Ennél viccesebb ma már nem lesz: Spock hülye űrzombi volt egy 1952-es sci-fiben!

2014. január 30. 08:00 - -Szűcs Gyula-

zombiesofthe.jpgLeonard Nimoy-t mindenki a palacsintasütő alakú Enterprise űrhajó hegyes fülű tudományos tisztjeként, Spockként ismeri, pedig a 82 éves színész már az '50-es években fejest ugrott a sci-fik világába.

Első komoly szerepét ugyanis egy igazi B-kategóriás gyöngyszemben, az 1952-es Zombies of the Stratosphere-ben kapta: ő volt Narab, a Föld leigázására készülő űrzsarnok egyik lilaruhás testőre. A filmben a gonosz marslakók mindent bevetettek győzelem érdekében a zeppelin alakú csillaghajótól kezdve a távirányítású harci roboton át az élesítésre váró hidrogénbombáig, de természetesen egy bátor hős, a hátirakétás Commando Cody (a hülye sisak alatt: Judd Holdren) még idejében megakadályozta bolygónk pusztulását.

És hogy mennyit kaszált ezzel a bizarr haknival a jó öreg Spock? Rongyos 500 dollárt! Íme az egyszerre csodálatos és röhejes korabeli előzetes:

A Zombies of the Stratosphere egyébként eredetileg nem is mozifilmnek, hanem 12 epizódos moziszériának készült. A Commando Cody-kánonba kicsit furán illeszkedik, mivel a főhőst itt már Larry Martinnak hívják, míg a sorozat előzményszériájában, a beszédes című, szintén '52-es Radar Men from the Moonban, és a folytatásában, az '53-as Sky Marshall of the Universe-ben Commando Cody volt.

sr17-zombies_bradford_nimoy.jpgTovábbi zavar az Erőben, hogy a sorozatot gyártó Republic Pictures stúdió iszonyúan skót volt, és hogy ne kelljen újabb jelmeztervezőket és -készítőket szerződtetni, egyszerűen leporolták a raktárban azt a rakétaember-jelmezt, amit még az 1949-es King of the Rocket Menben használtak.

A Zombies of the Stratosphere-t végül csak 1958-ban fűzték össze filmmé, az elképesztően hatásvadász Satan's Satellites címmel, a '90-es években pedig kiszínezték a régi képkockákat.

A híres '40-es és '50-es évekbeli Republic Pictures-sorozatoknak még évtizedekkel később is óriási népszerűsége volt. A kis George Lucas és a fiatal Steven Spielberg például sosem hagyott volna ki egyetlen részt sem szombatonként a kisvárosi mozikban.

"Nálunk Phoenixben, mindjárt a sarkon volt egy mozi, a Kiva Theatre, ahol régi filmeket vetítettek. Minden szombaton ott ültem, és izgatottan figyeltem Tailspin TommyMasked MarvelSpy Smasher,Don Winslow of the NavyCommando Cody és a többiek kalandjait" - idézi Spielberg visszaemlékezéseit Ben Gordon a nálunk A siker listája alcímmel megjelent életrajzi kötetében. - "Később azon tűnődtem, vajon Hollywood miért nem támasztja fel ezt a zsánert: a kalandfilmet, ahol a folyamatos életveszélyben forgó főhős az utolsó pillanatban mindig megmenekül."

moviesradarmen17.jpg

Folyton megmenekülő, pisztollyal igazságot osztó, vagány kalandfilm-főhős, akinek az adott epizód elején mindig összefoglalják az előző részben átélt kalandjait, hogy az a gyerek is képben legyen, aki egy héttel korábban a baseballpályán volt mozizás helyett? Honnan is olyan ismerős ez? Hát persze:

indy.jpg

De nemcsak a náciverő Indiana Jones köszönheti a rakétameghajtású Commando Codynak a születését, hanem olyan híres popkulturális ikonok is, mint a helyre kis jetpackkel felszerelt Boba Fett:

boba-fett-return-of-the-jedi.jpg

Vagy a hátirakétás apuka, Jango:

3297528-3268417612-Jango.jpgVagy a Jangóból klónozott köztársasági egyenkatonák, akik közül az egyiket Lucas egy vicces utalással Commander Codynak nevezett el:

cody.jpg

És persze a Rocketeer sugárhajtású hőse is főhajtás Commando Cody előtt:

rocketeer.jpg

Zombies of the Stratosphere (1952) - ítélet:

2hcsillag560.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr165789487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elegem Van · http://elegemvan.blog.hu 2014.01.30. 15:17:42

Én még sosem szerepeltem sci-fiben. Sajnos.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.01.31. 13:23:49

@doggfather: Kösz! És ez csak a cikksorozat első része, lesz majd még itt egy csomó "gyöngyszem"! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.31. 18:17:51

@-Szűcs Gyula-: mikor jönnek a részek? Vagy nincs rendszer?!
süti beállítások módosítása
Helló