Steve Jackson és Ian Livingstone könyvben mesél a lapozgatós könyvekről és a Warhammerről

2017. december 03. 10:20 - -Szűcs Gyula-

Dice Men: Games Workshop 1975 to 1985 címmel készül legendás páros életrajza

Aligha van Magyarországon olyan 30-as, 40-es fantasy rajongó, aki nem Steve Jackson és Ian Livingstone lapozgatós könyvei révén szeretett bele örökre ebbe a műfajba. Én legalábbis nem emlékszem olyan osztálytársra (legyen az lány vagy fiú) a Kacsamesék-generációból, akinek ne lett volna ott a polcán legalább a Halállabirintus, A gyíkkirály szigete meg a Shamutanti dombok!

stevejacksonianlivingstone2.jpg

No de honnan indult hódító útjára a '80-as és a '90-es éveken az egész világon végigsöprő Kaland-Játék-Kockázat őrület? Miként kapcsolódik mindez a '70-es évek forradalmi újításához, a szerepjátékhoz és a D&D-hez? Mi köze Steve Jacksonnak és Ian Livingstone-nak a máig népszerű terepasztalos-figurás játékhoz, a Warhammerhez? Milyen volt a Games Workshop első pár éve, amikor a két alapító mindenét eladva egy furgonban lakott, és egy londoni squash klubba jártak be zuhanyozni?

thedicemenlong.gif

Ezt mutatná be be egy szuperizgalmas, közösségi finanszírozásban készülő, 300 oldalas, A4-es méretű kötet, a Dice Men: Games Workshop 1975 to 1985, amit Ian Livingstone, Steve Jackson és Jamie Thomson jegyez szerzőként. Íme egy kis kedvcsináló videó, sok-sok interjúrészlettel!

A könyvben Steve Jackson és Ian Livingstone részletesen elmesélik, fiatal angol geekekként hogyan ismerkedtek meg 1974-ben az amerikai Gary Gygax játékipart forradalmasító könyvével, a D&D-vel, és lettek annak kizárólagos nagy-britanniai forgalmazói. Kezdetben csak az írógéppel lepötyögött fantasy hírlevelükben, a The Owl and Weasel-ben írtak róla ismertetőt (ez nőtte ki később magát a Games Workshop patinás magazinjává, a White Dwarffá), az 1978-ban megnyitott boltjukban, a Games Workshopban viszont már tele voltak a polcok a D&D szabálykönyvekkel.

dallingroadqueue.jpg

Ezután jött a Warhammer, a Warhammer 40.000 és a Fighting Fantasy-játékkönyvek kiadása - a több pedig már, ahogy mondani szokás, történelem... Nos, most ezt a történelmet ismerhetjük meg, a két alkotó anekdotázó elbeszéléseiből. Minden Kaland-Játék-Kockázat-rajongónak kötelező vétel!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5713317905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.12.03. 12:16:26

Szuper, ezeken kezdtem el én is a szerepjátékos pályafutásomat.

Jancsiszeg1980 2017.12.04. 09:24:17

Nekem a Halállabirintus, a Tűzhegy varázslója és az Országút harcosa volt meg. Ahogy a www.kaland-ok.atw.hu/ oldalon nézem, pont az első három rész :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.12.04. 14:07:03

Wow, ez érdekesnek ígérkezik - azt sem gondoltam, hogy ekkora kultusza van :)
süti beállítások módosítása
Helló