Ünnepeld tinihorrorral július 4-et! [18+]

2014. július 04. 20:04 - -Szűcs Gyula-

Tudom, mit néztél 1997-ben: a Tudom, mit tettél tavaly nyáront!

51KWT0RFA1L._SY300_.jpgAz amerikai horrorfilmesek szinte sportot űznek abból, hogy minden nemzeti ünnephez kanyarítanak valami jó kis belezést. A Halloween-szériát, a Véres Valentint vagy a sok karácsonyi horrort (a Black Cristmastől a Silent Night Deadly Nighton át a Jack Frostig) mindenki ismeri, aztán ott van Christopher Lambert húsvéti Feltámadása, Eli Roth Hálaadás-napi kamutrailere, a Don't, Jennifer Aniston gyilkos leprechaunos ZS-filmjét pedig a legjobb Szent Patrik napján megnézni.

De gondolta volna a kedves olvasó, hogy létezik szilveszteri gyilkolászás (Bloody New Year, Terror Train) és április elsejei, bolondos vérfürdő (April Fool's Day Slaughter High) is? És azt, hogy az amerikai filmeseknek már az elnökök napja, a háborús emléknap és a veteránok napja sem szent (lásd: The Washingtonians Memorial Valley MassacreHomecoming)?

Sőt, az amerikai rendezők kifejezetten kedvüket lelik az olyan horrorokban, ami a függetlenség napjához kötődik: az Uncle Samben például egy csillagsávos jelmezbe bújt, idétlen cilinderes Öböl-háborús veterán kaszabolja a jónépet, a Tudom, mit tettél tavaly nyáronban pedig a parádéval egybekötött július 4-i tűzijáték alatt koncolja fel a titokzatos gyilkos az embereket (és akkor most egy pillanatra gondoljunk bele, milyen savazást kapna egy magyar rendező mondjuk egy '48-as zombitábornok, egy Vámpír voltam '56-ban vagy egy Halálos augusztus 20. című filmért).

uncle_sam_1.jpg

A Tudom, mit tettél tavaly nyáron a hazai mozik és videotékák egyik legnépszerűbb tinihorrorja volt a '90-es évek végén. Nem véletlenül: a Sikoly-maszkos gyilkos köpönyegéből előugró, kampókezű halász története gyönyörűen felvonultatta a műfajtól elvárt kötelező elemeket, úgymint:

  1. kell egy isten háta mögötti, álmos kisváros
  2. ahol egy csapat kanos srác és a Meg Nem Értett Különc már alig várják
  3. hogy levarrhassák végre a város legnagyobb ribancát meg a barátnőit, és persze a kis Szűzikét, aki folyton velük lóg
  4. ám váratlanul felbukkan egy őrült álarcos sorozatgyilkos
  5. aki egy jellegzetes fegyverrel véres mészárlásba kezd
  6. de a baráti társaság végig arra gyanakszik, hogy csak az egyik haverjuk "viccelődik"
  7. aztán amikor sorban elhullanak dögös csajok és jóképű srácok
  8. végül azok, akik még sosem öltek, hihetetlen szerencsével valahogy megölik a profi sorozatgyilkost
  9. a Szűzike és a Meg Nem Értett Különc természetesen összejönnek
  10. hogy aztán valamelyiküket a legeslegvégén mégis elkapja az időközben feltámadott gyilkos, és jöhessen a második rész

kép.jpg

Azt már többször is leírtam itt a blogon, hogy számomra a '80-as évek slasher horrorjainak (Halloween-Péntek 13-Rémálom az Elm utcában szentháromság) kellemesen bárgyú hangulatát egyedül a Sikoly-széria, a Véres Valentin és a Tudom mit tettél tavaly nyáron tudta visszaadni.

gifitudom.gif

Az alapsztori itt ugye az, hogy egy csapat jó házból való, bulizós fiatal egy részeg kocsikázás közepén elüt egy jóembert, de hogy ne derüljön ki a gyilkosság, bedobják a hullát folyóba. Illetve csak azt hiszik, hogy az illető meghalt, mert később visszatér kampókezű, sorozatgyilkosként, és elkezd mindenkit levadászni a július 4-i tűzijáték és függetlenségi háborús parádé alatt, amikor a nagy üdvrivalgásban senki sem hallja a halálsikolyokat.

giphy.gif

A Tudom mit tettél egy évvel a 173 millió dollárt kaszáló Sikoly után került mozikba, és mivel ugyanannak a közönségnek szánták, sőt, a forgatókönyvét is ugyanaz a Kevin Williamson írta, aki '96-ban Wes Cravennel ránk szabadította a kultikus álarcos gyilkost, ez a film is kasszát robbantott: meg sem állt 125,5 millióig.

81569762.gif

Ehhez azért nagyban hozzájárult az a trükk, hogy a producerek olyan hangzatos tagline-okkal reklámozták be a filmet, mint "A SIKOLY ÍRÓJÁTÓL!" vagy a "FÉLELMETESEBB MÉG A SIKOLYNÁL IS!" 

sarah.jpg

És persze az sem mellékes szempont, hogy a főszerepeket a korszak romkomkirály tinibálványa, Freddie Prinze Jr., a Buffy, a vámpírvadász című geekkedvenc bombázója, Sarah Michelle Gellar és a szuperdögös Jennifer Love Hewitt kapták meg.

jenny.jpg

Valamiért azonban a Tudom, mit tettél-széria nem tudott olyan kultikus franchise-zá nőni, mint a Sikoly. A '98-as Még mindig tudom mit tettél tavaly nyáron Jennifer Lowe Hewitt-Freddie Prinze Jr.-párossal még kaszált ugyan 80 millió dollárt, a 2006-os Örökké tudom, mit tettél tavaly nyáron viszont már csak dvd-n jelent meg, és a pokolbéli kutya sem volt kíváncsi rá.

00306584_lg.jpg

Na de majd valamikor leteszteljük, tényleg ennyire szörnyűek-e.  

Tudom, mit tettél tavaly nyáron / I Know What You Did Last Summer (1997) - Ítélet:

3hcsillag560.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr636472163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló