Cuki nyestek, pucér női testek [18+]

2013. október 16. 07:00 - -Szűcs Gyula-

VHS-klasszikusok a 80-as évekből, 1. rész: A vadak ura


l_83630_783169bf.jpgÉvek óta újra akartam nézni A vadak urát, hogy vajon tényleg olyan jó-e, mint ahogy a kazettamásolós korszakból emlékeztem rá. Tanya Roberts keddi születésnapja kiváló alkalom volt fejest ugrani a VHS-retróba, ráadásul simán megérte a múltidézés: Don Coscarelli 1982-es sword & sorcery klasszikusa ma is egy abszolút vállalható darab.

Bár az író-rendező saját bevallása szerint a pankrátor Steve Reeves szandálos mozijait (Herkules, Romolus és Remus, Spartacus fia) és a legendás trükkmester, Ray Harrihausen szörnyes fantasy filmjeit (Az Aranygyapjú legendája, Szindbád, Titánok harca) gyúrta össze Andre Norton The Beastmaster című indiánregényével, a Vadak ura és a szintén 82-es Conan a barbár sztorija számos ponton egyezik.

A főhős ugye itt is egy árván maradt, kigyúrt kardforgató (Schwarzenegger helyett Marc Singer), akinek martalócok mészárolták le a szeretteit, ezért most bosszúra szomjazva járja egy szál ágyékkötőben a vadont. Bár egy hard fantasy világban minden férfi izmos és minden nő Playboy-címlaplánynak is beillő harcos amazon, egy piramisban tanyázó, emberáldozó szekta és annak ördögi főpapja (James Earl Jones helyett Rip Torn) zsarnokoskodik az emberek felett. Bár hősünk az ősi jóslatokban megjövendölt kiválasztott, nem bírja egyedül legyőzni a gonoszt, de szerencsére segít neki egy párductestű bombázó (Sandahl Bergman helyett Tanya Roberts) és egy egzotikus vidékről származó harcos (a hawaii születésű Gerry Lopez helyett a fekete John Amos).

The-Beastmaster-tanya-roberts.jpg

A Vadak ura abszolút profin vonultatja fel az összes hard fantasy toposzt. A jók nagyon jók, a gonoszok nagyon gonoszok, a férfiak mindig acélos izmúak, a nők pedig feszes melleket villantanak. A köpenyen, a bőrtangán és a szöges karperecen kívül semmilyen más ruhadarabot nem ismernek az emberek, a horrorba hajló, ősi isteneknek áldozós horrorjeleneteket pedig mindig szépen ellenpontozza a harsány humor.

vadakura.jpg

Utóbbi kettőben különösen jól teljesít A Vadak ura: a denevérszárnyú démonfattyak és a rohadó arcú boszorkányok mellé egy cukkermukker, kleptomániás nyest vadászgörény párost és egy doromboló fekete párducot is kapunk. Aki egyébként egy feketére mázolt tigris volt, és sajnos két évvel a forgatás után el is pusztult egy csúnya bőrbetegség miatt, amit a kétes eredetű anyagokat tartalmazó festék hozott elő nála.

beastmastercsaj.jpg

A Vadak Ura (1982) - ítélet:

4hcsillag560.jpg

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr285572973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

opati666 2013.10.16. 12:11:17

Középiskolás voltam, amikor először láttam. Nagy élmény volt. Bár ma már nem nagyon emlékszem a sok meztelen nőre... Lehet, hogy újra meg kellene nézni?? :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2013.10.16. 12:16:35

@opati666: Nem volt "sok", csak kettő: Kiri és a másik rabnő fürdenek meztelenül a tóban, amikor a pusztáról befutó Dar azonnal szerelembe esik, és ellopja Fürge meg Nyurga segítségével Kiri ruháit. Öncélú cicivillantás és hatásvadász cukiságcunami a köbön, a vadonban fürdőzős jelenetek legelcsépeltebb kliséjével, de szerintem még 31 évvel később is vicces. :)
És tele van iylenekkel a film, abszolút érdemes újranézni!

Gyingizik 2013.10.16. 13:12:38

Nekem is tetszett. A képzeletbeli 80-as évek fantasy -trilógia (testépítő barbár a családja gyilkosa ellen) harmadik darabja (Conan és e mellett) a Barbár fivérek. Ezen kívül volt még Red Sonia, Wilow, Krull bolygó, meg Tom Cruise-al a Legenda. Volt még vmi nagyobb szabású, nem béna sword & sorcery? Ha volt, beszerezném, help. (Fantasztikus Labirintust és Végtelen történetet nem számítom ide, az inkább mesefilm.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.16. 13:19:19

mi ez az új meztelen nős mánia???
:)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2013.10.16. 13:41:59

@Gyingizik: Mindegyik sorra kerül a következő hetekben, most nézem újra őket. :) Aztán lesz még Ator l'invincibile és La guerra del ferro is, de az már a gagyi kategória.
A Krullhoz pompás "ezt is és ezt is a Star Warsból nyúlták" screenshotokat találtam, holnap ki is élesítem.
@doggfather: Na abban a posztban például nem lesz meztelen nő!

dimitrij 2013.10.16. 13:58:56

nem ebben volt az a zöld gilisztaszerű izé, amit egy-egy kiválasztott fülébe raktak be (majd valami sisakot a fejükre), és jött a vadulás, zölden villogó szemekkel? kisiskolásként egy osztálytalálkozón néztük meg, egből a Félkező boxoló (?) után. az is zseni volt, abban a maradék kezét edzették sziklakeményre, bárkit agyonvert vele. még a magukat felpuffasztó szerzteseket is. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2013.10.16. 14:20:35

@dimitrij: De, ebben voltak a szöges karpereces, szopóálarcos berzerkerek! :)

Gyingizik 2013.10.16. 14:36:49

@-Szűcs Gyula-: Hát igen ezt az Atort én is próbáltam újra nézni, de nem sikerült - akkor se, most se. (Több évtized távtalából összekevertem a Vadak Urával, hehe.)De a többi jó, hajrá!

dimitrij 2013.10.16. 14:55:54

@-Szűcs Gyula-: akkor ez újranézős lesz... :PPP

Lac1 2013.10.16. 15:16:06

@Gyingizik:

Illetve animációs műfajban még a Ralph Bakshi által rendezett és Frank Frazetta által rajzolt, rotoszkópos technikával készült Fire and Ice, ami szerintem a Sword and Sorcery egyik gyöngyszeme :)

www.youtube.com/watch?v=Sz-yLWGaIxM&noredirect=1

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.10.16. 15:40:35

Nekem megvan DVD-n, de szerintem iszonyú gagyi béna fasság, a második rész is az, de az időutazós téma miatt valamelyest élvezhetőbb. Szigorúan szar.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.10.16. 15:42:10

Amúgy zsírjó hogy valaki ezzel is foglalkozik, a mai filmeket ki nem állhatom.

kiscicamasni · http://fiatalvagyok.blog.hu 2013.10.16. 18:16:16

:D a görik még mindig cukik:D

Apámék szerették ezeket a filmeket, szerintem még mindig megvan egy jópár közülük, VHS-en.

Ebben volt az a jelenet, amikor a főhős valami hegy oldalában talál egy titkos elnöki bunkert? Vagy az másik film?

Void Bunkoid 2013.10.16. 20:36:01

@RobertThorn_: a junnok a legjobbak! nekem máig ébresztőhang.

Amúgy Marc Singer meg egy kigyúrt Mark Hamill :)

Gyingizik 2013.10.17. 07:46:49

@-Szűcs Gyula-: Vazzzeee de kemény! Profi vagy. A Dragonslayer-t gyerekkoromban láttam, marha jó volt. Most hogy jönnek ki a retro-fantasyk DVDn, kerestem, hátha ezt is kinyomják, de nem. Na, hátha vki olvassa ezt a posztot a magyar forgalmazók közül, és akkor talán van esély. Lehet nem is tudják, hogy nem csak Conan meg Red Sonia van. A Dragonslayer is nagyszabású volt, pucér nő is volt benne, remélem arról is írsz posztot, elősegítve a jó ügyet.
süti beállítások módosítása
Helló