Te tudod, kinek a köldökékszerét nyelte le Roger Moore a legbénább Bond-filmben?

2017. február 15. 07:07 - -Szűcs Gyula-

Heti Bond-lány: Carmen du Sautoy, Az aranypisztolyos férfi hastáncosnője

Az 1974-es Az aranypisztolyos férfi nem tartozik a kedvenc Bond-filmjeim közé. Sőt, egyáltalán nem rajongok a Roger Moore-éra piperkőc 007-eséért, aki mindig valami agysejtpusztítóan gyilkos viccet nyög be, mielőtt ágyba vinné az aktuális Bond-lányt vagy lepofozná a soron következő Bond-gonoszt. A Moore-féle blőd James Bond-filmeknek már nem sok közük volt Sean Connery ízig-vérig pulp ihletésű kalandjaihoz, sokszor kémfilm-paródiába csaptak át, és a XXI. századból visszatekintve műfajilag jóval közelebb állnak az Austin Powers-trilógiához, mint Ian Fleming eredeti regényeihez.

goldengundance1.jpg

A komikum túlburjánzását a '70-es évek Bond-filmjeiben nagyon jól szemlélteti heti Bond-lányunk, Carmen du Sautoy is, aki a ledér hastáncosnőt, Saidát alakította Az aranypisztolyos férfi bejrúti jelenetében.

A címbéli Aranypisztolyos férfi, bizonyos Scaramanga amellett, hogy egy pusztító napágyút épít egy eldugott, paradicsomi szigeten, arany pisztollyal gyilkolja az MI6 ügynökeit. Megölte többek között Bond kollégáját, a 002-est is, akiről a 007-es is csak annyit tud, hogy volt egy hastáncosnő barátnője Bejrútban.

goldengundance2.jpg

Az illető hölgy - ki tudja miért - a 002-es életét kioltó golyót azóta is köldökékszerként viseli, és mivel ez az egyetlen nyom, amit Scaramanga maga után hagyott, Bond a lehető legszexistább módon szerzi meg. Csak nem számol azzal, hogy banditák ütnek rajta a fülledt légyottjukon, és ő véletlenül lenyeli a hőn áhított aranytöltényt...

bond007.jpg

A ledér táncosnőt alakító Carmen du Sautoy-ről annyit érdemes tudni, hogy a '70-es években egy közepesen híres brit színésznő volt, aki a Royal Shakespeare Company társulat tagjaként lett ismert, de játszott New Yorkban, Tokióban, Sydney-ben, Madridban és Berliben is különböző színdarabokban. Az aranypisztolyos férfi mellett szerepelt a Pet Shop Boys filmjében, az It Couldn't Happen Here-ben, számos tévés produkcióban és Hammer House of Horror című tévésorozatban is.

goldengundance3.jpg

Na de miért tartom blődségnek Az aranypisztolyos férfit? 11 évvel ezelőtt ezt írtam a filmről, és ma is egyet értek a kritika minden egyes szavával:

Ian Fleming utolsó regénye Az aranypisztolyos férfi egy évvel a halála után, 1965-ben jelent meg. A népes olvasótábor ezt tartja a leggyengébb Bond-történetnek, mivel Fleming sajnos már nem tudta befejezni a kéziratot. Eredetileg az író kedvenc karibi szigetén, Jamaicán játszódik (akárcsak az Élni és halni hagyni), Guy Hamilton rendező azonban egzotikusabb tájakat akart bemutatni, mikor 1974-ben elkezdődött a forgatás. Iránt és Libanont hamar elvetették (a Közel-Kelet nem volt ekkortájt népszerű hely az olajválság miatt), Vietnam pedig az ott dúló háború borzalmai miatt maradt ki, mint lehetséges forgatási helyszín. A rendező és a forgatókönyvírók (Ted Moore és Oswald Morris) végül Thaiföld apró sziklaszigeteit és Hongkong hatalmas, úszó piacát látva látványos távol-keleti díszletek közé álmodták meg a 007-es legújabb kalandját.

the-man-with-the-golden-gun-01.jpg

A sorban kilencedik Bond-film megosztja a rajongókat. Az egyik tábor rossznak - a másik a sorozat legrosszabb darabjának tartja. Részben igazuk van, részben nem: mivel az eredeti regény a szerző halála miatt befejezetlen maradt, a Bond-filmek stábja vagy látványos üldözési jelenetekkel, vagy humorral próbálták kitölteni a történetben tátongó lyukakat. Előbbi jól, utóbbi túlságosan is jól sikerült - a Man With The Golden Gun-t a korabeli brit sajtó azért marasztalta el leginkább, mert jobban illett a népszerű Folytassa... paródiafilmek közé, mint a Bond-sorozatba. Való igaz, a filmben jóval több dolgon lehet nevetni, mint izgulni vagy meglepődni, a készítők talán így próbálták leplezni ötlettelenségüket.

mwtggplaid-ls-britt.jpg

Maga a címszereplő aranypisztolyos férfi, Scaramanga (Christopher Lee) még aránylag eredeti figura. Az apja kubai zsonglőr, az anyja kigyóbűvölő, ő maga tíz évesen sikeres illuzionista, tizenöt évesen még sikeresebb Rio de Janeiro-i bűnöző. Felfigyel rá a KGB, és hosszas munkával mesterlövész-ügynöknek képezi ki - a szokásos kémallűröket (erős vonzalom a csinos nőkhöz, drága italokhoz és elegáns luxuslakosztályokhoz) azonban már a brit gyarmatokon (Jamaica, Hongkong) fejleszti tökélyre. Idővel függetleníti magát, és saját vállalkozásba kezd: egy eldugott csendes-óceáni szigeten óriási napelemekkel működtetett erőművet épít, melynek járulékos tartozékát (egy pusztító erejű napágyút) szíves örömest átenged alkalmi használatra a Bond-filmek állandóan rosszban sántikáló népének, a kínaiaknak. Igazi kilétét senki sem ismeri, még a brit hírszerzés is csak két dolgot tud róla: egy házi készítésű aranypisztollyal öl (Q is megirigyelhetné: egy tollból, egy öngyújtóból és egy szivartartóból néhány pillanat alatt összerakható), és egyel több mellbimbója van a kelleténél...

scaramanga.jpg

Sacramanga ékes példája annak, hogyan lehet egyetlen idétlen ötlettel tönkre tenni egy sablonokból jól felépített főellenfelet. Szegény Christopher Lee iparkodik ugyan, hogy a szélesebb közönség ne Drakulaként, hanem Bond-gonoszként azonosítsa majd - a Man With The Golden Gun bukása biztosan nem rajta múlt.

herve-villechaize-as-nick-nack.jpg

A gondok ott kezdődnek, hogy a főcím előtt most sem a 007-est látjuk akció közben, hanem azt, ahogyan Scaramanga és segítőtársa, egy gonosz kis törpe (Herve Villechaize) a tengerparti luxuserődítményük mélyén felépített tükörlabirintusban játszanak fogócskát egy kalapos gengszterrel. A groteszknek szánt elvarázsolt kastély látványa nem túl érdekes és nem is igazán látványos (úgy tűnik, ahhoz, hogy egy történetben hátborzongató díszletté váljanak a cirkuszi és vidámparki látványosságok, olyan alkotók kellenek, mint David Lynch, Tim Burton, vagy egynémely Batman-képregény rajzolója), de ezt még megbocsátja a néző, hátha később változik a helyzet.

the-man-with-the-golden-gun.jpg

Nem változik. Az elvarázsolt kastély a film végén is inkább tűnik kihalt panoptikumnak, mint a Gonosz veszedelmes és titokzatos főhadiszállásának. Sehol egy neonszínű gumicsizmás, géppisztolyos őrjárat, a napágyút egyedül a gyilkos hajlamú, izgága törpe, és egy megtermett szerelő hivatott védeni. No és persze maga Scaramanga, aki, ha a forgatókönyvírók kicsit is jobban odafigyelnek rá, akár tényleg lehetett volna James Bond egyfajta (nem feltétlenül) gonosz "ikertestvére", hiszen a közös ebéd-jelenetnél is erről folyik a társalgás: mindketten hidegvérű gyilkosok, csak míg a munkája elismeréseképp az aranypisztolyos férfi hatszámjegyű összegeket vághat zsebre, Bondnak legfeljebb csak a nyugdíjalapja hízik, és még jelentésírással is vesződnie kell.

britteklandbondmgm2_1.jpg

Scaramanga színes élete tele van ötlettel, és nem kevésbé ötletes a halála is (a 007-es, mikor már csak egyetlen tölténye maradt, gyorsan helyet cserél az elvarázsolt kastély mélyén kiállított viaszbábú-Bonddal) - nagy kár, hogy a film többi részére már nem szántak ennyi energiát a forgatókönyvírók. A két Bond-lány még az átlagosnál is szürkébb (Britt Ekland butácska MI6-segéderő Hongkongban, Maud Adams a Főgonosz szeretője, aki meghal, mielőtt átállhatna a jó oldalra), Q pedig csak az aranypisztollyal kapcsolatban fejtegeti az okosságait a hajóroncsból kialakított kémfőhadiszálláson, ahelyett, hogy valami használható szuperkütyüt nyomna a 007-es kezébe. Guy Hamilton alighanem maga is érzékelhette, hogy ezúttal valami nem tökéletes a Bond-legendárium háza táján, ezért egy látványos motorcsónakos üldözéssel, némi vicces koreográfiájú kung-fuval, és a Live And Let Die-ból ismerős nagyhangú, arrogáns sheriff (Clifton Jones) buta turistaként való szerepeltetésével próbált meg javítani az összképen... Nagy kár, hogy nem sikerült neki.

csk_11108_0014.jpg

Még több Bond-lány a Nerdblogon!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ JAMES BONDOS, STAR WARSOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3412255734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló