Itt a 12 legbárgyúbb, hatásvadász Cherubion könyvborító! [18+]

2018. január 30. 23:58 - -Szűcs Gyula-

Te Józsi, dobj már össze valami képet holnapra! Mindegy mit, csak legyen rajta koponya, sárkány meg fedetlen mell!

Nemrég olyan hazai gyártású borítókkal nosztalgiáztunk, ahol egy-egy hollywoodi celeb képmásával akart a kiadó minél több példányt eladni, tavaly pedig nyakig merültünk a '90-es évek magyar borítófestészetének pöcegödrébe. A mostani posztunkban szintén a rendszerváltás utáni, zavarosban halászós aranykorba, a neonzöld és lila zakós ügyeskedők legendás évtizedébe ugrunk vissza, és bemutatjuk a korszak legbárgyúbb fantasy borítóit!

skull.jpg

Míg a nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban a '80-as évek volt a lapozgatós könyvek nagy évtizede, nálunk, mint annyi minden, ez az őrület is csak évekkel később terjedt el. Az itthon Kaland-Játék-Kockázat sorozatcímmel megjelenő Fighting Fantasy-könyvek kirobbanó sikerét természetesen a hazai szerzők is igyekeztek meglovagolni, ebből lett többek között a Cherubion roppant eredeti című Harcos Képzelet-sorozata. Az itteni játékkönyvek többsége játszhatatlan gagyi volt, de azért akadtak köztük igazi gyöngyszemek is. Például Kornya Zsolt zseniális horrortörténete, a Ravenloft-ihletésű A fenevad nyomában amiben egy álmos kisvárost rettegésben tartó vérfarkast üldözünk – épp ezért érthetetlen, mit keres a borítón a hard fantasy hangulatot árasztó pucér nő meg egy nagy kőkoponya?!? A széria többi könyvére viszont kár is szót vesztegetni... Az első két kép Bera Károly munkája – tökéletesen illenek a leginkább gyerekeknek szóló játékkönyvek borítójára, nem igaz?

No de ha már gyöngyszem és fantasy, akkor lássuk a korszak egyik legtöbbet foglalkoztatott grafikusának, Boros Attilának a csöcsös Cherubion-borítóit (neki egyébként nincs köze a Boros-Szikszai pároshoz)!

Zubály Sándornak is rendszeresen parancsba adhatta a Cherubion kiadó vezetője, Nemes István, hogy mindenképp legyen az új könyv borítóján barbár, sárkány meg jónő:

A veterán illusztrátor, Szendrei Tibor is ennek a korszaknak volt az egyik ásza. Futószalagon gyártotta a borítókat a Cherubionnak, vannak szép számmal mesterművek a borítói közt (például a lenti Fényözön 2003-ból, ahol a leányzó mellére alighanem az utolsó pillanatban került fel egy lila sugárnyaláb), de akadnak nevetségesen gagyik is (mint az 1999-es Tűzözön).

No de hogy senki ne mondhassa, hogy a Nerdblog szerzője mindig mindent csak fikáz, íme, itt az egyik kedvenc Cherubion-borítóm, 1993-ból, ami pont a fentebb ekézett Zubály Sándor egyik leghangulatosabb munkája! Nem mellesleg (haha, érted!) ez is, és a fenti könyvek többsége is megvan otthon, úgyhogy a figyelemfelkeltő, csöcsös borítók végül mégiscsak elérték a céljukat.

covers_72871.jpg

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÖNYVES, VIDEOJÁTÉKOS ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Imádod szörnyeket, a retrót és a képregényt? Bejön minden, ami fantasy, sci-fit és horror? Akkor a Mesék az ágy alól is neked szól! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, rendeld meg akciósan itt!

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3813619126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrzei 2018.01.31. 15:16:27

Kaland játék kockázat!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.01.31. 15:23:09

@Andrzei: Ez sajnos csak a kicsi, savanyú, de magyar Harcos Képzelet!
;)

paráznabillegető 2018.01.31. 16:56:31

úristen, de szép idők is voltak ezek.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.01.31. 17:36:03

Régi szép idők, bár akkoriban még nem fantasyt vásároltam, nekem különböző kommandós-akció könyvek borítói jobban rémlenek. Valami S-Com (stratégia kommandó) zsoldoscsapat, meg valami helikopteres is volt, hasonló gagyi borítókkal.

Manapság meg a futószalagon gyártott Leslie L Lawrence könyvek borítói rémlenek ha nem kapom el a tekintetemet elég hamar a könyvesboltokban....

morph on deer 2018.01.31. 18:29:50

Azért a tipográfia sem akármi!
Juj!
Azok a horizontálisan összenyomott, felfelé nyújtott betűk már akkor is a szakma legalját jelezték... De legalább a színvonal egységes. :)

J.J. Rahlen 2018.02.01. 10:12:49

És én még azt hittem, hogy manapság akarnak mindent csöcsökkel eladni! :D Amúgy nekem erről a régi sáraga videójáték kazetták rémlenek. Azoknak a címkéinek sem volt semmi köze a tartalomhoz! :D Volt, hogy rá volt nyomtatva, egy power ranger kép, erre berakod a játékot és bejött a Jurassic Park játék..... XD Régi szép ártatlan 90-es évek... :) Amúgy a Ragadozó 2 borító az gyilkos! Mintha valami gagyi powerpoint kép lenne! :DDDD

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2018.02.01. 17:39:42

Szerintem nem voltak kivételek, nagyjából hozták a kor átlagát. Mondjuk pl. a Boros-Szikszaihoz képest tényleg jóval alul helyezkedtek el.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2018.02.01. 17:40:52

@J.J. Rahlen: A nő mindig is hasznos eszköze volt a marketingnek.
süti beállítások módosítása
Helló