatóan Csubakka) előtt ugyanis három férfi áll: Han, Luke és maga Obi-Wan, aki a forgatókönyv korai változatában megélte a film végét, és vidáman menetelt az ünnepségen a többiekkel, átvenni az aranymedált! (A hollywoodi legendárium szerint állítólag Alec Guinness cikinek érezte ezt a szerepet, és külön megkérte Lucast, hogy nyírja ki a karakterét, és ne kelljen végre annyit bohóckodnia.)

8. Piramis alakú hósiklók

battle-of-hoth-mcquarrie.jpg

McQuarrie természetesen A Birodalom visszavághoz is készített koncepciós rajzokat, de ezek már jóval nagyobb arányban köszöntek vissza a filmváltozatban. Kivéve a fenti, furcsa alakú, katonai hósiklókat a Hoth bolygón. És persze a birodalmi rohamosztagosok Snowtrooper egyenruhája is különbözött a filmben attól, ami a most megjelent könyv pompás festményén látható.

9. Yoda és Luke Alien-tojásokon lépked

degobah-swamp-conceptual-artwork-empire.jpg

Amióta elkezdtem nézegetni a neten Ralph McQuarrie munkáit (persze a San Francisco-i Skywalker Ranch-en is belelapoztam egy méregdrága művészeti albumába, de végül nem vettem meg), ez a kép a kedvencem. A Dagobah bolygó itt valahogy sokkal horrorisztikusabb a filmbélinél - olyan, mintha Luke-nak és a vállán cipelt, mesebeli manóként integető Yodának valami próba gyanánt egy tisztásnyi rémfa és Alien-tojás között kéne észrevétlenül ellopakodnia.

10. Leia! Én vagyok az apád!

sotme1978-ralph-mcquarrie2.jpg

Bár óriási Ralph McQuarrie-rajongó vagyok, de ezt a képét, amin Darth Vader az ikergyermekei, Leia és Luke fölé magasodik vészjóslóan, korábban nem is ismertem. Ami persze nem csoda, hiszen ilyen jelenet nem volt a régi mozitrilógiában. De pont az ilyenek miatt hihetetlenül jó élmény végre egy szép és megfizethető árú, magyar kiadású albumban nézegetni a 2012-ben elhunyt mester lenyűgöző festményeit.

Ralph McQuarrie & Tony DiTerrlizzi: Luke Skywalker, Jedi lovag kalandjai - Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 64 oldal, 2999 forint

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ JAMES BONDOS, STAR WARSOS, BUD SPENCERES ÉS VICO-FILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr418104084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaki-de 2015.11.24. 22:01:36

" félhenger alakú beömlőnyílással rendelkező X-Wing"
Én tudom, hogy az adott részét egy "repülő" alkalmatosságnak nehéz másként megnevezni, de azért érdemes elgondolkodni rajta, hogy a világűrben, ahol ezek a gépek leginkább otthon vannak, vajh' mi ömlik be azokon a nyílásokon... :-)

bioLarzen 2015.11.24. 22:34:41

A 7. képen még szőke, hosszú hajó Leia, az utolsón meg már fekete, rövid hajú?

Végül is, miért ne lehetne hajat vágni/festeni :)

daytona500 2015.11.24. 22:44:07

Franc beléd, nekem is a "beömlőnyíláson" kerekedett el a szemem. Be "ömlik" rajta a "vákuum"???

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.11.25. 00:11:57

@csaki-de: @daytona500: Csak ennyi a gond? Az egész film/sorozat tele van ilyen fizikai lehetetlenségekkel: az _áthatolhatatlan_ és _véget érő_ lézerfényű kard, a fénysebességgel száguldó űrhajóból _egyenesként_ _látható_ csillagok, a lézerpisztolyok _láthatóan mozgó_ lövedékei, hogy csak röviden és hirtelen párat mondjak. ;)

Egyébként a megoldás: a nyíláson a Zűr végtelen energiáját szedi össze a gép, amit aztán egy hajlékony és Zenélő fénysugár segítségével a Luke lukába közvetít, így lesz ő tele a Zenergiával a Zerőhöz.

