Az év képregényes bejelentése: jön a Lencsilány 2. kiadása!

2019. november 16. 13:14 - -Szűcs Gyula-

Ez még nem a 2. rész, „csak” a Lencsilány 1,5 – kibővült tartalommal, sok-sok extrával

boszorkany.jpg

Pompás hírünk van minden képregényrajongónak! A Port.hu és a Nerdblog szarkasztikus humorú szerzője, a díjhalmozó képregényrajzoló és ifjúsági regényíró, Lakatos István a Szépirodalmi Figyelővel összefogva jelenteti meg idén év végén, a december 15-i Hungarocomixhoz időzítve a Lencsilány című kultképregénye második, átdolgozott kiadását! Az eredetileg 2010-ben megjelent kötet régóta hiánycikknek számít a piacon, és mivel már egyáltalán nem kapható kereskedelmi forgalomban, Dagobert bácsi páncéltermének vagyonával felérő összegekért cserél gazdát az a néhány példány, ami hébe-hóba felbukkan az online piactereken. Az új kiadás tehát egy régi, nagy adósságot törleszt – de azok se szomorodjanak most el, akik tavaly óta várják Istvántól a Lencsilány 2-t, mert ez most amolyan Lencsilány 1,5 lesz! Egy B5-ös méretű, 58-ról 96 oldalra kibővített díszkiadás, sok-sok extrával: többek között István idei Inktoberre készített rajzaival, és persze sok egyéb nyalánksággal.

A képregény „előrendeléssel” kedvezményes áron, 4990 helyett 4000 forintért vásárolható majd meg a Lurdy Házban december 15-én megrendezésre kerülő Hungarocomixon. Ehhez csak egy e-mailt kell írni a szif.szerk@gmail.com címre (a tárgy legyen: Lencsilány)!
Csak az veheti át kedvezményes áron a képregényt, aki előzetesen megrendeli, ezért a Szépirodalmi Figyelő arra kér mindenkit, hogy legkésőbb november 30-ig jelezze szándékát, utána sajnos már nem tudnak rendelést fogadni (a Hungarocomix előtt lesz még egy átvételi lehetőség dedikálással egybekötve, erről később lesz tájékoztatás a SZIF Facebook-oldalán). Íme a borító és néhány exkluzív mintaoldal!

9 évvel ezelőtt egyébként jómagam így lelkendeztem a Lencsilányról a KönyvesBlogon:

Lakatos Istvánnak a 6. Képregényfesztiválhoz időzítve jött ki a Nyitott Könyvműhelynél az első önáló kötete, a Lencsilány című, gyerektörténeteknek egyáltalán nem nevezhető dark/urban fantasy-gyűjtemény, amit nemcsak azért vártunk a Hellboy-nál és Stephen Kingnél is jobban, mert első blikkre tiszta Halott menyasszony, másodjára meg Varjúdombi mesék, hanem mert sokkal-sokkal jobb ezeknél.

Már nem vagyok annyira büszke arra, hogy én honosítottam meg a hazai manstream médiában a "Lakatos a magyar Tim Burton" hasonlatot, mert erre alaposan rácáfolt a Lencsilány-kötetben a depresszióját zseniális felnőttmesékké konvertáló szerző. Kétségtelen, hogy Tim Burton és Lakatos képi világa is tele van csigavonalban csavarodó hajkoronákkal és köpenyekkel, düledező kunyhókkal, kicsavart törzsű fákkal, pókháló-függönyökkel, halott menyasszonyokkal, és egyéb, kötelezően dark kellékekkel, valamint irodalmi/filmes utalásokkal, de van egy nagy különbség kettejük történetszövési technikája között.

Tim Burtonnél akárhány koponya és halott felbukkanhat, a mese vége mindig jól végződik, és az utolsó jelenet rendszerint hóeséssel (a Csokigyár esetében porcukros műhóeséssel) zárul. Lakatosnál viszont mindig ott van még egy újabb oldal a happy end után, ahol a szinte arcul csapja az olvasót a szomorúság. Lakatos az agyonkoptatott "És boldogan éltek, amíg meg nem haltak."-befejezésből bizony a halált is megmutatja, és pont ettől lesz minden burtoni ihletésű munkája zseniálisabb, mint az egyre inkább kommerszé váló stop motion-filmes teljes életműve.

Lakatos ráadásul sajátos magyar ízvilággal bolondítja meg a Tim Burton-i gótikus mesékből elcsent hozzávalókat. A '80-as évek vége és a '90-es évek eleje tapinthatóan ott sistereg minden oldalon: a képkockákban minden sötét lyukból szemek figyelnek, akárcsak a Sajdik-illusztrációkkal díszített Pom Pom-könyvekben; az elveszett kislányt Wartburg rendőrautóval keresik; Lencsilány anyukájának narancssárga Polski Fiatja van (bár ebben a kötetben még nem látszik, mert István szerint beálltak vele a ház mögé), és még a moziban is a VHS-másoló korszak kedvenc Bud Spencer-filmje, a Kincs ami nincs fut, pedig az jóformán csak nálunk, meg az olaszoknál volt siker. Az olvasó szinte már várja, hogy a következő oldalon is felbukkanjon egy gyerekkorunkból ismerős Moncsicsi vagy egy pedálos Moszkvics, de Lakatos csak elvétve enyhíti ilyen kapaszkodókkal a fullasztóan szomorú meséit.

A kötetben a jól ismert, és egyben címadó Lencsilány-dalocska mellett 4 nagyobb történet, és néhány önállóan is működő, egész oldalas illusztráció kapott helyet. A hangulat fokozatosan durvul be: Az elhasznált ember még egy könnyed kis tanmese arról, hogy nem szép dolog csúfolódni, és hogy a csúnya vagy félelmetes emberek is lehetnek jó fejek, úgyhogy sose ítélj elsőre. A Pókháló kisasszony talán a "legtimburtonosebb" történet, a gót mesék kötelező halott lányával, beszélő pókjaival és kicsavart fáival, bár ennek már szomorú a befejezése.

Filmes újságíróként a kedvencem természetesen A csúnya óriás című történet, amiben a félős Lencsilány a vakmerő babája követelésére (figyeled a párhuzamot a Ragyogással, ahol a kissrácot a saját, jóval agresszívebb ujja győzködi?) bemegy egy régi moziba, ahol a vásznon ugráló óriás csak a némafilmek fekete kockáiba írt fehér szöveggel tud beszélni (zseniális ötlet, kérem!). De hiába látjuk az egyik régi plakáton a Tim Burton-féle Batmant, ebben az emberi butaságról és közönyről szóló, megrázó történetben még az ő betoppanása sem tudta volna megakadályozni a tragikus végjátékot. A kötetet záró Fekete csönd pedig már igazi horror sztori, még a korábbi történeteknél is brutálisabban sokkoló lezárással(?). Innentől tehát nem kérdés: Lencsilányt kötelező külföldre is kivinni Scared Little Lily címmel!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS VIDEOJÁTÉKOS KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a mufurc Lencsilányt és a kis Lencsibabát? Odavagy Lakatos István kedvesen komor rajzaiért? Mindened a horror, a sci-fi és a retró? Akkor a 2017-ben megjelent, színpompás gyűjteményes Lakatos-album, a Mesék az ágy alól is pont neked szól! Ráadásul most a GooBo webshopjában és a Szellemlovasban akciósan is megvásárolhatod!

ici_pici_alien_by_l_f_s.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2615308660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló