A Fellegvár a legjobb lapozgatós könyv!

2012. április 21. 08:10 - -Szűcs Gyula-

Kaland-Játék-Kockázat sorozat, 6. rész

káosz250.jpgIdén lett 30 éves Steve Jackson és Ian Livingstone kultikus Fighting Fantasy-játékkönyvsorozata, amin keresztül olvasók milliói szerettek bele örökre a fantasy-be. A széria 1982-es nyitókötetéről, a Tűzhegy varázslójáról az Indexre írtam egy hosszabb cikket, pár hete pedig leteszteltük a könyv alapján készült, Ügyesség-Életerő rendszerrel működő társasjáték verziót is, ami ráadásul egyedül is játszható. Ian Livingstone idén nyárra ígérte, hogy egy vadonatúj kaland erejéig visszatér Titán földjére, de hogy addig se unatkozzunk, kétheti rendszerességgel bemutatom a sorozat régi köteteit, making of-érdekességekkel, személyes élményekkel és komplett végigjátszással.

Steve Jackson első önálló kalandja, az 1983-as A Káosz fellegvára egy iszonyúan nehéz és elképesztően bizarr játékkönyv (az utóbbi a szerző mellett a Tűzhegyet is illusztráló Russ Nicholson érdeme), de pont emiatt az egyik legjobb a Kaland-Játék-Kockázat sorozatban, így mindenképpen bérelt helye van a Top5-ös listámon a Skorpiók mocsara, a Tolvajok városa, A gyíkkirály szigete és az Elátkozott ház mellett (lásd a korábbi posztokat itt vagy a Könyvesblogon).

Ian Livingstone gyakós-tárgyharácsolós, lineáris labirintusaival ellentétben ez a játékkönyv tényleg azt nyújtja, amit a fülszöveg ígér ("Te döntöd el, mikor melyik utat választod, milyen csellel kerülsz ki a csapdából, melyik teremtménnyel csapsz össze ."), mert itt a buta, izomhegy szörnyek átverésével és néhány jókor elsütött varázslattal egyetlen kardrántással megoldható a kaland. Ráadásul a kötet még a legbénább induló értékekkel is végigvihető, azaz nem kell kétségbe esni, ha a karakteralkotáskor mindenre egyest dobunk (Ügyesség: 7, Életerő: 14, Szerencse: 7, Varázslatpont: 8). Ehhez persze az kell, hogy a varázslatok listájáról ezt a nyolcat válasszuk ki:

1 életerő varázslat
3 teremtmény hasonmás varázslat
1 védelem varázslat
1 erőtlenség varázslat
1 különleges érzékelő készség varázslat
1 súlytalanság varázslat

A háttértörténet a szokásos: egy gonosz varázsló, ezúttal az előző kötetben megölt Zagor egykori tanítványtársa, Rettegett Balthus a néhai kollégájához hasonlóan egy seregnyi "embergyűlölő fajzattal" együtt bevackolta magát egy labirintus mélyére, hogy ott világuralmi terveket szövögethessen. A békés helyi lakosok most is egy magányos hőst küldenek a gonosz zsarnok ellen, akinek át kell vágnia magát a sötét útvesztő szörnyein, ki kell nyernie a kulcsinformációkat néhány barátságosabb lényből (akik érthetetlen okokból a gonosz tanyájának kellős közepén élnek) és egy rakás fontos tárgy összegyűjtése után le kell lemészárolnia a varázslót, megakadályozva ezzel egy újabb Allansia elleni inváziót. Íme a legrövidebb és legveszélytelenebb út:

balfaszbanda300.jpgA kapunál hazudjuk azt a Majom-kutyának, hogy gyógyítók vagyunk (261) és a beteg Kylltroghoz hívattak minket (81). Az erőd udvarán menjünk a tábortűznél morgolódó, invázióra készülő szörnycsapathoz (321, 339) és bátran üljünk le közéjük (134). Miután az ork elmondja a jelszót (Handzsár), kezdjük el faggatni a mogorva törpét az előtte lévő Kenőcsös tégelyről - ami a fordítás hibája miatt itt Varázsitalos Kancsóként szerepel (60).

Provokáljunk verekedést (213), és ha a három ellenfél miatt nagyon lesebződnénk, nyugodtan lőjük el az Életerő varázslatot: itt kellett ugyanis először és utoljára kardot rántanunk. A Fellegvár felé haladva először ne törődjünk a szellemlánnyal (161), aztán ordítsunk rá (106), az ajtónál pedig kopogjunk a Rinocérosz őrnek (118). Mondjuk meg a jelszót ("Handzsár vagy Gendzsik?" 371) és menjünk egyből az előszobába (5).

Csöngessünk a pudvás fogú, púpos főkomornyiknak (40), és menjünk balra, amerre ő mondta (243). Itt felverünk a szunyókálásából egy brutális óriás goblint, a Garkot, de hazudjuk neki azt, hogy Balthus vendégei vagyunk (294), így még ő fog bocsánatért esedezni, amiért elaludt az őrhelyén, és megkér, ne jelentsük ezt a kis botlást a Nagyúrnak. Innen menjünk a jobboldali ajtón a könyvtárba (38, 132), az ott ülő szemüveges férfitől kérjük el A Fekete Torony Titkai című kötetet (238), amiből kiderül a Balthus szobáját nyitó zár kódja. Ha akarunk, beleolvashatunk Rettegett Balthus családi krónikájába is (18), de utána gyorsan lépjünk le (31), különben a könyvtáros ránk uszítja az orkjait. Az ebédlőben ne nézelődjünk feleslegesen (a kép és a páncélruha is sebez) és mindenképp a jobboldali lépcsőt válasszuk (197), mert a bal beszakad alattunk.

Fent a galérián a középső ajtón menjünk be (64), itt ugyanis csak három zöld bőrű, ronda gyerek játszik, míg a jobb oldali szobában egy gargoyle tanyázik, a bal oldaliban pedig Balthus felesége, az ördögien szép tűzmágus, Lady Lucretia alszik. Valószínűleg egyébként ő a torz gyerekek anyja, az apjuk pedig Balthus, ezért viselnek ők is a rettegett varázslóéhoz hasonló, kis bőrpáncélt és miniatűr fegyvereket. Itt igazából mindegy, hogy megöljük-e a kicsiket vagy sem, így is úgy is a következő emeletre jutunk (140). Hagyjuk az illuzionista Mikeket, menjünk a inkább a csapdaszobába (25), de ne nyúljunk semmihez (206). A következő helyszínen a rettegett Gendzsik kezdenek terrorizálni minket, de ha odaadjuk nekik a törpe Kenőcsös Tégelyét (322, 291) tovább engednek. A következő szinten lőjünk el a Hidrára 3 Teremtmény Hasonmás varázslatot (143, 360), és próbáljunk meg úgy dobálni, hogy a mi szörnyünk győzzön (Ügyesség: 10 Életerő: 17). 

balthus300.jpgA torony következő szintjén kell bemondani a vasajtót nyitó titkos számot (217), a túloldalon pedig már maga a világuralmi terveket szövögető Balthus vár ránk és felénk dob egy szigonyt(!), ezért azonnal süssük el a bekészített Védelemvarázst (293). A varázsló ezután a brutális Karomvadat uszítja ránk, de ha elmondunk rá egy Erőtlenségvarázst (158), azonnal elpusztul, mert nem bírja el a saját súlyát. Ezután próbáljuk meg kifürkészni Balthus gondolatait (187), nyomjunk el egy Súlytalanság varázslatot (279), repüljünk az ablakhoz (78) és szaggasuk le a súlyos függönyöket (124): a gonosz tanyájára besütő reggeli napfény ugyanúgy elpusztítja Rettegett Balthust, mint ahogy Orlock gróffal is végzett Murnau Nosferatujában.

Alternatív, kardrántás nélküli végigjátszásként már a Garkra is elmondhatjuk az egyik Teremtmény hasonmás varázslatot, hogy a halála után megszerezhessük tőle a hajkefét. Ha ezt adjuk oda a tűzvarázslatokat hajigáló Lady Lucretiának (a szobája ajtaját a törpe rézkulcsa nyitja), akkor lenyugszik annyi időre, amíg ellopjuk az ágyáról az aranyprémet. Ezzel a tárggyal elkerülhető a Hidra elleni harc.

Berzerker üzemmódban természetesen a fenti trükkök nélkül, erőből is végigtolhatjuk a kalandot, de akkor a varázslatokkal is egy nagyon kemény végjátékra kell készülnünk, mert ebben a könyvben nincs 4 életerőt adó élelem és a főjellemzőket maximumra nyomó gyógyital, viszont a Gendzsiknél, Balthusnénál és a Hidránál is automatikus a halál, ha nincs nálunk a megfelelő tárgy. Mindezek mellé a végén egymás után két brutális ellenfelet kell lezúzni: a Karomvad (Ügyesség: 9 Életerő: 14) csak előétel, a főfogás Balthus viszont a Titán világának egyik legkeményebb kardpárbajba bocsátkozó főgonosza a maga 12-es Ügyességével és 19-es Életerejével (még Zagor is csak 11/18-as a Tűzhegyben)!

Íme a Fellegvár részletes térképe Graham Parkertől (gigaméretért klikk ide):

Citadel-of-Chaos.jpgA Káosz fellegvára sok szempontból a közönségkedvenc Elátkozott ház előképe. Már itt előjönnek a jellegzetes Steve Jackson-motívumok: a helyszín a horrorfilmek tipikus kísértetkastélya (Haunted Mansion), ahol egy rossz hírű, ősi nemesi család él, egy Igor-klón púpos szolga nyit ajtót, a könyvtárban fontos információkhoz juthatunk és mindenképpen ki kell deríteni valamilyen jelszót a győzelemhez.

Jackson ráadásul már itt tökélyre fejlesztette a későbbi könyvekben is visszaköszönő, idegesítő trükkjét: elhalmozza a játékost egy rakás erősnek tűnő varázstárggyal, amik miatt azt hisszük, a legjobb úton járunk a győzelemhez, holott már egy rakás fejezetpont óta halálra vagyunk ítélve. A Fellegvár játéktermében például Bűvös Mellvértet és több száz aranyat lehet nyerni, a Leskelődők pedig még egy egy olyan amulettet is adnak, amivel le lehet győzni a Gendzsiket, de mindkét helyszín zsákutcához vezet, mivel innen már nem tudunk bemenni a könyvtárba, így nem fogjuk tudni a jelszót Balthus szobájához.

Természetesen ebből a könyvből sem hiányozhat a Fighting Fantasy-sorozat kötelező kelléke, a pórul járt törpe: ezúttal a labirintusokból kihagyhatatlan konyhában forgatják nyárson a boszorkányok (a Végzet erdejétől a Hóboszorkány barlangjain át a Skorpiók mocsaráig mindenhol szerepel egy halott törpe, akit már nem lehet megmenteni).

Értékelés:

5hcsillag560.jpg

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr684462768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TH 2012.04.21. 11:50:34

ennyi év távlatából persze már nem tudom biztosan, de úgy emléxem, hogy az én példányomat egy sajtóhuba (rossz fejezetre irányított valahonnan) miatt nem lehetett szabályosan végigjátszani. ettől függetlenül a sztori jó volt persze.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.04.21. 11:56:32

@TH: A Gendzsiknél Kenőcsös Tégelyt kért a könyv, de azt nem találhattál sehol, így meghaltál. A fordító ugyanis elfelejtette beleírni a könyvbe, hogy az udvaron táborozó banda ládájában egy ilyen is van a 2 varázslatot visszaállító Varázsitalos Kancsó mellett...
:(

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2012.04.21. 12:23:16

Emellett a "lapozz a ...-ra" részt is eltolták két helyen. Nekem ez volt az első könyvem, amit megkaptam (nagymamám testvérétől...), de szerintem nem ez a legjobb könyv, hanem a Bajnokok próbája!

(Átolvastam a többi cikket is ezekről a könyvekről, azok is jók, főleg amit az Elátkozott házról szól!)

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.04.21. 12:26:30

@TH:

"Kedves olvasó! Sajnos, a nyomda ördöge miatt bla-bla..."

Emlékszem, nekem egy kis nyomtatott cetli volt benne, ami ezzel a szöveggel kezdődött. :-)

robian 2012.04.21. 12:35:39

Az országút harcosa se rossz, remélem lesz róla post

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.04.21. 12:42:18

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: tényleg, és még azt hiszem a Gyíkkirály hátuljába is beleírták. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.04.21. 12:49:23

