20 éves a filmtörténelem legjobb Mad Max-nyúlása

2015. december 11. 10:00 - -Szűcs Gyula-

VHS-gyöngyszemek a 90-es évekből, 6. rész: Waterworld - Vízivilág

Az idén 20 éves Waterworldöt nagyon sokan tévesen csak egy béna Mad Max-klónnak és a mozgókép-történelem legdurvább bukásának tartják. Ez azonban egyáltalán nem igaz: egyrészt a film egy merész újítással végre képes volt kitörni a posztapokaliptikus zsáner örökös helyszínéből, a végtelen sivatagból, másrészt még a filmsite.org táblázata sem említi a 25 legnagyobb bukta között.

waterworld-di.jpg

Az mindenesetre igaz, hogy Kevin Costnerék hangulatos vízi Mad Maxe 1995-ben a maga 175 milliós gigaköltségvetésével minden idők legdrágább blockbusterének számított. És egyben a legszerencsétlenebbnek is, mivel egy hurrikán miatt háromszor is tönkrement a Hawaii szigetek mellett felhúzott grandiózus és méregdrága díszlet.

Az, hogy a Waterworld nagy bukás volt, a '95-ös premier utáni, szerényen csordogáló amerikai bevételei után (88,2 millió) és a kritikusok szemétkedő, lehúzós írásai miatt betonozódott be a köztudatba. Főleg amiatt, mert a a Vízivilágot a korábbi két, híresen nagyot bukó filmre, az Ishtarra és a Heaven's Gate-re utalva Fishtarnak és Kevin's Gate-nek csúfolták a cikkeikben, a főgonoszt alakító Dennis Hopper pedig teljesen érthetetlen módon Aranymálnát kapott az alakításáért.

waterworld7.jpg

A nemzetközi forgalmazási adatokkal együtt viszont végül 264,2 millió dollárt hozott össze a film, ráadásul a '90-es években még nem volt jellemző, hogy a nagy stúdiók a filmek büdzséjével megegyező összegeket tapsolnak el marketingre (ahogy például mostanság a Disney teszi a Marvel filmek vagy a Star Wars 7 esetében). 

A VHS kazettás és dvd-s eladásokból is legalább 8-10 milliócska befolyt a Universalhoz, a tévés újravetítések jogairól nem is beszélve: még 2012-ben is képes volt 400 ezer ember leülni a tévé elé, amikor a SyFy műsorra tűzte a Waterworldöt, holott két kattintással bármikor máskor megnézhették volna a neten. A tengeri Mad Max ráadásul már csak azért is egyértelműen pozitív mérleggel zárt, mert az Universal filmes vidámparkjában felhúzott Waterworld-díszletek közt bemutatott kaszkadőrshow a mai napig termel egy kis aprópénzt a stúdiónak.

Na de miben rejlik a Waterworld varázsa? Abban, hogy Costner jetskizős-vitorlázós Mad Max-utánzata a posztapokaliptikus műfaj egyik legjobbja - ami pont jó arányban ötvözte a Mad Max 3 hollywoodiasított cukiságfakorát (lásd: csimbókos hajú kisgyerek, fergeteges humor, kötelező hollywoodi romantikus szál és filmvégi happy end)  a Mad Max 2 kőkemény, barbár romantikájával.

A Robin Hooddal már bizonyító rendező, Kevin Reynoldsés David Twohy forgatókönyvíró (aki később a Riddick-filmek atyja lett) egy zseniális alapötlettel forgatta ki a '90-as évekre már unalmassá vált atomháborús díszleteket: a sivatag helyett a mindent elnyelő óceán lett a helyszín, ahol a víztisztító chipek és a benzinkészletek helyett mindenki a legendákba vesző szárazföldet keresi. Ehhez a térkép egy korallzátony-erődben élő, csimbókos hajú kislány, Enola (Tina Majorino) hátára van tetoválva, de a kínai feliratot a történet elején senki sem tudja megfejteni (nem véletlen, hogy a lány neve is az Alone szó, visszafelé olvasva).

waterworld.jpg

A korallzátonyra érkező főhős, Kevin Costner egyáltalán nem egy hősies figura. Inkább gátlástalan tengeri haramia, akit csak az érdekel, hogy jó áron eladhassa a tengerbe veszett világ romjai közül kibányászott kacatokat. Szívós alkata miatt a korallerőd öregjei tenyészbikának szeretnék használni, ám amikor kiderül, hogy kopoltyús-úszóhártyás mutáns, halálra ítélik. A ketrecből a csinoska kereskedő (Jeanne Tripplehorn) menti ki, de ő is csak azért, mert az erőd ostromát követő felfordulásban a balfék öregapó elszelelt a léghajóval, amivel eredetileg a szárazföldet kereste volna meg a kis csapatuk, ha találtak volna valakit, aki megfejti a kislány tetoválását.

waterworld_ass.jpg

Helen, a kereskedőlány és a főhős folyamatosan vitatkoznak, egészen a film végéig. A tengerjáró többször is le akarja őt dobni a hajójáról, egyszer ráadásul majdnem odaadja félórányi huncutkodásra egy zakkant kereskedőnek. Aztán persze a sok közös kaland, az elsüllyedt város (a rajongók szerint a coloradói Denver egyik jellegzetes tornyát is láthatjuk) megbámulása, az elrabolt kislány kiszabadítása na és persze a kötelező csók után (bár ez eredetileg csak azért kellett, hogy a lány levegőt kapjon a víz alatti meneküléskor) már szent lesz a béke köztük.

jeanne-tripplehorn.jpg

A szárazföldhöz vezető úton azonban folyamatosan a kis csapatra támadnak a Smokerek (a Szakácsi Sándor-féle szinkronban: Füstölők), akiket a gonosz Deacon (a szinkronban: Káplán) vezet.Dennis Hopperebben zseniális főgonosz. Bár a vicces mondataival inkább a két évvel későbbi Dr. Genya előképe, mintsem klasszikus nemezis, máig ő a legmenőbb a posztapokaliptikus filmekből sosem hiányzó, félőrült tábornokok között. Ráadásul az egyik jelenetében simán otthagyja a katonáit, hogy mentse a rongyos életét egy "Viszlát, komák!" felkiáltással, amikor ez egyik idióta embere szarrá géppuskázza a vezérhajót.

Utólag igen érdekes belegondolni, milyen lett volna az eredetileg kiszemelt Jack Nicholson főgonosznak (nem vállalta, mert kevesellte a fizetést) A Smokers abszolút zseniális név a gonoszok csapatának: egyfelől utal arra, hogy a rozzant tankerhajójuk üzemanyagát füstölik el pazarlóan a mocskos-olajos gépeikkel rendezett versenyeken és fosztogató körutakon, másrészt folyamatosan bagóznak (igen, 1995-ben ezt még vígan lehetett a filmvásznon), persze csak ha épp nem piálnak.

waterworld_wodny_swiat_003.jpg

A gonoszok tanyája amúgy a hírhedt Exxon Valdez tankerhajó, ami 1989-ben Alaszkánál zátonyra futott és 50 millió liter nyersolaj szivárgott belőle a tengerbe, minden idők egyik legdurvább ökokatasztrófáját okozva ezzel. A Füstölőknek a baljós jövőben persze ez már amolyan nemzeti ünnep - a tanker kapitányát, Joseph Hazelwoodot Szent Joe-ként emlegetik, és még a képe is kinn lóg a falon abban a jelenetben, amikor Deaconék megpróbálják megfejteni a foglyul ejtett Enola hátára tetovált jeleket.

Az eredeti változatban egyébként a Füstölők sokkal idétlenebb vallási fanatikusok lettek volna, akik egy szigonyos sellőkirálynak beöltözött zsarnokot szolgálnak, aki néha hallal csapkodja a rabszolgáit.  Ráadásul nyers olajat is tudnak finomítani - a filmben csak azzal gazdálkodhattak, ami a tankerhajóban lötyögött. Ebben a Peter Rader-féle, korai verzióban Kevin Costner még ember volt, és harcos törzsfőnökként védelmezte a korallzátonyon élő törzset. Bár James Newton Howard filmzenéje sok törzsi motívumot tartalmazott, ez a vonal az eredeti zeneszerzőnél, Mark Ishamnél sokkal hangsúlyosabb volt, de az ötleteit maga Costner dobta vissza azzal az indokkal, hogy a filmbe ennél hősiesebb, kalandosabb dallamok kellenek.

maxresdefault.jpg

Eredetileg egy másik gonosz társaság is benne lett volna a filmben Slavers (a szinkronos változatban: Rabtartók) néven. De pont az ő jeleneteik díszletét tette tönkre a hurrikán, így menet közben át kellett írni a forgatókönyvet. Ezekre a rögtönzött átírásokra nem kevesebb, mint 6 forgatókönyvírót kértek fel, akik 36 kéziratot adtak le a Universal producereinek. Az egyik változatból például sokkal több derült volna ki a kopoltyús mutánsokról, akik nem is a kataklizma utáni evolúciós lépcső következő állomásai lettek volna, hanem valamiféle titkos kísérletek melléktermékei...

A film végső, Hollywood-barát változatát végül a Firefly és a Bosszúállók atyja, Joss Whedon rakta össze, aki úgy jellemezte később a forgatáson való részvételét, hogy "Hét hét a pokolban!". Nem csoda, ha ezt gondolta: míg Costner, aki 14 millió dollárt kapott a főszerepért, egy saját séffel, komornyikkal és úszómedencével rendelkező tengerparti villában pihent két forgatási nap között, a stáb többi tagjának fűtetlen lakások jutottak, ami miatt óriási volt az elégedetlenség. És amiatt is, hogy sem az 1000 tonnás tengeri díszletben, sem a forgatáshoz használt 30 hajón nem volt egyetlen egy vécé sem, így aki el akarta végezni a nagy- vagy kisdolgát, annak mindenki szeme láttára ki kellett hajóznia egy rozzant bárkához vagy egészen a hawaii-i partokig.

A rémálomba illő forgatás miatt maga rendező, Kevin Reynolds is annyira összeveszett Kevin Costnerrel, hogy a forgatás vége felé otthagyta a fenébe az egész produkciót. A sztár így egymaga fejezte be a filmet, és bár elterjedt róla, hogy "végre a kedvenc színészével és a kedvenc rendezőjével, azaz saját magával dolgozhat", végül a magánvagyonából átcsoportosított 22 millió dollárból lett kész a Waterworld. A producerek viszont újravágatták a film végét, így abból nem derült ki egyértelműen, hogy Szárazpart nem más, mint a Himalája teteje (Helene és Enola megtalálják egy 1953-as Everest-expedíció emléktábláját), a halember pedig azért hagyja őket, hogy megkeresse a nagyvilágban hozzá hasonló mutánsokat.

És még egy videós érdekesség a végére: a főhősökre támadó hidroplán pilótája

nem más, mint a fiatal Jack Black!!!

Waterworld / Vízivilág (1995) - Ítélet:
5hcsillag560.jpg 

 

A filmet a Paramount csatornán lehet elcsípni, december 12-én, szombaton 3:40-kor!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ VICO-KAZETTÁS, AKCIÓFILMES ÉS BUD SPENCERES RETRÓKONTENT NÉLKÜL!

A Waterworldön meg a többi, másolt VHS-kazettás posztapokaliptikus filmen nőttél fel? Az országút harcosa a kedvenc játékkönyved? Akkor "a magyar Mad Max", azaz a Cafe Postnuclear is neked készült! Tuningolt Skoda, moncsicsis tanga, és sok más jóság itt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr458153406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2015.12.11. 21:01:04

Szerintem jó film.
Igaz itt ott néhol kicsit hülyeség, de ez egy ilyen akciófilmbe belefér és ... Jeanne Tripplehorn jó csaj volt.

