Nácik+csöcsök? Naná, hogy VICO-film! [18+]

2014. március 07. 08:00 - -Szűcs Gyula-

A VICO filmjei az ön kedvenc filmjei, 4. rész: Vadászok

futurehunters300.jpg"Matthew, a magányos kalandor kitartóan kóborol a nukleáris katasztrófa sújtotta, terméketlen földeken a LOUGINUS LÁNDZSA nyomát kutatva, mely a történelem legpusztítóbb, legistentelenebb tárgya. Kegyetlen diktátorok kezében évszázadokon keresztül a kínzás és rombolás eszköze volt. VADÁSZOK! Ahhoz, hogy befejeződjön ördögi uralma, vissza kell helyezni a tokjába. VADÁSZOK! Matthew küldtese, hogy nyomára bukkanjon a lándzsának. VADÁSZOK! HÁT PERSZE, HOGY A VADÁSZOK IS A VICO FILMJE!"

Bozai József, a VICO-filmek örökös hangja akár így is felkonferálhatta volna ezt az egyszerre csapnivaló és frenetikus Mad Max-klónt, ami a posztapokaliptikus sci-fik legszebb hagyományait mixelte össze 1986-ban a kungfu filmekkel, a Terminátorral, a Star Warsszal és Indiana Jonesszal. És persze Fenyő semmit nem fizetett e gyöngyszem hazai forgalmazásáért a filmet gyártó Vestron Videónak.

Aki esetleg nem ismerné: ez az eredetileg Future Hunters címen futó, hamisítatlan B-film pont olyan, mintha a Videoton tévére kötött képmagnót bámuló, gyerekkori énünk vágta volna össze a kedvenc hangalámondásos akciófilmjeiből. De tényleg!

futureharcos.gifA nyitójelenetben például egy tökös Mad Max-klón hőst látunk, aki a posztapokaliptikus filmekben kötelező egyenszerkóban, éjfekete műbőr nadrág+mellény kombóban feszítve járja a rozsdasivatagot. Természetesen egy agyontuningolt, mattfekete ronccsal, különben nem lehetne leforgatni a minden atomháború utáni sci-fibe kötelező autós üldözést, az egymással kergetőző, tüskés-rácsos-aknavetős gépszörnyetegekkel.

Műbőrmellényes hősünk ezután elhozza egy templomból a Krisztus oldalát átdöfő fegyver, a Végezt Lándzsája villogó hegyét, amivel pont úgy hadonászik, mint szőke parasztgyerek a sivatagban talált fénykarddal.

 output_awmo7p.gif

Ez később fontos lesz, mert a világot pusztulásba taszító, tankon száguldozó Zsarnokot, a felkelők csak úgy tudják legyőzni, ha valaki visszautazik az időben(!) és ott összelegózza a Végzet Lándzsahegyét a Végzet Lándzsanyelével.

output_2b0mMB.gif 

Bőrmellényesék a szent feladatra ezt a jómellű antropológuslányt szemelik ki:

future_hunters_04.jpg

A lánynak van egy balfasz barátja is, a jó öreg T1000-es, Robert Patrick. Aki semmiben sem segíti imádott nőjét a világ minden titkos zugát érintő nyomozás alatt, ellenben folyton morog és szarrá vereti magát.

Az egzotikus Délkelet-Ázsiába például kizárólag csak azért utazik el, hogy a Kill Bill és a Jackie Chan-filmek emblematikus, szakállas karatemestere jól lerúgja. De később összeverik a nácik is.

Igen, a nácik. Miért, mit vártál? Hogy a szórakoztatóiparban a Végzet Lándzsájával már évtizedek óta összenőtt karlengetőket (lásd: Wolfenstein: Spear of Destiny játék, Indiana Jones-képregények, satöbbi) kihagyják a buliból a mindenhonnan nyúló forgatókönyvírók?

output_mF2Bw0.gif

Hőseink elkeverednek a dzsungelbe, ahol naná, hogy úgy ússzák meg a függőhidas menekülést, hogy az leszakad a fehér bőrű kalandor alatt, a gonoszok pedig hoppon maradnak! És mivel a Lándzsanyelet egy harcos amazon törzs őrzi (micsoda váratlan fordulat!) egy Szent Barlangban, a Vadászok vége hirtelen olasz kannibálfilmbe csap át.

kannibálamazon.jpg

Robert Patricket természetesen megint elverik.

De szerencsére a jómellű antropológuslány legyőzi az amazonok bajnokát a krokodilverem fölött vívott harcban, így a Szent Barlang Titkos Szentélyébe bejutva összepattinthatja végre a Végzet Lándzsahegyét a Végzet Lándzsanyelével. Itt még van egy nagy végeharc Robert Patrick és a századszorra is feltámadó főnáci között, de végül győznek a jók.

Igaz, egy földrengés közben béna papírmasé sziklákkal romba dönti az amazonok faluját, de a lényeg úgyis az, hogy elbuktak a '80-as években vigéckedő nácik, így nem születik meg a bőrnadrágos-köpönyeges zsarnok rémuralma a jövőben! Halleluja!

Vadászok/Future Hunters (1986) - Ítélet:

1hcsillag560.jpg

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr565829100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.03.07. 09:55:26

'Aki semmiben sem segíti imádott nőjét a nőjét'

egyik nőjét se? :p

Crom77 2014.03.07. 10:24:40

Hú, ez annyira szar lehet, hogy muszáj megnézni! :-) A lándzsafejjel hadonászó igénytelen Mad Max klón pedig Richard Norton, a 80-90-es évek B (vagy ZS) filmjeinek karatélyozó baltaarcú királya!

Csokáv 2014.03.07. 10:50:09

Állat a leírás, állat lehet a film. :)
Az imádott nővel megint baj van. Kétszer van a "Aki semmiben sem segíti imádott nőjét a nőjét..."

Tesveer 2014.03.07. 11:27:30

Mondjuk ha a múltkori Tiszturak 3-as osztályzatot kapott, ez meg 1-est, akkor az is bravúr lehet ha valaki úgy nézi végig, hogy nem fontolgat közben legalább ötször öngyilkosságot. Azt ugyanis sikerült végigszenvednem, és néha kifejezetten olyan érzésem volt, mintha valaki közepes feszültségű áramot vezetett volna az agyamba. Nem mintha tudnám milyen az, de így képzelem el.

victor vacendak 2014.03.07. 11:30:17

A 80-as években volt pár amazonos film, amiben a kelleténél többször tépték le a csöcsökről a jelmezt. Kár, hogy 12-13 éves koromból ennél konkrétabb emlékek nem maradtak meg, pedig szívesen újranézném a filmeket. Meg pár hangrámondásos horrort is, melyekre szintén nincs esély, hogy valaha rájuk találjak...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.03.07. 11:39:55

@Tesveer: Na de a Tiszturak tele volt öniróniával!

"-Azt mondtad, hogy a feleséged meghalt!
BUMM, lelövik a rájuk lövöldöző asszonykát
-Meg is halt, nem?"

Ez a Future Hunters meg össze-vissza ugrál az idősíkokban és a műfajok közt, nincs egységes íve, de közben végig komoly filmnek akar látszani. Vérlázítóan rossz!

Tesveer 2014.03.07. 12:10:07

@-Szűcs Gyula-: Nem tudom, nekem valahogy nem jött át az önirónia. Az említett jelenet is inkább morbid szerintem mint ironikus, végig azért küzd hogy megmentse a csajt, aztán amikor kiderül hogy átb*ta akkor meg egy vállrándítással elintézi hogy lepuffantották. Hát nem tudom... Hangulata meg nincs semmi, egyedüli pozitívum hogy a tininindzsás Krang utánzat mutáns aránylag jól van megcsinálva, és még úgy-ahogy vicces is.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.03.07. 12:26:14

@Tesveer: Szerintem viszont zseniális fordulat és akció/kalandfilmes műfajparódia volt, hogy Carredine a fél világot bejárta kiirtotta, csak hogy kimenthesse imádott nőjét a Zsarnok fogságából, erre a végén azt mondja neki az asszonyka, hogy ő igazából kufircolna tovább a Zsarnokkal, a hős meg kopjon le! :)

Ez szerintem már eleve kiemeli a filmet az ezer másik mad max rip off közül, de ráadásul itt a főhős új nője, a dögös-tökös-vörös amazon egyenrangú fél a főszereplővel, nem csak egy sikoltozó biodíszlet.

2014.03.07. 13:11:47

Anyám... ahogy az a szikla pattog az utolsó gifen... na hát azon felnyerítettem :)

emmettcrowley 2014.03.07. 13:12:02

Legnagyobb ilyen: Űrvadász
(Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone)

A zsé kategória császára.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.03.07. 14:03:54

@emmettcrowley: láttam nemrég, de van sokkal szarabb. Pl A Space Chase. Annyira szar hogy sírva összegörnyedsz.