@robian: Természetesen lesz! Az az a jó kis Mad Max-nyúlás sztori, ahol a végén megkérdezi Livingstone, hogy megharaptak-e a patkányok? Mert ha igen, akkor megmentetted ugyan Új Remény lakóit, de jól meghalsz. :)
A Kaliforniai visszaszámlálás is sorra kerül majd, már csak azért is, mert azt az Új Vénusz szintén kaland-játék-kockázat sorozatcímmel hirdette 92-ben, aztán inkább gyorsan Fantázia Harcosra váltottak (lehet, hogy pereskedtek?)
Az is fura, hogy míg a Vénusz már 92-ben kiadta az Űrorgyilkost és a Mélység rabszolgáit, addig a Rakéta csak 93-ban hozta ki a Varázsló kriptáját...
Őszintén kíváncsi lennék, a Puffin Bookstól melyik kiadó licenszelte a jogokat 92-93 között és melyik adta ki a könyveket full illegálban! :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.21. 13:42:08

A borítójára emléxem, de hogy mi volt benne... :D

TH 2012.04.21. 15:02:29

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: hehe, erre már nem emlékszem, hogy nekem volt-e ilyen cetlim. :)

@Hamlet: ilyen apróságokkal engem nem lehetett megállítani, természetesen mindig minden volt nálam, mert otthonról vittem. :D
ráadásul dobni is fejben dobtam, így érdekes módon mindig szerencsém volt, és a gonosz ellent is legyőztem.

dr. kek21 2012.04.21. 15:05:19

Ezek a 20-30 éves könyvek még jogvédettek, vagy szabadon másolhatóak?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.04.21. 15:20:16

@dr. kek21: Ha kirakod a netre pdf-ben a Rakéta Kiadónál vagy az Új Vénusznál megjelent játékkönyveket, nem fognak bevételkiamradás miatt perelni, mivel már mindkét kiadó megszűnt.
A Szukits valószínűleg seggbe rúg, ha a Zagor legendáját és a Démonlovagokat miattad olvassák pdf-ben, miközben megvehetnék tőlük is.

Ami jogilag aggályos, az a nálunk anno ki nem adott játékkönyvek magyarítása és publikálása, hiszen a Wizard kiadó pont amiatt vette át a sorozatot a Puffin Bookstól, hogy még 2012-ben is kaszálhasson Steve Jackson és Ian Livingstone könyvein, amik ha ingyenesen hozzáférhetőek, azzal a kiadó esik el a bevételtől (mint a torrentezésnél).

Képregényfronton a szkennelt-magyarított cuccok ügyét úgy kezelik, hogy ami hivatalosan megjelenik magyarul, az lekerül a netről (Sandman például).
Itthon viszont ma már nem fogyna annyi a régi lapozgatós könyvekből, hogy megérje őket lefordítani és kiadni bárkinek is.

bőrmók 2012.04.21. 15:23:17

Ki az aki ha rossz alaptulajdonságokat dobott, nem dobott újra? :)

dr. kek21 2012.04.21. 15:55:49

@Hamlet: köszi a kimerítő választ!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.04.21. 15:57:43

@dr. bőrmók: Persze hogy csalt mindenki, meg használta az egyujjkétujjhuszonegyujj szabályt, de azért ezek a könyvek úgy az igaziak, ha rendesen, karakterlapra írogatva, térképezve játszod végig őket! :)

dr. kek21 2012.04.21. 15:57:56

Még annyit kérdeznék, hogy mi a helyzet a Cherubion-os könyvekkel?

Titus_sb 2012.04.21. 16:25:29

Nekem Skorpiók mocsara volt sajtóhibás, és végtelenciklusba hajtott...
Országút harcosa legjobbabb!
T

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.04.21. 16:41:26

@dr. kek21: A Harcos Képzelet-sorozat ugyan abbamaradt, de mivel a Cherubion kiadó a mai napig aktív, természetesen szeretne bevételt a régebben kiadott könyvei után is. :)
(éppen ezért keleltt a zagor.huról is levenni a Cherubion lapozgatósait)

dr. kek21 2012.04.21. 17:06:22

@Hamlet: Aha, köszi, akkor a Cherubion-os könyvek tabunak számítanak...

