Hoppá, Leia hercegnő is benne volt a Sikoly 3-ban! [18+]

2015. július 28. 12:00 - -Szűcs Gyula-

Carrie Fisher azt mondta: azé lett Leia szerepe, aki lefeküdt Lucasszal

A Sikoly 3-at talán pont az érettségi szünetben, a szóbelikre és az egyetemi felvételikre készülés helyett néztem meg a haverokkal, valamikor 2000 májusában az egykori Vörös Csillag Filmszínházban. Ez volt az első tinihorror, amit az utóbb Nemzetire átkeresztelt, majd örökre bezárt szolnoki moziban láttam, ráadásul úgy, hogy fogalmam sem volt a Sikoly 1-2-ről. Korábban ugyanis csak a Rémálom-sorozatot, pár Péntek 13-at, meg a Tudom mit tettélt néztem meg VHS-en, a lakótelepi tékából kikölcsönözve. Így a Sikoly 3 fináléjából egy mukkot sem értettem (na nem mintha olyan bonyolult lett volna a trilógián átívelő családi szál), viszont hatalmasat röhögtem, amikor a film közepén felbukkant Leia hercegnő, tizensok évvel a Jedi visszatér után:

carriefisher.jpg

Ráadásul az ekkortájt valóban a hollywoodi stúdiók mélyén, dohos irodákban script doctorkodó színésznő maga írta bele a forgatókönyvbe a metapoénokkal teli szövegét: nem is Carrie Fishert alakította, hanem Bianca Burnette-et, aki azért maradt Leia hercegnő szerepéről, mert nem kufircolt George Lucasszal, mint a Sikoly-béli Carrie Fisher...

De más belterjes kikacsintás is volt a filmben, például Jay és Néma Bob, akik egy stúdiótúrán lófráltak, miközben Gale (Cortney Cox immáron harmadszor) a filmbéli film, a Döfés 3 forgatásán próbálta a barátaival (Neve Campbell, David Arquette) kinyomozni, ki öldösi Ghostface-álarcban a stábtagokat.

giphy_2.gif

A sok filmes utalást viszont ezúttal inkább a kényszer szülte, és nem a forgatókönyvírói lelemény. Bár Kevin Williamson már az 1996-os első részhez írt 5-5 oldalban egy folytatást, és Wes Cravent is három Sikoly-filmre szerződtette a sikeres tesztvetítés után a Miramax, az 1999. áprilisában történt, Columbine középiskolai mészárlás után már nem lehetett a tervek szerint megkezdeni a forgatást. Az eredeti Sikoly 3 ugyanis visszakanyarodott volna a múltba, hogy csavarjon egyet az ott megtörténteken - pont úgy, ahogy azt a videón üzenő Randy ki is fejti a trilógiákra vonatkozó szabályokban:

Megint az álmos kisváros, Woodsboro lett volna a helyszín, ahol a középiskolás évek idétlen filmrajongójáról, és az első rész egyik maszkos gyilkosáról, Sturól kiderült volna, hogy nem is halt meg, és Ghostface-ként újból elkezdi az öldöklést. A végén viszont kiderült volna, hogy csak a Döfés-rajongók szórakoztak az ideggyenge Sidney-vel, és mindegyik áldozat él és virul a kisvárosi klubszobában...

giphy_1_2.gif

Kevin Williamson azonban idő előtt otthagyta a produkciót, hogy az előző Sikoly-filmekkel és a Tudom mit tettél-szériával szerzett népszerűségét felhasználva leforgathassa végre rendezőként a saját forgatókönyvéből a '90-es évek óta dédelgetett filmtervét, a Bosszúból jelest.

scream3.jpg

Williamson 20-30 oldalnyi vázlatából végül egy másik író, Ehren Kruger, és maga Wes Craven gyúrtak össze egy teljesen új sztorit. A forgatás előtt a Weinstein-testvérek kifejezett kérése volt, hogy Columbine miatt a belezős jelenetek helyett inkább több humor, és egyfajta brutális Tom&Jerry-kergetőzés legyen a filmben, ahol Ghostface minden korábbinál többször elesik, lezuhan és jól összetöri magát. Kruger újraolvasta a Sikoly 1-2 forgatókönyveit, és miután felismerte, hogy Williamson és Craven végig a hollywoodi horrorfilmeknek tartott görbe tükröt, megtartotta a film a filmben dramaturgiát, viszont átette az egész sztorit Hollywoodba.

