10 képregény, amit kötelező lesz megvenni a hétvégén!

2016. december 07. 07:00 - -Szűcs Gyula-

A 2016-os Hungarocomixon is lesz minden, mint a falusi búcsúban

Blacksad, Walking Dead, Nyugat+Zombik, Cafe Postnuclear, Világvégi mesék: a legmenőbb amerikai kultképregények mellé végre zombikat ölő Babits és magyar Mad Max-sztori is készült! A hazai képregénykiadók a december 10-én, a K11-ben megrendezésre kerülő Hungarocomixra tárazták be a legnagyobb durranásokat, így természetesen idén sem maradnak a képregényrajongók év végi karácsonyi vásár nélkül. A húzónév idén a legendás spanyol rajzolt noir, a Blacksad, de a zombiapokalipszis és a Mad Max-filmek kedvelőinek is lesz majd mit kérnie idén a Jézuskától, és idén is pompásabbnál pompásabb képregényeket lapozgathatunk majd a karácsonyfa alatt!

manaraxmen.jpg

Kép: az Uncanny X-Men #12 Milo Manara-féle borítóvariánsa

Összeszedtük a 10 legjobb képregényt az idei Hungarocomix kínálatából! Íme:

1. Blacksad

blaksad_borito.jpg

A híres spanyol kultképregény hazai megjelenésével évtizedes lemaradását hozza be végre a magyar képregénykultúra! Juan Díaz Canales író és Juanjo Guarnido rajzoló Blacksad-je ugyanis nemcsak gyönyörűen illusztrált művészeti album, csupa állatfejű emberrel, de egyben egy izgalmas krimi is azoknak, akik odavannak Bogart film noirjaiért. És persze minden olyan történetért, amiben egy Philip Marlowe-típusú, láncdohányos, alkoholista, örökké nadrágtartót és ballonkabátot hordó, folyamatosan monologizáló magánnyomozó nyakig merül valamelyik bűnös amerikai nagyváros mocskában, hogy egy gyönyörű nő kedvére tegyen. A rejtélyes magyar író, Kondor Vilmos, aki idehaza már számos regényében megmutatta, hogy Budapesten is játszódhat efféle amerikai típusú, menő keményöklű krimi, így lelkendezett a Blacksad megjelenésekor:

"A Blacksad világa és városa vadító élmény a szemnek: elképesztő aprólékossággal megrajzolt város - képek, szobabelsők, kocsmák és vadító, szexi femme fatale-ok késztetnek arra, hogy lassan, óvatosan, a lap minden négyzetcentijét kiélvezve olvassuk." - Kondor Vilmos

blaksad_minta1.jpg

blaksad_minta2.jpg

 

2. Walking Dead #12

walkingdead_borito.jpg

2014-ben úgy tűnt, félbe szakad itthon az AMC kultikus tévésorozatának eredeti képregényváltozata. Szerencsére egy elszánt rajongói csapat továbbra is kiadja Robert Kirkman díjnyertes fekete-fehér sorozatát, ráadásul a korábbi években már megszokott dizájnnal (így jól mutatnak majd egymás mellett a polcon a régi meg az új kötetek), és továbbra is képregénygeek Juhász Viktor kiváló fordításban. Az év végére időzített 12. kötetben az exrendőr Rick továbbra is a családjával meg a melléjük csapódó túlélőkkel próbál meg ember maradni a zombiapokalipszis utáni embertelenségben. A Walking Dead képregényeket egyébként érdemes a sorozatfüggőknek is figyelemmel követnie, mivel a két médiumban az események nem ugyanúgy alakulnak. Sőt, több olyan karakter is van a tévés változatban, akik a képregényben nem is szerepelnek, vagy ott kicsit máshogy alakult a sorsuk. Itt például már régen lecsapták szegény Rick karját! (Books&Stuff kaidó, 136 oldal, 2690 forint)

_vyrp11_6wd12_beleolvaso_1.jpg

 

3. Apokrif

apokrif_borito.png

Az amerikai élőholtak után lássuk a magyar zombikat! Csepella Olivér régóta ígérgeti, hogy karácsonyra elkészül a közösségi finanszírozásban sok-sok millióval megtámogatott Nyugat+Zombik, csak épp azt nem tudtuk meg soha, melyik karácsony lesz ez. Most viszont végre elolvasható 10 oldal a nagy műből, amiben a Nyugat koszorús költői és írófejedelmei, Babits, Karinthy, Kosztolányi, Móricz, Ady és a többiek a békebeli századfordulós kávéházi miliőben kénytelenek szembe nézni az élőholtak armadájával!

nyugat-plusz-zombik-1.jpg

csepella-karinthy1.jpg

 

4. Sötét kor: A sámán öröksége #3-4

dark_age_3.jpg

Öt évvel ezelőtt indult el Árpa Attila képregénysorozata, a magyar Trónok harcának szánt Sötét kor. A vérben, hullákban és hun sámánokban tobzódó történetet persze ma már nem az Argo 1-2 rendezője írja, hanem egy veterán képregényes csapat készíti (Szabó Jenő író, Fábián "Fabe" István rajzoló és Haránt Artúr színező), akik Dark Age címmel külföldön is megjelentetik ezt a sorozatot. Az izgalmas történet egyáltalán nem turulmadaras ősmagyarkodás, sokkal inkább a népvándorlás korának fantasy elemekkel felturbózott krónikája. A történet főszereplője egy hun sámán, Iddár, akinek egy nagy dolgokra hivatott, fiatal fiút kell felnevelnie a Római Birodalom és a keleti lovasnomád népek szorításában, miközben sosem tudhatja, melyik intrikus ellenlábasa fogja a következő pillanatban hátba támadni. (Nero Blanco Comix, 28 oldal, 1400 forint - de a Hungarocomixon csak 1000!)

sk_prev1.jpg

sk_prev4.jpg

 

5. Marabu: Nahát, Dodó!

marabu_dodo3.jpg

Bár sajnos már Kretén és Népszabadság sincs, a Kretén és a Népszabadság legendás poéngyárosa, Marabu szorgalmasan tovább rajzolja kacagtató képeit. A dilis bogarakra emlékeztető dodók mindennapjait bemutató sorozata immáron a harmadik kötetéhez érkezett: a Nahát, Dodó! 125 vadonatúj, minden bizonnyal zseniálisan vicces képsoron röhöghetünk, illetve ismerhetünk magunkra. (Nero Blanco Comix, 64 oldal, 2000 forint - de a Hungarocomixon csak 1500!)

marabu_reklam1.jpg

 

6. Pipien Molestus

pipien-molestus_meditation-special.jpg

Vidák Zsolt jellegzetes rajzai a szép emlékű Roham magazinból, reklámgrafikákból, szórólapokról, kiállítási anyagokból lehetnek ismerősek - a szerző ugyanis még egyetemista korában, diplomamunkának találta ki Pipien Molestus, azaz a szúnyog figuráját. Vidák 152 oldalas, szavak nélküli képregénykötete egy férfiról szól aki egy átlagosnak induló napon, a munkából hazatérvén egy rendkívüli lehetőséget kap a sorstól, hogy egy különös utazásban vegyen reszt. Ez az utazás a saját belső világába vezeti, amely csakhamar egy reménytelennek tűnő, szürreális útkeresésbe torkollik.

ff56.jpg

 

7. Reprint #3

reprint_3.jpg

A Reprint a nevével ellentétben nemcsak a Kádár-korszak legnépszerűbb fekete-fehér képregényeit adja ki szebb köntösben, hanem új képregényeket is közöl, amennyiben azok illeszkednek a régi, jól bevált kalandos-romantikus vonulathoz. Így a harmadik számban nemcsak a Salamon király kincse 1997-es, Fazekas Attila-féle feldolgozását olvashatják a zsáner rajongói (Richard Chamberlainnel a főszerepben!!!), hanem Fazekas legjobb magyar tanítványa, Szabó László, alias Leslie Taylor ókori képregényét, az Egyiptom rózsáját is!

reprint_3_salamon_kiraly_kincse.jpg

reprint_3_egyiptom_rozsaja.jpg

 

