Jó vagy csapnivaló a Szomszédok? Döntsük el végre!

2017. május 31. 21:01 - -Szűcs Gyula-

Vágási Feri és Taki bácsi a legmenőbb népmesei hőseink, vagy a leggázabb sorozatszereplőink? Szavazz!

Idén 30 éves a Szomszédok: 1987. május 7-én, csütörtökön kezdte el sugározni a Magyar Televízió az egyik legnépszerűbb hazai gyártású tévésorozatát. Takácsék, Vágásiék és Mágenheimék örök harca a hó közepére elfogyó fizetéssel és a gazdagréti huligánokkal az 1999. december 30-án leadott szürreális befejezésig nem kevesebb mint 12 évadot és 331 epizódot élt meg.

szomszedok_16_9.jpg

A retróláz azonban a Szomszédokat is visszahozta köztudatba. A sorozat nemcsak hogy a mai napig nézettséget generál a köztévének, hiszen naponta vetít az M3, de kiváló mémalapanyag: gondoljunk csak az örök klasszikusra, az internetbe beszálló Vágási Ferire. Az olyan kultikus figurák, mint az alkesz Janka néni, a folyton kellemetlenkedő Pattogi vagy az első vállaltan meleg magyar sorozatszereplő, Oli úr pedig kimeríthetetlen kincsesbányát jelentenek a youtubereknek.

A 30 éves jubileum kapcsán azonban nemcsak olyan könnyes szemmel nosztalgiázó írások jelentek meg a neten, mint az Index pompás cikksorozata és Janka nénis videói, vagy a heti retróposztjaim a Port.hun. Rajcsányi Gellért Szomszédok: Kádár utolsó bosszúja címmel írt kirohanása a Mandineren nemcsak feltépte az elsumákolt rendszerváltás okozta régi sebeket, de egy forróra hevített, rozsdás kést is megforgatott benne, főleg amikor a szerző minden baj forrásaként, a magyar tévétörténet egyik legkártékonyabb műsoraként emlegeti a Szomszédokat.

De vajon tényleg ennyire szörnyű volt a rendszerváltás leghitelesebb, állami pénzen dokumentált krónikája? Tényleg ez a hazai tévétörténelem leghitványabb produkciója, az ősbűn, ami miatt a mai napig önsorsrontó népként hadakozunk mindenkivel, amiért a beígért bécsi cukrászda meg nyugati béreket helyett csak kínai Adiads tornacipőket és Mercedes-alkatrészeket kaptunk?

208484_28.jpg

Nem lehet, hogy a Szomszédok nem a '90-es évekbe átmentett gulyáskommunizmushoz írt óda volt, hanem inkább Horváth Ádám végletesen naiv magánakciója, amivel a Kádár-korszak végóráiban és a hirtelen nyakunkba szakadt rablókapitalizmus idején valamiféle erkölcsi iránytűt akart mutatni nekünk Gazdagrét Batmanjével és a hálapénzt mindig visszautasító Mágenheim dokival?

Ezt az ellentmondást próbálta feloldani nemrég a Tilos Rádió Régen minden jobb volt című, népszerű retróműsorában Csunderlik Péter történész, Laska Pál filmkritikus-forgatókönyvíró, Bezsenyi Tamás történész-kriminológus, Édes Balázs szerkesztő-műsorvezető és jómagam. Íme a közel egyórás elmélkedésünk a Szomszédokról, aminek a forgatókönyve a beszélgetőpartnereim szerint mindig annak a függvényében alakult, hogy Horváth Ádám épp milyen bűntényeket látott a Kék Fényben:

Na de mi az igazság? Döntsön a nép, azaz a kedves olvasó: jó volt, vagy épp ellenkezőleg, csapnivaló gagyi hitványság a Szomszédok? Szavazzatok!

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5212556043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.05.31. 21:32:17

@szekőcei: Ok, de honnan találtál ide? Pár perce élesítettem ki a posztot, még a Facebookon sem volt kinn!
:D

szekőcei 2017.05.31. 21:53:15

@-Szűcs Gyula-: honnan, honnan?! :)
Legalább fél (szerintem van az egy is, ha nem több) bekövettem a blogot - Index főoldalon megjelent az értesítés, a többi már történelem. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.05.31. 21:55:24

@szekőcei: Na, csak hasznos volt az a fejlesztés! Köszi!

