Ralph McQuarrie kidobott vázlatrajzaiból született meg a Star Wars 7

2015. május 04. 04:04 - -Szűcs Gyula-

May The 4th Be With You! Május 4-i különkiadás: egy legenda tovább él!

Pompás cikkre bukkantam a napokban a Star Wars Underworld szakportálon: az éles szemű Csillagok háborúja-rajongók már most felfedezték, hogy Az ébredő Erőben J.J. Abramsék mennyi mindent felvonultatnak majd Ralph McQuarrie jellegzetes képi világából.

hoth-shield-gen-mcquarrie.jpg

McQuarrie karcos stílusú vázlatrajzaiból ugyanis annak idején George Lucas sem használt fel mindent a régi filmjeihez, a rajongók viszont kifejezetten imádják a 2012-ben elhunyt mester egyéni és iszonyúan szuggesztív látásmódját. A fenti, hoth-i csatát bemutató, jól ismert kép egyes elemei például visszaköszöntek az anaheimi Star Wars-dzsembori kiállításán is: az új Snowtrooper páncélján látható jel ugyanaz, mint ami a '70-es évekbeli elődje sisakján díszelgett!

snowtrooper.jpg

És a hátizsákja is majdnem ugyanolyan, mint McQuarrie képén!

img_1259_1.JPG

A következő látványtervet McQuarrie még az 1983-as A Jedi visszatérhez készítette, ilyen lett volna Jabba palotájának bejárata. De Lucasék végül nem ezt a kissé távol-keleties, lampionos-hidas stílust választották, hanem maradtak a Star Warsban már megismert, jól bevált tunéziai kupolás épületeknél. Ezeket egyébként szintén McQuarrie tervezte a Jedi visszatérhez, ahogy az alábbi, kevésbé ismert concept arton is látszik

638a89d7969185064f1f6cd831395ce1.jpg

Ám mivel a Star Wars 7 sivatagbolygója már nem a Tatuin lesz, hanem a Jakku, Abrams csapata úgy gondolta, hogy az itteni látképhez pont illeni fog McQuarrie fel nem használt pagodabejárata.

sw7.jpg

A kaput egy kiszivárgott forgatási fotón láthattuk korábban:

2w7b.jpg

Sőt, a jellegzetes kapu a Star Wars 7 első traileréből is ismerős lehet: ennek az irányába robog el Daisy Ridley karaktere, akit hol Kiraként, hol Rey-ként emlegettek az eddigi hírek.

7311949_97341d3047b772ba3a9fcacc908bd044_wm.gif

És nézzük csak meg jobban azt a homlokra tolt pilótaszemüveget, amit a lány visel a trailerben! Luke-nak lett volna ilyen a Tatuinon, amikor még női karakter volt a '77-es Star Warshoz készült Ralph McQuarrie-vázlatrajzokon:

starkiller_concept_art.jpg

A Disney tehát úgy látszik, parancsba adta a Star Wars 7 látványtervezőinek, hogy használják fel az új filmekhez a mester összes kikukázott régi vázlatrajzát, ami több dolgot is jelenthet:

  • a fő döntéshozók maguk is Star Wars-rajongók, és tudják, mennyire szeretik a fanok McQuarrie képi világát,
  • a fő döntéshozók profi marketingstratégák, és tudják, mekkora ingyenreklámot jelent, ha a Star Wars-rajongók milliói azon pörögnek hónapokig, hogy egy 2 másodpercre felvillanó űrhajóalkatrész vagy páncéldarabka a kedvenc McQuarrie-festményük alapján készült,
  • J.J. Abramstól ez egy kedves gesztus a régi trilógia hívei felé, hogy megnyugodjanak: az új részek új dizájnkultúrája is a IV-V-VI. epizódokét idézi majd,
  • vagy egész egyszerűen a Disney pénzt akart spórolni azzal, hogy a már meglévő, felhasználatlan concept artokat használja a stáb, így nem kell fizetni egy sereg új látványtervezőnek.

