Hogyan lett a sztárügynök Fox Mulder konteóhívő megszállott?

2017. szeptember 24. 22:06 - -Szűcs Gyula-

Őrülten jó X-akták előzménysztori jelent meg, a Stranger Things és King stílusában!

Hogyan lett Fox Mulder sztárügynökből konteóhívő megszállott? Mennyire nyomta rá a bélyegét a tinédzseréveire a húga elrablása? Miért volt szinte mindig bunkó a nőkkel, és miért nem találta soha a közös hangot az apjával? Már fiatalon is ilyen mániákusan kutatta az igazságot, és mindig mindenre volt valami cinikus válasza?

x-files_s01e01_fox_mulder.jpg

Ezeket a kérdéseket járja körbe Kami Garcia magyarul is kapható X-akák előzményregénye, A káosz ügynöke – ami nálam azonnal az idei nyár slágerkönyve lett! A számomra eddig totálisan ismeretlen írónő ugyanis nemcsak csillagos ötösre mondta fel a leckét a meglehetősen terjedelmes és szövevényes X-akták kánonból, de meglepő hitelességgel ábrázolta a geek kamaszfiúk mindennapi életét, álmait, vágyait, kedvenc időtöltéseit is. A könyv minden pillanatban zseniális, az a fajta olvasmányos ponyva, amit az ember pár délután alatt, munkából hazafelé olvasgatva kivégez – de közben elfelejt leszállni a villamosról!

Mintha Stephen King mutatná be a tinédzser Fox Muldert, aki együtt nyomoz a Stranger Things kölyökcsapatával!

x-aktak_kami_garcia.JPG1979-ben járunk. Fox Mulder, a 17 éves, fotografikus memóriájú kamaszfiú lázasan készül az érettségijére, és látszólag az az élete legfontosabb két kérdése, hogy melyik egyetemre menjen, és mikor vallja be a legjobb barátjának, egy Phoebe nevű lánynak, hogy úgy érzi, köztük több van barátságnál. Valójában azonban a fiatal Muldert még mindig az aggasztja a legjobban, hogy 5 évvel korábban elrabolták a húgát, Samanthát, amikor egyedül társasoztak otthon, és a rendőrség azóta sem találta meg az elkövetőket. Így amikor híre megy, hogy egy Washington melletti álmos kertvárosban holtan találtak egy kisfiút, egy kislányt pedig nem sokkal később elraboltak, a rendőrség pedig itt sem találja a tettest, Mulder abban a hitben, hogy Samanthát is ugyanez a gyerekrabló vitte el, lelkiismeret-furdalástól hajtva veszedelmes nyomozásba kezd a saját szakállára. Helyesebben a legjobb (és egyetlen) barátja, Gimli szakállára, aki természetesen a minden tinédzser nyomozócsapatba kötelező, dagi és loncsos külsejű, fantasy mániás segéderő.

Az írónő egyébként meglepően ügyesen szövi bele a történetbe a '70-es évek végén egész Amerikán végigsöprő Star Wars- és AD&D-őrületet. Olyannyira, hogy a sztoriban kezdettől fogva központi szerepet kap Michael Moorcock 1965-ös regénye (novellafüzére?), a Melnibonéi Elricről szóló Stormbringer – nem hátrány tehát, ha az olvasó maga is tisztában van legalább alapszinten ezekkel a régi, patinás és ma már egyértelműen kult státuszú geekségekkel. Sajnos a fordító, Tábori Zoltán eléggé idegenül mozog ebben a világban: az AD&D játékülések kalandmesterét például képes volt az enyhén szado-mazo hangzású tömlöcmesternek fordítani, ami ráadásul jópárszor előfordul a könyvben, ezért bosszantóan sokszor kizökkentheti a magamfajta, masszív RPG-s múltú olvasót.

michael_moorcock_stormbringer.jpg

Maga a sztori, vagyis a fiatal geekek 1979-es hajszája a bomlott elméjű sorozatgyilkos után szerencsére önmagában is pompás olvasmány, nem szükséges az élvezetéhez ismerni minden popkulturális utalást és kikacsintást. A káosz ügynöke pont olyan, mint egy jobban sikerült Stranger Things-epizód vagy Stephen King-sztori: a tini karakterek nagyon szerethetőek, a nyomozás elejétől végéig izgalmas, a gyilkost pedig kellemesen ördögi, okkult misztikum lengi körbe.

A pedig, hogy ez az egész valójában Fox Mulder előtörténete, igazából csak bonus track, koktélcseresznye a puding tetején – a fekete öves X-akták rajongók viszont biztosan örülni fognak minden ismerős névnek és információnak. Hiszen ugye mit tudtunk anno a tévésorozat 1993-as indulásakor Mulder ügynökről? Ő az FBI lángeszű csodagyereke, aki a szervezet top ügynökei közt lehetne, hiszen Oxfordban végzett pszichológiát, diplomamunkája a sorozatgyilkosokról szólt. Ehelyett viszont egy félhomályos alagsori irodában gubbasztva a mások által szemétkosárba dobott, megmagyarázhatatlan esetekkel foglalkozik, és szentül meg van győződve arról, hogy az UFO-k vitték el a húgát...

id22-294027_1.JPG

Kami Garcia bámulatos könnyedséggel magyarázza meg a könyvben, hogyan lett az álmodozó 17 éves fiúból oxfordi pszichológia szakos hallgató és meggyőződéses konteóhívő. És közben pár kimondottan elegáns húzással az olyan jól ismert X-akták szereplőket is behozza történetbe, mint Mulder későbbi informátora, X ügynök, vagy a legendás konspirátor, a Cigarettás. A káosz ügynökét tehát jó szívvel ajánlom minden X-akták-, Stranger Things- és Az-rajongónak. És nagyon drukkolok, hogy a sikeres eladási mutatók láttán a Fox stúdió és az Imprint kiadó berendelje Kami Garciától azt az újabb Mulder-regényt, amit az írónő egy év eleji interjúban emlegetett.

