Heti Bond-lány: Martine Beswick [18+]

2014. február 13. 06:00 - -Szűcs Gyula-

Sorozatunk második Bond-lánya a jamaicai születésű, brit modell-színésznő, Martine Beswick.

1809F-1000x1000_1.jpg

Az egykori Miss Jamaica egzotikus bőrszínére és jó alakjára korán felfigyeltek a Bond-producerek: már a Dr. No karibi zenés intrójában is ott táncolt, a '63-as Oroszországból szeretettel-ben pedig ő volt a cigánytáborban verekedő lányok egyike, Zora (aki a lenti képen épp Miss Izraelt, Aliza Gurt kramolgatja).

FRWL-Aliza-Gur1.jpg

Két évvel később viszont már nemcsak színes szoknyában láthatták őt a nézők: bikinit is villantott.

kK8OaOU.jpg

Az 1965-ös Tűzgolyóban ugyanis ő volt az egzotikus szépségű MI6-ügynök, Paula, Bond bahamai összekötője - tipikusan az a segítőkész, de végtelenül naiv szerető, akik a gonoszok elsőként ölnek meg (ugyanilyen karakter lesz egyébként évtizedekkel később Gemma Arterton a Kvantum csendjében).

3385220_75e4307c2ba71e378c6b0647faa67029_wm.jpg

00e04c3a61ef0cba3bc8041289.jpg

Kolléganőihez hasonlóan Beswick is jól érezte magát Sean Connery társaságában:

Martine_Beswick_holding_cig_with_Sean_Connery_on_set_of_Thunderball_in_1965.jpg

Bond.jpg

De a többi Bond-lánnyal is szívesen pózolt:

3385222_71eaa8aa0e089c47009464182c80ad65_wm.jpg

A színésznő jól sáfárkodott a Bond-széria hozta hírnévvel: később többször is neki szóltak a producerek, ha egy egzotikus külsejű, párducprémes, harcias bombázóta volt szükségük. Ilyen típusú karaktert játszott többek között a 1966-os Egymillió évvel ezelőttben, ahol Raquel Welch-sel is verekedett:

264647.jpg

Az 1967-es Prehistoric Womenben is megbízhatóan hozta az amazon királynőt:

prehistoric_women.jpg 

Az 1971-es Dr. Jekyll and Sister Hyde című Hammer-horrorban pedig cickót is villantott:

SisterHyde.jpg

És akkor a végére íme egy réges-régi (2006-os) írásom az oroszországból szeretettel-ről:

Terence Young második rendezése, az 1963-as From Russia with Love (a későbbi Bond-epizódokkal ellentétben) még igazi "régivágású kémfilm", a szó nemes értelmében. Inkább a klasszikus krimik stílusjegyeit viseli magán, és alig érhetőek benne tetten a második világháború óta nagy népszerűségnek örvendő filléres ponyvák olyan jellegzetes elemei, mint mikor a gonosz náci vagy az őrült tudós a földalatti tikos bázisában ülve egy ördögi szerkezet segítségével tör világuralomra. Itt az események egy, ha úgy tetszik teljesen hétköznapi katonai kódfejtő, a táskaírógépre emlékeztető LEKTOR körül forognak. A szovjet kémelhárítás büszkeségét a SPECTRE nevezetű nemzetközi bűnszövetkezet feje, Blofeld kaparintja meg (a perzsamacskát simogató figura, aki mindig háttal ül a nézőknek - az arcát majd csak a Thunderball-ban pillanthatjuk meg), ám az ő esetében egy szokatlanul lovagias főgonoszt ismerhetünk meg: jó pénzért hajlandó visszaszolgáltatni az ellopott kódfejtőt az oroszoknak.

From-Russia-With-Love.jpg

Az arctalan Bloefeld természetesen nem maga indul el Isztambulba elrabolni a hőn áhított műszert, sokkal körmönfontabb cselt eszelt ki ennél. A nemzetközi terrorszervezethez frissen csatlakozott, veszedelmes szovjet kémnő, Rosa Klebb (Lotte Lenya) ráveszi ártatlan tekintetű spionkollegináját, Tatjana Romanovát (Daniela Bianchi): hitesse el a brit titkosszolgálattal, hogy átáll hozzájuk, és magával hozza a hőn áhított rejtjelezőt. Egyetlen feltételt szab csupán: James Bondnak (Sean Connery) kell kimenekíteni őt is és a gépet is Isztambulból. A megadott helyen és időben a Spectre egyik legmegbízhatóbb zsoldosa, Grant (Robert Shaw) először a bizalmukba férkőzik, majd lecsap rájuk, és elviszi a kódfejtőt Blofeldnek. A terv szépséghibája mindössze annyi, hogy Grantnek elfelejtették megtanítani a film elején bemutatott terrorista-kiképzőtelepen azt, hogy egy igazi angol lord (vagy egy orosz, aki annak hazudja magát) fehér bort rendel a roston sült lazachoz, és nem vöröset... Bond azonnal átlátja a helyzetet, ezért bűnhődnie kell - ám Őfelsége első számú titkosügynöke köztudottan nem adja olcsón az életét.

U1409789-3.jpg

Az Oroszországból szeretettel tehát igazi hidegháborús kémhistória, szövevényes bűnüggyel és ragyogó európai helyszínekkel. A gond az egésszel csupán az, hogy a készítők túlságosan is tekintettel akartak lenni a nézőkre a bonyolult Fleming-regény egyszerű filmes ábrázolásakor. A történet csak nyúlik, nyúlik, mint a rétestészta: bolgár martalócok lőnek szét egy egész cigánytábort, csak hogy a mozilátogatónak ne fájduljon meg a feje a sok isztambuli kém-ellenkém konspiráció láttán, míg a LEKTOR kódfejtő látványos elrablásáig, és a patkányokkal teli pincelabirintuson való menekülésig csak a film felénél kerül sor. A néző ekkorra már alighanem elaludt - vagy ha nem, akkor az ezután következő Orient Express-es rész alatt (ami a teljes film jó egyharmadát teszi ki) biztosan el fog...

bondrussia.jpg

A legendás luxusvonat 1883 óta falja a kilométereket Párizs és Isztambul között oda-vissza, utasai között mindig is előszeretettel képviseltették magukat a legkülönfélébb nációk diplomatái, arisztokratái, spionjai és kurtizánjai - elvileg tehát ennél ideálisabb helyszínt keresve sem találhatott volna Fleming ehhez a kémtörténethez. A patinás kávédaráló a maga szűk fülkéivel nem alkalmas arra, hogy egy több, mint fél órás, vontatott cselekménysorozat helyszíne legyen - más Bond-filmekben ugyanis ennyi idő alatt a 007-es minimum két egzotikus helyszínt bejár, legalább három nővel szűri össze a levet és majdnem az összes Q-tól kapott játékszerét elhasználja, miközben a sarkában loholó rosszfiúk a legextrémebb körülmények között próbálják őt eltenni láb alól.

from-russia-with-love-rosa-klebb-shoe-blade.png

Az Oroszországból szeretettel a maga lassú tempójával, a kémek aranykorára és a Brit Gyarmatbirodalom századfordulós tündöklésére emlékeztető világával Fleming korai munkái előtt tiszteleg. Ezekben a második világháborús hírszerzői éveknek emléket állító regényekben a hordár és a taxisofőr mindig készséges, a pincér és a krupié pedig nagyon jól tudja, mikor nem szabad beleszólni az előkelő angol urak és hölgypartnereik viselt dolgaiba. Ám az űrkorszak hajnalán, azokban az években, amikor a régi gyarmati világ felbomlani látszik, sokak számára idejétmúltnak tűnhet az effajta "klasszikus" Bond-történet - még akkor is, ha történetesen ez Kennedy elnök kedvence.

Oroszországból szeretettel (1963) - Ítélet:

3hcsillag560.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr85804800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.13. 11:40:08

Szögezzük le: Sean Connery-nek lenni nem lehet(ett) rossz dolog! 8-)

Rodolfo63 2014.02.13. 13:40:34

@Sam. Joe: kiváncsi lennék, vajon melyik partnernőjét nem kapta el james bondként :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.13. 14:02:02

@Rodolfo63: Azt hiszem érted, hogy mire utaltam. 8-))) Mondjuk Roger Moore-nak lenni sem lehet szar, ha érted mire gondolok...

Gutowsky 2014.02.13. 19:23:03

Egyiket sem, mivel Mind Connery, mind Moore a másik csapatban játszik. (Csatak buz*k.)

csucsoka2 2014.02.13. 21:12:33

@Gutowsky: persze-persze, troll...Connery pont olyan, mint egy meleg...

mellesleg Cubby Broccoli producer régi vágású olasz csóka, sosem engedte, hogy meleg játssza JB szerepét. Anthony Hamilton (a '89-es Mission Impossible sorozatból) pontosan ezért nem lehetett '86-87-ben Bond.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.02.13. 23:35:49

Jaja, meg a Han Solo is homár, csak egyszer kapta el Leiát, azaz Lei kapta el őt. :D (Ha már halálcsillagokkal van pontozva)

2014.02.19. 17:51:39

@Gutowsky:
Na persze...mert a "csatak buzik" olyanok, hogy nosulnek parszor, meg gyerekeket nemzenek noknek hobbibol.

2014.02.19. 17:53:14

@csucsoka2:
Igaz, erre en is emlekszem, sajna igaz, le is dobbentett, hogy pont Tony Hamilton porog a dakeszra.

Gutowsky 2014.02.19. 20:02:10

@csucsoka2:
Mindketten bevallottan azok.
süti beállítások módosítása
Helló