7 pompás képregény, amit meg kell venned a hétvégén! De legkésőbb karácsonyig!

2017. december 08. 19:54 - -Szűcs Gyula-

Itt a magyar Trónok harca, a Királyok és keresztek, lesz Kockás és hazai gyártású horror is a szombati Hungarocomixon!

2005 óta bevett hagyomány, hogy a magyar képregényipar szereplői direkt a karácsonyi készülődés idejére (de szerencsére még az őrült ajándékvadászós véghajrá elé) szervezik a szokásos év végi, kiállítással egybekötött grandiózus vásárukat, a Hungarocomixot. Idén az esemény a tavaly már jól bevált új helyszínen, a budapesti K11-ben lesz december 9-én, sombaton – a választék pedig alighanem sosem volt ennyire gazdag, mint most, pláne, hogy sokan direkt ekkorra időzítették az új kiadványuk megjelentését.

Lássuk a 10 legjobb képregényt, ami kötelező vétel minden rajongónak és a műfajjal most ismerkedőknek!

Tovább
Szólj hozzá!

Steve Jackson és Ian Livingstone könyvben mesél a lapozgatós könyvekről és a Warhammerről

2017. december 03. 10:20 - -Szűcs Gyula-

Dice Men: Games Workshop 1975 to 1985 címmel készül legendás páros életrajza

Aligha van Magyarországon olyan 30-as, 40-es fantasy rajongó, aki nem Steve Jackson és Ian Livingstone lapozgatós könyvei révén szeretett bele örökre ebbe a műfajba. Én legalábbis nem emlékszem olyan osztálytársra (legyen az lány vagy fiú) a Kacsamesék-generációból, akinek ne lett volna ott a polcán legalább a Halállabirintus, A gyíkkirály szigete meg a Shamutanti dombok!

stevejacksonianlivingstone2.jpg

No de honnan indult hódító útjára a '80-as és a '90-es éveken az egész világon végigsöprő Kaland-Játék-Kockázat őrület? Miként kapcsolódik mindez a '70-es évek forradalmi újításához, a szerepjátékhoz és a D&D-hez? Mi köze Steve Jacksonnak és Ian Livingstone-nak a máig népszerű terepasztalos-figurás játékhoz, a Warhammerhez? Milyen volt a Games Workshop első pár éve, amikor a két alapító mindenét eladva egy furgonban lakott, és egy londoni squash klubba jártak be zuhanyozni?

thedicemenlong.gif

Ezt mutatná be be egy szuperizgalmas, közösségi finanszírozásban készülő, 300 oldalas, A4-es méretű kötet, a Dice Men: Games Workshop 1975 to 1985, amit Ian Livingstone, Steve Jackson és Jamie Thomson jegyez szerzőként. Íme egy kis kedvcsináló videó, sok-sok interjúrészlettel!

Tovább
3 komment

10 rajzfilm a 80-as és a 90-es évekből, ami örökre az agyunkba égett

2017. november 19. 18:56 - -Szűcs Gyula-

Megszakították a Kacsameséket! Sosem tudtuk meg, mi lett az Elsüllyedt világok vége!

A Tiloson futó Régen minden jobb volt James Bond-adásai után újabb műsorba kaptam nemrég meghívást: ezúttal a Klubrádió Popfilterében Csepely Adrienn faggatott ki a kedvenc rajzfilmjeimről. Valamint arról, hogyan hatja át a jövőre már 110 éves animációs műfaj a popkultúrát – sőt, a mindennapjainkat.

1zn7nv.gif

Tovább
58 komment

Játéknapló: Child of Light

2017. november 14. 17:34 - -Szűcs Gyula-

Csodaszép mese a szomorú osztrák hercegnőről, aki egy dark fantasy világba csöppen

A Child of Light volt idén szeptemberben az egyik ingyenes játék a Playstation Plus előfizetők számára. Így most már azok is megismerkedhettek vele, akiknek anno a 2014-es megjelenéskor a rengeteg pozitív kritika ellenére is kimaradt ez a gyöngyszem. Én is közéjük tartozom, mert két éve valahogy elkerült ez a szomorkásan szép tündérmese, pedig nemcsak a konzolokra, de PC-re is kiadták. Most viszont, első PS4-es élményként azonnal beszippantott, ráadásul egy olyan billentyűzet+egér kombóhoz szokott PC-s őskövületnek, mint én, a kontrolleres irányítást is könnyen és gyorsan megtanította (ami mondjuk a Doomról már nem mondható el, de erről majd egy másik posztban).

child_of_light_16_9.jpg

Tovább
2 komment

Melyik a legjobb James Bond-film? A Goldfonger vagy a Goldeneye?

2017. november 11. 16:31 - -Szűcs Gyula-

Vagy a Skyfall? Nehéz kérdés, mert minden Bond-színésznek vannak nagy klasszikusai

Lassan saját székem lesz a Tilos Rádióban – a kéthetente péntekenként jelentkező Régen minden jobb volt című, hátrafelé nyilazó, történelmi-popkulturális műsorba legalábbis már eléggé otthonosan járok be vendégként. Csunderlik „Csucsu” Péter történésszel és Laska Pál forgatókönyvíróval nemrég egy dupla adásban jártuk körbe a James Bond-filmek világát egy dupla őszi jubileum alkalmából: 55 évvel ezelőtt, 1962 októberében került mozikba a kultikus Dr. No, Roger Moore pedig szintén októberben lett volna 90 éves, ám sajnos idén májusban elhunyt.

top10_bond.jpg

Tovább
2 komment

Ingyenes lett a világ legszebb kalandjátéka, a Syberia!

2017. november 10. 18:48 - -Szűcs Gyula-

Éld át újra Kate Walker csodálatos utazását egy sosemvolt, clockpunk Európában!

Ingyenesen beszerezhető a GOG-on a világ legszebb kalandjátéka, a Syberia – de már csak pár óráig. Úgyhogy húzzon bele mindenki, aki szeretné nulla forintból újrajátszani a fiatal amerikai ügyvédnő, Kate Walker kalandjait, egy borongósan is szép, kerregő-csattogó fogaskerekes gépezetekkel teli, sosemvolt steampunk Európában!

syberia_cover1.jpg

Tovább
3 komment

Melyik a legjobb Sierra kalandjáték?

2017. november 09. 19:41 - -Szűcs Gyula-

A King's Quest 6 még csak egy Monkey Island-klón volt, a 7 már igazi Disney-mese

Legutóbb a három kedvenc nem LucasArts-os point&click kalandjátékomról, a Future Warsról, a Shadow of the Cometről és a Beneath a Steel Sky-ról írtam. Sokáig agyaltam, mik legyenek abban a posztban, hiszen a kedvenc kalandjátékaim mind ilGeorge Lucas számítógépes műhelyében készültek: a Monkey Island, a Day of the Tentacle, a Sam & Max, a Dig, a Loom, az Indiana Jones and the Fate of Atlantis, a Full Throttle és a Grim Fandango számomra mind-mind a műfaj abszolút királyai.

kingsquest7.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Hurrá, a Hahota után a Kockás is feltámad!

2017. november 05. 23:10 - -Szűcs Gyula-

Herkules 25 év szünet után visszatér! De vajon lesz Rahan is az új képregényben?

Az áprilisban feltámadt Hahota után újabb kultikus ifjúsági magazin tér vissza a régi szép időkből: decembertől, 25 év szünet után újra kapható lesz gyerekkorunk kedvenc képregényújságja, az 1981 és 1992 között megjelenő Kockás! Amiben olyan hősök kalandjait izgulhattuk végig, mint a folyton civakodó Pif és Herkules, a két cowboy, Smith és Wesson, a vagány ősember, Rahan és a kevésbé vagány ősember, a hordáját kereső Taraó, vagy épp Dr. Justice, a kalandor és a WWF-logós trópusi ingben állatokat mentő, orvvadászokkal harcoló Cogan!

20171105_171436.jpg

Tovább
28 komment

Van-e élet a LucasArts kultikus kalandjátékain túl? Hát persze!

2017. november 03. 15:31 - -Szűcs Gyula-

A Beneath a Steel Sky, a Future Wars és a Shadow of the Comet is örök klasszikus

Egy jó kalandjáték LucaAarts-logó nélkül olyan, mint a Dallas Bobby nélkül! Természetesen nálam is, mint szinte minden gémernél, akit a '80-as évek legvégén vagy a '90-es évek eleján-közepén szippantott be a vieojátékok világa, örök kedvenc a Monkey Island, a Day of the Tentacle, a Sam & Max, a Dig, a Loom, az Indiana Jones and the Fate of Atlantis, Full Throttle és a Grim Fandango. A korábbi retrójátékos posztjaim írásakor sorban eszembe jutottak régi, pixelgrafikás gyöngyszemek, meg hogy mennyi órát eltöltöttem velük a gép előtt, és hamar kiderült, hogy van ám élet a LucasArtson túl is – nem is akármilyen! Íme a legnagyobb kedvenceim.

