20 éves a Vámpír Brooklynban [18+]

2015. július 09. 16:48 - -Szűcs Gyula-

Régen minden jobb volt, főleg Eddie Murphy?

Ma már elég nehéz elképzelni, hogy Eddie Murphy milyen óriási sztárnak számított a '80-as és a '90-es években. Ő volt ekkoriban a fekete Brad Pitt és Harrison Ford egy személyben: a nők imádták, a férfiak pedig minden filmjére beültek (és elcipelték a barátnőiket is), teljesen függetlenül attól, hogy az épp akciófilm, vígjáték vagy akcióvígjáték volt. A Beverly Hills-i zsaru 1-2 és az Amerikába jöttem mind stabilan hozták a 300 millió dollár körüli álombevételeket (sok stúdió örülhet, ha manapság összehoz ennyit!), a Paramount stúdió vezetősége pedig arra is hajlandó volt, hogy a Beverly Hills-i zsaru 3-ért 1994-ben 15 millió dolláros sztárgázsit fizessen a mindössze 33 éves stand up komikusnak.

eddiemurphy.png

A nagydumás detroiti zsaru harmadik része azonban már nem lett kasszasiker (mindössze 119 milliót szedett össze a mozikban), nem csoda, hogy Eddie Murphy gyorsan meg akart szabadulni a bukott akcióhős skatulyától, és átváltott inkább a szexista viccekben tobzódó családi vígjátékokra. A Bölcsek kövére 1-2-vel és a Dr. Doolitle 1-2-vel meg is csinálta a szerencséjét: az ezredfordulóra már minden filmjéért 20 milliós rekodrfizetést kapott. 1995-ben azonban még le kellett forgatnia a Paramount stúdiónak a szerződésében vállalt utolsó filmjét, a Vámpír Brooklynbant - amin sajnos néha nagyon meglátszik, hogy már csak félgőzzel csinálta.

Pedig Vámpír Brooklinban alapvetően nem lenne rossz film, hiszen nagyot csavart az agyonkoptatott Drakula-kliséken: bulizós afroamerikai szubkultúrába helyezte át a jól ismert vérszívó történetét, egyiptomi koporsóval és karib-tengeri vudumágiával feldobva a száz év alatt ezerszer megfilmesített, naftalinszagú Bram Stoker-regényt.

vb.jpg

A forgatókönyvet maga Eddie Murphy rakta össze a testvéreivel, Vernon Lynch-csel és Charles Murphy-vel, akikkel lényegében horrorkörnyezetben mesélték újra a kasszasiker Amerikába jöttemet:

  • egy messzi földről érkező, szerecsen herceg megérkezik a számára totálisan idegen amerikai nagyvárosba,
  • ott végzetesen beleszeret egy nőbe,
  • akit mindenáron fel akar szedni, ezért egy idétlen sidekick segítségét kéri,
  • de persze semmi sem úgy alakul, ahogy szeretnék, és ez rengeteg vicces szituációt szül,
  • Eddie Murphy pedig most sem csak a főszereplőt alakítja, hanem mellékszerepekben is ökörködik (ő a hülye pap, és a nagypofájú olasz gengszter is az étteremben).

Emellett Eddie Murphy és a tesói a 48 órából is átvették azokat a részeket, ahol a nagyvárosi zsarupáros folyton csak bulizgat, viccelődik és ismerkedik - és még véletlenül sem az aktuális bűntény után nyomoz, hiába robban fel az idegességtől a város rendőrfőnöke. A Bermuda háromszögből jött vámpír ugyanis egy dögös, félvámpír rendőrlányt (Angela Bassett) nézett ki magának, hogy fennmaradhasson a fajtájuk, és a legpiszkosabb trükköket is képes ehhez bevetni. Ám ahogy Bram Stoker Drakulájában is elbukott a gonosz vérszívó, itt is happy end a történet vége. Csak közben vinnyogva röhögünk.

A film rendezőjének a horrorveterán Wes Cravent szerződtette le a Paramount, aki rengeteg olyan véres poénnal dobta fel a sokszor szirupos vámpírromantikát, amit már a Rémálom az Elm utcában-szériában is imádtunk tőle. A kedvencem a film legeleje és a legvége, amikor a sármos, fekete vámpír a maffiózók szívkitépdesős lekaszabolása után sziporkázva szórja az olyan vicces egysorosokat, mint az "Elég az olasz ízekből!", a végén meg a vudu Van Helsingnek is beszólogat, hogy mennyire béna: a gyomrába döfte a karót a szíve helyett!

Na ilyen vagányságokból, azaz Wes Craven fékevesztett Freddy Krueger-humorából kellett volna sokkal-sokkal több a filmbe, Eddie Murphy önfényezése helyett. Mert így a Vámpír Brooklynban nem egy véres-belezős horrorvígjáték lett, hanem inkább egy szirupos horrorparódia. Eddie Murphy például teljesen fölöslegesen változott át a jó seggekről papoló papnak - bár érdekes, hogy pont az ilyen, szemérmetlenül szexista, káromkodós poénok hiányoznak a mai, politikailag túlságosan is korrekt, dohányfüstmentes blockbusterekből. Régen minden jobb volt?

Vámpír Brooklynban / Vampire in Brooklyn (1995) - Ítélet:

3hcsillag560.jpg

 

 

A filmet a magyar Paramount csatornán lehet elcsípni, július 10-én, hajnali 3:30-kor.

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS, BUD SPENCERES, BEVERLY HILLS-i ZSARUS ÉS VICO-FILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr537612464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GentleSpecter 2015.07.09. 21:14:08

Nekem ennek a filmnek a posztere, amit a Bravo magazinbol szedtem ki, anno kint volt a falamon. Azota sem lattam meg a filmet. :D

GentleSpecter 2015.07.09. 21:14:19

Nekem ennek a filmnek a posztere, amit a Bravo magazinbol szedtem ki, anno kint volt a falamon. Azota sem lattam meg a filmet. :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.07.10. 01:41:59

@Biro_Peti: :) :) :)
A BRAVO-ban ráadásul mindig voltak fotóképregények az aktuális mozipremierekhez időzítve - és általában jól szét is spoilerezték a filmet! :)
süti beállítások módosítása
Helló