10 képregény, amit kötelező beszerezned a Nyári Képregénybörzén!

2016. július 14. 00:30 - -Szűcs Gyula-

A szuperhős Hosszú Katinkától a festett Vasemberig van itt minden, mint a falusi búcsúban

Elég régóta morogtak már a hazai képregényrajongók amiatt, hogy a tavaszi Képregényfesztivál és az őszi Képregénybörze (valamint a Hungarocomix) között sosincs lehetőség egy geek dzsemboriba oltott bolhapiacon könyékig túrni a Kandi Lapokkal teli dobozokban. Így most a Kingpin Kiadó kísérleti jelleggel szervezett egy Nyári Börzét a fesztiválszezon és a szabadságolások közepére, hátha ilyenkor is össze lehet csődíteni 1500 képregényszerető embert.

marveldivas1.jpg

Greg Horn: Marvel Divas

A helyszín a korábbi Börzéktől eltérően ezúttal az Átrium Park irodaházban (XIII. Bp, Váci út 45. Eurest étterem) lett, a hazai képregénykiadók közül pedig többen is úgy kalkuláltak, hogy mindenképp a Nyári Börze idejére jelenjen meg náluk egy-két újdonság. Lássuk, mit érdemes mindenképp beszerezni vasárnap!

 

1. Marvel Box #1 – Vasember és a Bosszú Angyalai

mbox01-03.jpg

Kezdjük rögtön a Kingpin legimpozánsabb kiadványával: a 6 kötetes díszdobozzal, amiben a Vasember: Extremis és a Bosszú Angyalai: Ultron történetek kerültek bele. Ezt a festményszerű képekkel telepakolt Vasember-sztorit a hazai kiadók már az első Vasember-mozifilm környékén meg akarták jelentetni, csak akkor még nemigen tudtuk, hogy a bádogpáncélban repkedő Robert Downey Jr. akkora király lesz, hogy azóta is belerakják az összes Marvel-szuperhősfilmbe. Az Extremis több szempontból is igazi csemege a rajongóknak. Egyrészt a rajzoló, Adi Granov minden képkockája olyan, mint valami Photoshoppal felturbózott festmény, másrészt az írója sem akárki: Warren Ellis, a kultikus Transmetropolitan és a rendhagyó szuperhősképregény, az Authorithy atyja, aki ezúttal azt mutatja be, hogyan lényegül át a címbéli Extremis szérummal egy élő gépemberré, mielőtt még a kísérleti stádiumban lévő cucc szuperkatonákat csinálhatna egy csapat terroristából.

box1-14.jpg

De Tony Stark természetesen a dobozban lapuló Ultron-képregényből sem hiányozhat. A veterán író, Brian Michael Bendis és a hol dögös amazonokat, hol egészen borzasztóan kinéző, életnagyságú akciófigurákat rajzoló, Frank Cho azt az időszakot mutatják be, amikor a Polgárháború eseményei után az Új Bosszú Angyalaiból kivált Vasember és Őrszem újraalapította az eredeti Bosszú Angyalai brigádot, és rögvest pofozkodtak egy kicsit a Ultronnal. (Kingpin Kiadó, 312 oldal, 5500 forint)

box1-01.jpg

 

2. Pókember: Kraven utolsó vadászata

hpksz162-00.jpg

J. M. DeMatteis és Mike Zeck 1987-es Pókember-képregénye ma már igazi klasszikus. Persze nem a retrófaktora miatt. Hanem inkább azért, mert majdnem 30 évvel ezelőtt ez volt az első igazán komoly Pókember-sztori, ami egy kicsit kimozdította a viccelődő-szerencsétlenkedő Peter Parker komfortzónájából. DeMatteisék olyan mélységet adtak ezzel a sztorival a folyton csak May néniért, Mary Jane-ért meg a számlák befizetéséért aggódó, a bunyók közben saját magát fotózgató Pókemberennek, amilyenre a '80-as években a Marvelnél nem, sokkal inkább csak a konkurens DC-nél volt példa (lásd Alan Moore Gyilkos tréfáját, Frank Miller Sötét lovagját meg a többi klasszikust). A kiadvány most puhafedéllel és keménykötésben is megvásárolható. (Kingpin Kiadó, 144 oldal 1950 Ft)