future_wars1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Egy apró, büdös zombi az ágy alól

2017. október 31. 23:32 - vackor úr

A Karton és Matild című mesekönyvben a két főhős segít a kedves, büdös zombiknak legyőzni a gonosz kertitörpéket, és attól is megóvják őket, hogy telizabálják magukat csokival

Karton (igazából Karcsi, de utálja, ha így hívják) hat éves, szemüveges kissrác, aki egész nap a számítógép előtt ül és a Plants vs. Zombies-zal játszik,  Matild pedig kilenc éves kislány, és Kartonék fölött lakik a kék-sárga csíkosra festett panelházban. Egy szép napon Karton ágya alól előbújik egy apró, de irgalmatlanul büdös zombi, és a két gyerek segítségét kéri. Így kezdődnek a rövidke kalandok, amelyek során a két gyerek újra és újra megmenti a zombikat.

lm_karton_privju_web-929x480.jpg

Lesi Zoltán Karton és Matild - A zombimentők című könyve négy rövidke meséből áll. Felépítésük egyszerű: a Fülinek keresztelt, barátságos zombi a gyerekek segítségét kéri valamilyen vész elhárításában, és néhány oldal alatt megoldódják a problémát, hogy aztán jóízűen ehessék a pizzát. Így csapnak össze a gonosz kerti törpékkel, a túl sok csokit zabáló gonosz tudóssal, és keresik meg a varázsló könyvét, hogy megszabadítsák a zombikat az átoktól. A fejezetek eleje a valóságban játszódik, ám amikor Karton és Matild bemásznak az ágy alá, hogy összezsugorodva a mesék világába kerüljenek - ami gyakorlatilag ugyanaz, mint az igazi, csak más szemszögből nézve - a videojátékokhoz hasonlóan új pálya kezdődik, főellenséggel és más-más nehézségi szinttel. Ez ugyan rendkívül szellemes megoldás, de nem több puszta gegnél: az elbeszélés megmarad a klasszikus mesénél, nem vesz át jól felismerhető, sajátos stílusjegyeket a játékokból. 

1359838.jpg

Ugyanez igaz a szereplőkre is: ha a zombikat lecserélnénk egyszerű manókra, nem változna érdemben a történet. Így az a fura helyzet áll elő, hogy a Karton és Matild frissnek és modernnek látszik - ez jórészt Lanczinger Mátyás nagyon vicces, képregényes-rajzfilmes illusztrációinak köszönhető-, ám valójában nem az. Néhány poén - például az e-mailezni tanuló virág - zseniális, de sajnos túl kevés van belőlük, ellenben valamiért teli van a könyv régimódi varázslépésekkel (egyet ide-egyet oda-ugrás-pirgéspörgés) és versikékkel. 

lm_karton_privju2_web.jpg

A szöveget nagy betűkkel szedték, így a kicsik már önállóan is olvashatják. Fene tudja, esti mesének ajánlható-e, hiszen mégiscsak zombikról szólnak a történetek, akiknek az agyát kukacok zabálják, és folyton lepottyan egy-egy végtagjuk, ráadásul épp az ágy alól másznak elő. Még akkor is, ha ezek barátságos zombik, és harapni is csak köszönésképpen szoktak.

 

Szólj hozzá!

A legbénább szupergonoszok - 1. rész

2017. október 29. 14:49 - vackor úr

Még a nyáron találtam egy vicces és izgalmas könyvet: Jon Morris The Legion of Regrettable Supervillains: Oddball Criminals from Comic Book History című kötetében összekukázta a legbénább, legnevetségesebb gonosztevőket, a képregény aranykorától kezdve egészen a 80-as évekig. Persze, egy csomó iszonyat béna figura van, a magyarul megjelent képregényekben is találkozhattunk néhánnyal (Rakéta Robi, heló), de a gyűjteményben szereplők tényleg figyelemre méltóan rosszak. És épp emiatt érdekesek. Mutatok is néhányat.


skeleton_ur.JPG

The Balloon Maker

 

Frankenstein szörnyetege rengeteg történetben szerepelt, 1946-ban pedig egy saját, humoros sorozat címszereplője lett. Dick Briefer elég sajátos humorérzékkel rendelkezett, mert a tizennegyedik számban felbukkanó Hank Gallon, azaz a Ballon Maker egy olyan gonosztevő, aki hihetetlenül groteszk módon gyilkolászik. Konkrétan léggömböt csinál áldozatainak bőréből.

