A Police 07 és Az Ezüst-tó kincse után itt a Mesék titka!

2016. december 09. 00:30 - -Szűcs Gyula-

Újabb kultikus, '80-as évekbeli Novoplast-játék támadt fel - ideális karácsnyi ajándék!

Akik a rendszerváltás környékén voltak gyerekek, azoknak két emlék biztosan örök életükre megmaradt ebből az időszakból. Az első, hogy félbe szakadt a Kacsamesék Antall József halála miatt. A második pedig, hogy a legunalmasabban induló családi vendégeskedést is fel lehetett dobni, ha előkerültek a Novoplast '80-as években kiadott, kultikus társasjátékai. Bizonyára sokunkban él még az emlék, ahogy a testvérekkel, unokatestvérekkel, ismerősök gyerekeivel éjszakába nyúlóan játszottunk a padlószőnyegen a Police 07-tel, Az Ezüst-tó kincsével vagy A mesék titkával. Na pont ezt a jóleső nosztalgiát és az évek óta tomboló retróőrületet lovagolta meg a Retro Games, amikor úgy döntöttek: az eredeti alkotókkal együttműködve, modernizált köntösben, családbarát áron újra kiadják az azóta csődbe ment Novoplast régi játékait.

Az Ezüst-tó kincse - vadonatúj szerencsekártyákkal!

dsc_1602.JPG

Az Ezüst-tó kincsét aligha kell bemutatni a mai 30-as és 40-es korosztálynak. Ez volt az egyik legismertebb magyar társasjáték a Police 07 és a Macskafogó mellett: a Novoplast a rendszerváltás utáni megszűnéséig 60 ezer darabot adott el belőle. Azt persze valószínűleg csak kevesen tudták akkoriban, hogy a Novoplast Kisszövetkezet ezzel a játékkal üzent hadat 1988-ban a Hasbro, a Ravensburger, az MB és a Parker „Szívasd tönkremenetelig a másik játékost!”-típusú, rablókapitalista társasjátékainak, valamint a Kádár-korszak kicsi, savanyú Monopolyjainak, a Takarékoskodj!-nak és a Gazdálkodj okosan!-nak.

Hiszen ugye miről is szólt ez a játék? A nagyvárosi ingatlanbizniszek, meg a mosógép, a szobabútor és az OTP-nyereménybetétkönyv hajkurászása helyett Karl May (vagy ahogy idehaza ismertük: May Károly!) Winnetou-történeteinek idealizált vadnyugati világában kellett boldogulnunk. Itt nem a legjobb fekvésű telkekért vagy a Skálában akciós Rakéta porszívóért folyt a harc, hanem bányászati, vadászati és halászati engedélyekért, amelyeket ha szerencsésen megszereztünk, jól megvámolhattuk az arra tévedő cowboytársainkat. Persze ez a játék mindenki emlékezetében úgy él, hogy a kis aranyrögökért folyt a harc a panellakások gyerekszobáiban (ezek amúgy valójában festett murvakavicsok voltak), amiket sajnos bármikor elrabolhattak tőlünk az útonállók.

dsc_1604.JPG

Na ezt a kiegyensúlyozatlan játékmechanizmust, vagyis a bosszantó szerencsefaktort rendszabályozta meg most a játékot újra kiadó Retro Games azzal, hogy idén karácsonyra elkészült egy csomag új szerencsekártya! A 35 lapos pakli hangulatos illusztrációit az eredeti Novoplast-társas elemeit is megrajzoló Munkácsy-díjas művész, Felvidéki András készítette. Az új lapok között végre tényleg van olyan, ami nem szerencsétlenséget okoz, hanem szerencsét hoz: pénzjutalmat kaphatunk párbajok és banditák kézre kerítése után, de akár aranyrögöt is szerezhetünk, amit trezorba tehetünk, így nem lopják el tőlünk a gaz rablók! A két legzseniálisabb újítás viszont egyértelműen az, hogy a vudu lapok kijátszásával másnak is átpasszolhatjuk a szívatásokat, az üres kártyákra pedig saját eseményeket is kitalálhatunk!

Az Ezüst-tó kincse - új szerencsekártyákkal!

A közkedvelt Novoplast-klasszikus megfizethető árú remake-je, KERMI-kompatibilis aranyrögökkel és egy pakli különálló, vadonatúj szerencsekártyával, amelyekkel most már végre nemcsak mi szívunk, de a játékostársainkat is megszívathatjuk!

Játékosok száma: 2-6 fő
Ajánlott életkor: 9+
Játékidő: kb. 1 óra
Nehézség: könnyű
Újrajátszhatóság: bármelyik hétvégén
Magyar szabálykönyv: a dobozhoz mellékelve

Ár: 10.990 forint (+1999 a kiegészítő kártyacsomag) / Hol kapható?

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

 

A mesék titka

dsc_1598.JPG

Gyerekkorunk kedvenc elmeköszörülő családi társasjátékában, olyan jól ismert meseszereplőkkel találkozhattunk, mint a Csizmás Kandúr, Aladdin Hófehérke és a hét törpe, Piroska és az ordas farkas, vagy a ronda vasorrú banya. A játék kezdetén mindegyik meseszereplőt fogságba veti a gonosz sárkány, és a játékosoknak kell kiszabadítani őket. Ehhez Tündérfalva főteréről kiindulva kell keresztbe-kasuk bejárniuk a Meseerdőt (természetesen a Police 07 bábuihoz hasonló, színes fejű, átlátszó figurákkal), hogy ott kincsesládákat kikutatva érjenek el a lelakatolt ajtóhoz, amit a sárkány őriz. Aki jól az eszébe véste, melyik ládika melyik jelet rejti, az kiszabadíthatja a fogságból az adott szimbólummal rendelkező mesehőst (Csizmás Kandúrt a csizmával, Aladdint a csodalámpával és így tovább). A végén az győz, aki a legtöbb meseszereplő kártyáját gyűjtötte össze.

dsc_1600.JPG

Persze ahogy a '80-as évek többi Novoplast-játéka, A mesék titka sem volt túl eredeti ötlet: lényegében az 1982-es Év Játékának, a Ravensburger Sagaland/Enchanted Forest című társasjátékának szocialista koppintását készítették el, kicsit átvariált szabályokkal és szebb játéktáblával. Az eredeti verzióban nem meseszereplőket kellett kiszabadítanunk a sárkány fogságából, és ládikók sem voltak benne: helyette kis műanyag fenyők alján szerepeltek különféle jelek, ezekre kellett jól visszaemlékeznünk a király színe előtt, miután körbejártuk a bűvös erdőt, és beléptünk a kastélyba.

mt_dt.jpg

Az ilyen játékmechanika másolások persze nem ritkák a társasjátékiparban, a hasonló alkotásokat többnyire az különbözteti meg egymástól, hogy mennyi a hozzáadott saját érték. A mesék titka itt elég jól áll: Hegyi Márta és Kacsán György játéktáblája és a csodaszép illusztrációk bármelyik mesekönyvben megállnák a helyüket.

A mesék titka

Egyszerű, de nagyszerű Novoplast-klasszikus a '80-as évekből, megújult köntösben, Vaterás horror árak nélkül!

Játékosok száma: 2-6 fő
Ajánlott életkor: 6+
Játékidő: kb. fél óra
Nehézség: könnyű
Újrajátszhatóság: minden húsvétkor, karácsonykor, névnapon és születésnapon
Magyar szabálykönyv: a dobozhoz mellékelve

Ár: 8950 forint / Hol kapható?

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2312033805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló