5 ok, amiért ma már tuti nem fogsz dolgozni!

2017. május 26. 11:00 - -Szűcs Gyula-

Már a böngésződben is játszható a Golden Axe, a Titus, az Another World, a Flashback és a Blackthorne!

Pár éve már felfedeztem magamnak a böngészőben is elindítható, kultikus retró játékokat bemutató Archive.orgot - csak akkor pont arról panaszkodtam, hogy nincs fenn a Flashback, és nem tudok játékost választani a Golden Axe-ban.

goldenaxe.gif

A napokban azonban ráleltem a hasonló koncepcióban, azaz böngészőben is elindítható, teljes képernyőméretben is nyúzható, retró játékokban utazó Classicreload.comot, ahol már ott figyel a listában a Flashback, és lehet játékost választani a Golden Axe-ban! Meg is mutatom alant, mivel múlattam az időt az elmúlt néhány napban, és miért pont ezek lettek nálam minden idők legjobb DOS-os játékai!

Tovább
9 komment

A nagy Alien vs. Predator vs. Prometheus crossover: Fire and Stone

2017. május 24. 01:04 - vackor úr

A Dark Horse 2014-es, négy minisorozatból és egy one-shotból, összesen 17 füzetből álló története ügyesen használja fel a Prometheus rejtélyeit, és ugyan egészen más kérdéseket boncolgat, de kenterbe veri az Alien: Covenantot. 

fireandblood.jpg

A crossoverek jóval kevesebbszer sülnek el jól, mint szeretnénk, egy hármas crossover pedig gyakorlatilag borítékolhatóan eget rengető baromság lesz. És ha még hozzáveszzük azt is, hogy az alien- és predator-sztorik lényegében mind ugyanazok (a dögök kinyírnak mindenkit és a dögök kinyírnak mindenkit), akkor beláthatjuk, hogy címenként is csak akkor lesz jó egy-egy történetük, ha izgalmas és eredeti a körítés. A Prometheus pedig annyira nagy katyvasz volt, telis-tele logikai ellenmondásokkal, hogy alapként tisztességesen felhasználni bizony elég nagy feladat.

Nyilván ezek a füzetek nem tartoznak a kánonba, de az új film után eljutottunk odáig, hogy azt hiszem, megengedhetjük magunnak, hogy a baromságokat kihajigálva ízlés szerint válogassuk össze a nekünk tetsző kánont - az Alien: Covenant mehet is a kukába. A Prometheus jó része is, bár nagyon sajnálom, hogy elszúrták, mert az alapötlete és a hangulata egészen különleges, és ha nem pakolják tele a szörnyes marhaságokkal és a kóla meg kukorica mellé böfögött, okosnak tűnő ostobaságokkal, akkor még jó is lehetett volna.

A kánont most igazából csak egy dolog kapcsán hoztam fel: a képregényben az LV-426 (azaz az Acheron) és az LV-223 (a Prometheus-expedíció célja) egyazon gázóriás körül keringó, szomszédos holdak. Hogy ez már korábban is így volt-e, vagy csak a képregényben kapcsolták össze, nem sikerült kiderítenem.

A képregény főleg a Prometheusra támaszkodik, illetve annak vallási és filozófiai kérdéseit boncolgatja - az alienek, de leginkább a predátorok csak a crossover miatt szerepelnek, és főleg az utóbbiak hiányát igazából meg sem éreznénk, bár azért nekik is jut egy-két jobb pillanat.
prometheus-fire-stone-paul-tobin.jpg