Tovább
Szólj hozzá!

3 videojáték, ami pofátlanul lemásolt egy régi klasszikust

2017. október 26. 22:23 - -Szűcs Gyula-

A Giana Sisters és a Commander Keen volt a szegény ember Mariója, a Dstroy a kicsi, savanyú Bomberman. Most már mindhárom elindul a böngésződben!

Nemrég bemutattam itt a Nerdblogon három mókásan bizarr játékot, a Kurtant, a Tetrillert és a CD-Mant. Gyerekkoromban rengeteget játszottam ezekkel, és csak később tudtam meg, hogy valójában a Soko-Ban, a Tetris és a Pac-Man másolatai. A mai posztban ismét olyan játékokat elevenítek fel, amelyek szintén egy-egy nagy klasszikus pofátlan lenyúlásaként lettek sikeresek, és én is rengeteg kellemes órát töltöttem el velük a floppylemezeket másolgatós, daliás '90-es évek elején-közepén!

The Great Giana Sisters (1987)

giana_sisters2.JPG

A C64-es platformjátékok nagyasszonya volt a legelső játékélmények egyike – még úgy is, hogy jóformán semmit sem játszottam vele. 1989 körül járhattunk, amikor nagyjából már mindegy volt, hogy a Commodore 64-es gépek COCOM-listás termékek, vagyis a szemét imperialisták népbutító ketyeréi, aminek nincs helye a béketáborban (pláne, hogy volt helyette Videoton TV Computer), mert Bécsből behozva, vagy a nyugati rokonok ajándékaként már simán beszerezhető volt. Hogy, hogy nem, volt egy C64-es a szolnoki Úttörőházban is, rajta a Giana Sisters-zel, amit naná, hogy előszeretettel nyúztak azok az alsósok is, akiket az elfoglalt szüleik beadtak az iskolák nyári napközijébe.

A napközis tanáraink persze hamar rájöttek, hogy a szemközti Úttörőházban sokkal jobban le tudják magukat foglalni a kölykök, hiszen az üres osztálytermekkel és az udvari beton pingpong asztalokkal ellentétben itt volt rex, képmagnó, és egy-két C64-es is. Utóbbiaknál viszont mindig hatalmas gyerektömeg torlódott fel, és így is mindenki csak addig játszhatott, amíg a főszereplő bongyorhajú kiscsaj bele nem esett valami szakadékba. Gyakorlás híján ez nekem sajnos mindig hamar összejött, és sosem volt türelmem kivárni, mert megint rám került a sor. Szóval hagytam inkább a fenébe a Giana Sisterst, és megnéztem a videószobában hangalámonsásos, másolt VHS-kazettán a Terminátort, A világ urait és Terence Hilltől a Szuperzsarut. Az első találkozásom a számítógépes játékokkal tehát egyáltalán nem volt szerelem első látásra. Később pedig, amikor már egyre elterjedtebbek lettek a Nintendók (vagy legalábbis az egyetlen sárga cartridge-en 9999 szuper játékot kínáló Famiclone-ok) kifejezetten megutáltam a Giana Sisterst, mert még nekem is feltűnt, hogy a Mario pofátlan nyúlása.

Klikk ide, és már nosztalgiázhatsz is a C64-es klasszikus PC-s átiratával!

Tovább
6 komment

Brutális lapozgatós könyvre gyűjtenek Kickstarteren

2017. október 25. 07:48 - vackor úr

A Rider of the Black Sun 1350 fejezetpontból álló, óriási kaland!

November 5-én jár le az a Kickstarter kampány, amelyen hatezer eurót (kb. 1,9 millió forint) gyűjtenek az eddigi legvastagabb lapozgatós könyv angol nyelvű kiadására. E bejegyzés megírásakor már a kétszerese gyűlt össze az összegnek, és még csaknem két hét van hátra, szóval karácsonyra a németül nem tudók is játszhatják majd a leggrandiózusabb terjedelmű játékkönyvet, ami valaha megjelent.

rotbs_featured-777x437.jpg

Persze - ha egy kalandnak tekintjük, és miért ne tekintenénk annak- Steve Jackson jó 2000 fejezetpontos Varázslat-sorozatát nem szárnyalja túl, de a Rider of the Black Sun egy kötetben jelenik meg, és az eredeti német kiadás, a Reiter der schwarzen Sonne: Ein Fantasy-Spielbuch a maga 756 oldalával tényleg brutális terjedelem.

Tovább
1 komment
Helló