10+1 képregény, amibe kötelező lesz belenézned a hétvégén!

2018. május 09. 18:30 - -Szűcs Gyula-

Vasárnap lesz a 14. Nemzetközi Képregényfesztivál a Dürer Kertben! Gyertek!

Most vasárnap, május 13-án, 10 órától a Dürer kertben kerül megrendezésre az év legjobban várt képregényes dzsemborija, a 14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál - ahol idén Szabó Győző lesz a celebvendég! Itt adják majd át a hazai képregényipar Oscarját, az Alfabéta-díjakat is a tavalyi év legjobb magyar képregényszerzőinek, de a kiadók természetesen most is rengeteg újdonságot jelentetnek meg, direkt a fesztiválhoz időzítve. Ezek közül szedtem most össze a 10 legmenőbb kiadványt!

1. Blacksad #4: Néma pokol

Embertelen tempót diktál a Pesti Könyv Kiadó: alig tettük fel a könyvespolc díszhelyére a francia sci-fi szcéna egyik mesterművét, az Incal második kötetét, máris itt a kultikus spanyol noir széria, a Blacksad 4. része! Főhősünk, a címszereplő láncdohányos fekete macska magánnyomozó ezúttal New Orleans jazzmuzsikától és karneváli hangulattól hangos, vudu praktikáktól bűzlő, vad vidékére keveredik, ahol szokás szerint egy szövevényes gyilkossági ügy szálai sejlenek fel. Juan Díaz Canales író és Juanjo Guarnido rajzoló nemcsak egy újabb gyönyörűen illusztrált művészeti albumot ad ismét nekünk, de egy izgalmas krimit is azoknak, akik odavannak Humphrey Bogart noirjaiért – vagy épp az Angyalszívért! (Pesti Könyv, 56 oldal, fesztiválár: 4000 forint – az egyedi borítós, limitált változat 5000 forint)

2. Rusz Lívia: Napsugár

Bizonyára sok olyan Nerdblog-olvasó van, akinek gyerekkorában ott sorakoztak a polcon Rusz Lívia gyönyörűen illusztrált mesekönyvei. A 87 évesen(!) is kitűnő egészségnek örvendő kolozsvári festőművész lesz az idei képregényfesztivál egyik sztárvendége, ehhez időzítve jelenik most meg a Képregény Kedvelők Klubjánál a művésznő gyűjteményes kötete. A 120 oldalas kiadványban az erdélyi Napsugárban és A haza sólymaiban 1959 és 1981 között megjelent, pompás képregények kaptak helyet. Minden gyűjtőnek kötelező vétel! (Képregény Kedvelők Klubja, 120 oldal, 4500 forint)

3. Helka #1: A Burok-völgy árnyai

Az Alfabéta-díjas Kittenberger alkotópárosa, Tebeli Szabolcs rajzoló és Somogyi György író egy percet sem pihent az elmúlt egy évben: amellett, hogy gőzerővel készítik a Kittenberger 2-t, képregényre adaptálták az egyik legnépszerűbb hazai ifjúsági regénysorozatot, Nyulász Péter nagy sikerű Helka-trilógiáját. A történet a Balaton mágikus vidékeire repíti az olvasót: a tihanyi Soktornyú kastélyban Helka hercegkisasszony trónörökössé avatására készülnek, ám a sötét Burok-völgyben már forralja bosszúját a száműzetésben élő Bora boszorkány és két gonosz társa, a vadkanná változtatott Thuz és a hollóként élő Horka. (Betűtészta Kiadó, 80 oldal, fesztiválos ár: 3150 forint)

4. Kati Kovács: Körhintába zárva

A Képregényfesztiválra jelenik meg a nagyapja révén magyar származású, de jó ideje már Rómában élő finn szerző, Kati Kovács egyik legfontosabb munkája, az 1996-os Körhintába zárva (eredeti címén: Karu selli). A történet főszereplője Arabella, egy temperamentumos, hatalmas termetű háziasszony, aki szörnyen féltékeny a nyüzüge tanár férjére. Egy nap bizonyítottnak látja, hogy Aaro megcsalja az egyik tanítványával, és úgy dönt, megöli a nőt. A gyilkosságot követően nem bírja a kérdezősködést, és azonnal beismerő vallomást tesz, így a történet hátralévő része a börtönben játszódik, ahol Arabella testi és lelki gyötrelmek egész során megy át... A nőiséget élményét gyakran központi témává emelő Kati Kovács egyébként nem ismeretlen a hazai közönség előtt: Paprikás rapszódia című képregénye 2009-ben már megjelent magyarul. A művésznő személyesen is eljön idén a képregényfesztiválra. (Nero Blanco Comix, 60 oldal, fesztiválos ár: 2000 forint)

5. Hellboy #1: A pusztítás magja

Bombaként robbant nemrég a hír: A Vad Virágok Könyvműhely feltámasztja a Cartaphilusnál 2011-ben félbe szakadt Hellboy-sorozatot! Igaz, a sorozatot elölről kezdik, de hátha lesznek olyan új képregényolvasók, akiknek még nincs ott a pilcán A pusztítás magja alcímű első kötet. Hellboyt aligha kell bemutatni, hiszen az okkult nácikat és csápos Cthulhu-szörnyeket püfölő, az emberek oldalára átállt, cinikus humorú ördögfajzat kalandjaiból Guollermo Del Toro két pompás mozifilmet is készített, és a harmadik is legalább ilyen jó lesz, Ron Perlman helyett a Stranger Things seriffjével a főszerepben! (Vad Virágok Könyvműhely, 184 oldal, fesztiválos ár: 3700 forint)

6. Dragonero #1: A sárkány vére

Idehaza is van egy lelkes rajongótábora a könnyed olasz horror- és kalandképregényeknek, máskülönben aligha tartana a vámpírvadászos Dampyr a 9. az okkult nyomozós Dylan Dog pedig a 6. magyarul megjelent köteténél. A hazai képregényes élet egyik nagy veteránja, a szerzőből kiadóvá szintet lépő Tálosi András valószínűleg épp ezért gondolta úgy, hogy megéri még egy fumettit behozni a magyar piacra, hátha a Dragonero bejön a fekete-fehér olasz képregények szerelmesei mellett azoknak is, akik imádták anno a Hepiendben megjelent Conan- és Vörös Szonja-történeteket. A Dragonero ugyanis ízig-vérig klasszikus high fantasy: virágzó városállamokra törő rusnya orkokkal, és a gonosz szolgáit felaprító bátor harcosokkal és dögös harcosnőkkel – pont ahogy szereted az első Kaland-Játék-Kockázat végigolvasása óta! (GooBo kiadó, 200 oldal fesztiválos ár: 3000 forint)

7. Sötét Kor #8

Maradjunk a fantasy vonalon, hiszen abban mi, magyarok is jók vagyunk: 8. epizódjához érkezett Szabó Jenő, Fábián "Fabe" István és Haránt Artúr hun/ősmagyar mondavilágból építkező sorozata, A sámán öröksége. Ez az a képregény, amit anno még Árpa Attila harangozott be úgy, mint a magyar Trónok harca, amiben van is valami, mert vérben, hullákban és mágiában ez a történet is élvezettel tobzódik. A sztori viszont egyáltalán nem valami béna, turulmadaras ősmagyarkodás, sokkal inkább a népvándorlás korának fantasy elemekkel felturbózott krónikája. A főszereplő egy hun sámán, Iddár, akinek egy nagy dolgokra hivatott, fiatal fiút kell felnevelnie a Római Birodalom és a keleti lovasnomád népek szorításában, miközben sosem tudhatja, melyik intrikus ellenlábasa fogja hátba támadni. (Nero Blanco Comix & ZSIGER.hu, 24 oldal, fesztiválos ár: 1200 forint)

8. TYA: a Kutyantológia

A nagy sikerű macskás képregényantológia, a CSKA után az 5Panels most a kutyás képregényrajongók szívét vette célba a TYA című gyűjteményes kötettel, amelyben az ember legjobb négylábú barátjáról olvashatunk változatos és érdekfeszítő történeteket minden mennyiségben, sok-sok kiváló hazai szerzőtől. (5Panels, 150 oldal, fesztiválos ár: 2500 forint)

9. Kockás #55

Bizony, egy ideje már újra kapható gyerekkorunk kedvenc képregényfüzete, a Kockás! És most is ugyanúgy a legnépszerűbb francia-belga mesterek műveiből válogat, ahogy 1981 és 1992 között. A kultikus gyereklap megszűnése és újraindulása közt eltelt idő persze nem múlt el nyomtalanul: bosszantó szerzői jogi nehézségek miatt (ezekről itt és itt írtam bővebben) továbbra sincs az új Kockásban se Rahan, se Taraó, se Dr. Justice, se Cogan, se Placid és Múzó... Itt van viszont a régi csapatból Pif, Herkules, Szépalmási professzor és Leonard, a bogaras feltaláló, az 56. számban pedig visszatért a gaz Krapulax is! És azért nem maradunk nagy francia klasszikus nélkül, mert most épp a Kockásban olvasható magyarul a Valerian című, kultikus sci-fi sorozat, ami azért valljuk be, sokkal menőbb dolog, mint Rahan, Cogan meg Dr. Justice együttvéve! (Vitanum Kiadó, 69 oldal, fesztiválos ár: 1200 forint)

kockas55.jpg

10. Craig Thompson: Blankets/Takarók

A Kázmér és Huba-kötetek után kicsit téli álomra elvonuló Vad Virágok idén igen nagy lendülettel ugrik fejest a hazai képregényipar élvonalába: az új Hellboy-széria mellett náluk jelenik meg Craig Thompson önéletrajzi ihletésű munkája, az Eisner-díjas Blankets is, aminél szívhez szólóbb formában kevesen mutatták be eddig a felnőtté válást a képregények eddigi 120 éves történelmében! A kilenc fejezetre osztott kötetben egy szigorú szülők és csúfolódó osztálytársak mellett felnőtt fiú életét ismerhetjük meg, aki lázadó tinédzserként életében először esik szerelembe. (Vad Virágok Könyvműhely, 592 oldal, fesztiválos ár: 6000 forint - az extra, limitált, keménytáblás kiadás 10 000 forint!)

+1: Mesék az ágy alól

Szerényen a lista végére hagytam a mi kutyánk kölykét, Lakatos István egyszerre kedves és rémisztő Mesék az ágy alól című albumát, melynek a szerkesztője nem más, mint e sorok írója. És hogy kicsoda a többszörös Alfabéta-díjas „magyar Tim Burton”, Lakatos István? Olyan, mint Pom Pom: hol ilyen, hol olyan. Egyszer elfoglalt illusztrátor, máskor díjhalmozó regényíró, újabban vitriolos stílusú filmkritikus a Port.hunál. 2017 végén viszont visszatért a képregényekhez, és kötetbe rendezte az ezredforduló óta itt-ott megjelent korábbi munkáit (Lencsilány és a Kisgömböc, Miserere Homine, Fekete csönd és társai). A Mesék az ágy alól történetei mind-mind aprócska ajtók a csupa kalandot és izgalmat kínáló Lakatos-univerzumba – aki kedveli a sci-fit, a dark fantasyt, a horrort, a retrót és a dinoszauruszokat, bátran lépjen be rajtuk, nem fogja megbánni! (Kaméleon Komix, 96 oldal, fesztiválos ár: 3200 forint)

14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál 

Helyszín: Dürer Kert (1147 Budapest, Ajtósi Dörer sor 19-21.)
Időpont: 2017. Május 14., 10-18 óráig
Belépő: 990 forint (de 10 év alatt ingyenes!)

14keprfesztplakat-620x923.jpg

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2013903236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
Helló