Sequoyah 2015.11.25. 00:48:40

@daytona500: A Bussard ramjet pont ezen az elven mukodik, szoval ne nevess:D

Badmen 2015.11.25. 01:14:23

Az uccsó kép nem látványtervnek készült, hanem a Splinter of a Mind Eye könyv borítójához, ami az erőtöl ölelt kis hazánkban 1984-ben a Robur magazin első két részében jelent meg A Jedi-kristály néven.
Részletek itt: en.wikipedia.org/wiki/Splinter_of_the_Mind%27s_Eye

Amennyire emlékszem elég erőtlen volt a sztori, a Star Wars Expanded Univers első hivatalos darabja, és low budget tévéfilmnek szánták, ha a Star Wars nem ütött volna be. Hálistennek beütött.

Badmen 2015.11.25. 01:16:05

@daytona500: Most mér? Az űrepülőgépnek is van szárnya. X-szárnyúak is szállhatnak fel a légtérből, oda nem árt a beömlő nyilás, az ürbe meg kellenek a 3D animátorok.

BéLóg 2015.11.25. 01:26:14

A bermuda háromszögben is egy nagy üreg okoz gondot a tenger alatt ami tele van vákuummal! Akkor már miért ne lehetne beszívni?
Hihetetlen ez a sok fizikusnáci! Akkor már inkább a vesszőkbe és az írásjelekbe kössetek bele inkább!

Kuntakintekitekinte 2015.11.25. 06:05:17

@bestpixel:

Michio Kaku - Plazmakard ---- pipa

egyenesen látható csillagok - fizikusok szerint valós lehet a látvány --- pipa

lézerpisztoly - a magyarok nevezik előszeretettel a light szót ezekben a filmekben lézernek. Egy plazmafegyver simán nézhet ki így, próbálj meg egy gyorsan mozgó lángszórót elképzelni, ami a lángot nem sugárban nyomja, hanem kilövi.

A zűr úgy 70 %-a sötét anyag, miért ne használhatná azt a hajtómű.

Hirtelen ennyi, sorold a többi problémádat is, valószínűleg már azokat is régen megoldották.

A különböző pajzsokat, amiken átmegy az űrhajó, és az egyik oldalán levegő, a másik oldalán világűr van, ne vedd bele, speciel az is hasonló tudással megoldott, létező technológia.

Tanulj.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.11.25. 07:23:25

@Badmen: Köszi! Itthon később Erőpróba címmel jelent meg, és valóban irgalmatlanul fos volt, pedig az az Alan Dean Foster írta, aki a Csillagok háborúja regényt (Luke amúgy ebbben még halálosan szerelmes Leiába!!!)

DiTerlizzi viszont ezt a festményt is beválogatta a képeskönyv Jedi visszatér fejezetébe, onnan gondoltam, hogy korábbi

@bioLarzen: Egyszerű a magyarázat: a szőke Leiát 1975-ben rajzolta, a másik képet viszont már 1980-82 körül, amikorra köztudott volt, hogy Leiát a fekete hajú Carrie Fisher alakítja. ;)

Terézágyú 2015.11.25. 08:25:17

"de ezt a képét, amin Darth Vader az ikergyermekei, Leia és Luke fölé magasodik vészjóslóan, korábban nem is ismertem."

Ez nem az Alan Dean Foster-féle Jedi-kristály/Erőpróba című könyvhöz készült volna? Ott Luke és Leia együtt vannak, és megjelenik Vader is...

Terézágyú 2015.11.25. 08:27:41

@Badmen:
Ja bocs, most olvasom, hogy már beírtad :)

"Amennyire emlékszem elég erőtlen volt a sztori"

Szerintem jó volt az. Annak meg, akinek nem tetszik ez az "én vagyok a zapád, én meg a tesód"-vonal, kifejezetten üdítő :)

Terézágyú 2015.11.25. 08:29:04

@-Szűcs Gyula-:
"valóban irgalmatlanul fos volt"
Neeeeeeeee........ :)))))))))

Köldök_szösz 2015.11.25. 08:39:02

félhenger alakú beömlőnyílás az x-szárnyún:

az űrben mi ömlik be azon a nyíláson? ಠ_ಠ

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2015.11.25. 09:13:23

@-Szűcs Gyula-: A Splinter of the Minds Eye korábbi, mint az Return of the Jedi, vagy akár az Empire Strikes Back. 1978-as.

2015.11.25. 09:20:04

Az X-szárnyút nem csak az űrben használják (csak egy pár bolygó, ahol az atmoszférában repül a filmekben: Yavin, Dagobah, Bespin), ha úgy lenne, akkor nem kellene aerodinamikai forma, vagy szárny sem. Ha fizikai hülyeséget akarunk keresni a SW filmekben, akkor bőven van más, de ez most pont nem az. Legyen mondjuk a magyarázat az, hogy a hajtóművet hűteni kell: az űrben -200 fok alatt nincs gond de az atmoszférában az áramló levegő végzi el a feladatot.

eßemfaßom meg áll 2015.11.25. 09:33:12

@Kuntakintekitekinte: "- fizikusok szerint valós lehet a látvány "
Már ott tart a fizika, hogy lehet benne fénysebesség+0.5el röpködni?

"A zűr úgy 70 %-a sötét anyag, miért ne használhatná azt a hajtómű."
Akkor azér olyan nehéz felrepülni a zürbe, mer át kell rágnia magát a szojuznak azon a 70% sötét anyagon. Aztán amikor visszatértek, lemosni az ablakról a sötét anyagot, na az volt az igazi meló az ürrepülőgépnél, nem is csoda, hogy a ruszkik inkább eldobhatót használnak azóta is.

NoOne 2015.11.25. 09:51:51

"2. Luke egy fiatal, lézerpuskás lány!"
Nem kizárt, de a hetvenes években még nem volt kötelező női hősöket hozni, így némileg gyanakszom.Egy mellizomban erősebb férfi is így néz ki az adott szögből. Nem tudom, hogy a 2. és 3. kép a történet azonos, vagy eltérő verzióját képviseli, de a 3. képen is láthatod, hogy ugyanazt, csak jóval "közelebbről", és ott egyértelmű, hogy férfiről van szó.
A képek amúgy fantasztikusak, kösz! :)

2015.11.25. 09:55:51

nem hiszem el, hogy még mindig akadnak akik a fizikát kérik számon ezeken a filmeken

herk 2015.11.25. 10:01:53

@Kuntakintekitekinte:
egyenesen látható csillagok - fizikusok szerint valós lehet a látvány --- pipa

Nem pipa. Nem tudom, hogy rajtam kivül még másnak is eszébe jutott-e, de csak akkor mozognak festményszerűen egyszerre a csillagok, ha kanyarodik az űrhajó. Egyébként pedig az egyes csillagok különböző távolságuk miatt egyikből csík lesz, mig a másik meg sem mozdul. Illetve megmozdul, csak mivel 1000x, 1000000x nagyobb távolságra van, ezért továbbra is csak pontként látszódik

Macropus Rufus 2015.11.25. 10:27:50

@bestpixel:
": Csak ennyi a gond? Az egész film/sorozat tele van ilyen fizikai lehetetlenségekkel: az _áthatolhatatlan_ és _véget érő_ lézerfényű kard, a fénysebességgel száguldó űrhajóból _egyenesként_ _látható_ csillagok, a lézerpisztolyok _láthatóan mozgó_ lövedékei, hogy csak röviden és hirtelen párat mondjak. ;)"
csak ponotsan :)
a filmben soha nem volt lézer kard, sem lézer pisztoly. Az sugár pallos (egyes helyeken fénykard, de semmi képen sem lézer kard volt a megnevezése) volt és sugár vető. Csak a barom magyar fordításba került ez bele a lézer.
Pl. a Milleneum Falcon nem ment fénysebességgel, hanem 1.5x gyorsabb volt a fénynél. A csíkok ezért jöttek elő. De csak míg gyorsult. Amikor elérte a max. sebességét, akkor már másképpen nézet ki a látvány. Lásd: amikor meg kérkeznek az Alderan térségébe.

Terézágyú 2015.11.25. 10:29:33

Mi ömlik be a beömlőnyíláson? a kozmikus sugárzás, meg a napszél :)

Void Bunkoid 2015.11.25. 10:30:46

@bestpixel: "a lézerpisztolyok _láthatóan mozgó_ lövedékei"

Ezt már elmagyarázták többször is. A "lézerpisztolyok" nem lézerpisztolyok, hanem "blasterek", leginkább forró plazmát lőnek, nem lézersugarat, így igen, "tárat is kell cserélni", vagy legalábbis várni, amíg feltöltődik vagy lehűl a kánon szerint - és így értelemszerűen, nem fénysebességgel mennek a lövedékek.

Amúgy a mai modern, lőszerrel működő fegyverek is úgy működnek, hogy minden harmadik-negyedik lövedék egy foszfortartalmú nyomjelző lövedék, ami világít, sőt csíkot húz éjjel, ezért tűnik a híradókban egy éjszakai légitámadás "csillagok háborújának". Úgy, hogy látod, hogy hova lősz, könnyebb célozni :)

Ja, és ezt már a második világháborúban is alkalmazták.