8. Usagi Yojimbo #15: A kard

usagi15.jpg

Stan Sakai vagány szamurájnyula itthon az egyik legnépszerűbb képregényhősnek számít, nem csoda, hogy a róla szóló sorozat már 15. köteténél tart. Főszereplője egy urát vesztett szamuráj nyúl, aki egy olyan XVII. századi Japánban kóborol, ahol mindenki valamilyen állat, és ahol a világ legtermészetesebb dolga, hogy a Tini Nindzsa Teknőcök jönnek szembe egy hegyi kolostor felé vezető úton! Usagi, aki mindig kiáll az igazságért, harcol a gonosszal és védelmezi az ártatlanokat, ezúttal arra vállalkozik, hogy eljuttatassa a legendás kardot, Fűvágót az Acuta kolostor szentélyébe. Ám a fegyvert a gonosz nindzsák is meg akarják szerezni, úgyhogy a feladat nem lesz sétagalopp! (Vad Virágok Könyvműhely, 182 oldal, 3190 forint)

usagigrass1.jpg 

9. Világvégi mesék

vilagvegi_mesek.jpg

A Kaméleon Komix friss szereplő a hazai képregényes életben. A kiadó első színes albuma, a Világvégi mesék egy csupa magyar szerzőt felvonultató, vadonatúj képregény-antológia, a Mad Max-filmek, a Fallout-játékok és a The Walking Dead tévésorozat szerelmeseinek - sötét és kegyetlen vízió egy olyan világról, ami akár valósággá is válhatott volna. Alkotói közt az egykori ingyenes online képregényantológia, a Random alapítója, Chavez neve is szerepel: több évnyi hallgatás után egy Paneldzsungel című 40 oldalas, színes, a Gombalovas-testvérpár látványos rajzaival elmesélt posztapokaliptikus horrorral tér vissza a hazai képregényes élet sűrűjébe. Csátvák Soma Felperzselt só című története a hazai fejlesztésű, már most kultikus Saltlands társasjáték színhelyét, a nagy kataklizma utáni Sóság kőkemény világát mutatja be Lossonczy Bazsó szuggesztív képeivel. A kötetben a fentiek mellett az ismert regényíró-illusztrátor, Lakatos István kétoldalas zombivadászata is helyet kapott. A borító Budai Dénes munkája, a szerkesztő és egyben a kiadó a Cafe Postnuclear másik alkotója, Szűcs Gyula - vagyis e sorok írója. (Kaméleon Komix, 52 oldal, 2990 forint - de a Hungarocomixon csak 2700!)

vilagvegi_mesek-5.jpgvilagvegi_mesek-46b.jpg 

10. Cafe Postnuclear

cafe_postnuclear_borito_1.jpg

Akik lemaradtak tavaly a Totalcar autós-lövöldözős képregényéről, a hétvégén bepótolhatják, maradt még néhány példány a szegény ember Mad Maxéből. A Cafe Postnuclear világa a Kádár-korszak és Az országút harcosa egybeolvadva a sosemvolt jövőben, ahol a legvagányabb pusztulati macsók pont olyan büntető egysorosokban társalognak,  mint a VICO-filmek főszereplői! A képregény bevallottan az autók, a motorok, a hangalámondásos VHS-kazetták szerelmeseinek készült, a sztori épp ezért egyszerű, mint a jancsiszög: a tuningolt Skodával furikázó, Orion-pólós pisztolyhős egy dögös sztriptíztáncosnővel meg két Commodore 64-mániás neobarbárral együtt szembeszáll a sugárfertőzött papok rémuralmával. Egy olyan atomháború utáni Magyarországon, ahol egy babkonzerv, egy kanna benzin és egy pohár víz is többet ér, mint az emberélet, és ahol a bűneid zsoldja: halál! (Totalcar.hu, 72 oldal, 3480 forint - de a Hungarocomixon csak 3100!)

cafe-postnuclear-minta-2_1.jpg

tcgif.gif

Hungarocomix - a Magyagy Képregény Szövetség év végi képregényes rendezvénye 

  • Időpont: 2016. december 10., szombat, 10-16 óra.
  • Helyszín: K11 (1075 Budapest, Király utca 11.)
  • A belépés ingyenes!!!
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3512024235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2016.12.07. 15:25:50

Az nem teljesen világos, hogy az Uncanny X-men hogy jön ide, de amúgy hasznos összefoglaló, kösz.

VogelZsigmond 2016.12.07. 15:38:32

@p.a: Az egyetlen aminek a boritojan cici van. Gondolom...
süti beállítások módosítása
Helló