Ilyen vicces a legtahóbb Szellemirtó karácsonya

2015. december 24. 16:00 - -Szűcs Gyula-

VHS-gyöngyszemek a 80-as évekből, 11. rész: Szellemes karácsony

Ha karácsony, akkor Reszkessetek, betörők! és persze Bud Spencer-Terence Hill-filmek, nagyjából ennyibőláll évtizedek óta a kereskedelmi tévék ünnepi műsorstruktúrája. Szerencsére akadnak üdítő kivételek: idén például a Paramount Channel vetíti le gyerekkorom egyik kedvenc Karácsonyi ének-adaptációját, a Szellemes karácsonyt (a pontos időpontokat lásd a poszt alján).
587072-scrooged.jpg

Erről a filmről nekem mindig az jut eszembe, hogy a másolt VHS-kazettás időkben egy haverom véletlenül (vagy pont, hogy direkt?) azt írta a kazetta tokjára, hogy Szellemirtók 3, mi pedig simán elhittük az elején, hogy Peter Wenkman karácsonyát nézzük!

giphy_4.gif

Hiszen Bill Murray pont ugyanolyan magabiztos és cinikus seggfej itt is, mint amilyen a Szellemirtókban volt (gyanús, hogy ezekben a '80-as évekbeli filmekben valójában saját magát játszotta), és itt is minden második jelenet tele van rémes zombikkal és vicces gumiszörnyekkel! Azt csak később tudtam meg, hogy a film marketinggépezete tényleg tudatosan rájátszott a Szellemirtók korábbi sikerére, és az amerikai mozikban azzala szöveggel reklámozták a filmet, hogy

Bill Murray is back among the ghosts, only this time, it's three against one! Azaz: Bill Murray újra szembeszáll a szellemekkel, csak most hárman vannak egy ellen!

1319671249_3.jpg

A Szellemes karácsony a Dickens-féle, jól ismert Karácsonyi ének egyik legjobban sikerült feldolgozása. A különbség tényleg csak annyi, hogy a zsugori mágnás, Scrooge helyett a tévéelnöki székbe pályázó, kollégáit semmibe vevő, beképzelt Xavier Crosst (Bill Murray) látogatják meg két whiskyzés között a múlt, a jelen és a jövő karácsonyok szellemei, hogy szembesítsék a múltjával, és persze a közelgő halálával.

scrooged-4.jpg

A főhős tipikusan az az undok vállalatigazgató, aki karácsonykor rúgja ki az alkalmazottait, még az egyetlen testvérének is csak egy nyamvadt céges repitörülközőt képes ajándékozni, aztán meg csodálkozik, hogy senki sem szereti, és még szenteste is egyedül van...

A film egy óriási dilivonat, ahol a viccesen ripacskodó Murray mellett tényleg csak a speciális effektesek szellemei és más szörnypofái rúghatnak labdába. Itt van rögtön a kedvencem, az egykori tévéigazgató, akit a főhősünk ijedténem lelő, ezért szegény szellem még egy jó viszkit sem ihat, mert kifolyik belőle a drága nedű:

A szörnyekért egyébként 1989-ben a maszkmestereket Thomas R. Burmant és Bari Dreiband-Burmant Oscarra is jelölték, de a díjat végül a habszivacs rémpofákban szintén iszonyúan erős Beetlejuice-stáb vitte el.

ghost.gif

Érdekesség, hogy a filmet a Halálos fegyver 1-2-3-4 atyja, Richard Donner rendezte, akinek ezen kívül a Goonies (nálunk: Kincsvadászok) című, kultikus ifjúsági kalandfilmet köszönhetjük. A Goonies stábjából Donner több embert is magával hozott, az Oscar-jelölt effekteseken kívül többek között Linda DeScenna díszletest. Donner és Bill Murray egyébként rengeteget vitatkoztak a forgatáson, mivel a rendező és a színész is közmondásosan nehéz eset.

108573_full.jpg

A film végül elég gyalázatos bevételt produkált azamerikai mozikban: mindössze 60,3 millió dollárt hozott össze. Összehasonlításképp: a Bill Murray korábbi nagy sikere, a Szellemirtók majdnem 300 milliót kaszált világszerte, és még az 1989-es Szellemirtók 2 is összeszedett 215 milliót. 

Szellemes karácsony / Srooged (1988) - Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

A filmet a magyar Paramount csatornán lehet elcsípni, december 24-én, csütörtökön 20:00-kor, 25-én 16:20-kor, 26-án 21:35-kor, hétfőn, 28-án 18:00-kor, 29-én 23:55-kor, december 30-án pedig reggel 7:20-kor.

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS, BUD SPENCERES ÉS HORRORFILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr368195920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macropus Rufus 2015.12.24. 21:15:20

"Itt van rögtön a kedvencem, a főhős egykori üzlettársa, akit lelőttek, ezért még egy jót sem ihat, mert kifolyik belőle a drága nedű:"

nem az üzlettársa, hanem a volt vezére annak a tévétársaságnak ahhol a Cross dolgozik. Nem lelőtték, hanem golfozás közben bele csapott a villám. Azért folyik ki belőle a cucc, mert Cross párszor megsorozta őt a pisztolyával amikor meglátogatta.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2016.02.06. 15:10:44

Csernobil mérgezte orosz vodka:)

2018.03.12. 04:17:43

@Macropus Rufus: Mármint szívrohamot kapott.
süti beállítások módosítása
Helló