Hurrá, a Hahota után a Kockás is feltámad!

2017. november 05. 23:10 - -Szűcs Gyula-

Herkules 25 év szünet után visszatér! De vajon lesz Rahan is az új képregényben?

Az áprilisban feltámadt Hahota után újabb kultikus ifjúsági magazin tér vissza a régi szép időkből: decembertől, 25 év szünet után újra kapható lesz gyerekkorunk kedvenc képregényújságja, az 1981 és 1992 között megjelenő Kockás! Amiben olyan hősök kalandjait izgulhattuk végig, mint a folyton civakodó Pif és Herkules, a két cowboy, Smith és Wesson, a vagány ősember, Rahan és a kevésbé vagány ősember, a hordáját kereső Taraó, vagy épp Dr. Justice, a kalandor és a WWF-logós trópusi ingben állatokat mentő, orvvadászokkal harcoló Cogan!

20171105_171436.jpg

De miért is volt ennyire népszerű a '80-as években a Kockás? Mert egy falatka Nyugat volt az akkori tiniknek. A képregény ugyanis a Rákosi- és Kádár-korszakban is egy eléggé lenézett, néphülyítő imperialista műfaj volt, amit csak azért tűrt meg a hatalom, mert úgy gondolták: a kötelező olvasmányok és Rejtő-klasszikusok képregényes adaptációi megszerettetik a gyerekekkel az olvasást és az irodalmat. Pif, Herkules, meg a többiek is csak egy kiskaput kihasználva tudtak klasszikus nyugati képregényfigurákként beszivárogni a Vasfüggönyön túlra: a róluk szóló képregények a francia kommunista párt lapjában, a Vaillantban (és később a Pif Gadgetben) jelentek meg, ami ellen már nem volt kifogása sem a kultúrpolitikai döntéshozóknak, sem az Ifjúsági Lapkiadó Vállalatnak. Mi pedig mit sem sejtve ennek az egésznek a politikai hátteréről, éveken át remekül szórakoztunk Rahan, Taraó, Pifu meg a többiek kalandjain.

A Kockás új verziója A4-es méretben, 68 színes oldalon jelenik majd meg december 15-én, és a Hahotához hasonlóan újságárus terjesztésben lesz kapható. Az új Kockás szerkesztője (a Hahotát kiadó Gyöngy Kálmán fia, Gyöngy Balázs) egyelőre nem sok konkrétumot árult el a tartalomról. Annyi azonban biztos, hogy a jól bevált, régi recept nem nagyon változott: magyar és francia képregények lesznek a lapban, köztük olyan ismerős szereplőkkel, mint az 51. szám borítóján vigyorgó, ragtapaszos arcú, vásott macska, Herkules! 

kockas51.jpg

A képregényes Facebook-csoportokban egész hétvégén lázas vita folyt arról, melyik ismert képregényfigurák fognak visszatérni a Kockásban. A Rahan-rajongóknak rossz hírünk van: a zord idők tűzhajú fiának történeteiért elég borsos jogdíjat kér az eredeti történeteket jegyző, 1999-ben elhunyt Roger Lécureux örököse, így az 51. számban valószínűleg nem láthatjuk viszont a minden folyóba vagány csukafejessel ugró, daliás ősembert. Lécureux fia érdekes módon Taraóval kapcsolatban már nem ennyire vaskalapos, így az elveszett ősemberfiú akár fel is bukkanhat az új Kockásban (bár emlékeim szerint az összes kalandját olvashattuk anno magyarul).

A francia képregények legnagyobb hazai szakértője szerint Dr. Justice-t és Cogant viszont valószínűleg hiába várjuk vissza. Ezeknek a képregényeknek a 2005-ben elhunyt Jean Ollivier volt az írója, ám az alkotó örököse évek óta hallani sem akar semmiféle újrakiadásról, nem hogy világszerte, de még Franciaországban sem. Ami viszont biztos: Pif örök ellenfele és országos cimborája, Herkules vissza fog térni az új Kockásban is, a karakter jogai ugyanis jelenleg az egyik legmenőbb francia ifjúsági képregénykiadónál, a Bamboo-nál vannak. Velük szerencsére már megegyezett a magyar kiadó, hiszen ez a 2010-es Herkules-album lett az 51. Kockás borítója.

hercule_bamboo.jpg

Bár anno kicsit sarkos véleményt fogalmaztam meg az új Hahotával kapcsolatban, és hitványnak neveztem az ott olvasott favicceket, nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Hahota és a Kockás feltámasztásának is nagyon örülök! Nekem mondjuk pont Taraó, Rahan, és a WWF-es akciócsapat volt anno a kedvencem a Kockásból, így most nagyon kíváncsi vagyok, milyenek lesznek a helyettük leigazolt új szereplők, lesznek-e olyan izgalmasak az új sztorik is, mint a régiek!

Annak idején egyébként pont a Kockás 18. száma miatt tanultam meg olvasni már jóval az általános iskola előtt, óvodás koromban, hogy ne legyek rákényszerülve arra, hogy anyukám olvassa fel a Vándorlás a Nap után című Taraó-képregényt, meg a Dargay-féle Bambit. Hanem akkor és ott olvashassam a Kockásokat, amikor csak akarom! Elég sok számot beszereztem (volt, amiket a szüleimmel vettek, volt, amiket a suliban csereberéltem el egy-egy Bobóért, Góliátért, Berciért vagy Tumakért) és máig jól emlékszem, hogy amikor a rendszerváltás környékén kiderült, hogy Taraó nem más, mint Rahan fia, az durvábban sokkolt, mint a Birodalom visszavág nagy fordulata, amikor kiderült, hogy Vader Luke Skwalker apja!

rahan-tarao.JPG

A posztban szereplő információkért köszönet Bayer Antalnak, valamint a Kockás képregények és az MKSZ Képregényblog Facebook-csoportok lelkes kommentelőinek!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, KALAND-JÁTÉK-KOCKÁZATOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a képregényeket és a Mad Max-filmeket? Alig várod, hogy kijöjjön a Cafe Postnuclear #2? Akkor a Világvégi mesék is neked szól! Barkasszal a posztapokaliptikus magyar pusztulatban - rendeld meg a képregényt akciósan innen!

kameleon_komix_kepregeny_kiado_vilagvegi_mesek_2.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6513187324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.11.06. 10:15:48

Nekem az a rész volt a kedvencem, amikor Pif és Herkules valami videójátékkal kerültek kapcsolatba és azzal keltették fel a figyelmét valami főgonosznak, akinek a bázisa egy mozi alatt volt, ami valami űrjármű is volt egyben talán.
Egyébként nem túl sok érződött a baloldali ideológiàn a p&h-ben. Talán csak kapcsolt áru volt. Míg a többi az tényleg valami szabadságharcos eszményét hirdetett.

FF 2017.11.06. 16:15:10

Szabadságharcos eszmény? Te melyikben láttál ilyet?

2017.11.06. 16:20:23

@grungi: Krapulax volt a főgonosz és Szépalmási professzor a haverjuk. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.11.06. 16:44:46

@FF: Rahan például nem nagyon szerette, ha parancsolgattak neki mindenféle törzsfőnökök. A Smith & Wesson balfácánoknak mutatta be a hős amerikai cowboyokat. Coganék a szemét imperialista gyarmattartók országaiban segítettek az elnyomott feketéknek legyőzni a szemét, kapitalista orvvadászokat, akiket csak az elefántcsont érdekelt. Pif pedig - erre konkrétan emlékszem - valami időgéppel visszament a kommunisták választott szellemi elődjeihez, a nagy francia forradalom idejébe, és ott trikolórral a kalapján vigéckedett! :)
Szerintem ha nagyon akarunk, minden képregényben megtalálhatjuk a balos, világforradalmi nézeteket. :D
Csak totál fölösleges keresni.
;)

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.11.06. 16:50:32

Pif és Szépakmási jöhet, de Rahan-t nem szerettem, Dr. Justice-ért viszont kár.

De nem tudom, ki lesz erre a célközönség?

Bobby Newmark 2017.11.06. 17:40:13

Kösz a spoilert! :D

Pont mostanában jutott egyébként az eszembe az egész Kockás dolog, kb egy hónapja, olyan 20 év után... Asszem scribd-en fenn van az összes beszkennelve.
Mondjuk nosztalgiát csak az okozott, amelyiket tényleg olvastam is anno, a többi... hát... gyerekeknek szólnak ezek, na. Nosztalgiaszemüveg nélkül kissé egyszerűek meg butuskák...

FlybyWire 2017.11.06. 18:05:09

43 múltam, az összes Kockás megvolt anno, de ma kellett megtudnom, hogy Taraó Rahan fia? OMFG!

Hassan0926 2017.11.06. 20:33:03

Már csak a Mozaik hiányzik. :)

paráznabillegető 2017.11.06. 20:57:34

@FlybyWire: akkor tán mégse volt meg az összes kockás... :D

KovácsLajos19 2017.11.06. 21:29:23

@FlybyWire: hehe, én is így jártam. Iszom is egy sört erre a kultúrsokkra.

KovácsLajos19 2017.11.06. 21:29:25

@FlybyWire: hehe, én is így jártam. Iszom is egy sört erre a kultúrsokkra.

barli 2017.11.06. 21:56:13

@-Szűcs Gyula-:
Soros szivárogtatta be nyugatról.. :)

FlybyWire 2017.11.06. 22:11:13

@paráznabillegető: a színesek közül tuti megvolt... de ez nem rémlik!

FlybyWire 2017.11.06. 22:13:00

Ja mellesleg megvan az összes szkennelve is (meg a Hahoták, Asterixek és Alfák is, sajnos a Rejtő, Star Wars és egyéb sorozatok nem mind.
Na meg a Mozaik, az durva mennyiség lenne. Torrent linket fogadok :)

lutria 2017.11.06. 22:43:16

Abban mi a jó az alkotó örökösének-anyagilag vagy bárhogy-hogy nem engedi az újrakiadást?
Ilyen rosszban volt az apjával hogy az a célja hogy elfelejtsék hogy valaha is létezett Dr.Justice ?

