7 pompás képregény, amit meg kell venned a hétvégén! De legkésőbb karácsonyig!

2017. december 08. 19:54 - -Szűcs Gyula-

Itt a magyar Trónok harca, a Királyok és keresztek, lesz Kockás és hazai gyártású horror is a szombati Hungarocomixon!

2005 óta bevett hagyomány, hogy a magyar képregényipar szereplői direkt a karácsonyi készülődés idejére (de szerencsére még az őrült ajándékvadászós véghajrá elé) szervezik a szokásos év végi, kiállítással egybekötött grandiózus vásárukat, a Hungarocomixot. Idén az esemény a tavaly már jól bevált új helyszínen, a budapesti K11-ben lesz december 9-én, sombaton – a választék pedig alighanem sosem volt ennyire gazdag, mint most, pláne, hogy sokan direkt ekkorra időzítették az új kiadványuk megjelentését.

Lássuk a 10 legjobb képregényt, ami kötelező vétel minden rajongónak és a műfajjal most ismerkedőknek!

Kockás #51

kockas51.JPGAz áprilisban feltámasztott Hahota után újabb kultikus ifjúsági magazin tér vissza a régi szép időkből: 25 év szünet után újra kapható lesz gyerekkorunk kedvenc képregényantológiája, az 1981 és 1992 között megjelenő Kockás! Igaz, az új kiadásban Pif és Herkules folyton civakodó párosából már csak Herkules maradt meg (ennek a figurának a jogai ugyanis jelenleg az egyik legjobban prosperáló, kortárs francia ifjúsági kiadónál, a Bamboo-nál vannak), és nélkülöznünk kell Rahan, Taraó, Dr. Justice, valamint a WWF-logós ingben állatokat mentő, orvvadászokkal harcoló Cogant is.

Lesz viszont Agent 327 (zseniális holland kémfilm-paródia) és egyéb nyalánkságok, hiszen a Bamboo leginkább gyönyörűen rajzolt, főleg tizenévesekre hangolt történetekben utazik. Az újrainduló Kockásból a Hungaróra készül egy 500 példányos, egyedi borítós, limitált változat is: a „Folytatjuk” és „25 év után visszatér” feliratokkal ellátott, sorszámozott Kockásokhoz 1990 forintért lehet hozzájutni a rendezvényen. (Vitanum Kiadó, 68 oldal, 1490 Ft)

 

Pókember-generáció

pok.jpgKertész Sándor, a hazai képregényes élet legendás veteránja és értő krónikása 10 évvel a Comics szocialista álruhában című szakkönyv megjelenés után megírta végre a folytatást, izgalmas látleletet adva a rendszerváltás utáni magyar képregényes piacról, valamint arról, mikor, kik, milyen megfontolásból vágtak bele a képregénykészítésbe és -kiadásába.

Na de miért Pókember-generáció a vaskos kötet címe? A '80-as években, egy zárt, szabályozott sajtópiacon, még százezrek olvasták a Füles és az ifjúsági lapok képregényeit, mert a szerkesztőségek ezzel a könnyen fogyasztható szórakoztatási formával igyekeztek újabb olvasókat a lapjaikhoz csábtani. A rendszerváltást követően ránk zúduló újságdömpingben viszont a képregény már nem számított olvasócsalogató műfajnak, ezért kiszorult a lapok oldalairól, és helyettük az amerikai szuperhősök és a rajzfilmfigurák képregényei kerültek előtérbe. A videóklipek, a számítógépes játékok és az internet megjelenésével a képregény háttérbe szorult, a mai fiatalok már az okostelefonjaikra tapadva olvassák a képes történeteket, már ha egyáltalán... Azok viszont, akiket a rendszerváltás hajnalán, tizenéves korukban ejtettek rabul az akkor újdonságnak számtó Pókember-történetek, örökre a műfaj szerelmesei lettek – őket hívja ez az izgalmas szakkönyv a Pókember-generáció tagjainak. (Képregényáruház, 384 oldal, 6300 forint)

Below

below_oldal_01_borito_elol.pngPápai Gábor és Pádár Ádám a fentebb emlegetett Pókember-generáció lelkes tagjai: évek óta aktívan ügyködnek azon, hogy ők is legalább olyan izgalmas képregényeket készítsenek, mint amilyeneken a '90-es években felnőttek. Legújabb dobásuk, a frissen gründolt Mariachi Comics első kiadványa, a Below egy fekete-fehér horrortörténet, ami az Alfabéta-díjas Pádár Ádám koponyájából pattant ki, és Pápai Gábor jellegzetes, karcos vonalaival kelt életre.

A sztori röviden: Erik és Magnus Ólafsson hajójukkal kutatják az Észak-Atlanti Óceánt, reménykedve, hogy valami igazán különleges dologra lelnek. De ahogy a régi bölcsesség is mondja: vigyázz mit kívánsz… Az óceán fenekén olyasmit ralálnak, mely végzetesen megváltoztatja örökre az életüket! (Mariachi Comics, 28 oldal, 700 Ft)

 

 

 

 

Királyok és keresztek #1 – Voluntas Tua

871.jpgPár hónapja tűnt fel szinte a semmiből a Királyok és Keresztek ambiciózus szerzőpárosa, Németh Levente rajzoló és Mészáros János. És nem semmi, amit ismeretlenül villantottak: a francia történelmi képregények legszebb hagyományait követő, ízig-vérig magyar albumukkal nemcsak megmutatták, hogy van élet idehaza a Trónok harcán túl is, de egészen a Los Angeles-i Comic Conig vitték hazánk hírét!