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.06.01. 08:14:55

Annyira abszurd volt, hogy csak imádni lehetett.

Aurora86 2017.06.01. 08:47:31

na most az a helyzet, hogy én itt nem tudok szavazni.
Én többször végignéztem, örök emlék, de főleg most visszagondolva egész egyszerűen borzalmas. És igen, azt hiszem még a közállapotokért is tett - negatív irányban.

szanaImas 2017.06.01. 09:14:39

Annyira modoros, színvonaltalan szar az összes epizód "forgatókönyve", hogy még a kicsit jobb kvalitású színészek sem tudták megugrani a magasságát. De a zemberek imádták, mint a Szabó családot. :D

2017.06.01. 09:26:47

@Aurora86: Hogy szar, azzal nem tudok vitatkozni. (különösen dühít, amikor maga Horváth Ádám nyilatkozik a sorozatról úgy, hogy ez egy kimagasló értékű alkotás. Mert hát nem, attól, hogy itt színészek játszanak mondjuk egy BK-val szemben, ugyanolyan szarok, mert nem rendezte őket senki, mint amott a műkedvelők...
Ellenben, hogy ok vagy okozat, azzal vitatkoznék.
Mert szerintem a maga módján pont leképezte azt az össznépi hozzáállást, a kádár kori kisembert, aki ma is itt van, és ma is pont ugyanilyen. Azt a kisembert, akinek csak az a fontos, hogy meglegyen a napi két lóbányai világosa és hagyják magában morogni (aki nincs ellenünk, az velünk van), és akkor mindent csinálhat a hatalom, ahogy csak akar. Azt, aki nem magában keresi a hibát, hanem lehúz mindenkit, aki többre, jobbra vágyik, és azért tesz is dolgokat, ahelyett, hogy csak sóhajtozna. De hogy AZÉRT lennénk mi magyarok ilyenek, mert mutatták a tévében....az erős túlértékelése nem az ilyen, de még az ennél jobb sorozatoknak is, meg úgy általában mindennek, amit látunk. (ha igaz lenne, hogy a Szomszédoknak akkora hatása volt az emberekre, hogy még ma, 17 évvel a sorozat lezárása után is úgy élünk, ahogy ott mutatták, akkor miért nem fogadták meg az emberek a példát, hogy fizessenek rendesen adót, meg ne dohányozzanak, meg segítsenek embertársaiknak önzetlenül? :-)

Treff Bubi 2017.06.01. 09:29:47

Nagyon alacsony színvonalon megvalósított, kiváló és közepes színészeket is egyaránt minősíthetetlen módon megszólaltató valami volt. Elég sokáig sulykolták, és elég sokáig nem volt más, hogy mára legendává váljon.

Bergyilkos Bohoc 2017.06.01. 09:41:47

A Szomszédok annyira volt jó, amennyire az ember élvezettel nézi a trash videóka, vagy amennyire "őszinte" lelkesedéssel csápolnak Kordáéknak a Szigeten. Élvezzük, miközben végig tudjuk, hogy gagyi. Most akkor mi a jó válasz?
Szóval, a maga módján szórakoztató a sorozat, csak ott van az a kettős érzés, miszerint Horváth Ádáméknak meg nem az volt az eredeti elgondolása, hogy nevessünk rajta.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.01. 09:52:02

Karakter nélküli droidok példabeszédei.. Persze azért az alkotók is érezték, hogy valami só kell ebbe az íztelen, homogén masszába: Janka néni, Gábor Gábor..:)

Boka1 2017.06.01. 09:59:35

A karakterek a kor színvonalán álltak. a karika fülbevalós ruppótlan Vágási, meg a bölcset felböfögő Etus a kedvencem.

Serrin 2017.06.01. 10:04:04

Szomszédokat nézni olyan, mint a Sharknadot. Tudod, hogy hulladékot nézel, de minimálisan szórakoztat. Ettől viszont nem lesz jó egyik sem, csak béna.