GodBadka 2014.03.07. 15:58:32

Ó. Én ezt a filmet láttam valamikor a boldog gyermekkoromban, a jászberényi kábel TV-én anno :)
Egész eddig csak elfeledett emlék volt, de most felkavarodott az állóvíz.

elizon pucsnik 2014.03.07. 16:23:39

ó azok a szép idők...super8-as filmek,majd videók,hangalámakogással,szörnyek,zombik,csöcsök-
utána diszkó

Tahó Sandokan 2014.03.07. 18:09:49

@emmettcrowley: DE RÉG KERESTEM EZT!!! Kösziiii :)))))

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.03.07. 18:37:30

@emmettcrowley: Na és A PUSZTÍTÓ SZÉL HARCOSAI Mark Hamill-lal?!?
Mindjárt meg is nézem újra! :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.03.07. 21:08:39

@emmettcrowley: Anno bitang jó volt, de nem merem újranézni:)

fefe79 2014.03.07. 21:50:33

Valaki mondja már el nekem, hogy a VICO az konkrétan mi. Egy forgalmazó cég, vagy mi? És miért mindig szar filmjeik voltak? :)

porch monkey 4 life! 2014.03.07. 22:37:38

@emmettcrowley:

Visszautasítom, az a maga kategóriájában klasszis, főleg Michael Ironside, mint Főkutya. Kuriózum, hogy itt egyetlen végtagja sem szakad le, bár rásegít, hogy a fején kívül minden fémből van.. Mondjuk ehhez képest a farkával gondolkodik :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.03.07. 23:04:54

@fefe79: A VICO-filmjei az Ön kedvenc filmjei! :) A VICO Fenyő János médiamogul/maffiózó(?)/Moszad-ügynök(???) legendás videokazetta-forgalmazó cége volt a daliás '90-es években.

1989 és 1993 között elképesztő mennyiségű, sárga VHS kazettát dobott piacra. Ezek többsége Cannon/Golan-Globus-produkció, azaz hamisítatlan ZS-film volt: Ütközetben eltűnt, Saigon kommandó, Amerikai nindzsa, Cyborg, A nindzsa színre lép, Barbár fivérek, stb. stb.

De jelentetett meg Bud Spencer-Terence Hill filmeket, Charles Bronson bosszúfilmeket, és olyan horrorklasszikusokat, mint a Hellraiser, a Texasi láncfűrészes és a Rémálom az Elm utcában-széria. Persze ezeket mind úgy, hogy egy kumma jogdíjat nem fizetett értük az eredeti tulajdonosoknak.

A VICO-birodalom része volt a kazettabiznisz mellett a Nők Lapja, a Népszava, de még a Buci Maci is. Fenyő azonban túlságosan magabiztos és nagyképű üzletember volt, aki rengeteg ellenséget szerzett az MSZP-ben, a budapesti üzleti világban, a hazai és az amerikai maffiában és a különböző országok titkosszolgálatainál is, így 1998-ban lepuffantották, de máig nem tudni, kicsoda.
Itt egyébként bővebben is olvashatsz róla:
konteo.blogrepublik.eu/2011/02/22/a-fenyo-gyilkossag/
a VICO-filmeről pedig majd itt a blogomon.
Addig is pár felzárkóztató videó: VICO-filmelőzetesek Bozai József kultikus reklámszövegeivel!
www.youtube.com/watch?v=-ghgKm6QwRQ

Koca Caola 2014.03.08. 00:22:28

@-Szűcs Gyula-: Azért jegyezzük meg, hogy akkor még nem védte törvény itthon a stúdiókat, ergo: legálisan csinálta. Kiment az NSZK-ba, megvette a létező összes lézerdiszket, itthon lemásolta VHS-re és azt forgalmazta. A VICO-ból szedte meg magát.

dixieking 2014.03.08. 01:34:01

Ezt múltkor összeszedtem laserdisc-en, de még nem jutottam el a megnézéséig. Na majd most! Annyi ilyen "gyöngyszem" van... "Slave Girls from Beyind Infinity" na az egy kult.

fefe79 2014.03.08. 10:58:11

@-Szűcs Gyula-: köszi, látom igazi szaktekintéllyel van dolgom a témában :)

Crom77 2014.03.10. 08:49:56

@-Szűcs Gyula-: Volt egy másik film valami hasonló néven, A Felkelő Nap Harcosai. Szintén atomháború után, abban is Richard Norton volt az ügyeletes világmegmentő. Akárhogy kerestem, nem sikerült ráakadnom.
süti beállítások módosítása
Helló