Ingyenes lett a világ legszebb kalandjátéka, a Syberia!

2017. november 10. 18:48 - -Szűcs Gyula-

Éld át újra Kate Walker csodálatos utazását egy sosemvolt, clockpunk Európában!

Ingyenesen beszerezhető a GOG-on a világ legszebb kalandjátéka, a Syberia – de már csak pár óráig. Úgyhogy húzzon bele mindenki, aki szeretné nulla forintból újrajátszani a fiatal amerikai ügyvédnő, Kate Walker kalandjait, egy borongósan is szép, kerregő-csattogó fogaskerekes gépezetekkel teli, sosemvolt steampunk Európában!

syberia_cover1.jpg

Ez a 2002-ben megjelent, csodálatos ékszerdoboz pont akkor robbant be a köztudatba, amikor már végérvényesen bealkonyulni látszott a 90-es években csúcsra járatott kalandjátékos aranykornak. Ekkoriban már mindenki az egyre szebb és élethűbb lövöldözős játékokat nyúzta, a klasszikus adventure műfaj pedig haldoklott, mert a 3D-s próbálkozások iszonyatosan csúnyák lettek (lásd Simon 3, Monkey Island 4 és társai), az interaktív filmek (lásd Tex Murphy kalandjai) felett pedig nagyon gyorsan eljárt az idő. Ekkor jött, látott és győzött egy hihetetlen képzelőerővel megáldott belga képregényes, Benoît Sokal, és pont olyan látvanyosan támasztotta fel a kalandjáték műfajt, ahogyan a trükkmester Ray Harrihausen a csontvázakat a '63-as Aranygyapjúban!

2002-ben a Syberia egy meseszép játék volt. És nemcsak a grafikája ütött: olyan erős volt a felhúzhatós ketyerék alkotta világ hangulata, hogy még a viszonylag egyenes vonalú történetvezetést és a nem túl bonyolult fejtörőket is hajlamos volt mindenki elnézni a készítőknek. A játékában Kate Walker, az ambiciózus New York-i ügyvédnő indul el az Isten háta mögötti Valadilène-be, hogy ott aláírasson néhány céges papírt a fura szerkezeteket gyártó Voralberg automatongyár fejével. De már csak a cégvezér temetésére ér oda, a gyár egyetlen örököse pedig, aki aláírhatná az ügyvédi iroda vezetőjének fontos szerződéseket, egy bolondos, mamutmániás feltaláló, aki évekkel ezelőtt eltűnt valahol a távoli Szibériában...  Kate tehát kénytelen-kelletlen egy steampunk C-3PO-ra emlékeztető, Oscar nevű automatonnal az oldalán beutazza a hihetetlenül szép clockpunk Európát, hogy megkeresse a feltalálót – ám ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kezdetben folyton a telefonját nyomogató, csak a munkájára koncentráló, civilizációba visszavágyó ügyvédnőt a játékosal együtt szippantja magába a vadregényes alternatív Európa. A történet végén pedig már a szerződés aláírása izgatja a legkevésbé... 

Az egyetemváros Barrockstadt, a kommunista bánya- és űrközpont Komkolzgrad vagy a visszavonult hírességek üdülőhelye, Aralbad mind-mind gyönyörűek és aprólékosan kidolgozottak voltak ebben a játékban. Mintha Jules Verne, H.G. Wells és Jókai Mór összes kallantyús ketyeréje és csodálatos csinálmánya valósággá vált volna a regényeikből. Aki pedig nem szipogott a Syberia végén (aztán később a 2. rész végén), az vagy egy kőszívű bunkó, vagy egy érzelmek nélküli robot!

Egy önéletrajzi adalék: ez a játék is megvolt anno dobozos változatban – de nem volt eredeti verzió! Történt ugyanis, hogy 2003 nyarán a haverjaim LAN-partira készültek, ahová én nem tudtam menni, mert pont akkor utaztam el a szüleimmel a montenegrói tengerpartra. Indulás előtti napon felhívott az egyik cimbora, hogy ha tudok, mégiscsak ugorjak már be, mert valaki elhozta a Syberiát, mindenki ámul és bámul rajta, nekem, mint a nagy kalandjátékosnak mindenképpen látnom kell! Sajnos nem tudtam már benézni a LAN-partira, de a családi nyaralás alatt végig ott motoszkált a fejemben, hogy tényleg akkora istencsászár játék-e ez a Syberia.

Tudtam, hogy a jugók régen legendásan nagy hamisítók voltak, és bíztam benne, hogy a rendszerváltás után is megmaradt ez a jó szokásuk, ezért amikor szétnéztünk a festői Sutomore bazársorán, végig abban reménykedtem, hogy a sok másolt CD között ott lesz egy Syberia is… És volt! Egy fiatal srác ott árulta a betonkocka hotelünk mellett, a parkolóban, a Zastavája mellé terített kockás pléden, és némi alkudozás után meglepően olcsón, pár euróért odaadta. Persze azt csak otthon vettem észre, hogy nem eredeti a lemez, hanem színes nyomtatóval, profin lemásolt cucc, ahol még a TDK cédékre is ragasztott jelenetfotós matricát a seftes, mintha igazi lenne!

Érdemes egyébként nézegetni a Gogot az ilyen akciók miatt minden spórolós hajlamú point&click rajongónak (esetleg lelkiismeret-furdalástól szenvedő torrentkirálynak): pár éve ugyanis már ingyenes a dínóember hadsereget kitenyésztő őrült tudósos, szupervicces Flight of the Amazon Queen, minden idők egyik legjobb sci-fi kalandjátéka, a Beneath a Steel Sky, valamint a Revolution Software másik régi, nagy klasszikusa, a Lure of the Temptress is.

gog_polc.JPG

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ RETRÓ JÁTÉKOS, JAMES BONDOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

A korábbi nosztalgikus posztjaimban felelevenített, régi játékok:

Másolt PC-s játékokon nőttél fel? Imádod a Falloutot és a Last of Ust? Akkor a Világvégi mesék pont neked készült! Barkasszal a posztapokaliptikus magyar pusztulatban - rendeld meg a képregényt innen!

kameleon_komix_kepregeny_kiado_vilagvegi_mesek_2.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9713230711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orient 2017.11.11. 12:01:46

Mekkora játék ez, és valóban életem egyik meghatározó játékélménye volt. S2-t is végignyomtam, van 3-is de eddig nem volt időm megnézni és megvenni esetleg. Remélem van annyira jó mint 1-2...

Valóban a világ és történet ami magávalragadó volt, nagyon kilóg az egysíkú lövöldözős mászkálos gagyik közül.

agarik 2017.11.11. 15:23:30

@orient: Az biztos hogy ha szeretnéd, akkor most akciósan a tied lehet (-57% ár).

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.11.11. 19:55:26

Ennyi volt, lejárt az ingyenes beszerezhetőség.
süti beállítások módosítása
Helló