A Királyok és Keresztek egy hosszabb lélegzetvételű, évszázadokon átívelő történelmi tabló első része. Az 1030-as években a Német-Római Császárság vasöklű uralkodója támadást indít, hogy végleg kiszorítsa az egyre jobban megerősödő, de még mindig félnomád, és nem kis részben pogány magyarokat a Kárpát-medencéből. Az öregedő István király utolsó élő fiúgyermekét, a fiatal Imre herceget küldi háborúba, hogy olasz vitézeivel és a régi lovas harcmodort levetni nem tudó, de hűséges magyarjaival felvegye a harcot a talpig páncélos teuton lovagokkal. (magánkiadás, 100 oldal, a Hungarocimixon csak 4000 forint)

 

Incal #1 – A sötét Incal

incal-1-a-sotet-incal-limitalt-borito.jpgA Metabárókat is jegyző filmrendező, Alejandro Jodorowsky és a 2012-ben elhunyt Jean Giraud Mœbius már évtizedekkel ezelőtt is az európai képregényes élet legnépszerűbb alkotói voltak. Négykezes mesterművük, az Incal egy 1981 és 1988 között futó sci-fi sorozat volt, amit Jodorowsky azután írt meg, hogy nem lett semmi a Dűne-adaptációjából. Mœbius pedig annyira maradandó látványt alkotott, hogy még Luc Besson is lemásolta Az ötödik elemben!

A képregény főhőse John DiFool, a disztópikus jövő egyik túlzsúfolt nagyvárosának dörzsölt magánnyomozója, aki mindenféle izgalmas kalandokba keveredik egy lebegő autókkal, robotokkal, űrlényekkel, technopapokkal és beszélő állatokkal teli világban. (Pesti Könyv Kiadó, 50 oldal, a Hungarocomixon csak 3990 forint – de lehetőség lesz egy egyedi, vörös borítós limitált kiadás megvásárlására is, felárért)

 

Mesék az ágy alól

mesek_borito.JPGAz idei Hungarocomixon debütál az egyszerre kedves és rémisztő Mesék az ágy alól. A kötet szerkesztője jelen sorok írója, az alkotó pedig nem más, mint „a magyar Tim Burton”, Lakatos István. Aki egyébként olyan, mint Pom Pom: hol ilyen, hol olyan. Egyszer elfoglalt illusztrátor, máskor díjhalmozó regényíró, újabban vitriolos stílusú filmkritikus. Most viszont visszatért a képregényekhez, és kötetbe rendezte az elmúlt években itt-ott megjelent korábbi munkáit (Lencsilány és a Kisgömböc, Miserere Homine, Fekete csönd és társai).

A Mesék az ágy alól történetei mind-mind aprócska ajtók a csupa kalandot és izgalmat kínáló Lakatos-univerzumba – aki kedveli a sci-fit, a dark fantasyt, a horrort, a retrót és a dinoszauruszokat, bátran lépjen be rajtuk, nem fogja megbánni! Vigyázat, nem gyerekkönyv! (Kaméleon Komix Kiadó, 96 oldal, a Hungarocomixon csak 3200 forint) 

 

 

Világvégi mesék

A Totalcar Mad Max-hangulatú képregénye, a Cafe Postnuclear mostanra teljesen elfogyott. Viszont amíg készül a folytatása, addig sem maradnak a retró- és autórajongók posztapokaliptikus képregény nélkül! Itt a Világvégi mesék, egy csupa magyar szerzőt felvonultató kiadvány, a Fallout-játékok és a The Walking Dead tévésorozat szerelmeseinek - sötét és kegyetlen vízió egy olyan világról, ami akár valósággá is válhatott volna.

Alkotói közt az egykori ingyenes online antológia, a Random alapítója, Chavez neve is szerepel: több évnyi hallgatás után egy Paneldzsungel című 40 oldalas, színes, a Gombalovas-testvérpár látványos rajzaival elmesélt posztapokaliptikus horrorral tér vissza a hazai képregényes élet sűrűjébe. Csátvák Soma Felperzselt só című története a hazai fejlesztésű, már most kultikus Saltlands társasjáték színhelyét, a nagy kataklizma utáni Sóság kőkemény világát mutatja be Lossonczy Bazsó szuggesztív képeivel. A borító Budai Dénes munkája, a szerkesztő és egyben a kiadó a Cafe Postnuclear másik alkotója, Szűcs Gyula – vagyis én. (Kaméleon Komix Kiadó, 52 oldal, a Hungarocomixon csak 2800 forint)

 

Hungarocomix 2017

  • helyszín: K11 Művészeti és Kulturális Központ (Budapest Király, utca 11.,1075)
  • időpont: 2017. december 9. 10:00–18:00
  • belépődíj: NINCS!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7613455245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló