2016 a magyar Mad Max és a magyar Indy éve volt

2017. január 01. 03:33 - -Szűcs Gyula-

Íme az öt legmenőbb magyar nyelven kiadott képregény az óévből!

2016 kimondottan jó év volt a hazai képregényrajongók számára, hiszen 167 magyar nyelvű füzet és kötet jött ki magyar nyelven. Ez csak egy kicsit marad el a tavalyi rekordtól, és lényegesen jobb szám, mint az elmúlt 4-5 év hazai képregényes termése (részletesebb adatok az MKSZ Képregényblog kiváló év végi összesítésében olvashatók). Ezeknek a kiadványoknak a többsége persze még mindig olyan populáris amerikai képregénysorozat volt, mint a Pókember, a Batman, a Walking Dead vagy a '90-es évek nagy slágere, a Spawn. Ugyanakkor nívós európai ínyencségekből is sokat kaptunk idén, és már nekünk, magyaroknak sincs okunk szégyenkezni, simán vannak olyan jó hazai gyártású képregényeink, amelyek akár a francia, olasz vagy amerikai piacon is megállnák a helyüket!

magyarmadmax.JPG

Épp ezért Pókember és társai helyett most az európai és a magyar palettáról szedtem össze 2016 legmenőbb képregényeit!

1. Kittenberger - Fabriqué en Belgique

kittenberger_bori.jpg

Tavaly a Cafe Postnuclear, idén a Kittenberger mutatta meg, hogy semmi ciki nincs abban, ha ügyesen adaptáljuk hazai környezetbe az amerikai és francia képregényipar legnépszerűbb sci-fi és kalandos zsánereit. A Kittenberger idei megjelenéséhez elég rögös út vezetett: az alkotók, Somogyi György író és Tebeli Szabolcs rajzoló ugyanis eredetileg a Galaktika 2009-ben beharangozott, de végül soha el nem készülő steampunk antológiájába szánták. Bár a kiadvány terve füstbe ment, Somogyi Gyuriék szerencsére nem adták fel, és önerőből adták ki a magyar Indiana Jones, azaz Kittenberger Kálmán, valamint a gőzmotoron száguldozó Pál utcai fiúk, Áts Feri és Boka (itt: Ács Feri és Baka) afrikai kalandjait.

kitty_01_szovegok_20110210.jpg

A francia kalandképregények jellegzetes stílusában megrajzolt, de ízig-vérig magyar főhősei egy alternatív 1907-ben, a Kongói Szabadállamban próbálnak kinyomozni egy világra szóló konspirációt, és megfékezni egy orrszarvúformájú, pusztító szuperfegyvert, miközben a belga gyarmati hadsereg és a zseniális mesterdetektív, Poirot is el akarja kapni őket. Kitty, a magyar Indy az utóbbi évek legmenőbb magyar képregényhőse lett, és a tavaszi képregényfesztivál óta kiváló eladásokat produkált: olyan jól fogyott, hogy jövőre a tervek szerint el fog készülni a folytatása is. Alig várjuk! (Kittenberger: magánkiadás, 60 oldal, 2999 forint - de kedvezményesen megrendelhető itt!)

 

2. Blacksad

blaksad_borito.jpg

A híres spanyol kultképregény hazai megjelenésével évtizedes lemaradását hozza be végre a magyar képregénykultúra. Juan Díaz Canales író és Juanjo Guarnido rajzoló Blacksad-je ugyanis nemcsak gyönyörűen illusztrált művészeti album, csupa állatfejű emberrel. Sőt, több ennél: izgalmas krimi azoknak, akik imádják Humphrey Bogart film noirjait, és minden olyan történetért, amiben egy Philip Marlowe-típusú, láncdohányos, folyamatosan monologizáló, ballonkabétos magánnyomozó nyakig merül a nagyváros mocskában, hogy kinyomozzon egy bűnügyet, és egy gyönyörű nő kedvére tegyen.

blaksad_minta3.jpg

Persze ilyen típusú történet rengeteg született már az elmúlt évtizedekben - és egyik sem tudta überelni a műfaj alapkövét, Dashiell Hammett Véres aratását. A Blacksad nem is akar a világ legjobb noirja lenni, az viszont vitán felül áll, hogy ez a világ legjobb noir képregénye. Egyrészt azért, mert egy éltanuló szorgalmával mondja fel csillagos ötösre a zsáner összes alapvetését, másrészt azért, mert zseniális szellemességgel karikírozza a tipikus amerikai keményöklű krimiket azzal, hogy egy-egy archetipikus noir karaktert bizonyos állatoknak feleltet meg. Canalesnél és Guarnidónál ugyanis a gengszterfőnök kétajtós szekrény méretű gorillái tényleg gorillák, az áruló egy patkány (mivel az angolban ezt is jelenti a rat), a rendőrfőnök pedig mi más lenne, ha nem egy K9-es német juhászkutya. Ha csak egyetlen hazai kiadású európai képregényalbumot veszel meg, ez legyen az! (Blacksad: Pesti Könyv Kiadó, 48 oldal, 4999 forint - de kedvezményesen megrendelhető itt!)

 

3. Dylan Dog #5 - A tükrön keresztül

dyd5.jpg

A Frike kiadó nemcsak hogy feltámasztotta a pár éve jobblétre szenderült vámpírvadászos képregényt, a Dampyrt, de elhozta nekünk az olasz képregényipar másik nagyágyúját, a Dylan Dog-szériát is. És milyen jól tette, hiszen ebből a fajta olcsó, fekete-fehér, önironikus horrorból sosem lehet elég! eA történetek főhőse a címbéli Dylan Dog, akit nagyjából úgy kell elképzelni, mintha James Bondot és Sherlock Holmest kereszteznénk a láncfűrészkezű Ash-sel! Dylan egy cinikus, angol exrendőr, akinek valahogy minden epizódban egy-egy olyan nő köt ki az ágyában, akit zombik, vámpírok, szellemek, ufók démonok és sorozatgyilkosok üldöznek, és senki más nem tudja megmenteni őket, csak a vidáman fuvolázgató, vegetáriánus okkult nyomozó.

11080436_1593379174210173_5194276694528109834_o.jpg

És bár a legtöbb Dylan Dog-epizód a zombifilmeket, a Hammer-klasszikusokat, Lugosi Béla teljes életművét és a '80-as évek B-kategóriás horrorjait figurázza ki mindenféle blődségekkel, néha egy-egy igazi gyöngyszemre is akadhatunk a sok szó szerint lerágott csont között. Ilyen például A tükrön keresztül kötet első története is, ami egy hamisítatlan oldszkúl sci-fi: egy különleges, űrbéli tárgy érkezik a Földre, fenekestül felforgatva egy fiatal szerelmespár és egy titkos bázisnyi tudós életét. Az elsőre szokványos sztori viszont a végén egy olyan ügyes, és torokszorító csavarral mutatja be, ki is az idegen jármű utasa, hogy nincs az a kőszívű kritikus, aki ne morzsolna el egy könnycseppet, és ne kezdene menten azon gondolkodni, milyen szívtelen és gátlástalan, Isten-komplexusos emberek ma a tudomány úttörői. (Dylan Dog #5, Frike Comics, 192 oldal, 3000 forint)

 

4. A szőke ciklon

rejtokorcsmaros8_szokeciklon.jpg

A Képes Kiadó évek óta a legszebb színes francia albumokra emlékeztető, tetszetős keménytáblás formátumban adja ki azokat a klasszikus Rejtő-Korcsmáros képregényeket, amelyek annak idején a Fülesben jelentek meg. Fekete-fehérben, összenyomorítva, és annyi P. Howard-idézettel, ami mellett alig látszódtak Korcsmáros Pál zseniálisan groteszk figurái. A sorozat nyolcadik darabja A szőke ciklon lett. Rejtő Jenő 1939-es regényét Korcsmáros Pál és Cs. Horváth Tibor 1961-ben adaptálta képregényre, amit most Garisa H. Zsolt a szokásos minőségben, hallatlan profizmussal és precizitással újított fel.

rejto-korcsmaros-a-szoke-ciklon-elso-minta-4.jpg

Vagyis ahogy korábban az Az elátkozott part, a Piszkos Fred, a kapitány vagy az Előretolt helyőrség esetében tette, most is óvatosan felkapargatta az eredeti Korcsmáros-oldalakra Cs. Horváth által otrombán ráragasztott szövegeket, digitálisan kihúzta a megfakult rajzokat, és sokszor ki is egészítette azokat egy-egy szobabelsővel vagy városképpel, mesterien utánozva az 1975-ben elhunyt Korcsmáros jellegzetes stílusát. Aki valószínűleg pont ilyen szépen rajzolta volna meg a gyémántot rejtő Buddha-szobor után kutató Miss Evelynt meg a nyomában loholó, borotválatlan lordot, csak sajnos a Füles akkori vezetősége és a korabeli nyomdatechnika ezt nem tette lehetővé tette a számára.

szokeciklon.jpg

Amúgy csak szerintem néz ki úgy Miss Evelyn, mint A fekete múmia átka című Rejtő-film csinos pincérlánya, Radnay Csilla(A szőke ciklon: Képes Kiadó, 72 oldal, 3990 forint - de kedvezményesen megrendelhető itt)

 

5. Világvégi mesék

A Kaméleon Komix első színes albuma, a Világvégi mesék egy csupa magyar szerzőt felvonultató, vadonatúj képregény-antológia, ami a tavalyi Cafe Postnuclearral megkezdett "magyar Mad Max" zsánerét gondolja tovább, jóllehet, tuningolt KGST-autószörnyek és VICO-filmekből szökött, macsó akcióhősök helyett inkább a horror és a zombiapokalipszis kötelező kelléktárát adaptálta hazai környezetbe. Alkotói közt az egykori ingyenes, online képregényantológia, a Random alapítója, Chavez neve is szerepel: több évnyi hallgatás után egy Paneldzsungel című 40 oldalas, színes, a Gombalovas-testvérpár látványos rajzaival elmesélt sztorival tér vissza a képregényes élet sűrűjébe.

vilagvegi_mesek-4.jpg

Csátvák Soma Felperzselt só című története a hazai fejlesztésű, már most kultikus Saltlands társasjáték színhelyét, a nagy kataklizma utáni Sóság kőkemény világát mutatja be Lossonczy Bazsó szuggesztív képeivel.

vilagvegi_mesek-46b.jpg

A kötetben a fentiek mellett az ismert regényíró-illusztrátor, Lakatos István kétoldalas zombivadászata is helyet kapott. A borító Budai Dénes munkája, a szerkesztő és egyben a kiadó a Cafe Postnuclear másik alkotója, Szűcs Gyula - vagyis e sorok írója. (Világvégi mesék: Kaméleon Komix Kiadó, 52 oldal, 2990 forint - de kedvezményesen megrendelhető itt!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8912086789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló