Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szavazz ma inkább Dobó Katára! [18+]

2014. április 06. 06:30 - -Szűcs Gyula-

VHS-gyöngyszemek a 90-es évekből, 4. rész: A miniszter félrelép

Nemes_Istvan_A_miniszter_felrelep_2_69078.jpgMa húzzuk Dobó Kata mellé az X-et, hiszen ő minden idők legdögösebb politikusnője: jó eséllyel mindenkinek beleégett a tudatába a kép, amikor az ellenzék titkárnőjeként félmeztelenül rohangál az Astoria szállóban.

"Ez a test megér egy estet a mozikban!" - így reklámozták 1997 telén minden utcai hirdetőoszlopon A miniszter félrelépet, mi pedig buzgón bólogattunk a gimnáziumi osztálytársaimmal, és már rohantunk is a szolnoki Vörös Csillag moziba (persze akkor már Nemzetinek hívták), mert azt hittük: a pucér Dobó Katára vonatkozik a harsogó reklámszöveg. Pedig ez a felirat a plakáton a holttest lábára volt ragasztva...

Azért emlékeim szerint így sem csalódtunk a filmben, sőt! Én már akkor a védelmembe vettem azzal az indokkal, hogy végre egy magyar film, amin ugyanolyan jókat lehet röhögni, mint a kommersz amerikai vígjátékokon. Ráadásul nálam A miniszter félrelép abban az évben simán verte a teljes vígjátékmezőnyt, mert többet röhögtem rajta, mint a Vörös Csillagnál fapadosabb Tallin moziban, a diákjeggyel megnézett Nekem 8-on, Hanta Boy-on és Az őserdő hősén együttvéve.

mifelre.jpg

A miniszter félrelépet '97-ben legalább 600 ezren látták, ami a mai napig nézettségi rekordnak számít a magyar filmek között. Akkor persze tinédzserként nem tudtuk ennek az elképesztő sikernek a titkát, ma viszont már érthető. Egyrészt 17 éve még nem volt ennyi videojáték meg okostelefon, Angry Birds meg pláne nem, így ha az ember szórakozni akart, moziba ment, ami igazi közösségi élménynek számított: emlékszem, ekkoriban sms-ek és köremailek nélkül is simán összegyűlt spontán a fél iskolám a Tallin mozi vajas popcorn szagú előterében egy-egy olyan blockbuster legelső esti premierjén, mint a Titanic, a Men In Black, a Jurassic Park 2, az Ötödik elem, a Con Air vagy az Air Force One.

tallin-1_400.jpg

A ma már bezárt szolnoki Tallin Filmszínház, a '90-as évek fiataljainak kedvenc esti gyülekezőhelye - fotó: blogszolnok.hu

És mivel Andy Vajna, A miniszter félrelép producere pontosan ismerte ezeknek a blockbustereknek a működési mechanizmusait, egyértelmű volt, hogy a film kasszát fog robbantani. A sikerben Vajna profizmusa mellett persze óriási szerepe volt annak is, hogy eleve jó volt az alapanyag: az 1996-os év egyik legnagyobb színházi sikere épp a Kern András és Koltai Róbert főszereplésével a József Attila Színházban futó Ray Cooney-darab, az Out Of Order volt, amiben egy miniszter egy patinás szállodában készül gerincre vágni a politikai ellenfele titkárnőjét, miközben miniszteri titkára kis híján agyvérzést kap a sok félreértett szituációtól és egy folyton visszatérő hullától...

01.jpgA darabot Andrew G. Vajna is megnézte, amikor 1996 végén Budapestre jött a Magyar Filmesek Világtalálkozójára. Az előadás utáni vacsorán rákérdezett Kern Andrásnál: nem gondoltak-e már arra, hogy A miniszter félrelép-ből filmet csináljanak. Kernnek megtetszett az ötlet, erre Vajna rögtön másnap megvette a jogokat, és nekiállt összegründolni egy olyan profi filmes csapatot, amiben Ragályi Elemér operatőrtől a sztárkaszkadőr Piroch Gáborig mindenki a saját szakterülete legjobbja volt. Dobó Katát meg 400 modellcsaj közül választották ki.

A miniszer félrelép reklámkampánya minden szempontból olyan volt, mint egy kommersz amerikai filmé. Készült például belőle regényváltozat, amit a korszak hírhedt, Nemerét megszégyenítően termékeny fantasy szerzője, Nemes István írt meg.

tartalom2.jpg

A film zenéje kijött cd-n és kazettán is, Somló Tamás zseniális főcímdalával, a Budapestről szóló Találj rám!-mal, Geszti Péter kínrímeivel, és Postássy Juli Puszinyuszijával, ami a '98-ban nálam héderező két finn cserediáknak annyira bejött, hogy másnap rohantak a lemezboltba megvenni az eredeti cd-t, és napokig csak ezt hallgattuk a 486-os gépem Sound Blaster hangszóróin.