zz37200c39.jpg

A mcqarrie-i örökség továbbélését egyébként már a Disney-Lucafilm-házasság első gyermekénél, a Star Wars Rebels animációs sorozatban is megfigyelhettük. Ralph McQuarrie és George Lucas a '70-es évek közepén ilyennek képzelték el az Alderaan bolygó épületeit. Csak ugye az Új reményben már nem láthattunk, mert Vader és Tarkin felrobbantották az egész planétát a Halálcsillag szuperlézerével:

tumblr_md6tllhNxK1rkpedso1_1280.jpg

A rajz viszont nem veszett kárba, mert Lázadók rajzfilm főhőse, Ezra pont egy ilyen toronyban éldegélt a Lothal bolygón, mielőtt belekeveredett volna a Lázadók kalandjaiba:

ezra.JPG

Íme egy másik Alderaan-panorámakép a '70-es évekből:

982ec600a94cce51098b7d75f13ca6db.jpg

Ez pedig már a Lázadók rajzfilm egyik McQuarrie-i ihletésű látványterve:

rebelsald.JPG

A többi hasonlóságot amúgy már ebben a Comment:com-posztban összeszedtem, úgyhogy térjünk is inkább vissza a Star Wars 7-hez. Nektek például bejön az új rész asztromechanikai droidja, BB-8? Én imádom! És ami a legfontosabb: az 5 éves unokaöcsém is, vagyis Abramsék máris adtak egy pompás játékot a mai gyerekeknek, amit majd kérhetnek a sült krumpli mellé műanyag játékként a gyorséttermekben!

7313825_77c8ee14e4e1c292c8ca676b3189d63a_wm.gif

Ráadásul az anaheimi Star Wars-buliról szóló közvetítésekben mi magunk is láthattuk, hogy BB-8 nem egy zöld háttér előtt felvett, dróton rángatott teniszlabda, mint Daenerys sárkánykölykei a Trónok harcában, hanem tényleg megépítették a kellékesek, és ott gurult ide-oda J.J. Abrams meg a színészek lába előtt, a szemünk láttára!

giphy.gif

A kicsi, guruló dorid egyébként már a régi Star Wars-trilógiában is benne lehetett volna, csak akkor még nagyon körülményes lett volna egy ilyet megépíteni, pláne animatronic rendszerben, távirányítással mozgatni. R2D2-val így is sokat szívott a régi stáb: sok sivatagi jelenetben használhatatlan volt a mechanikája az alkatrészek közé szorult homok miatt, így a törpenövésű bábosnak, Kenny Bakernek kellett beleülnie az egyik életnagyságú példányba, és belülről irányítani azt. Viszont nem látott ki rendesen belőle, a motorika zúgása miatt pedig nem is hallotta Lucas utasításait, így a legenda szerint egy stábtag mindig rávágott egy jó nagyot R2D2 fejére, innen tudta Baker, hogy vége a jelenetnek, abbahagyhatja odabenn a gombnyomkodást és kallantyútologatást. Ezt viszont nem tudta volna megtenni, ha R2D2 tényleg olyan labdán guruló minirobot lett volna, amilyennek Ralph McQuarrie eredetileg megálmodta:

originalr2.png

De J.J. Abrams az új Incom T-70-es X-szárnyú vadászgépeket is Ralph McQuarrie kultikus üldözési jelenete alapján rajzolta meg:

31-dogfight.png

A Star Wars 7 X-Wingjeinek szárnytövein ugyanis nem henger alakú beömlőnyílások lesznek, hanem félbevágott hengerek, pont mint a mester eredeti rajzain - és az anaheimi Star Wars Celebration kiállításának makettjein, csak sárga helyett itt kék festést kaptak:

xwing_t70.jpg

A Slashfilm egy korábbi cikkében további hasonlóságokat is talált. Ralph McQuarrie ilyennek képzelte el a kacatgyűjtő jawák sátortáborát, de ezt a filmekben végül nem láthattuk (csak a jellegzetes, böhömnagy homokfutójukat).

161e30e2fc9ebcb88ca5ffc5b4581762.jpg

J.J. Abrams viszont tavaly pont egy ilyen sátorponyvás sivatagi bazárból jelentkezett be a Star Wars 7 Abu Dzabi-i forgatási videójában:

770255ff5c52429abef25a23d9e22d6c-37999702a48042faaf7e7687dffe6c9e-0.jpg

Végül pedig még egy érdekesség: már A Birodalom visszavág McQuarrie-tervezésű címlogója is olyan lett volna, hogy a Star Wars-felirat két szava között szerepel az aktuális epizód alcíme, pont mint most, Az ébredő Erőnél.

mcquarrielogo.jpg

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ JAMES BONDOS, STAR WARSOS, BUD SPENCERES ÉS VICO-FILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr177427204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Circus 2015.05.04. 18:24:43

Hadd sírjak itt egy jóízűt, hogy nem a Thrawn-trilógiát filmesítik meg, plusz azon, hogy az eddig 20+év alatt felépített Extended Universe megy a levesbe. Az ilyen díszletekkel és hozzáállással méltó folytatás lehetett volna.

Ezt meg nem tudom - klasszikus szereplők, de nem az a történet, amit már "ismerünk"...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 19:01:35

@Circus: ne röhögtess már!
A '90-es évek klónozott bárányos Dolly-őrülete idején biztosan izgalmas sztori volt az, hogy Luke elveszett karjából klónoznak(!!!) egy hasonmást a gonoszok - ma ez az öltet már a legrosszabb ZS-filmekben is kínos! C'Baoth mester meg pont az a fájdalmasan gagyi, tipikus gonosz varázsló, akiket az olasz szandálos fantsy-kben öltek halomra a levitézlett amerikai pankrátorok a VICO-kazettás Golan-Globus "klasszikusokban".
És akkor ott vannak a cuki kis ysalamirik, amikkel Zahn papa sikeresen kiherélte a Star Warst, és megúszta, hogy látványos fénykardpárbajokat kelljen írnia a sztoriba... Most képzeld már el a Star Wars-rajongók haragját, ha nem zizeg minden új részben félóránként a sugárpallos!

Túrós (törölt) 2015.05.04. 19:09:51

Az az x-szárnyút üldözős tie-vadászos halálcsillagos kép matricaként volt egy régi matricás albumhoz

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 19:18:04

@Túrós: Az látod meglehet (sőt, a szépemlékű Rúna magazinban is volt illusztráció ez a kép), de a régi filmtrilógiában nem ilyenek voltak az X-Wingek, a 7. részben viszont ilyenek. És a psoz erről szól, nem a matricás albumokról. ;)

theus 2015.05.04. 20:17:10

BB8 valószínűleg azért lett ilyen kics, hogy minden gyerek megkaphassa karácsonyra a matteltől.
R2 ugye nagy, bár kb feles méretben lehetett kapni, de az meg nem az igazi. Viszont ez a kis golyó minden kiscsóka szobájában el fog férni.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 20:47:49

@Gibbons: Jar Jar meg ennyi erővel az előzménytrilógia Wicketje, nem? :-)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 20:52:23

@theus: Haha, az öreg rajongók hajlamosak elfelejteni, hogy a 70-es és a 80-as években legalább ugyanennyi merchandise termék (alsógatya, uzsonnásdoboz, törölköző, játékpisztoly, könyv, figura, képregény) volt a Star Warshoz mint most, csak azok iszonyú gagyik is voltak mellé! :) Ráadásul a szereplők minden szirszar műsorban hakniztak, az Oscar gálától kezdve a Holiday Specialon át a

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 20:53:33

Szezám utcáig és a Muppet Show-ig! Úgyhogy azért nem mindig igaz a Régen minden jobb volr mantra ;)

pokesz70 2015.05.04. 21:31:12

@-Szűcs Gyula-:
Én úgy tudom, hogy Lucas ebből gazdagodott meg. Ingyen készítette el a filmet, viszont kért részesedést a bevételből és a teljes merchandising bevétel is az ővé lett. Így kb. 100x annyi pénzt vitt haza, mint ha kapott volna egy viszonylag szerény összeget (kezdő filmesként) a scriptért és a rendezésért. És a SW előtt nem nagyon létezett még merchandising, legalább is nem ezen a szinten, Lucas lényegében egy új jelentős bevételi forrást hozott létre.

a keresztényeket bántani tilos 2015.05.04. 21:37:32

@Gibbons: Fun fact: állítólag JJ tervezte, hogy Jar-Jar csontvázát pár kocka erejéig megmutatja a sivatagban. Hogy aztán lesz is belőle valami, vagy a vágószobában végzi, az jó kérdés. :)

nevetőharmadik 2015.05.04. 22:01:48

@-Szűcs Gyula-: LOL mert tán Palpatine nem csak egy tipikus gonosz varázsló volt az eredeti trilógiában?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 22:13:58

@pokesz70: A merchandise-ból gazdagodott meg Lucas, ez tény. Ettől még olyan gagyik voltak a korai Star Wars-játékok, hogy azokhoz képest a tiszaörvényi búcsúban árult, fröccsöntött Jedi-bábuk ipartörténeti remekművek! :)

@nevetőharmadik: lehet, de C'baoth azért sokkal röhejesebb a Gandalf-szakállával, valljuk be!

nevetőharmadik 2015.05.04. 22:53:52

@-Szűcs Gyula-: Bevallhatjuk, de ugyanezen a téren Ki-Adi-Mundi sem panaszkodhat, főleg, hogy az ő feje eleve olyan, mint Gandalf kalapja karima nélkül :D

A fizimiska egy dolog, önmagában tényleg nem túl fantáziadús, de egy őrült öregembertől ugyan mit várunk? Akkor már kössünk bele a karakter koncepciójába és funkciójába, az érdekesebb, és számomra is ambivalens. Bár az Outbound Flightot olvasva végig olyan érzésem volt, hogy C'baoth és Dooku karaktere egyesítésért kiált. Nekem az utóbbi volt még nevetségesen fölösleges és szánalmasan gáz (a filmekben).

Az ysalamirokkal sincs bajom. A plot device szerepét szépen töltötték be, és a Thrawn trilógiában nem volt olyan potenciális fénykard-párbajos szituáció, amit az ysalamirok akadályoztak (vagy akadályozhattak volna) meg. Nem utolsó sorban azért, mert a fénykard működik erő nélkül is. Végül is, kivel vívott volna Luke? Hogy aztán más írók hogy használták föl, arról nem tudok semmit, lehet, hogy ott már tényleg gáz volt.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 23:21:09

@nevetőharmadik: A Thrawn-féle, látványos fénykardvívás nélküli Star Wars-mozifilm olyan lett volna, mint egy Indiana Jones 4, amiben kedvenc régészünk egyszer sem veszi elő az ostort, és baseballsapkát hord kalap helyett.
Vannak dolgok, amik kötelezően hozzátartoznak a Star Warshoz, ilyen a sztori tetőpontján a jó és a gonosz karakter közötti kardpárbaj (ez ugye még masszív Kurosava-hatás volt Lucasnál, ezért is fogják a régi trilógiában két kézzel, szamurájkardosan a sugárpallost, ellentétben a későbbi egyéb ahrcművész-behatásokkal), ezeket nem szabad kihagyni!
Mondom ezt úgy, hogy sosem szerettem különösebben a Jedi humbugot a filmekben, és mindig is Han Solo volt a kedvencem. :)

nevetőharmadik 2015.05.04. 23:32:35

@-Szűcs Gyula-: ebben csakugyan van valami, de talán ez a film és könyv, mint médiumok közti különbség miatt is lehet. Szerintem egy könyv sokkal inkább igényli az intelligens, szövevényes történetmesélést, mint egy film. Egy film lehet simán csak látványos (a Star Wars filmek történetvezetése valójában nem egy hűde nagy dolog), egy könyv esetében nem is igazán van értelme leírni azt, hogy "látványos"...

nemecsek ernő áruló 2015.05.05. 06:16:05

@nevetőharmadik: Vitatkoznék, mert olvastam a Sithek bosszúja regényváltozatát, és amellett, hogy okos politikai thriller (sok mindent megmagyaráz, ami a filmben nem volt kibontva), "látványos", jól leírt fénykard csaták vannak benne, kihangsúlyozva, és jelezve az egyes jedik vívó stílusát. :)

Zahn Birodalom örököseinek meg ötször futottam neki, és egyszerűen nem bírtam átverekedni magam a harmadik fejezeten sem, annyira unalmas volt.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.05. 08:28:00

@nevetőharmadik: a 90-es években nagyszerű olvasnivaló volt a Thrawn trilógia, ezt senki sem vitatta! Folytatta kedvenc karaktereink történetét, Thrawnnal meg végre nem idétlen burleszkfigurák lettek a birodalmiak, hanem tényleg túljártak a felkelők eszén (máig a kedvencem az a jelenet, amikor az admirális kiokoskodja, hogy ki melyik hajóban ült a nagy pajzshajó takarásában). Ez pompás felüdülés volt a gagyi Jedi-kristály után!

Viszont ami könyvben jól müködik, az nem biztos, hogy működik filmen is, pont ahogy írod.
süti beállítások módosítása
Helló