Amúgy nézegetem az A fenevad nyomában karakterlapját, amit kb 20 éve töltöttem ki, elég vicces ;) Majdnem minden maxon van. Mondjuk a papíros szerepjáték korszakban, mikor haverokkal MÁGUS-oztunk, akkor is érdekes "félisten" karaktereket tudtunk generálni otthon, aminek az lett az eredménye, hogy a KM elött kellett új karit csinálni, mondanom sem kell, néha igen siralmas eredménnyel...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.04.21. 17:35:39

@dr. kek21: A fenevad nyomában például remek példa arra, hogy nem minden lapozgatós könyv szar, csak mert magyarok írták. :)
Pont a magus-író Kornya Zsolt volt a szerzője, aki bevallottan azért emelt át egy rakás dolgot az egyik kedvenc Ravenloft-moduljából, hogy megmutathassa: a lapozgatós könyv is lehet izgalmas horrorsztori, nem feltétlenül csak tiniknek szóló, bugyuta szörnymészárlás. Az eszméletlenül jól sikerült dalnok NJK könyvvégi húzását egyébként a mai napig emlegetjük a haverokkal, olyan jó lett! :)

dr. kek21 2012.04.21. 18:56:09

@Hamlet: Ilyen részletesen már nem emlékszem a történetekre, de azt tudom, hogy zsenge életem meghatározó élményei voltak ezek a könyvek a LEGO mellett. Meg is volt/van az összes fent a polcon.

A fenevad nyomában-t el is kezdtem olvasni a retyón, persze felnőtt fejjel már "csalás" nélkül, meg is murdaltam 5 percen belül. Szétverte a fejemet a falu felbőszült népe, mert nem volt szerencsém... Magyarul: szétbaszták a fejem egy kalapáccsal ;)

becsoccsent 2012.04.21. 20:16:10

@Hamlet: az elso kiadasokban nincs papirka, ugy nezem :)

@dr. kek21: barmilyen jk-nal van erosebb njk ;)

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2012.04.25. 11:58:20

Ha szerinted ez a legjobb, akkor tényleg csak 6 könyvet olvastál. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.04.25. 12:05:11

@Kaland-Játék-Kockázat:
Pontosítok: a legjobb a magyarul megjelentek közül, mert itt tényleg nem kell ész nélkül darálni, mint a többi (főleg Livingstone-féle) könyvben, kicselezheted a szörnyeket DE akár ki is nyírhatsz mindenkit Rambóként. Ez azért jó, mert 2 in 1 játékmenetet kínál a könyv 400 oldalon.

Angolul csak a Midnight Rogue-t olvastam, nem volt rossz (csak gagyi a végén a labirintus), és a Battleblade Warriort, ami nagyon jól hozza a Gyíkkirály dínólovas gyíkemberes-dzsungeles-vademberes vonalát. De majd sor kerül idővel az összes könyvre.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.04.25. 12:15:18

A Hóboszorkányban például instant halál van, ha az ügyességed 10 alatt van: nem vagy elég erős, hogy beledöfd a karót a boszi szívébe.
Ennyit arról, hogy "te döntöd el, mikor melyik utat választod, miylen csellel kerülsz ki a csapdából, melyik teremtménnyel csapsz össze"
:P

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2012.04.25. 22:28:43

Midnight Rouge tényleg jó, az alapötlet, meg az első fele, utána ellaposodik a labirintusban. :(

A nem KJK könyvek közül érdemes még a Freeway Warriort és a Car Warst összegyűjteni, ha tetszett az Országút harcosa.

Nogee bácsi · http://neogallery.blog.hu 2013.10.14. 15:36:22

Ha jól emlékszem, én a Vértengerekben olvastam a korrektúrát hozzá... Na jó, ez marha rég volt...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.28. 22:05:35

jaja, még bele is írták "viccesen" hogy a kis káoszért elnézést érnek, hát az anyátokat, elvégre csak játszhatatlan lett a könyv - ki kellett volna adniuk újra vagy akkor már úgy, hogy ki lehessen vágni és átragasztani a kérdéses fejezetpontokat ne így zanzában

egyébként én ezt se tartom jó könyvnek, főleg ezek miatt a kurva hosszú zsákutcák miatt, minek valamire 10 fejezetpontot vesztegetni ha nem lehet átjutni benne, én már a Cherubion 300 pontosabban is túlzásnak tartottam hogy még a halálozásokat is leírják a szörnyekkel vívott csatában

szóval ez nálam nem kísérletezgetés, meg szívatás, hanem egy kurva nagy mínusz

amúgy én elsőre nem csaltam sosem, meg is döglöttem mindig a háromnegyedénél, asszem még a Végzet Erdejét se tudtam megcsinálni elsőre mert mikor visszamehettem volna az elejére megöltek a barábárok
süti beállítások módosítása
Helló