 

A Döfés 3 forgatása jó ürügy lett arra, hogy a forgatókönyvíró sommás ítéletet mondhatott a szereposztó díványon egy filmszerepért bármit teljesítő fiatal színésznőkről és az őket kihasználó, kokainos-kufircolós titkos partykat tartó, gátlástalan producerekről. Emellett a kreatív stáb jól kihasználhatta a helyzetkomikumokat is: vicces metapoén, hogy a Sikoly-szereplők a Döfés-béli alteregóikkal együtt próbálják elkapni Ghostface-t, a producerek kérése pedig maradéktalanul teljesült a rajzfilmszerű üldözési jeleneteket illetően: a stúdiódíszlet kész elvarázsolt kastély, ahol sokszor semmi sem az, aminek látszik. Halomban állnak a Sikoly-álarcok és a műanyag kellékkések, mindenki gyanús, az ajtók pedig sokszor nem is oda nyílnak, ahová gondolnánk...

Azt pedig, hogy az alkotók mit gondolnak az Álomgyár filmtrilógiáiról, mindenki kívülről fújja:

  1. A főgonosz emberfeletti erejű. Nem elég leszúrni, nem elég lelőni, le kell fagyasztani a fejét, és aztán lenyakazni, vagy fel kell robbantani!
  2. Bárki meghalhat! Még a főszereplő is!
  3. A múlt visszajön, és seggbe harap! Felejts el mindent, amit eddig a múltról tudtál! A múlt nem nyugszik, bármi, amiről azt hitted, olyan bűn, amiért már megfizettek a múltban, előjön, hogy elpusztítson!

A filmbéli Döfés 3 forgatás ráadásul nagyon hasonlított az igazi Sikoly-forgatásokra: a stúdióban felépített hát ugyanaz, mint amit a '96-os első részben használtak, és amikor a szereplők arról panaszkodnak, hogy naponta átírják a forgatókönyvet, az önironikusan tényleg arra utalt, hogy Cravenék naponta átírták Neve Campbellék forgatókönyvét! Ráadásul a forgatókönyv utolsó 10 oldalát, vagyis a gyilkos kilétét még a főszereplők sem tudták - így akarták az alkotók megakadályozni, hogy a film vége idő előtt kiszivárogjon az akkoriban már egyre népszerűbb internetes fórumokon.

scream3c.jpg

Persze én a film első megtekintésekor így sem tudtam, hogy ki a maszkos gyilkos és miről zagyvál, pedig egész jól összerakták. Az első részben ugye a segghülye Stu és Sidney akkori faszija, Billy Loomis voltak a Ghostface jelmezben - előbbi a horrorimádata miatt ragadott kés, utóbbi meg azért, mert Sidney fehérmájú anyja miatt mentek szét a szülei. A második részben ismét egy hülye horrorrajongó (Timothy Olyphant!) rendezett vérfürdőt, de az igazi Ghostface Billy Loomis bosszúszomjas anyja volt. A harmadik részben is a családi szál volt a fontos: Sidney színésznői ábrándokat kergető anyjának a Los Angeles-i kalandjaiból ugyanis született egy fia, akiből csak egy közepes rendező lett, és Sidneyt okolta a kudarcaiért.

scream3b.jpg

Igaz, ez a gonosz féltestvéres sztori ismerős egy kicsit a Halloween-filmekből, de a Sikoly 3 élvezeti értékéből semmit sem von le. A meztelen csajok hiányát pedig bőven kárpótolja a sok geek kikacsintás - a kedvencem ezek közül Lance Henriksen, mint sztárproducer, és a B-filmes pápa, Roger Corman cameója a Döfés 3 forgatásán. Persze szigorúan csak Carrie Fisher után.

Sikoly 3 / Scream 3 (2000) - Ítélet:

4hcsillag560.jpg

 

 

A filmet a magyar Paramount csatornán lehet elcsípni, augusztus 2-án 22:00-kor!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS, BUD SPENCERES ÉS HORRORFILMES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr237654104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dingó29 2015.07.29. 09:48:26

A Jay és Néma Bob jelenet fordítva is működik. Ők feltűnnek a Sikoly III.-ban a Sikoly III. pedig másik kameraállásból a Jay és Néma Bob visszatérben
süti beállítások módosítása
Helló