Terézágyú 2015.11.25. 10:32:47

@Macropus Rufus:
de klasz a helyesirrásod.
egyépként keres rá a guugliba a "lasersabre" meg "laser pistol star wars" kifejezésekre, és rájössz, hogy nem csak a barom magyar fordításban van ez...

Bigmak · http://sabbathszombat.blogspot.com 2015.11.25. 10:34:18

Az ott nem Chewbakka, hanem Chalmun, egy másik wookie, aki a Mos Eisley-ban található kocsma sebhelyes tulajdonosa, egyébként Chewy távoli rokona. A filmben azért nem szerepel, mert ritkán jön ki a bárba, leginkább hátul, az irodában tartózkodik.

Csak a pontosság kedvéért :-D
starwars.wikia.com/wiki/Chalmun

Terézágyú 2015.11.25. 10:35:18

@Void Bunkoid:
A "lézerpisztolyok" nem lézerpisztolyok, hanem "blasterek", leginkább forró plazmát lőnek"

Ez utólagos magyarázat :) Az elején bizony mindenki lézert gondolt/mondott/értett, maga Lucas is, meg a legutolsó mozinéző is :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.11.25. 10:58:38

@Kuntakintekitekinte: @Macropus Rufus: @Void Bunkoid: A fény(vagy lézer-)kard nem plazmakard, a kettő különböző technikát használ(na, ha lenne fénykard): fizikailag is alapjaiban különbözik a kettő: a plazma elektromos jelenség, a fény meg nem. Ez olyan, mintha pl. a paradicsomot és a hagymát kevernénk (mindkettő zöldség, kerek és kicsi). Azért mert valamiben hasonlítanak, még nem ugyanaz a kettő.

Ugyanez érvényes a lézer/fénypisztolyra és a plazmafegyverre is, amikro simán látni a "lövedék" mozgását. (Egyébként harcászati szempontból is mekkora hülyeség, egy ügyesebb ember (élien, harcos stb.) nagyobb távolságoknál már simán elugrik előle. Ráadásul ha plazma, akkor miért ugrik hátra a cső, lövéskor, mint egy puskaporos lövedéknél, azaz mi robban ilyenkor? Puskaporral lövik ki a plazmát? Akkor meg megint nem lehetne látni a lövedéket...)

A csillagok vonalhúzását meg már előttem is leírták fentebb, az sem olyan, mint a filmben (nem csíknak látjuk a mozgó fénypontot: ha éjjel nézed az előtted elszáguldó autók fényszóróját, akkor csíkot látsz, vagy egy mozgó pontot? Az utóbbit nyilván!).

( @Alec: ) Egyébként nem véletlenül tettem szmájlit a mondatom végére (a Zűr energiájáról szólót meg tényleg viccnek szántam): én sem veszem a filmet komolyan, és nem azon rugózok egész végig a mozi alatt, hogy mennyi hülyeséggel van tele. Olvastam már elég sci-fit ahhoz, hogy ezeken simán átlépjek (de ha a műszaki énem jön elő, akkor nyilván más szemmel nézem az egészet).

Kuntakintekitekinte 2015.11.25. 11:32:19

@eßemfaßom meg áll:

"Már ott tart a fizika, hogy lehet benne fénysebesség+0.5el röpködni? "

Ott tart? Szövegértelmezés nem erősséged.

@herk:

Ne bonyolódj bele, ez neked magas. Nem a csillagot látod mozogni hanem a fényét, ami mellet elhaladsz.

@bestpixel:

Szövegértelmezés nem erősségetek, de vitázni veszettül próbáltok valamiről, amit nem ismertek.

Egy szóval sem írtam sehol, hogy az amit a filmben látsz az plazmakard.
Leírom újból:

Michio Kaku - Plazmakard.

Láthatóan lövésed nincs a 3 szó jelentéséről, összefüggéséről meg végképp nem tudsz semmit.
Gugli és jutyúk a barátod, ha ügyes vagy akkor megértheted mit és miért írtam. Hajrá, neked drukkolok.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.11.25. 12:05:41

@Kuntakintekitekinte: "Egy szóval sem írtam sehol, hogy az amit a filmben látsz az plazmakard. " Csak éppen erre hivatkozva próbálod cáfolni az állításaimat, te keverted ide a plazmakardot. Szóval fejleszd magad nyugodtan fogalmazásból és szövegértésből, sok sikert!

+ A hivatkozott névnek természetesen utánanéztem (+van némi közöm az elektronikához és a társtudományaihoz), mielőtt az előbbi hsz-omat írtam, de abba a mélységbe már szándékosan nem mentem bele, hogy mennyire nem ugyanaz a Michio Kaku-féle teleszkópos szerkezetű "plazmakard" és a filmben látható fénykardnak nevezett eszköz.

Kuntakintekitekinte 2015.11.25. 12:20:01

@bestpixel:

Magas ez neked. Mindössze azt cáfoltam amit írtál:

" Az egész film/sorozat tele van ilyen fizikai lehetetlenségekkel: "

Láthatóan utánanéztél, de nem igazán fogtad fel még most sem, hogy a plazmakard nem a filmre utal, hanem arra, amit lehetetlenségnek tartottál.

Örülök, hogy taníthattalak. Szólj, van még bőven pótolnivalód.

kissiú 2015.11.25. 12:52:27

Örömmel látom, hogy a kedvenc szereplőim, a kocsmai zenekar földönkívüli oboásai nem változtak! Sőt, a fagott és a szaxofon is jól szól a szájukban. Elhallgatnám még őket a következő részekben is!

eßemfaßom meg áll 2015.11.25. 18:32:15

@Kuntakintekitekinte: Mert ha nem tart ott, akkor honnan tudnának a fizikusok bármit is mondani? "igaz, hogy nem lehet a fénynél gyorsabban repülni, de ha lehetne így nézne ki" :)))))

eßemfaßom meg áll 2015.11.25. 18:40:08

@Macropus Rufus: "lightsaber" az originál neve

hogy az a fény egy cree led fénye vagy lézer az indiferens, a fény nem áll meg egy méteren és 2 fénysugár nem akad meg egymásban.

eßemfaßom meg áll 2015.11.25. 18:50:03

@Macropus Rufus: "a Milleneum Falcon nem ment fénysebességgel, hanem 1.5x gyorsabb volt a fénynél. A csíkok ezért jöttek elő."

haladhatsz te a fény sebességével vagy 2x annyival is, a csillagok olyan távolságra vannak hogy még a legközelebb levő 1db se igazán mozdulna meg közben, nemhogy mindegyik csikká váljon. Csillagtávolságban a sénysebesség (és a másfélszerese is) semmi.

BéLóg 2015.11.25. 22:52:53

@eßemfaßom meg áll: A sötét anyagnál már csak az antianyagot nehezebb lemosni, mert amilyen szemét, minden mosószerrel azonnal rejakcióba lép és felrobban. Ezért aztán kitalálták az antajaxot meg az antjárt és még rengeteg ilyen antlemosót. Persze a ruszkik ebben is sokkal előbbre járnak, ezért tőlük lopott George Lukács, a filmberendező.

Terézágyú 2015.11.26. 15:39:06

@eßemfaßom meg áll:
"lightsaber" az originál neve"

www.imsdb.com/scripts/Star-Wars-A-New-Hope.html

érdemes rákeresni a "laser" szóra :) sokszor szerepel - és igen sokszor ott van mellette, hogy "sword" :)

Terézágyú 2015.11.27. 08:08:19

@-Szűcs Gyula-:
Szóval leszögezhetjük, hogy mind a lőfegyvereket, mind a fénykardot egyértelműen lézeresként képzelték el eredetileg Lucasék (a hetvenes években ez is elég fantasztikus volt), és magára a kardra is használták a lézerkard kifejezést (a fénykard mellett)...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.12.13. 21:43:23

Volt olyan verzió is, hogy Luke egy 60 éves, idős jedi - szerintem ez a karakter osztódott és Obi-van is megjelent Luke mellett.
Alec Guiness utólagos poénkodásával ellentétben azért halt meg Obi-van, mert Lucas szerint már túl öreg volt a karakter ahhoz, hogy pörgősebb részekben szerepeljen.
Amúgy a vörös fénykard eredetileg nem fehér volt? Mintha csak a digitálisan felújított részekben lett volna először színes fénykard...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.12.13. 21:47:41

@-Szűcs Gyula-: A 7. részben már haladnak a korral, fehér férfi nem lehet főszereplő...
süti beállítások módosítása
Helló