éhezőtehervonatfékező 2017.06.01. 10:07:09

Most nézem újrs az m3-on, ennyi fekete- fehér karaktert, az éhező mentőorvos/ kozmetikus páros, az öntudatos keramikus, akonek nincs bevétele de nem csinál a gazdagok szájízére valót, nem sorolom, visszaemlékezni jó

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.06.01. 10:26:24

@Kelly és a szexi dög: Pedig csak annyi történt, hogy 1 éve már kicsit lentebb kell tekerni Index-címlapon a cikkeimhez: Index2 & Port.hu.
;)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.06.01. 10:30:38

@éhezőtehervonatfékező: "az öntudatos keramikus, akonek nincs bevétele"?!? Ugyanazt a sorit néztük? Etus elad két kerámiát és máris megvan a meglepetés-Trabant a csóró Mágenheiméknek! ;) Később meg valami menőbb nyugati kocsit is vesz nekik.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2017.06.01. 10:37:41

Ez a mi Dallas-unk.

Van is annyira jó, vagy éppen annyira rossz.

szanaImas 2017.06.01. 10:40:19

@Los Alamuszi:

Ez a "kádár kori" kisemberezés egy bullshit, minden kor, minden "kisembere" hasonlóan igénytelen zombi, ha már ebbe kell belemenni. Gondolod, hogy '56, vagy '45, vagy '867, vagy bármely kor kisembere méltóságteljesebb kisember volt? Ugyanmár. Vagy vegyük a '89-es gengszterváltás utáni kisembereket, akik Mónika-Balázs show-n, valóságshow-kon, Győzikén meg idióta celebeken nőttek fel, na azok aztán már nem "kádárkori kisemberek" ám, hanem kurva értékes "kisemberek"! LOLXD

2017.06.01. 11:37:37

Valóságsók orrvérzésig? "Tehetség" kutatás orrba-szájba? Főzőcske, szakácskodás bárhová kapcsolok? Celebek? Máunikasó? Verekedés, vitatkozás, perpatvar, kurvaanyázás élő adásban? Burkolatlan politika? Mindez félórás reklámblokkok között?

A mai felhozatalhoz képest a szomszédok, egy színvonalas és szórakoztató tv műsor volt !

szanaImas 2017.06.01. 12:00:48

@Jankove: :D Tulajdonképpen ez is igaz! :D

pqty 2017.06.01. 12:03:57

Mit borzadasz? Tragédiának nézed? Nézd legott komédiának s múlattatni fog.

Szaktanár 2017.06.01. 15:09:20

amikor elkezdődött, még túl ifjú voltam ahhoz, h értsem/érdekeljen, mire befejeződött, ezer más fontosabb dolog volt ifjú kamaszként. valós vetítési időben tehát sosem láttam, azóta is csak 1-2 részt talán. vmikor év elején elhatároztam, h így, harmincpluszosan, tövire-hegyire végignézem.
depresszió.
az elmúlt 5 hónap alatt kb 45-48 részt sikerült abszolválnom, és nem azért, mert ne férne bele akár minden nap végén 1-1 félórás epizód alvás előtt. egyszerűen lehúz, úgy elrontja a kedvemet, h utána napokig tart, h rávegyem magam, és megnézzem a következő epizódot. amennyit abban a sorozatban bírtak sopánkodni és szenvedni, az művészi. az igazsághoz hozzá tartozik, h már jó pár éve nem magyar levegőt szívok, szóval különösen el vagyok szokva a "minden szar" mentalitástól, de ez a mennyiségű kesergés sztem még magyar közegben is megfeküdné az ember gyomrát.
lássuk, leküzdöm a teljes 300+ részt (jövő) év végéig...

user friendly 2017.06.01. 18:55:23

annyira tré, hogy már jó.

amúgy Oli úr nem volt meleg, úgyhogy még ennyi bevállalás sem volt meg az alkotókban. ez volt az imidzse a figurának, a meleg fodrász. ha jól emlékszem nőügyei is voltak titokban.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.06.01. 20:05:25

@user friendly: Én úgy emlékszem, hogy Oli úr full meleg volt, végül azonban összejött Gábor Gábor modell barátnőjével, mindenki legnagyobb megdöbbenésére.

user friendly 2017.06.01. 20:42:40

@EU zászlót mindenhova!: ilyesmi rémlik nekem is és arra emlékszem, hogy akkor könyörgött a csajnak, hogy nehogy elárulja, hogy valójában a nőket szereti, mert neki a homárság a védjegye és ha kiderül, hogy nem az, elveszti a vendégkörét. ezzel gyakorlatilag utólag hiteltelenítették a meleg karaktert.

Amator 2017.06.01. 23:25:45

Sok, tipizált, de kegyetlenül mű karakterrel volt teletűzdelve ez a sorozat. A legnagyobb bűne pedig az, hogy folyton " népnevelni " akart, ráadásul mindig a kisember szempontjából. Az, hogy a mostani gagyi sorozatok még lejjebb tették a mércét, még nem értékeli fel a Szomszédokat, sajnos a mai nemzedék "így" járt.

2017.06.01. 23:46:45

Ez a tipikusan annyira szar, hogy már jó kategória. Nem kell ezt túlgondolni, se nem kortörténeti, se nem filmtörténeti alkotás.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.06.02. 11:47:54

@EU zászlót mindenhova!: @user friendly:

Oli úrnak csak azért volt viszonya Vicával, mert ezzel akartak féltékennyé tenni valakit. Már az első jelenetében eléggé nyilvánvaló volt a nemi orientáltsága, amikor (az amúgy eléggé xenofób) Juli megkérdezi tőle, ki a csaj, akinek a haját megcsinálta vizsgamunkának, amikor jelentkezett a stúdióba:
"- A menyasszonya vagy a barátnője?
- UGYAN! FUJJ!"
indavideo.hu/video/Oli_ur_betoppan_Csok_pa_csokozon

És ha ez nem lenne elég, íme egy részlet egy 2009-es Origo-cikkből, ahol Horváth Ádám és Bajor Imre mesélik el, hogy Oli úr karaktere bizony az alkotók szándékai szerint is meleg volt:
www.origo.hu/teve/20090729-szomszedok-oli-ur-mint-az-elso-magyar-meleg-karakter-horvath.html

A figura egészét Horváth találta ki, Bajor Imre pedig hűen eljátszotta, amit a rendező elképzelt. "Ádám odaadott nekem két oldalt a meglévő történetből, ahol minden s betű sz-nek volt írva" - mesél Oli úrral való első találkozásáról Bajor, aki először gépelési hibára gyanakodott, és vissza is adta a szöveget, mondván, jó lenne még egyszer átnézni. Nem, Oli úr így beszél - mondták neki -, de nem csak ez van, meleg is.

"Atyaúristen, gondoltam magamban, mi lesz ebből" - eleveníti fel akkori reakcióját Bajor, de miután eredetileg csak pár adásról volt szó, elvállalta a szerepet. A figura aztán kinőtte magát, így három epizód helyett körülbelül három évig (1990-től 1993-ig) volt jelen a történetben, s Bajornak országos népszerűséget hozott.

Horváth Ádám szerint akkoriban csupa pozitív visszajelzés érkezett az alkotókhoz, Bajor ugyanakkor megtapasztalta a dolog negatív oldalát is. Előfordult, hogy lebuzizták az utcán, "édes kicsikémtől kezdve minden voltam" - meséli.

11110000 2017.06.02. 13:20:46

Jó színészek játszottak egy szar sorozatban.
Ennyivel volt jobb a Barátok köztnél és a több ma futó sorozatnál, hogy azokban a színészek is szarok, jó esetben is harmadosztály, de még inkább amatőr bajnokság. A még oda is gyengéket ki nem felejtve (pl. Éjjel-nappal Budapest).

11110000 2017.06.02. 13:22:40

@szanaImas:
A Szabó család egy nagyon jól megírt rádiójáték volt (szintén kiváló színészekkel).
Ez a jól megírtság a Szomszédokról nem mondható el, az összecsapott gagyi volt csak.

