Bitang jók vagyunk Indiana Jones-sztorikban! (Pilcz Roland: YKX)

2018. május 11. 23:59 - -Szűcs Gyula-

Ha Kittenberger a magyar Indy, akkor Kay a szegény ember Könyvtárosa!

04.jpg

Bevallom, kicsit félve vettem kézbe Pilcz Roland legújabb képregényét, az YKX-et... Jézusúristen, mi ez a cím?!? Mit marháskodik már megint ez a jobb sorsra érdemes szerző, aki ahelyett, hogy az amerikai piacot támadná be mindenre elszánt színezőként, megint képregényt csinált valami gyagyás figuráról, akit még 11 évesen talált ki? Aztán persze a füzet utószavából és a pár napja megjelent Alfabéta-interjúból kiderült, hogy bár valóban a tinédzserként megálmodott Klyber Joe-univerzum, a „Kalyberzum” újabb fejezetével van dolgunk, azért Rolandnak az YKX csak amolyan szerelemprojekt volt a DC-nek színezett Wonder Woman meets the Bionic Woman, és a sztárrajzoló Tondora Judittal közös másik, egyelőre szupertitkos külföldi meló mellett. 

07.jpg

No de mivégre ez a kacifántos cím? Az YKX nem más, mint a képregény kalandos életű főhősének monogramja, akit úgy hívnak, hogy Yorn Kayrah Xemovrah (ejtsd: Jorn Kéjra Szemovra). Idétlenül hangzik? Tényleg az, de a szerző már rögtön ebből egy rakás helyzetkomikumot kanyarít: YKX ugyanis foglalkozását tekintve pont ugyanolyan folyton bemutatkozó, nemzetközi hírű kalandor, mint James Bond és Indiana Jones!

03.jpg

A sztori maga is az Indy-filmek a legszebb hagyományait idézi, és persze azokét a mozi- és videojáték-hősökét, akik mind Jones professzor viharvert dzsekijéből ugrottak elő, Lara Crofttól Nathan Drake-en át a Múmia-filmekben grimaszoló Brendan Fraserig. Pilcznél persze inkább a lúzerforma főhős bénázása és a humor dominál (képi is szöveges egyaránt), semmint a sodró lendületű akciók és a látványos bunyók, így

ha a hazai képregényipar jelenlegi zászlóshajóját, a Kittenbergert úgy jellemeztem, mint a magyar Indiana Jones, akkor az YKX sokkal inkább a szegény ember Könyvtárosa: a kalandfilmek paródiájának a paródiája.

Kalyber Joe országos cimborája, Yorn Kayrah Xemovrah ugyanis egyáltalán nem egy klasszikus kalandfilmes mozihős, aki a leszakadó függőhíd közepén az utolsó pillanatban derékon kapja a vele addig folyton csak vitatkozó jócsajt, aztán megragad egy liánt, átlendül a piranhákkal teli folyón, egy cinikus beszólás után lecsapja a világ elpusztításán ügyködő, őrült főgonoszt, és végül elrepül egy rozzant kétfedelessel a naplementébe.

02.jpg

Kay sokkal inkább az a fajta „hős”, akit egy cinikus beszólással leüt a főgonosz, aztán leesik a leszakadó függőhídról, szerencsére a vele addig folyton csak vitatkozó jócsaj az utolsó pillanatban elkapja, ám nem tudnak elrepülni a naplementébe, mert pont a piranhákkal teli folyó fölött fogy ki a kerozin a rozzant kétfedelesből...

06.jpg

Na, pont ez az infantilis humor és a jól bevált kalandfilmes toposzok vérlázító kiforgatása az, ami igazán szórakoztatóvá teszi az YKX-et, és amitől a főhős nemcsak egy lesz a sok Indy-imitátor közül. Hanem egy olyan figura, akinek az első füzetét végigpörgetve azonnal el akarjuk olvasni a folytatását is!

A konkrét sztori pedig innentől kezdve lényegében mindegy is, mert ezt a kicsit lúzer, de nagyon szerethető és valahol azért tényleg pimaszul vagány főhőst bárhová el lehet vinni, az egyiptomi piramisoktól kezdve az Antarktisz alatti titkos náci támaszponton át az elsüllyedt Atlantiszig. Hiszen a nála sokkal rátermettebb női kalandorok meg a többi mókás sidekick úgyis kirángatják majd a legnagyobb csávából is – mi meg közben veszettül jól szórakozunk!

Persze azért az YKX-et nem kiáltanám ki már májusban az év legjobb magyar képregényének, aminek már most oda kell adni az Alfabétát. Az viszont biztos, hogy az Indiana Jones-, Tomb Raider- és Titkok Könyvtára-rajongóknak nem fog csalódást okozni ez a füzet, hiszen Pilcz Roland csak egy könnyed, szórakoztató ponyvát ígér, fura orrú (és néha kacskán elrajzolt) szereplőkkel. Viszont amit bevállal, azt maximálisan be is tartja, az első oldaltól az utolsóig. Bárcsak minden kis példányszámú szerzői kiadvány tudná hozni ugyanezt a szintet, boldogabb képregényes nemzet lennénk!

Természetesen Pilcz Roland YKX-e is kapható lesz a május 13-án, vasárnap megrendezésre kerülő Képregényfesztiválon! Gyertek ki minél többen!

00.jpg

Ítélet:

4hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a humort és a kalandos történeteket? Imádod a '80-as évek filmjeit? Akkor a Mesék az ágy alól képregény is pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, rendeld meg akciósan itt!

374610_2616987911471_1941761522_n.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6713909164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trezor atya · http://utvesztox.blog.hu/ 2018.05.13. 14:14:57

Mmmm... jónak tűnik a képregény. Kár, hogy már csak ma tudtam meg ezt a fesztivált, pedig viszonylag közel lakok a Dürerhez :(

Na, de legalább lesz miről beszámolnod! ;)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.05.14. 13:27:07

@Trezor atya: Pedig 6-ig még beugorhattál volna!
:)
Sebaj, lesznek budapesti képregényes rendezvények a következő pár hónapban is: rögtön egy júniusban csak a magyar cuccoknak, aztán nyári Börze, őszi Börze...

Trezor atya · http://utvesztox.blog.hu/ 2018.05.17. 15:02:36

Ááá, akkorra már volt más eltervezett program :)

Na, akkor majd júniusban talán :)
süti beállítások módosítása
Helló