Te is imádtad a Kandi Lapok X-Menjét?

2014. május 23. 07:30 - -Szűcs Gyula-

X-MEN! ÚJ! ÚJ! ÚJ!

Az első X-Men-élmény pontosan olyan, mint az első szex, vagy az első csalás nélkül végigvitt Kaland-Játék-Kockázat: sosem felejted el, és életed végéig elkísér a pillanat!

Mi, magyar képregényrajongók először 1992. áprilisában találkozhattunk az X-ekkel a Pókember extrahosszú, 52 oldalon terpeszkedő 35-ös számában. Bár most olyasmi is rémlik, mintha Kolosszusnak és Árnyéknak már hónapokkal előtte hirdetett volna a Semic kiadó egy névpályázatot, de mivel internet híján fogalmunk sem volt, hogy kik ők, csupa Ördögman és ehhez hasonló, nyelvtani szörnyszülöttek érkeztek be névajánlatnak, amiért később jól ledorongolta a levrov szerkesztője a honi ifjúságot... 

elsoxmen.jpg

A Pókember-vendégtörténet kiválasztása azonban ennyi év távlatából is jó döntésnek tűnik. Az ütős vámpírherceges sztori az eredeti The Uncanny X-Men széria 159. száma volt: ez harangozta be itthon az új szuperhőscsapatot, akik '92 nyarán már önálló sorozatot is kaptak, mai szemmel csupa mókás, hamisítatlan '90-es évekbeli borítókkal. (lásd: "Pókember barátai!" vagy a még ennél is gázabb "Színes tévét nyerhetsz!")

xmen90s.jpg

Igaz, az Uncanny X-Men #159 eredeti Night Screams, azaz Éjszakai sikolyok címe nálunk A sötétség hercegére finomodott:

pokember-v1-035-26.jpg

Ez a sztori a hagyományos vámpírtörténetek modernkori megfelelője volt, így már eleve szimpatikus lehetett egy horrorra fogékony célcsoport számára, hiszen Drakula gróf rémtettein mindig is szeretett borzongani az ember, életkortól függetlenül. Ráadásul a kalandot végigolvasva Rozsomák, Árnyék, Kolosszus, Vihar és Kitty Prdie még azok számára is szimpatikussá válik, akik első alkalommal vesznek a kezükbe X-Men képregényt.

A karakterek jelleméről és szuperképességeiről már az első néhány oldalon kristálytiszta képet kapunk. Ez persze nem véletlen: a tengerentúli professzionális képregényiparnak gondolnia kell azokra is, akik nem a legelső számoktól vásárolják az adott szuperhősmagazint. Már itt Rozsomák volt mindenki kedvence (akit ugye a filmekbe Farkasnak, a rajzfilmekben meg Pézsmapatkánynak hívnak), mert még akkor is kivont karmokkal ront be egy szobába, ha az egy ismerősé, és ha elmarad a verekedés, némi morgolódás után egyből leül sörözni és szivarozni.

rozsisörözik.JPG

Az akkori csapatból a második kedvencem Kurt Wagner, azaz Árnyék volt, aki Rozsomáktól eltérően illedelmesebb, mint a rajnai palotagróf, és két teleportálás között úgy mesél a németországi vándorcirkuszban töltött éveiről, hogy az olvasónak szinte fel sem tűnik: ezek az információk igazából neki szólnak, és nem a kékbőrű krampusz aktuális beszélgetőpartnerének.

krampusz.JPG

Az is tetszett, hogy a bolondos tinilánynak, Kitty Pride-nak egyszerűbb volt átsiklania egy ajtón, mint kinyitni azt:

rútpofa.JPG

Ráadásul ebben jelenetben pont úgy nézett ki, mint Indiana Jones, amikor megmentette Coronado keresztjét a hullámsírba zuhanástól (bár a vámpíros X-Men sztori '82-es, az Utolsó kereszteslovag pedig '89-es...)

coronado.JPG

Kitty egyébként már itt is szemmel láthatóan gyengéd érzelmeket táplált a csupaszív óriás, Kolosszus iránt - aki balhé esetén azonnal bivalyerős vasgólemmé változik, és igen ütőképes párost alkot Rozsomákkal. Mondjuk az a rész, ahol megmarkolja Rozsi seggét, ma már, amikor köztudott, hogy az Ultimate-világbéli Kolosszus meleg, enyhén szólva megmosolyogtató intermezzo:

segges.JPG

Vihar, a történet központi szereplője viszont jó ideig nem mutatja meg az időjárást kontrolláló hatalmát. Aztán amikor már látszólag a vámpírherceg uralma alatt áll, váratlanul odacsap Drakula grófnak:

odacsap.JPG

Aki erre elmondja (félig-meddig persze szájbarágósan az új olvasóknak), miért pont Vihart választotta maga mellé vámpírhercegnőnek:

drakulagróf.JPG

És ahogy a szupergonoszok általában, gyorsan elmenekül, hogy egy későbbi részben majd újra összecsaphassanak.

X-Men: A sötétség hercege/The Uncanny X-Men #159 - Ítélet:

5hcsillag560.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr666194599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.23. 12:21:16

nem csak imádtam, de gyűjtöttem is!

És a mai napig az egyetlen képregény amit igazán sajnálok, hogy megszakadt itthon.

Case · http://streetartbp.hu/ 2014.05.23. 13:28:28

Névadós pályázat tényleg volt, olyannyira, hogy az én javaslataim nyertek... gyermekkorom legszebb pillanatainak egyike. :D
Mondjuk, hogy a Kolosszusnak minek kellett pályázat, azt azóta sem értem, Nightcrawler ellenben nehezebb eset volt, de szerencsére addigra a holland, megmindenféle kiadások révén már képben voltam annyira, hogy beugorjon, hogy az Árnyék egész jól passzolna rá.

ComLo 2014.05.23. 13:30:03

Elso X-Man elmeny, mint elso sex?? Dehogy emlekszem, fiatal volt ...

Pokember kulvarosi kaland??? Dehat ezt a kepregenyt apu megvette anno mert beteg voltam es nem tudtam suliba menni!! Egyik kedvencem volt, imadtam minden lapjat! Es tenyleg abban volt az X-Man, meg emlkeszem is mikor drakulat uldoztek es kereszteket mutattak neki ...

Az elmult nagyon sok ev, leghidegrazosabb nosztalgia postja!! 1000 Koszonet erte!!!!!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.23. 13:51:45

@Case: a kolosszus pályázatot én se értettem de már akkor se.

doktor.dikhed 2014.05.23. 14:11:34

Az X-men itthon kiadott első száma volt számomra iszonyatosan hangulatos. Rozsomák nagy kedvenc lett. Abszolút a japán-szamurájos oldal áll neki a legjobban. Később is több jó sztorija van ezen a vonalon. Filmen viszont a japán vonal gyalázatos lett.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2014.05.23. 14:58:04

@ComLo: Hát akkor gratula!
Az ÖRDÖGMAN amúgy esélyes, hogy pont én voltam! :D

Akkoriban épp PÓKMAN címmel csináltam saját képregényt - úgy, hogy kivagdostam(!!!) az eredeti képregényből mindenféle figurákat, és egy füzetbe ragasztgattam(!!!) őket, egy saját sztoriba.
Egy futurisztikus környezetben játszódó történet volt, az "igazi" Pókember egy hatkarú, gonosz mutáns volt, a jófiú a Vészmanó, a szuperképességű polgártársakat vegzáló zsaruk pedig úgy néztek ki, mint Cókmókus. :)

Csak sajnos benn felejtettem a végterméket a padomban, és amikor a felsősöknek órája volt a termünkben, egy hardcore képregényrajongó széttépte az egészet, amiért meggyaláztam a Pókember-képregényeket...
:(

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.05.24. 18:50:27

Volt névpályázat, de fogalmam sincs, hogy a Colussus miért nem volt jó Kolosszusnak akkor. Végül csak az lett:)
Nightclawlernél két név között vacilláltak: Árnyék és Éjmanó.
A képregényeket meg eladtam a Vaterán pár éve. Lehet, hogy ma már többet érnének:)

Baaah 2014.10.14. 15:03:08

Namost ha hazamegyek megnézem ezt a 35. számot mert nem emlékszem rá, pedig az első 100 megvan az biztos :)
süti beállítások módosítása
Helló