Schwarzenegger majdnem meghalt!

2013. november 03. 07:00 - -Szűcs Gyula-

Súlyos balesete volt az 1982-es Conan forgatásán

l_130781_0082198_c1602094.jpg1982 nevezetes év volt a hollywoodi filmgyártás történetében: ekkor került mozikba a Rambo, az E.T., a Tron, a Szárnyas fejvadász, a 48 óra, a Star Trek 2, a Rocky 3, A dolog, A vadak ura és Schwarzenegger első igazi nagy filmje, a Conan, a barbár.

Az osztrák testépítőből lett sztárszínész persze nem kapta meg könnyen a kimmériai barbár szerepét, mivel évekkel a forgatás előtt összebalhézott a producerrel, Dino De Laurentiisszel. Kettejük ellenségeskedése még 1977-ben kezdődött, nem sokkal azután, hogy Arnold Golden Globe-ot kapott a Maradj éhen! mellékszerepéért.

Az akkori ügynöke, Larry Kubik (aki egyúttal Stallone ügynöke is volt) kiharcolt neki egy meghallgatást Dino De Laurentiisnél a Flash Gordon főszerepére. A szabadszájú Schwarzi azonban, ahelyett hogy körbeudvarolta volna a producerpápát, elkezdett megjegyzéseket tenni Dino alacsony termetére és borzalmas olasz akcentusára. Másfél perc múlva már az utcán volt.

A szintén 77-ben debütáló, Acélizom című gyúrós dokumentumfilm viszont felkeltette egy másik sword & sorcery-rajongó producer, Ed Pressman figyelmét, aki azonnal le akart forgatni öt Conan-filmet Schwarzeneggerrel. Gyorsan szerződést is kötöttek (Arnold 5 filmért 10 milliót kapott volna), a Paramount pedig 2,5 millió dollárt ígért Pressmannek, ha kerít a Conan, a harcos munkacímen futó filmhez egy neves forgatókönyvírót. Mivel Hollywoodban gyorsan terjedtek a Schwarzival kapcsolatos hírek, Oliver Stone önként jelentkezett, és a sok Conan-novellából meg képregényből összerakott egy négyórás, posztapokaliptikus víziót, ami minimum 15 milliós költségvetést jelentett volna a stúdiónak. Schwarzenegger így emlékezett vissza az epikus sztorira az önéletrajzi kötetében:

"A távoli múltból a messzi jövőbe, a civilizáció bukása utáni időszakra tette át a történetet. Egy négy óra hosszú hőskölteményt képzelt el, amelyben a sötétség erői rátörnek a Földre, és Conan a seregével megküzd tízezernyi mutánssal, hogy visszaszerezze a szépséges hercegnő birodalmát. Oliver hihetetlen dolgokat talált ki: a szenvedés fája például egy hatalmas emberevő növény volt, amely foglyul ejti Conan társait, és bezárja őket egy alvilági tömlöcbe, a fa poklába. A forgatókönyvben volt egy sokfejű kutya, egy hárpia, denevérszerű szörnyecskék, és sok más is."

Ez azonban a Paramount főnökei szerint legalább 70 millió dollárba került volna, így kidobták Oliver Stone forgatókönyvét. Szerencsére 1979-ben a szintén nagy Conan-rajongó John Milius leporolta a sztorit, kidobált belőle pár drága és felesleges dolgot, amivel a költségvetést lecsökkentette 17 millióra, és bekopogtatott a kész tervekkel De Laurentiishez, mert a szerződése értelmében mindenképpen a producerpápa cégével kellett leforgatnia a következő filmjét. Dino megvette Ed Pressmantól a filmötletet, Schwarzeneggerről azonban az öt évvel korábbi sértegetés miatt hallani sem akart. Egészen addig, amíg Milius meg nem győzte, és Arnold le nem mondott arról a jogáról, hogy a bevétel 5%-a őt illeti.

miliusconan.jpg(Schwarzenegger és John Milius a Conan, a barbár spanyolországi forgatásán)

Milius végül 1980-ban a nagy és drága hollywoodi stúdiók helyett Spanyolországban forgatta le a Conant, hogy a 20 millió dolláros költségvetésből a lehető legjobb külső helyszíneken és a legprofibb szakembergárdával dolgozhasson. A hosszú és kimerítő, közel fél évnyi forgatásról külön posztot lehetne írni (fogok is!), de itt most csak egyetlen történetet emelnék ki Arnold könyvéből: azt, amikor majdnem megölte Thulsa Doom robotkígyója!

"A hatalmas gépkígyóval való küzdelem felvétele után egy hétre kidőltem a sorból. Ez a jelenet a kész filmnek körülbelül a felénél látható. Conan és társai belopóznak a Kígyótoronyba, és ellopják a varázsló néhány értékes gyémántját. Fel kellett másznunk a torony falán - amely egy 12 méter magas építmény volt, és az elhagyott hangárban állították fel - majd a túloldalon le kellett ereszkednünk egy börtönverembe, amely tele volt a varázsló áldozatainak maradványaival. A tíz méter hosszú, nyolcvan centiméter széles műkígyót olyanra formázták, mint egy Boa constrictort. Távirányítással működtették a belsejébe szerelt kábeleket és hidraulikus pumpákat, amelyek 9 tonnányi erőkifejtésre voltak képesek. Az irányítása elég köeülményes volt, és az operátora sem volt valami gyakorlott, így aztán túl komolyra sikerült, mikor körém tekeredett, és elkezdett a falhoz csapkodni. Muszáj volt segítségért kiabálnom."

A jelenet bele is került a filmbe: Arnold 1:19-nél igencsak fájdalmas arcot vág!

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr895611564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tb79 · http://www.ukulele.hu 2013.11.03. 10:11:51

Jó kis post, különösen a babérbokor bájos: "producerpára" :))))))))))).

Meridian74 2013.11.03. 10:36:28

az erdeti négy órás, de költségek miatt kidobott forgatókönyv verzió izgalmasan hangzik... érdemes lenne leporolni, és megcsinálni.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2013.11.03. 11:09:16

@tb79: kösz, pápa akart lenni természetesen :)

zotyesz11 2013.11.03. 12:05:04

Nagy film, nem vitás!
Hát még a film zenéje...

lutria 2013.11.03. 12:47:20

Egy ilyen filmes kellék kígyóba mi a fenének 9 tonna erőkifejtésű hidraulika?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.11.03. 12:50:39

"Crush your enemies, see them driven before you, hear the lamentation of their women"
Imádom ezt a filmet, pontosan visszaadta a howardi Conan feelinget, szerintem még túl is tett rajta.
Kár hogy a 2009-es Conan a nyomába se ért ennek, pedig minden eszköz kéznél volt, hiába. Szar történettel és béna színészekkel nem lehet filmet készíteni.

Hasonló tornyot mászik meg Conan egy dagadt tolvajjal az Elefánt tornya című novellában, ott viszont egy óriási pók a főellenség a torony tetején, de a kígyó motívum gyakran előfordul az eredeti történetekben.

Conan The Librarian 2013.11.03. 13:28:38

@lutria: Úgy gyorsabban lehet mozgatni a bábut.

Brushy 2013.11.03. 14:28:30

@Wind Callman tér: Akkor rossz novellákat olvastunk. Pont a napokban olvastam újra ki a gyűjteményes kiadást és ismét csak megerősített abban a véleményemben (amivel valószínűleg kurvára egyedül vagyok az interneten), hogy az Schwarzenegger féle Conan filmek kurvára messze állnak Robert E. Howard Conan figurájától. A 2009-es Jason Momoa féle film bár szar volt, de sokkalta hűbb volt az eredeti novellákhoz.

Conan egy vadállat, nem egy hős. Még csak nem is antihős. Egy barbár ösztönlény, egy vadállat, szerencsevadász, aki a háborúért, az öldöklésért, az ivászatért, a mulatságért és a nőkért él. Mindig csak saját ösztönei és érdekei vezérlik, bár nem önző, de semmiféle civilizált morális vezérlőelv nem működik benne. Pl. a lehető legnyugodtabban lemészárol bárkit, aki egy kicsit is ártott neki (de az is elég, ha csak megfizetik) és volt nem egy történet, amiben nem azért nem erőszakolt meg egy nőt, mert az nem tisztességes vagy erkölcsös és morálisan teljesen elítélendő dolog, hanem mert 1. nem volt lehetősége, 2. nem volt kedve.

Szóval mondhat bárki bármit, de a Schwarzenegger féle Conan filmek lehetnek bármilyen jók, elég távol állnak a Robert E. Howard által megteremtett figurához.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.11.03. 15:07:35

Tíz-tizenöt évvel később szegényebbek maradtunk volna ezzel a jelenettel. Ugyanis le sem forgatták volna. No nem a "no animals were harmed" parancsolat miatt :-) , hanem mert a biztosító parancsára nem kockáztathatták volna, hogy a sokmilliós szuperszár érzékeny bőre megkarcolódjon. Ezért jobb viszonylag névtelen, de talán mégiscsak reményteljes színészekkel forgatni.

Locassen 2013.11.03. 18:39:16

azért a doki arcát megnéztem volna, amikor betámolyog hozzá egy láthatóan megviselt izomhegy és borzalmas akcentussal közli, hogy el kéne őtet látni, mert szembejött vele egy robotkígyó és meg kellett vele harcolnia.

ommm 2013.11.03. 21:21:15

remek film ez. ha hű, ha nem.

vernarancs 2013.11.04. 10:16:58

Epic fail, Arnold a producer olasz akcentusat fikazza mikozben neki a mai napig nem sikerult megszabadulnia attol a borzaszto nemet akcentusatol.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2013.11.04. 10:35:48

@vernarancs: Na igen, de ez úgy volt eredetileg, hogy De Laurentiis nem akarta odaadni Flash Gordon szerepét Schwarzinak, mert hogy ez egy tipikus amerikai képregény, nem játszhatja egy akcentusos német. Erre pöccent be Arnold, és kezdte el sértegetni a kisnövésű rendezőt, ahelyett, hogy benyalt volna neki.
:)
süti beállítások módosítása
Helló