Régen minden jobb volt, kivéve a kis Indyt

2013. október 26. 14:00 - -Szűcs Gyula-

51P49J2Q9CL.jpgHétvégi lomtalanítás közben megtaláltam az általános iskolai magyarfüzetemet, 1995-ből. Ezt a tantárgyat nálunk Nyelvi, Irodalmi és Kommunikációs Nevelésnek hívták és NYIK-nek rövidítették a Zsolnai-módszer szerint összeállított órarendben. Mi meg persze NYEKK-nek hívtuk.

Mindenesetre mindenki imádta, mert változatos és kreatív házi feladatokat kaptunk: járt jó jegy és dicséret az Egri csillagokban olvasott fegyverek lerajzolásáért, a Gyűrűk Ura-trilógia végigszenvedéséért és a kedvenc tévésorozatunk bemutatásáért is. (Egyszer viszont hatalmas 1-est kaptam az akasztott hullás/zombis fogalmazásomra, amit az Elátkozott ház elolvasása után írtam.)

A füzetemben az alábbi, talán túlságosan is optimista, házi feladatként megírt fogalmazás szerepelt Az ifjú Indiana Jones kalandjairól. Mentségemre szóljon, hogy mindössze 12 évesen követtem el, a Kaland-Játék-Kockázatok és a másolt videókazettás akció- és kalandfilmek bűvöletében.

A 16 részes sorozat kedden délután 17 óra 5 perckor kezdődik. A filmet amerikai-francia-német-olasz-osztrák coprodukcióban készítették. A sorozat főszereplője a legendás Indiana Jones. ám George Lucas és stábja a kalapos fickó fiatalkorát meséli el. A történetfüzér 2 időben játszódik, van, amikor 1905-ben, a éves Indy a történet főszereplője, de általában a 17 éves Indiana Jonesról (akit Sean Patric Flanery személyesít meg) szól az aznapi rész, mely 1916-ban játszódik.

Indiana Jones által végigkísérhető a történelem, a fáraók titkaitól kezdve Lenin buzdító beszédéig. Amikor 1916-ban játszódik a történet, az I. világháború nevezetes eseményei játszódnak le a szemünk előtt, míg a kis Indy a szüleivel és a nevelőnőjével valami elfeledett titkot tár fel, és egzotikus tájakon barangol. A film elején a 80-as évei vége felé járó öreg Indy-t láthatjuk, aki különböző szituációkból kifolyólag meséli el a történeteket. Egyszóval a film lenyűgöző. Az izgalmas csatajelenetek, kémkedéstől kezdve a misztikumig és a szerelemig minden előfordul benne. 

The-Young-Indiana-Jones-Chronicles_9da95041.jpg

Tavaly novemberben viszont már ezt írtam Az ifjú Indiana Jones kalandjairól (úgy látszik, nem mindent szépítenek meg utólag az évek):

Lucas a gyerekszereplőktől A nap birodalma negatív kritikája óta rettegő Spielberget is meg tudta győzni arról, hogy az Utolsó kereszteslovagban jó ötlet lesz megmutatni a fiatal Indyt. Az viszont, hogy egy teljes sorozatot szenteljenek a kalapos régész ifjúkori kalandjainak, csak a Skywalker Ranch-en tartott meetingen volt jó ötlet. Az igazi Indiana Jones-rajongók ugyanis csak egyetlen epizódot tartanak nézhetőnek a Picassót, Al Caponét, Arábiai Lawrence-t, Ferenc Józsefet és sok más XX. század eleji történelmi alakot felvonultató történetfolyamból: az 1950-ben játszódó Mystery of the Bluest, ahol Sean Patrick Flanery mellett végre újra Harrison Ford alakította Indyt.

Az Ifjú Indiana Jones-széria természetesen Lucas agyszüleménye volt a 90-es évek elején, bár akkor még Kirándulás a XX. század korai éveibe – Történelemóra Indiana Jonesszal volt a címe, és interaktív oktatási anyagként futott. "Egyszer csak tévésorozat lett belőle, amiben legalább olyan fontosak a gondolatok, mint az akciók. Szerintem az embereket információkhoz kell juttatni, lehetőleg minél szórakoztatóbb formában, hogy megérthessék maguk körül a világot" – idézi a sztárproducert Charles Champlin a Szárnyaló képzelet című életrajzi könyvben. A sorozatepizódokból és tévéfilmekből álló széria végül egy fikciós elemekkel vegyített, butácska törióra-maraton lett, amiben Lucas minden létező barátja íróként és rendezőként tapsolta el a Lucasfilm pénzét, Carrie Fishertől és a Star Wars-hangmérnök Ben Burttől kezdve Frank Darabonton és Terry Joneson át a kaszkadőrlegenda Vic Armstrongig. (IMDb: 7,3 pont, Index-ítélet: 5/10)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr765600359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2013.10.26. 19:03:38

Nekem azért tetszettek a gyerek és ifjú Indy kalandjai, aki folyton történelmi hírességekbe botlik. Se előtte, se utána nem találkoztam ilyen jellegű sorozattal és ahhoz képest, hogy tv-re készült, nagyon színvonalasan volt megcsinálva. Kár, hogy nem folytatták a középkorú és öreg Indy kalandjaival, aki a 30-as, 40-es, 50-es és 60-as évek hírességeivel keveredik kalandokba.

McFosh Tal 2013.10.26. 20:14:34

Na azert ez jar-jar binkshez, meg a slipknot fejű sötét jedihez képest egészen vállalható széria volt.

Gyűrött Papír 2013.10.26. 21:05:11

Én csak arra emlékszem, hogy imádtam a sorozatot!
Az a rész ragadt meg bennem, hogy az öreg Indy egy kiállításon egy képet néz másod magával, amin egy palota (Téli palota?) ostroma látható és egy fiú éppen megment egy lányt. És a a srác a fiatal Indy volt.
Vagy valami hasonló. :)

azabaj 2014.01.06. 13:39:07

És még Harrison Ford is kapott benne egy cameo-t a 4. perc körül:
www.youtube.com/watch?v=9zQorj_Vo8k
süti beállítások módosítása
Helló