1998-ban egyébként VHS-en is kijött a film, a frappáns "Egy ágyban az ellenzékkel" alcímmel, a hulla cipőjén pedig egy "Ez a test megér egy estet videókazettán is!"-felirattal. A profi marketinggépezet láttán viszont ma már elgondolkodtató, hogy miért ilyen semmitmondó, sótlan tartalomösszefoglalóval reklámozza az InterCom a mai napig is A miniszter félrelépet (például a 2003-ban kiadott dvd hátoldalán):

Vitt Péter (Kern András) miniszter az a fajta férfi, akit a nők legtöbbje kíván magának. Okos, sármos, és mindig talpra esik, mint a macska, mellesleg ő az Országház Don Juanja. Történetünk kezdetén az éjszakai ülésre készülődő Parlamentből kilépve arra készül, hogy - a címben ígértek szerint - félrelépjen. És mivel kettőn áll a vásár, ehhez szüksége van egy Tündére (Dobó Kata) is, aki mellesleg ellenzéki titkárnő.

Az induló képlet tehát: van egy kalandéhes miniszterünk, egy inkognitóban utána surranó titkárnőnk, egy féltékeny feleségünk (a miniszter részéről), egy még féltékenyebb férjünk (a titkárnő részéről) és egy szállodánk, amellyel szemben ott várakozik már maga a végzet... Őt egyelőre... nos nevezzük csak Különös Alaknak. A jelek szerint a miniszter bársonyszéke alatt már javában ketyeg a bomba. Úgy tűnik semmi és senki sem akadályozhatja meg a robbanást. Azaz talán mégis akad valaki (Koltai Róbert), de ő jelen pillanatban egész mással van elfoglalva: édesanyjával cseveg rádiótelefonján, miközben a fent említett bársonyszéken hátradőlve egy hatalmas szelet pizzát méreget kezében... 

testmegéregyestet.jpg

Oké, oké, tudom, hogy mindenki Dobó Kata kivillanó mellei miatt kattintott, és nem a kedélyes múltidézésért, úgyhogy tessék, itt van:

Tegyük azért hozzá, hogy a filmben a cicik mellett legalább ilyen nagy hangsúlyt kapott a Pizza Hut, az Audi, a Juventus rádió és a többi, bosszantóan tolakodó termékelhelyezés, de erről majd inkább egy másik posztban írok.

http---makeagif.com--media-4-05-2014-urb9Bv (1).gif 

A miniszter félrelép (1997) - Ítélet:

4hcsillag560.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr525957188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovi1970 (törölt) 2014.04.06. 12:40:46

Dobó Kata megpróbálta beszopni magát a színészvilágba, de még ebben is tehetségtelennek bizonyult.
Még Vajna hátszelével sem lett belőle semmi.

Don Quixote de la Ferko (törölt) 2014.04.06. 12:45:59

@kovi1970: Kiszopta Andyt a nadrágjából, amíg elhitte, hogy lehet belőle valaki hálivúdban.
De nem lehetett, mert a lelkes szopási technikán túl, némi tehetséget is fel kellett volna mutatni.
Igazi lúzer csaj!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.04.06. 13:02:57

@Don Quixote de la Ferko: @kovi1970:

Ehhez képest egész jó volt a Csak szex és más semmiben és Vajna főszerepet adott neki a Szabadság, szerelemben is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.06. 13:20:59

mi ez a butaság, hogy politikusnő, mikor 2 mondattal lejjebb te is írod, hogy titkárnő?! ;)

szmoker (Homo Trollicus) 2014.04.06. 14:53:44

@kovi1970: eltöltött egy évtizedet (?) Hollywoodban, Vajna etette-itatta-szopatta, és mindezek után valószínűleg soha nem kell küzdenie a megélhetésért.

Hogy is van az a vicc?
"Húsz év a szalag mellett, na az a szopás!"

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2014.04.06. 15:14:09

Szétoffolom a topikot.

Tényleg elég brutális nézőszám volt a 90-es években. Azóta is a Csak szex.., Valami Amerika és Szabadság, szerelem tudta megközelíteni.

Hivatalos weboldala még működik
www.datanet.hu/miniszter/
süti beállítások módosítása
Helló