2017.11.06. 23:52:57

@Hassan0926: 2001 és 2011 között volt egy második korszak, sajnos a gyengébb sztorik, a válság és a kiadó balféksége együttesen kicsinálta, alighanem végleg. A Digedag sorozat könyvekben még rendszeresen megjelenik, de az extrém alacsony példányszám miatt nagyon durva árakon lehet kapni.

@FlybyWire: A Mozaik teljesen megvan, sőt, pár lelkes rajongó eredeti német lapokat beszkennelve lemagyarított olyan számokat is, amelyek sosem jelentek meg Magyarországon. Nem tudom most merre találhato, de ha tényleg érdekel akkor esélyes, hogy megtalálod.

gigabursch 2017.11.07. 07:45:15

Szerettem őket és nagyon régen volt a kezemben Kockás!

Mondjuk a nevét, hogy "Kockás" sose értettem miértileg, de ezen nem is problémáztam.

Nagyon szerettem a Vicces Kölyökszellemet, de a nevére már nem emlékszem.
(Bubu?)

VaradiJanos 2017.11.07. 07:52:28

Anyira örültünk @taga20 barátomal amikor megjelent az uj hahota hogy vègre nekünk libejális demokjatáknak is lesz új nyomtatot sajtonk

FlybyWire 2017.11.07. 09:11:28

@nemorino: Azt az oldalt ismerem, csak nagyon nem felhasználóbarát sajnos... úgy értettem, hogy letöltve nincs meg a Mozaik sorozat.

FlybyWire 2017.11.07. 09:11:40

@nemorino: Azt az oldalt ismerem, csak nagyon nem felhasználóbarát sajnos... úgy értettem, hogy letöltve nincs meg a Mozaik sorozat.

FlybyWire 2017.11.07. 09:16:17

@gigabursch: Mert a képregény kockákban ábrázolt képekből áll.
Ennyi év alatt nem esett le? :D

gigabursch 2017.11.07. 11:00:33

@FlybyWire:
Nem, erre sosem gondoltam.
Köszi!
:-))

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.11.07. 11:43:40

@lutria: Igen, valami ilyesmi a sztori. Az örökös annyira haragszik valamiért a nevelőapjára, hogy hallani sem akar a képregények újrakiadásáról... Persze nem tudhatjuk, mi lehet a háttérben, lehet, hogy verte vagy ilyesmi. Nem nyilatkozik soha róla.
:(

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.11.09. 20:27:38

Na ez örömhír, hogy kerülte el a figyelmemet !!

Én az önálló Herkules sztorikat imádtam, amiben nem Pif mindig pórul járó vagy nevetségessé váló segítője volt, hanem egy önálló és tökös főhős. Hahotában is (mexikói ugróbabok sztorija pl.) Kockásban is (amikor a mitológia Herkules helyébe került a Labirintusban)

A Tarao-Rahan kapcsolatról csak hireszteléseket hallottam eddig, ezek szerint tényleg összehozták őket?

Említsük meg, hogy a Kockásban magyar képregény rajzolók művei is megjelentek, A Törökfejes kopja, Divényi kelepce, meg a Három testőr, ami viszont nem válik az alkotója dicsőségére, annyira átírta az eredetit.

Aranytorkú Károly Művész Úr 2017.11.21. 10:16:18

A Törökfejes kopjában voltak meztelen magyar rabnők. Mérföldkő volt szexuálpszichológiai fejlődésemben.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2017.11.30. 13:47:15

Dr. Justicében néha elég direktben ment a térítés, pl. "Dollárok, márkák, fontok! A pénz hatalmas súlya! Ugye, Hiamuri mester?" (30 év után nem kezeskedem, hogy szó szerint), meg általában gonosz kapitalisták v. bűnözők, esetleg kapitalista bűnözők voltak a rossz emberek.

calen 2017.12.29. 22:51:40

" kiderült, hogy Taraó nem más, mint Rahan fia, az durvábban sokkolt, mint a Birodalom visszavág nagy fordulata, amikor kiderült, hogy Vader Luke Skwalker apja!"

Hú ettől én is kész voltam. Még úgy is, hogy a végkifejlethez közeledve a Tarao látomásaiban szereplő egyik szellemalak feltűnően megváltoztott. Egyszerűen nem jutott el a tudatomig, hogy az akár Rahan is lehet.

Trezor atya · http://utvesztox.blog.hu/ 2018.01.05. 12:36:02

Nanemáááááár!!! Én meg most tudtam meg ebből a posztból, hogy Taraó apja Rahan volt... ejjjezdeizémár! Sose gondoltam volna, hogy a két képregény összefügg (a korszakot és a rajzolót leszámítva). :)

Közben ugye megjelent az új Kockás... szerintem igen jóra sikeredett!

Buchhalter 2018.02.24. 14:32:34

Az utolso Tarao tortenetben derult,ki hogy Rahan volt az apja,aki azt hitte hogy egy villamcsapastol meghalt o az ikertesoja es az anyja.Ezzel le is lett zarva a story.Rahan evente egyszer Album formajaban megjelenik Az alkoto fia folytatja.
süti beállítások módosítása
Helló