 

3. Peter Parker Pókember #28

ppp28-00.jpg

És ha már Pókember-klasszikusok: a Kingpin folytatja azoknak a retró hangulatú Pókember-sztoriknak a kiadását is, amelyek miatt minden képregényszerető ember úgy érezheti, hogy egyetlen nap sem telt el a '90-es évek közepe óta, hiszen Peter Parker továbbra is oldszkúl bútorok között éldegél, és folyton a kopasz Keselyűvel verekszik. Mary Jane meg úgy néz ki, mint aki épp az új fitness VHS-kazettáját készíti valami bokazokniban ugráló celebbel. Már tényleg csak a Kandi Lapok legendás kerítése hiányzik a kiadvány borítójáról, és akkor teljes az időutazás! (Kingpin Kiadó, 80 oldal, 1750 forint)

ppp28-03.jpg

 

4. Az Ezüst Utazó és Warlock (Marvel+)

m27-00.jpg

És még mindig szuperhősök: a '90-es években ugye megszoktuk tinédzserként, hogy a havi betevő Pókember és X-Men füzetek mellé a Marvel univerzum többi szuperhősének dolgos minennapjaiba is bepillantást nyerhetünk a Marvel Extra lapjain. A Pókember akkori szerkesztője, Harza Tamás ezt a kiadói ütemtervet viszi tovább a mai napig is a Kingpinnél, csak nálamár nem Marvel Extrának hívják a Pókembereket kiegészítő füzeteket, hanem Marvel Plusznak. A legújabb számban az űrszörfdeszkán vagánykodó Ezüst Utazó, és a maskarájával a Conan és Vörös Sonja képregényekből szökött Warlock kalandjai folytatódnak. (Kingpin Kiadó, 48 oldal, 990 forint)

m27-03.jpg

 

5. Outcast #1

outcast_1.jpg

A Fox csatorna már Magyarországon is vetíti az Outcast tévésorozatot, ami nem más, mint "szegény ember Ördögűzője", az alkotója pedig a szintén tévésorozatként feldolgozott Walking Dead képregény írója, Robert Kirkman. A zombis széria és a már magyarul is kapható képregényváltozata sikerét meglovagolva a nemrég életre hívott Frike Comics úgy döntött, hogy az ördögűzős Kirkman-sorozat képregényváltozatának is lehet itthon olvasótábora, nekik készült az Outcast első száma. Aggodalomra persze semmi ok:  z olasz-magyar kiadó természetesen nem az eddigi sikerképregényei, a Dylan Dog és a Dampyr helyett hozta el nekünk az újabb Kirkman-klasszikust, hanem az eddigi fumettik mellé. (Frike Comics, 48 oldal, 1400 forint)

 

6. Lucky Luke #26

ll26-00.jpg

A Pesti Könyv évek óta szorgalmasan jelenteti meg a nálunk leginkáb Villám Viliként és Talpraesett Tomként ismert Lucky Luke vadnyugati kalandjait. Az árnyékánál is gyorsabban lövő cowboy sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mostani, Klondike alcímet viselő kötet már a huszonhatodik a sorban. A naplementébe lovagló hősünk ezúttal az alaszkai aranyláz kaotikus forgatagában próbál megtalálni egy Jasper nevű inast, miközben a szerzők (Goscinny helyett immáron Yann és Jean Léturgie) az olvasókkal összekacsintva utalnak több képkockában is Chaplin Aranyláz című klasszikusára.

 

7. Iron Lady - Arcanum #1-2

ironlady01.jpg

Hosszú Katinka pár hete látványosan fejest ugrott a hazai képregényes élet nagymedencéjébe egy dupla képregényfüzettel, amiben nyugati típusú szuperhősök akcióznak a Nyugati pályaudvarnál. Bár a korábbi hasonló próbálkozások, Hungária kapitánytól (és a megannyi imposztorától) kezdve a Fekete Hollóig egyelőre nem robbantak be annyira a köztudatba, hogy többezres példányszámú képregénysorozatot lehessen velük eladni, lehet, hogy pont az amerikai edző/férj, Shane Tusup által felépített Iron Lady brand, és az ebbe szépen illesztett, nyugati típusú magyar képregény töri majd meg a turáni átkot. A Katinka-Tusup-páros mellett Szekeres Dorina, Benczúr Anita, Huszár Márton és Szabó Tamás dolgoztak a képregényen, amiben Iron Lady egy párhuzamos világban, Norionon a különleges vízmágiája segítségével győzi le a gonosz erőit, ám az árnyak átszökdösnek a mi világunkba, hogy leamortizálják Budapestet. A történet nagy kérdése természetesen at, hogy az itteni Iron Lady, azaz Hosszú Katinka két edzés között képes lesz-e legyőzni a gonoszt? Katinka egyébként nem a Képregénybörzén, hanem az azzal egyidőben megrendezett MondoConon dedikálja majd a képregényét. (Iron Comics, 2x28 oldal, 1600 forint)

 

8. Satan's Angel #2

satans02-00.jpg

Várai Artúr még a hazai képregénykiadás első nagy feltámadási hulláma idején, 2008-ban jelentette meg Satan's Angel című képregényét, ami akkor nem kapott túl nagy visszhangot. A folytatásra majdnem 10 évet kellett várnunk, de megérte: Várai ugyanis időközben olyan profi lett a fekete-fehér rajztechnikában, hogy a képei akár a fentebb már említett, kultikus olasz fumettikben, a Dampyrban vagy a Dylan Dogban is megállnák a helyüket! A történet szereplőit elnézve persze akár a Spawn is eszünkbe juthat, de hasonlítgatás helyett örüljünk inkább annak, hogy a hazai zsánerképregények terén egy újabb mutatós fantasy-horror született! (Magánkiadás, 32 oldal, 1000 forint)

satans02-01.jpg

 

9. Cafe Postnuclear

cafe_postnuclear_borito.jpg

Akik eddig esetleg lemaradtak volna a Totalcar.hu Mad Max-hangulatú retróautós képregényalbumáról, a hétvégi Börzén még bepótolhatják a vásárlást, maradt belőle még néhány példány. A Cafe Postnuclear a szegény ember Mad Maxe, de erre kifejezetten büszkék az alkotói (Budai Dénes és e sorok szerzője)! Ez a Kádár-korszak és Az országút harcosa egy sosemvolt jövőben, ahol a legvagányabb pusztulati macsók pont olyan büntető egysorosokban társalognak,  mint a VICO-filmek főszereplői! A képregényt bevallottan az autók, a motorok, a hangalámondásos VHS-kazetták és a Fallout-játékok szerelmeseinek készítettünk. A sztori épp ezért egyszerű, mint a jancsiszög: a tuningolt Skodával furikázó, Orion-pólós pisztolyhős egy dögös sztriptíztáncosnővel meg két Commodore 64-mániás neobarbárral együtt szembeszáll a sugárfertőzött papok rémuralmával. Egy olyan atomháború utáni Magyarországon, ahol egy babkonzerv, egy kanna benzin és egy pohár víz is többet ér, mint az emberélet, és ahol a bűneid zsoldja: halál! (Totalcar.hu, 72 oldal, 3480 forint)

cafe-postnuclear-minta-1.jpg

 

10. B.E.S.T.I.A.
13233151_10154238323186602_7421536149843869583_n.jpg

Idén az ingyenes Port Magazin is beállt azok közé az újságok közé, ahol a cikkek mellett képregényt is közölnek. Utóbbit ráadásul nem is akárkitől: Lakatos István, a díjhalmozó képregényrajzoló, illusztrátor és regényíró mutat be minden hónapban 1-1 oldalon egy szörnyek lakta, mágikus Budapestet. A B.E.S.T.I.A. című urban fantasy képregény ugyanis olyan, mint egy kifordított Szellemirtók, ahol a fővárosban élő szörnyeket háborgató embereket intézi el egy csupa különcből álló csapat. A cím is rájuk utal: Budapesti Emberirtó Szakszolgálat Titkos Irodája az Alagsorban. A csoport tagjai mind félreismert mitológiai lények (emberevő óriás, rovott múltú tűzmanó, stb.) és egy Zsófi nevű, különleges képességekkel megáldott-megvert árva kislány, aki mivel még nem vált unalmas felnőtté, a világ legtermészetesebb dolgának tartja, hogy egy troll lakik a Városligetben, és óriások üldögélnek a 100 éves bérházak tetején. Ja, ez itt még mindig a reklám helye: az egyelőre csak 1-1 oldalban jelentkező, idővel remélhetőleg önálló kötetként is napvilágot látó képregény alapkoncepciójába jelen sorok szerzője is belekotnyeleskedett. (Port Magazin, ingyenes havi műsorfüzet)

nyariborze.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr368886534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2016.07.14. 11:16:08

hehe, még jó, hogy tegnap jött meg a Bookdepository-tól az Outcast. :D :(

Az a baj az itthoni kiadású képregényekkel, hogy nagyon esélyes, hogy nem folytatják hirtelen.
Lásd még a TWD, a Metabárók kasztja, Alien, stb. :(

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.07.14. 12:11:50

@szekőcei: a Walking Deadet pont elkezdte folytatni egy másik kiadó! ;)
A Metabárókért ténylege kár, Alienből viszont "antológia" jellegű kiadvány volt csak, nem szakadt meg semmilyen sorozat. Sajnos a Sandman viszont igen... :(
De hát ha nem veszik a magyarok a jó külföldi képregényt magyarul, hanem letorrentezik a tabletjükre (esetleg megveszik eredetiben), az ellen sajnos nincs mit tenni...

szekőcei 2016.07.14. 21:06:19

@-Szűcs Gyula-: oké, TWD-t folytatták. Másfél év után? Lemaradva ~15 számmal? :( Arról nem is beszélve, hogy mennyire más az angol (? - legalábbis én angoloktól rendelem) kiadás - nagyobb, kevésbé fényes-érzékeny. :(
Sandmanért meg FŐLEG jár pofon a ponttyal.

Az a baj, hogy itthon kurvára nincsen "kultúrája", respektje, semmije a képregényfogyasztásnak. :(

@alien: hát, két szám jelent meg, én azt úgy vettem sorozat. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.07.14. 21:23:02

@szekőcei: Nem volt reklámozva, de ha utanaolvasol, kiderül, hogy nagyon legyszerüsitve a dolgokat az Ulpius csődje miatt szakadt félbe a Walking Dead, mivel a Képregény(Nagyker).hu hozzájuk tartozott. A sorozatot most lelkesedésből viszi tovabb mas kiadó, de láthatod, a fordító például ugyanaz most is az új kiadásnál, mint korábban. ;)

badlucktotem 2016.07.15. 00:49:06

én amúgy szeretem a képregényeket, de egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy itt a képregény szinte kizárólag gyermeteg, szuperhősös, sci-fi/fantasy vonalon mozgó, tömegtermelt cuccot jelent.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.07.15. 06:06:22

@badlucktotem: Mert ez alapvetőem egy szórakoztató műfaj. Szuperhős, sci-fi, fantasy filmből is több készül manapság, mint Száll a kakukk fészkére 2! ;)

szekőcei 2016.07.18. 18:16:49

@-Szűcs Gyula-: és ez nagyon dicséretes, hogy így csinálják - azért a sebesség, ahogy kiadták/kiadják, már kevésbé. :(

Mr. Slayer · http://geeksarok.blog.hu/ 2016.08.01. 16:27:12

@-Szűcs Gyula-: Az Alien Cartaphilus-nál tényleg csak antológiában jelentek meg, de előtte a Szukits is megpróbálkozott az Aliens, Aliens Vs Predators illetve még további Dark Horse képregények kiadásával. Ezek folyamatos sorozatok lettek volna.
süti beállítások módosítása
Helló