Az meg már más kérdés hogy nem termelt annyi pénzt amennyit akartak és túl nagy volt a költségvetése, nézőként ezt szerintem eléggé leszarjuk.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.12.11. 21:16:45

@TrójaiVasParipa: Mondjuk közben megtudtam, hogy a pucér segg nem az övé, hanem egy dublőrcsajé... :P

Ádám Sándor 2015.12.11. 21:20:43

Klasszikus film....most néztem újra...9/10 pont.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.11. 21:25:38

kifejezetten jó film, örülök hogy az is kiderült hogy nem volt bukta pénzügyileg, sokak ez alapján ítélnek ügye...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.12.11. 21:36:42

@endike: jaja, még tán ma is megállná a helyét a többi blockbuster között! a Mount Everest-es alternatív befejezés pedig még ütősebb, mint az eredeti! Jó lenne egy remake vagy egy folytatás, amiben tényleg kiderülne, hogy genetikai mutáció, vagy titkos génkísérletek hozták e létre a "mutó"-kat!

Josh Whedon igazán leporolhatná a régi jegyzetfüzetét, és összeállhatna a Riddick franchise atyjával, meg az öreg Costnerrel még egy Waterworldhöz, úgyis divat a retró! ;)

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.12.11. 21:37:00

Nem látszott rajta a sok pénz, nem volt elég dinamikus a történet, a végső kommandózást már untam. Akkor már inkább lett volna teljes Mad Max nyúlás és az ellopott tankert akarták volna a füstölők visszaszerezni, amivel Costnerék útban voltak a szárazföld felé és azon ment volna a nagy csata és lehetett volna pár rendes tag, akit meg kell közben menteni. Szal. ez hiányzott szvsz :).

Dersu Uzala · https://www.youtube.com/watch?v=ct_7VNF0_jQ 2015.12.11. 22:07:53

Örülök, hogy nem vagyok egyedül a nagyvilágban akinek ez a film tetszett. Régen többször újranéztem, de mostanában hanyagoltam. Kedvet is kaptam rá!

Azahara 2015.12.11. 22:20:49

Az úriember neve Joss Whedon. Tiszteljük már meg annyival, hogy helyesen írjuk!

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.12. 00:07:51

Úgy tudom, hogy a mozikban nagy bukta volt, viszont a kazetta majd a dvd piacon szépen tarolt.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.12.12. 00:09:25

Nekem is bejött, jó film. Nekem különben a Postman is tetszett.

2015.12.12. 01:55:02

Erről a filmről mindig megoszlóak a vélemények. Szerintem kifogástalan munka.

fraki 2015.12.12. 05:53:29

'95-ben már elkezdődött a digitális forradalom, így ez a film már az elkészültekor egy túlköltséges retró volt.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.12. 08:53:07

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: aha a postman is marha jó, bár kissé feleslegesen túl hosszú volt

Buchhalter 2015.12.12. 12:08:40

Szerintem is jó film.A kritikusokkal meg sokszor nem értek egyet.Párszor már megnéztem,de mindig eltud szórakoztatni.

Köldök_szösz 2015.12.12. 20:36:52

@-Szűcs Gyula-: Neeee
Na mindegy, azért a többi jelenetben amikor tényleg ő van akkor is jó az alakja :D

eßemfaßom meg áll 2015.12.12. 22:11:08

Azon kevés filmek egyike amit még soha nem tudtam végignézni annyira meguntam félidőre

KorNaXon 2016.01.18. 19:54:32

Nem nekem való film, de a Dennis Hopper által alakított karakter nagyon elszórakoztatott, ő volt a legjobb a filmben. A "Ne álldogáljatok! Öldököljetek!"-en könnyesre röhögtem magam. Gratula a fordítoknak is.
süti beállítások módosítása
Helló