2017.06.02. 13:41:49

@-Szűcs Gyula-: Khm, és ezért volt meg a reális eshetősége annak, hogy Oli úr felcsinálta Vicát (amivel lelépett a sorozatból), mert meleg karakternek szánták? Ugyan már! Horváth Ádám sosem a következetességéről volt hires.
Nem tudom, az "újkori Szomszédokat", az Életképeket nézted-e, ugyancsak az ő rendezésében. Nos, ott még inkább feltünt a következetlensége. Karcsi doktornőnek (a kedves feleségének, aki szinészileg kb. 0) az elején még unokái is vannak a külföldön élő lányától, akikkel találkozik is, hogy aztán a vége felé kiderüljön, hogy évtizedek óta semmit sem tud a lányáról, akit az apja elragadott, és végül mindannyian meghaltak.
Nah, a Szomszédok is pont ennyire volt következetes forgatókönyvileg. (Jutka felmondása pl. az elején, ami a baba miatt történt, és amire Feri később úgy emlékszik, hogy azért kellett elmennie az előző sulijáól, mert a Szószatot énekeltette az énekkarral ... és még számos hasonló ilyen "apróság" van).

2017.06.02. 13:45:19

@11110000: Valóban, jó szinészek, szar sorozatban, hasonlóan gondolom én is.
A BK-t meg kár egy lapon is emlegetni ilyen szempontból, amikor hirdetésben toboroztak/toboroznak "szinészeket", szakmai végzettség nem feltétel alapon.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2017.06.18. 11:57:26

Iszonyú tré, nevetséges népnevelő jelleg, kb. mint amikor egy nov. hetedikei ünnepségen az ember csak azért nem röhögte ki a piros nyakkendőben szónokoló, dagadt igazgatóját, mert mindenki tudta, mennyire kínos az egész az összes érintettnek. A lábszagú múltba révedés annak tudható be legfeljebb, hogy fiatalabb volt mindenki, SZOT-üdülő, lengőteke, hülye Vágási Ferinek lefagy a számítógépe, mekkora poén, hahaha (kár, hogy nem viccnek szánták).

A nyugati kultúrszeméttel összevetni teljes tévedés, azokat az alkotók is annak csinálták, ezt meg hót komolyan gondolták.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.07.02. 09:04:32

Engem is bosszant az az életérzés, hogy merjünk kicsik lenni, de szerintem kicsit félreértjük. Szerintem arra gondoltak, hogy jobb szegényen, de becsületesen tengődni, mint belevágni kockázatos manőverekbe, amik ki tudja hova vezetnek...
Persze értelmes ember felfogja a kockázatokat és az alapján dönt, hogy meddig meg el a profitcsinálásban.
A sorozatban kb. minden ami Gábor Gáborhoz kötődött az a 90-es évek(ill. késő 80-as maszek) zavaros vállalkozói világát mutatta be, amit jobb kerülni mert a pokolra jutsz. Mondjuk egy videós max. addig jutott, hogy számla nélkül csinált esküvői videót, komolyabb svindliket nem tudok elképzelni. Szóval beleírhattak volna nagyobb halakat is a sorozatba. (Pl. olajszőkítés)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.07.02. 17:06:55

@grungi: Voltak nagyobb halak a végefelé! Gáti Oszkár is egy simlis vállalkozó volt, ráadásul egy drogban utazó maffiózó névrokona (vagy ő maga volt az, és csak elegánsan terelt, ha szóba került ez a dolog), aki miatt motoros martalócok(!!!) akarták lepuffantani egy sorozatlövésre állított pisztollyal(!!!), ami végül Etust találta el!
:D

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.07.03. 20:53:03

@-Szűcs Gyula-: Hú tényleg, nemrég láttam azt a részt. Az utolsó pár évet nem néztem, ahogy jöttem ki a gyerekkorból hagytam el a szomszédokat. 6 éves voltam, amikor kezdődött és 19, amikor vége lett.
süti beállítások módosítása
Helló