Kami Garcia: Az X akták - Kezdetek: A káosz ügynöke
Jaffa Kiadó, 2017
264 oldal, 3490 forint
A könyv testvérkötete: Maberry Jonathan: Az X akták - Kezdetek: Az ördög ügyvédje

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ X-AKTÁS, STAR WARSOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

A '90-es évek tévésorozatain és akciófilmjein nőttél fel? Az országút harcosa volt a kedvenc lapozgatós könyved? Akkor a Világvégi mesék pont neked készült! Barkasszal a posztapokaliptikus pusztulatban - rendeld meg a képregényt akciósan innen!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5112892942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wiener 2017.09.25. 18:05:45

ha lesz belőle film vagy sorozat megnézem köszi

Csaba121 2017.09.25. 18:06:51

Ez a Kamu Grácia valami magyar álírónő????

Vlagyimir Iljics 2017.09.26. 03:38:21

Egy apró bibi van csak itt, hogy MULDER NEM KONTEÓ HÍVŐ!!!! Soha nem is volt... Miért kell Fox-ot agyhalott idiótának nézni? Mulder abszolút nem hívő, hanem: KONTEÓ KUTATÓ!!! Fanatikus konteó kutató, de nem fanatikus hívő... végzetes különbség!!! Mulder abszolút szkeptikus mindig, azonban extrém módon nyitott mindenre... Minden fontosabb konteót betéve tud, de az nem jelenti azt, hogy hisz is bennük! Attól, hogy fanatikusan kutat valaki valamit, nem jelenti azt, hogy hisz is benne... Ha ez a regény ezt viszi, hogy Mulder konteó hívő, akkor az egészet el is baszták... Csupán csak nem értette meg Mulder karakter LÉNYEGÉT, ez az írónő... mert Mulder NEM HISZ!!! Ez a kulcsmondat: HINNI AKAROK!!! Ez a magja az egésznek könyörgöm! A "hinni akarok" mondat, pontosan azt mutatja be tökéletesen, hogy Mulder egyáltalán nem hívő, teljesen racionális, abszolút szkeptikus gyanakvó elemző kutató értelmiségi... nem pedig agyalágyult naiv babonás hívő..!!!! Nem egy elmeroggyant konteó hívő kretén, hanem egy szuperintelligens nyomozó pszichológus, könyörgöm! Kikérem magamnak Mulder karaktere nevében hogy ilyen agyhalottak őt is agyhalottnak képzelik!!!! Ő SEMMIT SEM HISZ EL, csakis ha 1000%-ban bizonyított!!! Ezt kéne felfogni és épp ezért Mulder minden idők egyik legzseniálisabb karaktere... hiszen egyik titka pont ez, hogy a felületes buta emberek számára HÍVŐNEK TŰNIK... holott egyáltalán nem az...!!! Bár hinni akar, de ezt is csak tanulságos és provokatív szóvirágnak használja, azt akarván jelezni, hogy ő bár nyitott mindenre ő meggyőzhető észérvekkel illetve bizonyítékokkal, de hagyják békén dogmákkal, misztikus szubjektív hadovával... A hinni akarok szlogen kb ugyanúgy egy rafinált szójáték, mint az "igazság odaát van", ami mellesleg természetesen egy idióta magyar félrefordítás, mert ugyebár "the Truth is out there" - jelentése: " az igazság ODAKINT van" és nem odaát...tehát baromira nem azt jelenti hogy a túlvilágon van (tök hülyeség egyébként eleve pl alien-ekkel kapcsolatban ez a mondat, hiszen mit keresnének az alienek "odaát" azaz a túlvilágon, ahol ugyebár bizonyos iívők szerint a holtak a lelkek és Isten van..?) azaz hogy magyarítsuk helyesen, az igazság ott vár ránk kint... az igazság odakint van... induljunk el, keressük, mert az igazság odakint vár ránk van a nagyvilágban, csak lépj ki az ajtón és fedezd fel... Kb ezt akarja jelenteni és szó nincs itt semmiféle odaátról... (és ezt mellesleg egy értelmes ember azonnal érti és eléggé sérti is hogy ilyen idióta félrefordítás kell elszenvedni folyton az amúgy színészileg zseniális szinkronban)
Node nem ez a lényeg., hanem hogy Mulder biztos hogy semmiképp sem konteó hívő,.... hiszen konteó hívők általában idióta ostoba emberek, illetve néhány fanatikus őrült, aki bár nem buta, de beleőrült néhány nyomba és gyanúba, ami akár bizonyíték is lehetne, ha nem cseszné el a kutatást azzal, hogy beleőrült...

Emmert József 2017.09.26. 10:00:29

Pontosan ez szúrta nekem is a szememet, amit Vlagyimir Ilijics mondott.
Hozzátenném még, hogy a sorozat univerzumában az epizódok többségében létezik a természetfeletti, hiszen erről magáról szól az egész, több más dolog mellett.
Feltűnnek szörnyek, szellemek, ufók és nem úgy mint a Scooby Dooban, ahol mindig egy maszkos idióta szórakozik az emberekkel.
süti beállítások módosítása
Helló