Premierdátumot kapott az HBO parának ígérkező Lovecraft-sorozata

2020. július 04. 19:38 - -Szűcs Gyula-

Augusztus 16-án kezdődik a Lovecraft Country, J.J. Abrams és a Tűnj el! rendezőjétől

lovecraft_country_cover.jpg

Végre hivatalos: augusztus 16-án startol el az HBO Maxon az idei év legjobban várt horrorsorozata, a Lovecraft CountryEz az a széria, amelynek a vezető producere J.J. Abrams (hogy ez jó hír-e vagy rossz, azt ki-ki döntse el maga), aki azért misztikus sorozatok tekintetében letett már egy s mást az asztalra tévéfronton (lásd: Lost, Castle Rock).Társproducerként beszállt a Lovecraft Country munkálataiba Jordan Peele, a Tűnj el! című kulthorror rendezője is.

Az erősen Lovecraft-ihletésű történet az '50-es évek Amerikájában játszódik, amikor még masszív szegregáció volt az Egyesült Államokban: a feketéknek külön helyre kellett ülnie a buszokon, a munkahelyeken külön vécék voltak nekik kijelölve, rettegésben tartotta őket a hírhedt Ku Klux Klan, és így tovább. A sorozat főszereplője egy fiatal, fekete férfi, Atticus (Jonathan Majors), aki régi barátjával, Letitiával (Jurnee Smollett-Bell) és a nagybátyjával, George bácsival (Courtney B. Vance) beutazza fél Amerikát, hogy megtalálja eltűnt apját (Michael Kenneth Williams). Ám Atticus lépten-nyomon azzal szembesül, hogy az angolszász, fehér protestánsok Amerikája mennyire gonosz vele. Ráadásul a mélyben már ott mocorognak Lovecraft csápos teremtményei is...

hbos-lovecraft-country-poster.jpg

A sorozat alapja Matt Ruff Lovecraft Country című, 2016-os bestseller regénye. Matt Ruff volt az első olyan szerző, aki a sötét titkokat rejtő, ősi családi kúriát, a régi New England-i tanyák fészereiben mocorgó csillagsarjakat, no meg persze a föld mélyén szunnyadó, csápos iszonyatot, meg a többi ismert lovecrafti toposzt összegyúrta a rasszizmussal, a szegregációval és a fekete polgárjogi mozgalmakkal.

Kétségtelen, hogy ez így együtt igencsak kényes elegy, hiszen az irodalomtörténészek szerint H. P. Lovecraft maga is xenofób volt. A horror koronázatlan királyának novellái és kisregényei ugyanis többségükben valóban Lovecraft Country-nak elkeresztelt, kitalált New England-i településeken, Arkhamban, Ipswich-ben, Innsmouth-ban vagy épp Kingsportban játszódtak. Az itt felbukkanó torz halemberek és más földöntúli iszonyatok azonban az irodalmárok szerint valójában nem is szörnyek voltak, hanem azok a bevándorlók, akik az 1910-es évektől Lovecraft szülőhelyére és környékére, Connecticut, Massachusetts és Rhode Island államokba érkezve gyökerestül felforgatták az addig ott élők, vagyis az elsők közt Angliából ideköltözött puritán telepesek egyenes ági leszármazottainak életét. 

No de vajon mennyi fog ebből megjelenni a Lovecraft Country tévésorozatban? Augusztus 16-án kiderül!

TETSZETT A POSZT? LÁJKOLD ÉS KÖVESD A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁT, ÍGY SOSEM MARADSZ SOROZATOS, VICO-FILMES ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled Lovecraft munkásságát? Mindened a horror, a misztikum és a krimi? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet is neked készült! Lapozz bele, ha mersz, és ha tetszett, rendeld meg még ma!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2015982076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló