Melyik volt a kedvenc VICO-filmed? [18+]

2014. január 06. 06:06 - -Szűcs Gyula-

A VICO filmjei az ön kedvenc filmjei, 1. rész: Halálpart

halálpart.jpg"Egy fantasztikus vakáció Floridában! Halálpart! Napfénytől ragyogó tengerpart, gyönyörű lányok, önfeledt szórakozás! De egy nap megjelenik a lelkekben a félelem! Halálpart! Egy elvetemült gyilkos sorra szedi áldozatait! Halálpart! Szinkronizált film. Hát persze, hogy a Halálpart is a VICO filmje!" 

A 90-es évek elején rengetegszer halhattunk efféle bugyuta filmajánlót, ahol A HANG, azaz a híradós Bozai József, Minden Stáblista Örökös Felolvasója fél perc alatt legalább ötször bekiabálta A nindzsa bosszúja, a Szájborg, A világ urai és a többi kultikus VICO-film címét, amikről az eredeti jogtulajdonosok nem is tudták, hogy Fenyő János piacra dobta itthon sárga VHS-kazettákon. (1992 környékén viszont kiderült a turpisság, és három év pereskedés után a később meggyilkolt médiacézárnak 100.000 dolláros kárpótlást kellett fizetnie a Fox és a Columbia stúdióknak, utána pedig fel kellett adnia az illegális kazettabizniszt.)

Ez persze semmit sem von le a VICO-filmek értékéből, hiszen Fenyő Jánosnak köszönhetően rengeteg jó, és még annál is több kimondottan csapnivaló alkotással ismerkedhettünk meg. Új cikksorozatunkban ezekben a "mozgóképtörténeti klasszikusokban" fogunk nyakig merülni.

Az 1989-es Halálpart igazi ínyencfalat a B-kategóriás filmek szerelmeseinek! A rendező ugyanis nem más, mint a Cannibal ferox, a Démonok 3 és egy seregnyi másik olasz horror atyja, Umberto Lenzi. A sztori a korszak egyik kedvenc slasher szériájának számító Péntek 13.-filmek dramaturgiáját követi. Azaz: titokzatos maszkos sorozatgyilkos koncolja fel a csöcsös csajokat és a füvező srácokat, azzal a különbséggel, hogy a Kristály-tó és környéke a napfényes floridai tengerpart szörfözős-mellszépségversenyes milliőjébe lett áthelyezve.

halálpart2.jpg

A film a Démonok nevű motorosbanda főnökének villamosszékes kivégzésével nyit. A bandita mindenkit megfenyeget, hogy vissza fog térni a halálból, és bosszút áll. Ez egy fontos szimbólum, mert a továbbiakban tényleg egy sisakos motoros kezdi el árammal öldösni a tengerparti partyarcokat: liftben és garázsban vezeti beléjük a 220-at. Sőt, néhány embert a megbütykölt motorjával süt ropogósra, amin a hátsó ülést egy gombnyomásra aktiválható villamosszékké(!) alakította át!

vlcsnap2009102911h52m03[2].png

Sorban halnak tehát kínhalált a tipikus 80-as évekbeli, dauerolt hajú bombanők, meg persze az őket kukkoló/rájuk nyomuló lúzerek. Ám amikor a villamosszékes "motorosdémon" szénné égeti a bamba főhős legjobb haverját, rendőrség és a polgármester viszont el akarják tusolni az ügyet, egy csókos szájú, macskaszemű pultoslánnyal magánnyomozásba kezd. A sztori innentől több fordulatot is vesz: mikor már azt hinnénk, hogy a halálból visszatérő, szadista motoros valójában a korrupt és kissé perverz seriff, kiderül, hogy nem is ő volt a gyilkos.

Többet viszont nem is spoilereznénk, vegyük inkább sorra azokat az ismétlődő jeleneteket, amik miatt a Halálpart tökéletes film egy konyhába szorult házibulit megmentő lerészegedős játékhoz! Igyunk:

  • - ha valaki más is épp piál a filmben!

nbeach_shot6l.jpg

  • - ha felvillan a képernyőn egy formás, bikinis segg!

lasipaggiadelterrore2ha0.jpg

  • - ha felcsendül a gyilkos motoros "halálmetál" zenei témája!

  • - ha a gyilkos motoros megölt valakit egy röhejesen béna speciális effektekkel megpakolt jelenetben!

nbeach_shot5l.jpg

  • - ha a szegény ember Michael Ironside-ja, a Juhász Jácint-hasonmásverseny különdíjasa,  mogorván néz! 

nightmarebeach3.jpg

  • - és igyunk kétszer egymás után valami nagyon ütős töményet, ha felbukkan ez a kis cukipofa!

cukipofa_1.jpg

Halálpart/Nightmare Beach (1989) - ítélet:

3hcsillag560.jpg

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr245717644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conan The Librarian 2014.01.06. 12:43:28

Ez nekem sajnos kimaradt anno, de néhány Michael Dudikoff klasszikus -Lőj a vadászra, Szakaszvezető- rongyosra lett nézve. Bár lehet, hogy azok nem a VICO-tól voltak...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.01.06. 12:49:41

@Conan The Librarian: a Szakaszvezető VICO-film volt, sor is kerül majd rá valamikor! :)

victor vacendak 2014.01.06. 13:35:50

Az összes Nico Mastorakis film (éljen az HBO feliratos kezdeti korszaka, visszasírom) élen a Zero Boys-szal - Hans Zimmer még kismókus volt a produkció idején. Az összes Brian Thompson film. És még sorolhatnám.

lutria 2014.01.06. 13:47:46

Amerikában 110V-al lehet sütögetni valakit-hacsak nem a távvezetékről lopják hozzá az áramot...

apika2 2014.01.06. 15:01:34

Erre a filmre emlékszem:) Akkoriban filmhiányos időszakban tucatjával néztük őket... Akinél volt vhs magnója, ott gyűltünk, és aztán hajrá :) Istenem, mennyi bugyutaságot láttunk ekkor :)

Tényleg, valaki horror szakértő abból a korból, nem emlékszik annak a filmnek a címére, ahol a szörny egy megalázott, balesetet szenvedő diák volt, aki sorba kinyírja a gazdag és léha társait (na jó, ilyenből van egy tucat), és egy részletre valamiért jobban emlékszem a többinél...

...utaznak kocsival a bulizó fiatalok, és szándékosan elütnek egy biciklist. Aztán hátramenetben is áthajtanak rajta, és bulifotókat készítenek róla Polaroid fényképezőkkel. Az egyik csaj épp a képeket nézi a szaunában, amikor a főhős/szörny bemegy, és szépen pírítja a szauna lávakövein...

Rémlik valakinek?

white zimbabwean 2014.01.06. 15:25:40

Én ugyan az akkori szokásoknak megfelelően átmásolt kazettán láttam a filmet, ami nem volt rossz.

jürgen baromartz 2014.01.06. 16:10:36

@apika2: a film címe toxic avenger, egy igazi troma-klasszikus.

Mezőgazdasági Gumicsizma 2014.01.06. 18:36:49

Nem tudom, hogy rajtam kívül emlékszik-e még valaki a 90-es évek elején létezett egy HTV 30 nevű tévécsatorna, na ők akkora parajok voltak, hogy minden héten legalább egy VICO filmet leadtak. Zseniális idők voltak azok. VHS-en még meg van a Kokainraktár meg a Ninja bosszúja, szerencsés embernek érzem magam.

apika2 2014.01.06. 20:37:03

Köszönöm a segítséget, megpróbálom megszerezni :)

Kelly és a szexi dög 2014.01.06. 21:13:45

a VICO filmjei az ön kedvenc filmjei

Tapogatott Kukorica 2014.01.06. 22:17:26

Rendesen kedvet kaptam, hogy beszerezzem eletem elso VHS-lejatszojat!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.28. 16:36:16

ez nekem kimaradt, de ezek után úgy érzem muszáj pótolni!
süti beállítások módosítása
Helló