Egy vérbeli noir, ami még Humphrey Bogart filmjeinél is ütősebb

2017. október 14. 22:00 - -Szűcs Gyula-

Ha csak egyetlen drága képregényalbumot veszel idén, a Blacksad #2 legyen az!

2016-ban bitang jó karácsonya volt a hazai geekeknek, hiszen a Pesti Könyv végre magyarul is kiadta a kultikus noir képregénysorozat, a Blacksad első kötetét, idén pedig gyereknapi ajándékként megkaptuk a Hófehér nemzet alcímet viselő második részt is (és már a harmadikra sem kellett sokat várni).

blaksad0.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Heti Bond-lány: Rosamund Pike [18+]

2017. október 13. 00:07 - -Szűcs Gyula-

A hűvös angol szépség, aki 12 évvel a Halj meg máskor után lett díjhalmozó sztár

Halle Berry után a Halj meg máskor másik női főszereplője, Rosamund Pike következik a Bond-lányokat bemutató cikksorozatunkban. Ő az egyetlen a Bond-lányok sorában, aki Oxfordban folytatott egyetemi tanulmányokat.

miranda-frost-1.jpg

Tovább
5 komment

7 képregény, amit kötelező lesz megvenned a hétvégén!

2017. október 11. 05:11 - -Szűcs Gyula-

Barbarella, Blacksad és a Bosszúállók mellé megérkezett a magyar Blade Runner is

Ha ősz, akkor Őszi Képregénybörze! Ezúttal viszont egy vadonatúj helyen, a budapesti Nagykörútól nem messze, a 4-6-os villamos Wesselényi utcai megállójánál lévő Barcsay utcában (1073 Budapest, Barcsay u. 5.) található iskolában gyűlhet majd össze minden magyar geek.

black_cat.jpg

A hajdani Kandi Lapokat cserélgetős bolhapiacból egyre inkább egy komoly geek vásárrá fejlődő rendezvényhez időzítve természetesen rengeteg izgalmas újdonság jelenik meg idén is. Máris mutatjuk a hét legizgalmasabbat, amit minden rajongónak kötelező lesz beszereznie vasárnap!

Tovább
Szólj hozzá!

3 mókásan bizarr PC-s játék, ami egy-egy kultjáték pofátlan nyúlása

2017. október 10. 08:22 - -Szűcs Gyula-

A Kurtan, Tetriller és Biro Attila CD-Manje már böngészőben is játszható!

Egy korábbi retrójáték-posztban már megírtam, hogy 1992 előtt még csak néhány videojátékot ismertem: azokat, amiket a haverok a C64-es osztálytársamnál nyúztak, és sosem engedtek át nekem (Barbarian, Giana Sisters és társai) meg az otthoni Videoton TV Computerünkhöz szerzett Áttörést, ami egy oldalnézetes űrhajós ügyességi játék volt. Ebben az ingerszegény játékkörnyezetben igazi felüdülés volt, amikor apu a '92-es nyári szünetre elhozott egy PC-t a szakközépiskolából, ahol tanított, csupa olyan kultikus játékkal, mint a Prince of Persia, a Centurion vagy a Gobliiins.

cd-man2.JPG

Valamint a Kurtan, a Tetriller és CD-Man amiket a mai napig nagy klasszikusokként őrzök az emlékeimben – holott valójában sosem voltak azok. Gyerekként bitang nehezek voltak, így sosem tudtam végigjátszani egyiket sem, de szerencsére ma már a böngészőben is elindíthatom őket, ha egy kis nosztalgiázásra (vagy munkakerülésre) vágyok.

Tovább
1 komment

Különös, szép mese a szerelemről és a házról a tó mélyén

2017. október 07. 16:14 - vackor úr

Josh Malerman (Madarak a dobozban) kisregénye rejtélyt ígér, de közben egészen másról szól. És ez jó nekünk.

Egy kisregény egészen máshogy épül fel, mint egy több száz oldalas regény. Nem vacakol, a cselekmény viszonylag egyszerű, nincsenek (fölösleges) mellékszálak, kitérők, és szerencsés, ha kevés szereplőt mozgat. Olvasni is egészen más élmény, mi több, más elvárásokkal kell nekiülnünk egy 100-150 oldalas szövegnek. Az imént felsorolt jellemzők miatt talán nem is való mindenkinek, sokaknak hiányérzetük lehet, és talán kevesebbnek is fogják tartani, mint a "nagytestvért". Josh Halerman Ház a tó mélyén című műve márpedig jó kisregény, de egészen biztos, hogy van olyan olvasó, aki csalódottan csukja be a könyvet - ugyanis egészen másról szól, mint amit a cím és a fülszöveg ígér. És ez jó ám.

haz.jpg

A kamasz fiú félszegen randira hívja a lányt, és el sem akarja hinni, amikor az igent mond. Csónakba ülnek, és a festői tavon túl találnak egy mocsaras, titkos tavat, annak fenekén pedig egy épp ésszel szinte felfoghatatlan rejtélyt - egy házat. Méghozzá egy komplett házat, bútorokkal, szőnyeggel, a plafonon csillár lóg, a szekrényben ruhák, és ráadásul mindez tisztes rendben, a leghétköznapibb állapotban, mintha nem is a vízben lenne.

A két kamaszt teljesen megbabonázza a titokzatos ház, és az életüket kockáztatva újra ésd újra lemerülnek, hogy felderítsék. A könyv szinte teljes egésze erről szól, ahogy szobáról-szobára, módszeresen bejárják (beússzák) az épületet, és közben egyre több megmagyarázhatatlan jelenséggel találkoznak. Adott a rejtély, amit mindenáron, már-már betegesen meg akarnak fejteni.

Bocs, de most nagy spoiler fog következni: Malerman nem magyaráz, csupán néhány zavarba ejtő részletet oszt meg velünk, a rejtély megoldását teljesen a fantáziánkra bízza. Ettől sokkal izgalmasabb és nyugtalanítóbb lesz az az egész, ugyanakkor kiválóan illusztrálja a valódi történetet, ami nem más, mint a szerelem. Talán elcsépeltnek, bénának hangzik, de a két főszereplő egymásra találása, gyorsan kibontakozó szerelme áll igazából a középpontban, és a ház felderítése, az egymás után sorakozó rejtélyek valójában az ő szerelmük allegóriája. Mert ahogy egyre beljebb haladnak a házban, úgy válik egyre erősebbé, szenvedélyesebbé a szerelmük, és a tó mélyén talált furcsaságok ugyanúgy ismeretlenek számukra, mint az érzelmek, amelyek kettejük közt bontakoznak ki.

Az persze más kérdés, hogy mi az igazi mese: a ház a tó mélyén vagy a tiszta, ártatlan, őszinte szerelem? Amiben nincs semmi mocsok, ármánykodás, reménytelenség, nincs benne (ön)pusztító vágy, sem bánat vagy kiégés. Ám még ha csak mese az egész, legalább egy rövidke történetben átélhetjük, milyen is lehet szeretni és szeretve lenni, és ez nagyon jó érzés. Ja, meg ugye ott a ház a tó mélyén.

Szólj hozzá!

Máris megoldódott a lebuzizott Szellemirtók 2-szereplő rejtélye!

2017. október 05. 17:15 - -Szűcs Gyula-

A Fénypont Videocenter 1995-ös katalógusában szerepelt így Janosz Poha

Nagyot ment ma az interneteken egy tékás katalógus, amelynek a szerzője igazi suttyó parasztként ezt írta a Szellemirtók 2 tartalmánál szegény Janosz Poháról:

A szellemirtóknak hosszú szünet után ismét akad munkája, mert egy buzi, magyar restaurátor New Yorkban életre kelti az erdélyi gonosz szellemet.

marhasag.jpg

Tovább
17 komment

Pompás retrómaratont, de botrányosan rossz rajzokat kaptunk Ian Livingstone-tól

2017. szeptember 30. 12:19 - -Szűcs Gyula-

A Tűzhegy 35. évfordulójára itt az új Kaland-Játék-Kockázat, a Port of Peril! Leteszteltük!

Végre ez a nap is eljött! Egy hónappal azután, hogy augusztus 7-én megjelent Ian Livingstone legújabb lapozgatós könyve, A Tűzhegy varázslója 35. évfordulójára megírt, nosztalgikus utalásokkal teli The Port of Peril puhafedeles változata, a brand jelenlegi tulajdonosa, a Scholastic kiadó kipostázta a világ minden pontjára a keményborítós gyűjtői kiadást is! Íme:

port_of_peril_01.jpg

Tovább
13 komment

Heti Bond-lány: Maria Grazia Cucinotta

2017. szeptember 29. 18:33 - -Szűcs Gyula-

A szicíliai bombázó, aki sokszor ledobta a textilt, de sosem mutatott meg semmit!

Még egy kicsit elidőzünk A világ nem elég című, 1999-es Bond-filmnél, mert annak idején egyáltalán nem volt kőbe vésve, hogy Denise Richards mellett Sophie Marceau lesz benne a másik Bond-lány. Az MGM stúdió vezetősége sokáig azt erőltette, hogy Sharon Stone legyen az olajmilliárdos Elektra King, végül a szicíliai szépség, Maria Grazia Cucinotta kapta meg a szerepet.

maria_grazia_cucinotta_16_9.jpg

A filmet rendező Michael Apted szerint viszont az olasz dívának botrányosan rossz volt az angolja, és nem bízott volna rá szívesen egy ekkora súlyú főszerepet - így lett végül a sok szöveggel rendelkező, Stockholm-szindrómás főhősnő, egy másik európai szépség, Sophie Marceau.

Tovább
3 komment

Hogyan lett a sztárügynök Fox Mulder konteóhívő megszállott?

2017. szeptember 24. 22:06 - -Szűcs Gyula-

Őrülten jó X-akták előzménysztori jelent meg, a Stranger Things és King stílusában!

Hogyan lett Fox Mulder sztárügynökből konteóhívő megszállott? Mennyire nyomta rá a bélyegét a tinédzseréveire a húga elrablása? Miért volt szinte mindig bunkó a nőkkel, és miért nem találta soha a közös hangot az apjával? Már fiatalon is ilyen mániákusan kutatta az igazságot, és mindig mindenre volt valami cinikus válasza?

x-files_s01e01_fox_mulder.jpg

Ezeket a kérdéseket járja körbe Kami Garcia magyarul is kapható X-akák előzményregénye, A káosz ügynöke – ami nálam azonnal az idei nyár slágerkönyve lett! A számomra eddig totálisan ismeretlen írónő ugyanis nemcsak csillagos ötösre mondta fel a leckét a meglehetősen terjedelmes és szövevényes X-akták kánonból, de meglepő hitelességgel ábrázolta a geek kamaszfiúk mindennapi életét, álmait, vágyait, kedvenc időtöltéseit is. A könyv minden pillanatban zseniális, az a fajta olvasmányos ponyva, amit az ember pár délután alatt, munkából hazafelé olvasgatva kivégez – de közben elfelejt leszállni a villamosról!

Tovább
5 komment

Karácsonyra megkapjuk a magyar Trónok harcát?

2017. szeptember 22. 20:10 - -Szűcs Gyula-

Bitang jó történelmi képregény van készülőben, Királyok és keresztek címmel!

Pár hete tűnt fel szinte a semmiből a Királyok és Keresztek ambiciózus csapata, akik – ahogy mondani szokás – felrobbantották az internetet grandiózus tervükkel: egy francia mintát követő, izgalmasnak és látványosnak ígérkező, ízig-vérig hazai történelmi képregénnyel!

kiralyok_es_keresztek_gaspar_borito.JPG

Tovább
1 komment

Heti Bond-lány: Teri Hatcher [18+]

2017. szeptember 09. 17:42 - -Szűcs Gyula-

A Született feleségek és a Tango és Cash bombázója állítólag évekig MacGyverrel járt!

A Goldeneye-jal nemrég elkezdtük a Timothy Dalton utáni Pierce Brosnan-éra áttekintését is a Nerdblog Bond-sorozatában. Jelenleg az 1997-es A holnap markában-nál járunk, amiben a '90-es évek szexszimbóluma, Teri Hatcher domborított a 007-es mellett (a film másik Bond-lányáról, a korszak női Jackie Chanjéről, azaz Michelle Yeoh-ról ebben a posztban olvashatsz többet). Hatcher a Superman-tévésorozat miatt az egyik legnépszerűbb fiatal színésznőnek számított 25 évvel ezelőtt Hollywoodban, de az igazi szakmai siker (például a tévés világ Oscarja, a Golden Globe) csak jóval később, a 2004-ben elinduló Született feleségek című tévésorozattal jött neki össze.

tangocash.jpg

Tovább
10 komment

Eszelősen jó lesz Schwarzenegger új akciófilmje!

2017. augusztus 31. 23:49 - -Szűcs Gyula-

Arnold a saját életművét röhögi ki a Killing Gunther című, mókás zúzásban!

Gyerekkorunk kedvenc akciósztárja, az idén 70 éves Arnold Schwarzenegger a napokban robbantotta fel az internetet legújabb akciófilmje, a Killing Gunther előzetesével. Persze a trailert elnézve ez csak annyira lesz komoly akciófilm, mint amennyire a True Lies, Az utolsó akcióhős, Az utolsó emberig vagy az Expendables az volt – a jó öreg Arnold leginkább saját magát, és az akciófilmes ikonságát röhögi körbe.

arnold.jpg

Tovább
1 komment

3 többjátékos stratégia, amit évekig nyúztunk a 90-es években!

2017. augusztus 31. 13:18 - -Szűcs Gyula-

A Worms, a Scorch és a Warlords 2 már a böngésződben is elindul!

worms1995.gif

Az, hogy régen minden jobb volt, nem minden retró téma esetében volt igaz. Nekem például a '90-es években sokszor kifejezetten kényelmetlen volt az a felállás, hogy általában mindig több játszani akaró gyerek volt körülöttem, mint otthoni vagy iskolai számítógép. Így aztán folyton át kellett adni a helyemet, ha meghaltam a Prince of Persiában, a Prehistorik 2-ben vagy az Aladdinban (ráadásul én többnyire nem is ezekkel akartam volna játszani, hanem az olyan vicces kalandjátékokkal, mint a Monkey Island, a Day of the Tentacle vagy a Simon the Sorcerer). Épp ezért jöttek kapóra az olyan játékok, amikkel egy gépen többen is lehetett játszani – ezekből mutatom most be a három nagy kedvencemet.

Tovább
3 komment
Helló