Bud Spencer Terence Hill nélkül is jó!

2015. november 29. 16:00 - -Szűcs Gyula-

De persze nem az igazi - Aladdin (1986)

1985 elég szomorú év volt a Bud Spencer-Terence Hill-filmek rajongóinak: a Szuperhekusok volt ugyanis a páros utolsó együtt forgatott filmje, és csak közel 10 év szünet után, az 1994-es Bunyó karácsonyig-ban láthattuk őket ismét együtt. Közben viszont mindkét színész leforgatott egy rakás jobbnál jobb szólófilmet - amikből azért mindig hiányzott a jól megszokott másik felük...

aladdin.jpg

Ilyen az 1986-os Aladdin is, amit nem kisebb rendező jegyez, mint Bruno Corbucci, a spagettiwesternek mesterének, Sergio Corbuccinak az öccse. Ő írta és rendezte a Szuperhekusokat, de ő írta az És megint dühbe jövünket, a Banános Joe-t, a Rabló-pandúrt és Terence Hill Én vagyok a fegyverét is, úgyhogy a testvéréhez hasonlóan ő is elég sokat dolgozott együtt kedvenc pofonosztóinkkal.

Az Aladdin tényleg az, amit a címe is sugall: az Ezeregyéjszakából ismert, lámpában lakó dzsinn teljesíti a gazdája kívánságait, és ez mindenféle kalamajkát okoz. Ezúttal például azt, hogy a lámpa gazdája egy '80-as évekbeli, csóró amerikai tinédzser, aki szeretné, ha végre nem vernék össze a strandon a vagány nagyfiúk, és ha végre ő is egy tűzpiros sportkocsiban ülve szédíthetné a környékbeli tinicsajokat.

52192-italowestern-star-bud-spencer-mit-luca-venantini-aladin_1.jpg

Azzal viszont nem számol a tini főhős, hogy a kicsit Mr. T-re hajazó dzsinn néha furcsán önállósítja magát (eleve éjjelente nem lehet tőle kérni semmit, mert akkor alszik), például lerészegedik egy kocsmában, és nem tud iratokat mutatni a rendőröknek, amikor igazoltatják, így sokszor nem is ő segít a szerencsétlen tininek, hanem a fiú húzza ki a slamasztikából a nagy melákot.

Ráadásul a politikusok és az amerikai hadsereg is fel akarják használni a dzsinn hatalmát: azt akarják, hogy az orosz tengeralatjárók legyenek nyalókák, a szovjet tankok pedig BigMacek! Természetesen hőseink ebbe nem egyeznek bele, a főhős pedig úgy dönt, utolsó kívánságként felmenti a szolgálat alól a dzsinnt, a lámpást pedig bedobják egy repülő szőnyegről a Bermuda-háromszögbe! Azért a film végéig természetesen egy kis bunyót is kapunk, hiszen nem létezhet Bud Spencer-film pofonok, és métereket repülő, asztalokat összetörő, balfék maffiózók nélkül:

Érdekesség, hogy nálunk, Magyarországon 1989-ben az első VICO-filmek egyike volt az Aladdin.

aladdin_vico_vhs_ungarn_front.jpgFenyő János, a VICO-birodalom maffiakapcsolatokat ápoló, mindenható ura ugyanis nagyon jól tudta, hogy Bud Spencert és Terence Hillt imádják a magyarok: a '70-es évek végétől a '80-as évek végéig folyamatosan mentek a mozikban a Pideone-filmek, és a bunyós páros felejthetetlen klasszikusai a Különben dühbe jövünktől kezdve a Kincs, ami nincsig.

Fenyő egészen 1992-ig adott ki a jellegzetes sárga videokazettáin jobbnál jobb filmeket - többnyire az eredeti jogtulajdonosok tudta nélkül. A módszere pofátlanul egyszerű volt: kiruccant az NSZK-ba, az első útjába eső bevásárlóközponrban megvette az összes lézerdiszken kiadott filmet, amit csak talált, itthon meg lemásolta annyi kazettára, amennyire csak tudta. 1992-ben azonban kiderültek a turpisságai, és három év pereskedés után 100 000 dolláros kárpótlást vart a nyakába a 20th Century Fox és a Columbia stúdió, ami miatt akkor fel kellett adnia az illegális kazettabizniszt.

Furcsa, de a Golan-Globus-producerpáros cége, a Cannon sosem perelte be Fenyőt, és Bud Spencerék sem szálltak rá az 1998-ban meggyilkolt kazettakirályra, pedig '92-ig a VICO-cézár többek között ezeket a Bud Spencer-filmeket adta ki, gyaníthatóan illegálisan:

  • 1990-ben jelent meg a Nincs kettő négy nélkül (itt írtam róla),
  • szintén 1990-ben a Bűnvadászok,
  • 1992-ben jött ki a Gyémántvadászok, ami valójában a Mindent bele, fiúk! VICO-verziója (itt írtam róla),
  • 1992-ben jelent meg a Blackie, a kalóz, ami valójában A kalózok háborúja VICO-verziója,
  • és szintén 1992-es a Nincs bocsánat, ami valójában az Isten megbocsát, én nem VICO-verziója (itt írtam róla).

 

Aladdin / Superfantagenio (1986) - Ítélet:

4hcsillag560.jpg

 

 

Az Aladdin december 4-én, pénteken 18:00 órakor, december 5-én 8:20-kor, december 6-án 15:20-kor csíphető el a Paramount tévécsatornán!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ VICO-FILMES, STAR WARSOS ÉS BUD SPENCERES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

Másolt VHS-kazettás filmeken nőttél fel? Az országút harcosa a kedvenc játékkönyved? Akkor "a magyar Mad Max",, azaz a Cafe Postnuclear képregény neked készült! Mintaoldalak és rendelési lehetőség itt!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr496835765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2015.11.30. 08:44:51

Én a Zsoldos katona c. filmjét szeretem :)

www.imdb.com/title/tt0073726

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.11.30. 08:52:51

tényleg jó, mondjuk pont nem ebben a filmben, de jó. :D

AarPoe 2018.03.10. 21:03:42

Ha már Bud Spencer solo: az Élet vagy halál c. filmjét szeretném említeni. Színészileg szerintem a karrierje csúcspontja a Tell Savalas-al forgatott szembesítő jelenet. Aki ezt látja, többé nem fog kételkedni abban, hogy Carlonak igenis volt színészi vénája! Ehhez képest az Aladdin - pedig nagyon jó filmről beszélünk! - egy bárgyú gyerekmese.
süti beállítások módosítása
Helló