Több, mint 120 évvel a Prometheus rejtélyes eltűnése után, 2219-ben mentőcsapat érkezik az LV-223-ra, hogy felderítsenek egy korábban lezuhant hajóroncsot. A holdra leszállva elég nagy meglepetés éri az űrhajósokat: kopár kietlen felszínre számítottak, és helyette sűrű, burjánzó dzsungelt találnak, gazdag élővilággal: fura növényekkel és elég ronda állatokkal, no meg a pocsolyákba gyűlt fekete trutyival (a Xenopedia szerint a tisztességes elnevezése: Chemical A0-3959X.91 – 15, de nevezhetjük akár Agent A0-3959X.91 – 15-nek is!). Ahogy haladnak befelé a dzsungelben, lemészárolt állatokat találnak, de nem tudják mire vélni, így nyomulnak tovább, míg végre megtalálják a keresett roncsot. Az Onager jó 40 éve ért itt földet, és a szomszédból, az LV-426-ról érkezett, mint ahogy később kiderül, közvetlenül a Bolygó neve: Halál eseményei előtt. Amikor a xenomorfok megtámadták a Hadley's Hope kolóniát, néhányuknak sikerült elmenekülniük, és leszállniuk az LV-223-on. Csakhogy néhány dögöt is sikerült magukkal hozniuk, a kis csapat pedig meg is ritkul valamelyest. Közben egy Tervező is ide-oda kolbászol az erdőben.

A hajó kapitánya bevallja, hogy a roncsvadászat csak kamu volt: valójában a Prometheus eltűnésének titkát akarja kideríteni, sikerült ugyanis kiderítenie, hogy Thomas Weyland nem a Földön halt meg, ahogy mindenki hitte, hanem eljött az expedícióval. 

A csapat jó része csak azért van, hogy széttrancsírozzák, de az író, Paul Tobin a fontosabb karaktereket elég tisztességesen összerakta. Angela, a hajó kapitánya határozott, ellentmondást nem tűrő nő, míg Galgo, a biztonságiak nagy pofájú főnöke egy igazi rohadék, aki csak a saját bőrét menti, akár mások életének árán is, és még filozófiát is gyárt hozzá, hogy hite szerint jól jöjjön ki belőle. De a történet legfontosabb szereplői Francis, a hajó asztrobiológusa és egy szintetikus, Elden, és az ő kapcsolatukból fakad a történet legfontosabb szála. Francis rákos, ezért minden mélyűri utat elvállal, hogy míg alszik, közben hátha megtalálják a gyógymódot, Elden pedig egy elég együgyű android, aki a maga egyszerű módján barátjának tartja a férfit. Az LV-223-on azonban rálelnek egy barlangra, ahol korábban élt valaki (a Hadley's Hope egyik túlélője), és telis-teli van a jegyzeteivel - Francis ezekből tudja meg, hogy a fekete trutymónak eléggé sajátos tulajdonságai vannak. Nosza, puszta kísérletképp be is oltja vele a szintetikust, hátha kiderül, hogyan gyógyíthatná meg saját magát. És ezzel kezdődik az igazi történet.

alien-vs-predator-fire-and-stone-001-0011.jpg

A képregény nem kamuzik össze-vissza, mint a Prometheus, hanem elég szépen meghatározza a trutyi képességeit: felgyorsítja az élőlények evolúcióját, egyúttal folyamatosan javítja és ellenállóbbá teszi azokat. Vannak ugyan furcsaságok (néhány sokkoló jelenetben elég erőteljesen megjelenik John Carpenter Dologjának kiszámíthatalan biohorrora), de a sztori azért nagyjából következetesen viszi végig ezt az elgondolást. A beoltott Elden durva változáson megy át, és rohamosan fejlődik - és a Fire and Stone valójában az ő útkereséséről szól. Szerencsétlen olyan gyorsan alakul át valami mássá, és a fejlődés különböző fázisaiban olyannyira eltávolodik minden ismert létformától, hogy a kérdései mélysége is egyre inkább eltolódik: az elején még a szintetikus és az ember viszonyán és különbözőségén töpreng, később viszont már magának a teremtésnek az okait kutatja. Persze közben harcolnak az alienekkel a felszínen és a hajón is, beköszönnek a predatorok, az erdőben bóklászgat a Tervező, akiről most sem tudunk meg semmit, csak annyit, hogy egy barom, és a fekete trutymó is okoz jó néhány meglepetést, de a Fire and Stone valójában Elden testi és szellemi evolúciója, egy egészen zavarba ejtő végkifejlettel.

A Fire and Stone messze nem tökéletes képregény, a hibáit főleg a zsúfolt crossover miatti kötelezettségei jelentik, és a történet olykor elég darabos, de messze jobb és hangulatosabb, mint a xenomorfokból bohócot csináló Alien: Covenant. 

2 komment

Heti Bond-lány: Maud Adams [18+]

2017. május 21. 00:07 - -Szűcs Gyula-

A svéd modell három Bond-filmben szerepelt, és kétszer is ágyba bújt Roger Moore-ral

Maud Adams egyszer már bekerült a Bond-lányokat bemutató Nerdblog-cikksorozatba. Most viszont ismét ő lesz a téma, mivel két Roger Moore-filmben, Az aranypisztolyos férfiben és a Polipkában is ő csábította el a 007-est, ami szinte egyedülálló a franchise történetében (ráadásul egy harmadik filmben is szerepelt: ott volt az 1985-ös Halálvágta egyik tömegjelenetében is)!

maudadams0.jpg

Tovább
2 komment

Hihetetlenül vicces 8 bites kamujáték lett a Star Wars 8 előzeteséből

2017. május 18. 07:00 - -Szűcs Gyula-

Az utolsó Jedik rendezője is megdicsérte, elő is szedi a Monkey Island című klasszikust.

Hihetetlenül vicces videót barkácsolt össze az egyik közkedvelt geek szakportál, a JoBlo csapata: megcsinálták a nemrég debütált Star Wars 8-trailer 8 bites változatát, vagyis mintha csak egy pixeles játék lenne PC-re, Amigára, Nintendóra vagy Sega Megadrive-ra, 1990-ből! Íme:

Tovább
3 komment

10 képregény, amit kötelező lesz megvenned hétvégén!

2017. május 10. 13:10 - -Szűcs Gyula-

A magyar Indana Jones és a magyar Mad Max mellett az új retró Pókemberre és a Ludas Matyiból ismert Endrődi István pucér nőire is érdemes lesz lecsapni!

Vasárnap, május 14-én a Dürer kertben kerül megrendezésre az idei év legjobban várt képregényes dzsemborija, a 13. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál - ahol idén Puzsér Róbert lesz a celebvendég! Az eseményhez időzítve most is rengeteg újdonságot jelentetnek meg a magyar kiadók, de természetesen az eddig megjelent kiadványok is kaphatóak lesznek. Emellett itt kerül sor a legjobb tavalyi képregényeknek járó Alfabéta-díjak átadására is.

Kép: az Uncanny X-Men #12 Milo Manara-féle borítóvariánsa

Összeszedtük a 10 legmenőbb kiadványt a fesztivál kínálatából! Íme:

Tovább
Szólj hozzá!

10 kultikus Star Wars-hamisítvány, ami csak nekünk, rafkós magyaroknak van!

2017. május 04. 11:00 - -Szűcs Gyula-

Széteső Jedi-bábuk! Hitvány kártya- és társasjátékok! No meg a Han Solo-könyvek, amik sokkal jobbak lettek, mint amit a hivatásos bérírók szállítottak Lucasnak!

Éljen május 4-e, a nemhivatalos Star Wars-ünnep! Ami ugye amiatt lett ünnep, mert egyszer állítólag egy német tévé szinkrontolmácsa a közismert Felkelő-köszöntést, a May the Force be with you-t úgy értette: May the 4th be with you, ebből lett a Május 4-én találkozunk! Május 4-én tehát gombamód elszaporodnak internet-szerte a Csillagok háborúja-témájú posztok, idén pedig gyaníthatóan minden korábbinál több születik ezekből, mivel május 25-én lesz 40 éve, hogy az amerikai mozik bemutatták a Star Warst.

dsc_0724.JPG

Én most nem akarom megírni a sokadik „10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a Star Warsról”-cikket, inkább bemutatom a filmes ereklyegyűjteményem legbecsesebb kincseit, a '80-as és a '90-es évek magyar gyártású Csillagok háborúja-ereklyéit. Amelyekre egyébként semmiféle engedélyt nem adott a Lucasfilm – olyan is lett a végeredmény!

Tovább
12 komment

25 atomgagyi moziplakát, ami garantáltan kiégeti a szemed! [18+]

2017. április 30. 10:07 - -Szűcs Gyula-

Ilyen ocsmány verzióban még biztosan nem láttad az Alienst, a Predátort, a Terminátort, Indiana Jonest és a kedvenc horrorfilmjeidet!

Pár napja nagyon szerették a Nerdblog-olvasók az Alien-nap alkalmából összeguberált, 20 vérgagyi ghánai moziplakátot bemutató posztomat - úgyhogy most közkívánatra itt a folytatás! Az afrikai naiv poszterfestők csodálatos képi világa ugyanis kimeríthetetlen aranybánya! Ezekhez a képekhez képest a lepukkant magyar utazó vidámparkok Rambói és Terminátorai valóságos Leonardo da Vinci-festmények! Íme a két legnagyobb kedvencem, A bolygó neve: Halál randa gyíkpók szörnye, illetve a kígyónyelvű maki Az elveszett frigyláda fosztogatóiból:

ghana-movie-posters-00034.jpg

Tovább
16 komment

Majdnem David Hasselhoff lett Indiana Jones és Superman!

2017. április 27. 14:00 - -Szűcs Gyula-

A ZS-kategóriás szupersztár a Baywatch-mozifilm promóciója ürügyén mesélt karrierje legnagyobb elszalasztott lehetőségeiről

Akkorát nevettem ma a UIP Duna szokásos hírlevelén, hogy úgy döntöttem, változtatás nélkül másodközlöm a David Hasselhoffra vonatkozó, fergeteges részeket.

david_hasselhoff.jpg

Tovább
1 komment

20 vérgagyi moziplakát, amitől garantáltan elfüstöl az agyad!

2017. április 26. 07:00 - -Szűcs Gyula-

A lepukkant magyar utazó vidámparkok Bud Spencerei, Rambói és Terminátorai sehol sincsenek a naiv ghánai poszterfestőkhöz képest!

Egy sci-fi témájú Nerdblog poszthoz kerestem épp képeket, amikor szembe jött velem Twistedsifter.com csodálatos gyűjtése a sufnituning ghánai moziplakátokról és gányolt videókazetta borítókról! Az Alien-nap alkalmából a legszürreálisabb darabot, A nyolcadik utas: a Halál poszterét külön kiemelném:

alien_gagyi16_9.jpg 

Tovább
17 komment

Heti Bond-lány: Robbin Young [18+]

2017. április 17. 07:07 - -Szűcs Gyula-

A Szigorúan bizalmas szende virágárusa, akit a Playboy nyomott be egy Bond-filmbe

viragarus.JPG

Időzzünk még el egy kicsit az 1981-es Szigorúan bizalmas című Roger Moore-klasszikusnál, ami sok rajongó szerint az egyik legjobb James Bond-film a régiek közül (az én kritikám itt olvasható róla)! Emlékszünk még a szende virágárus lányra?

robyn_young.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Heti Bond-lány: Kim Mills [18+]

2017. április 09. 17:00 - -Szűcs Gyula-

A szőke bombázó, akit csak a Playboyban és a Szigorúan bizalmasban láthattál

Eheti Bond-lányuk Kim Mills, aki az 1981-ben mozikba került Szigorúan bizalmas című Roger Moore-klasszikusban ugyanabban a medencés jelenetben volt látható, amiben a transzszexuális szupermodell, Caroline Cossey - meg persze egy seregnyi másik bikinis bombázó.

kimmills0.jpg

Tovább
4 komment
Helló